Ukrainan konflikti/sota

Tämän version tallensin heinäkuussa 2015. En ole lainkaan varma, etteikö kyseessä olisi trollaus venäläisellä tai ukrainalaisella keskustelupalstalla.
On ainakin vuotta vanhempi, katso edellä

Vuoteen 2014 menee


edit jos oikein tulkkaan liittyy Ukrainalaisen oligarkki Ihor Kolomoiskyin Azov pataljoonan rahoitukseen yms
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on parempilaatuinen pätkä siitä kopterinpudotuksesta Azovin kuvaamana, tämän mukaan pudotus on tosin Donetskin eikä Khersonin läheltä.

Muokkaus: Blue Sauron tarjoaa myös tätä laadukkaampaa pätkää, mutta pitää edelleen kiinni siitä että tämä olisi Khersonin läheltä.
Telenko taas arvelee, että pudotuksessa käytetty ase olisi "UK LMM" eli ilmeisesti Martlet

 
Viimeksi muokattu:
Kyllä tällä päivällä jotain vaikutusta on tainnut olla. Ranska, Saksa, Italia ja Romania kannattavat yhdessä EU- kandidaatin statuksen myöntämistä Ukrainalle välittömästi, ja Macron on luvannut ettei Ukrainalta tulla vaatimaan alueluovutuksia rauhan vastineeksi.

 
Missä tuo kuva on ollut alunperin? Siis tämä ryssä versio?
Se oli tuon Parabellumin tilillä, tänään ladattu, tarkistin sen ennen kuin laitoin tänne. Enää en sitä löydä.
Oliko sitten vanhan kierrätystä ja trollausta. Siinä oli muitakin samanlaisia kuvapareja mm. Stalin-Hitler ja kirjoitettuja julistuksia.
 
Kuinka hyvin tuommoiset toimivat silloin, kun ryssän EW-laitteet toimivat ja saavat sekoitettua GPS-signaalin? Täytyykö ne ampua tyhminä, jotta ei mene täysin ohi maalista?
Tietämättä miten tämä toimin, niin olen ymmärtänyt että armeijan GPS vastaanottimet hