Ukrainan konflikti/sota

Mitä tuo "30% AFU:n ammattimiehistä" tarkoittaa? AFU = Armed Forces of Ukraine? Tarkoittaako ammattimies heidän vakiohenkilökuntaa eli palkattua väkeä vai erikoisjoukkoja vai mitä? Tuskin Severodonetskissa taistelee 30% Ukrainan armeijasta, taitaisi olla aika ahdasta? Aika paljon muitakin rintamia miehitettäväksi, tuskin yhteen kaupunkiin laitetaan määräänsä enempää puolustajia. Selvästi sitä silti pyritään puolustamaan koska muutenhan vanja olisi jo vallannut sen, nyt ovat hakanneet päätään ainakin usean viikon ajan.
Joo, eli AFU on armed force of Ukraine. Amatimiehillä tarkoitan palkattua henkilökuntaa. Taistelujen painopiste alueella on tosiaan ainakin Martti J. Karin arvion mukaan 7-10 prikaatia AFU:n joukkoja. Arvio tehty pohjoisen taistelujen päätyttyä ja painopisteen muuttuessa itään ylen a-studiossa.
 
Edelleen ihmettelen, miksi Ukrainalle ei toimiteta enemmän tykistöä.

Asiat eivät ole muuttuneet sitten toisen maailmansodan siltä osin, että epäsuora tuli on suurin tappaja.
Esimerkiksi Suomessa valmistettavan 155K98 tykin hinta on ollut 500k€ / kappale.

Miljardilla näitä saisi varmaan 2000 kpl ja jos ajatellaan että vetokalusto ja ammukset maksaisivat tykin hinnan verran, niin 5 000 tykkiä ja kalusto saataisiin noin 5 miljardilla.
Vaikka kalusto ei ole optimaalista, niin tällaisella avulla voitaisiin sodan kulkuun vaikuttaa oikeasti tehokkasti.
Kukahan ne tekisi siinä ajassa että ehtisi rintamalle, ettei kävisi niinkuin vahassa vistsissä: "Miksi rättisitikka ei joudu kolariin" , no se tulee myöhässä kolaripaikalle.
 
Muistan kuulleeni Kryvyi Rihin ja Mykolaivin seudulle kootuista joukoista jo jokin aika sitten. Nämä oli reservistä muodostettuja ja osaksi länsikalustolla varustettuja. Kuvittelin että näille joukoille olisi mennyt osa niistä Puolan toimittamista T-72M1 vaunuista vaan niitä on taidettu nähdä idässä myös. Vaikea sanoa, tapahtuu niin paljon ja monella rintamalla ettei pysy perässä.

Kryvyi Rih ja Mykolaiv suunnalta olen myös kuullut, että siellä olisi aika paljon Donetskin ja Luhanskin seudulta tuotuja seppoja. Muistan että niiden uutisoitiin kaivautuneen ja pyrkineen vahvistamaan asemia. Joku twiitti sanoi että "Venäjä on huolissaan tuosta suunnasta koska Ukraina on kerännyt sinne vahvoja lisäjoukkoja eikä ole varmuutta, kestääkö puolustus niitä vastaan". Parin viikon päästä ollaan kesäkuun puolella, ehkä Ukraina kerää vielä voimia vastahyökkäykseen vai ovatko etuajassa (joku kommentoi että vastahyökkäys alkaisi aikaisintaan kesäkuussa).
Myös Girgin piti Hersonin seutua heikkoutena juurikin näiden D/L reservistien kanssa.
Mykolaivin kuvernööri pariin otteeseen sanonut että odottelevat Lend Leasea.
Mutta eihän näitä hyökkäyksiä tietysti etukäteen ilmoitetakaan.
 
Zelensky puhuu. Saksalaiset "intellektuellit" voivat sanoa mitä lystäävät, tavoite on selvä. Tarkoitus on heittää ryssä ulos, ja pistää maksamaan paitsi verellä, myös jäädytetyillä varoilla, ja tässä pyytää kumppanimaiden apua.

Kasvoilta on nähtävissä myös kuukausien rasitus ja vitutus. Vaikka alussa tarjoillaan hetki Zelenskyn omaa varsin karismaattista puheääntä, englanninkielinen dubbaus löytyy.

We must fight until we clear our land of the occupiers and guarantee Ukraine's security – Zelenskyy​

40 kymppinen mies on saanut silmäpussit tämän sodan aikana.
En yhtään ihmettele, valtava vastuu kansan tulevaisuudesta !
Enempi kuin hyvin kaveri on vetänyt!
Slava Ukraini 🇺🇦 Herojam Slava.
 
Ukrainan sotilaat kertovat:



Jossain lähiaikojen haastattelussa jota en nyt löytänyt, ukrainalainen sotilas valitteli, etteivät juuri voi käyttää drooneja ryssän häirinnän tai jammereiden takia. Eli näyttäisi siltä, että ainakin paikoin ryssällä on etu droonien käytössä tykistön ohjaamiseen, ja tietysti Ukrainan ulottuvampaa 155mm tykistöä ei ole läheskään kaikkialla missä sitä tarvittaisiin.

Ukraina saanut tai saamassa uusia jammereita, muttei tietoa onko noissa kaikissa kantama vain kilometristä muutamaan, vai tuleeko tehokkaampiakin jammereita lisäksi:



Tuo facebookissa oleva T-80 tankkimiehen tarinointi on kiinnostava.

Koko sodan ajan hyvin vähän ollut tietoa tankkien taistelusta, nähty niitä vain kohteena tai tuhottuna.

Tässä muutama poiminta google translatella.


"Flying tanks", which were so proud of the Russian oboronprom, are now fighting against Russian invaders.
...
And this is the latest model T80 2020 release. At night, heat visors on it work well. Visibility is up to 5 kilometers. At a distance of up to 3 kilometers, everything is visible at night - we sometimes observe how boars run across the field. The tank we took from the invaders is very good. He has already come in handy during heavy battles in the Izyumsky direction.
...
Now the war is different, not like in the first phase - more powerful, artillery. We are constantly hunted by Russians, nakriva ютьtʹ arto ють 152 caliber, gradami, mortars. Near our positions Russian Orlanes are constantly flying, hanging, and then there is artillery shelling, which Orlan corrects left-right. We've had to switch positions constantly and actually live in a tank. We simply had no other choice to survive. During the fierce battles lived like this for a week and a half. They did not get out of the tank either day or night.
...
You can't take us for nothing either. Those enemy tanks that we saw with our own eyes are no longer driving. Destroyed them at a distance of up to 4 kilometers. There were some serious tank duels. In one of the recent battles, we fired at an enemy tank from 3300 meters, set fire to its engine, then black smoke emitted from it, and then detonated the combat gear.
...
 
Tästä sillasta oli aiemmin puhetta ja ryssä on sen tuhonnut.
Ei tuo silta minusta tuhoutuneelta näytä. Mahtaako tuon tuhoutuneen lohkon yli päästä pelkällä silta panssarivaunun sillalla? No jokatapauksessa ei tuon takia vielä kannata alkaa panikoimaan. Nähdäkseni kuvan mukainen vaurio on korjattavissa ja varmasti ukrainan puolella on näkemystä, miten tuosta mennää vielä yli. Kaiken lisäksi joki näytti kuvassa ainakin melkoisen kuivalta.
 
Tuo USA:n "eskalaatiopelko" voitaisiin kyllä hoitaa useammalla eri tavalla HIMARS:n suuntaan.
* voidaan antaa vain keskimatkan (40-60 km) raketteja
* voidaan sopia, mille alueille niitä ei saa/saa käyttää.
Pelko on mielestäni aiheeton sillä Ukraina ei ole tällä hetkellä sikaillut kuten venäjä, eikä ole lähtenyt pommitamaan venäjän siviilejä vaikka siihenkin varmuudella olisi ollut mahdollisuus. Mitään rajan yli kostoa ei ole ollut havaittavissa, isku sotilaskohteisiin on hyväksyttävää ja jopa suotavaa. Himarsista koko ajan ristiriitaista tietoa, että onko sitä tulossa vai ei. Jossain vaiheessa oli tietoa, että sitä olisi jo toimitettu. Toiseksi UK oli lausunut omien aseiden osalta, että niitä voidaan käyttää rajan yli.
 
Ei tuo silta minusta tuhoutuneelta näytä. Mahtaako tuon tuhoutuneen lohkon yli päästä pelkällä silta panssarivaunun sillalla? No jokatapauksessa ei tuon takia vielä kannata alkaa panikoimaan. Nähdäkseni kuvan mukainen vaurio on korjattavissa ja varmasti ukrainan puolella on näkemystä, miten tuosta mennää vielä yli. Kaiken lisäksi joki näytti kuvassa ainakin melkoisen kuivalta.
Voiko sitä käyttää?
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Back
Top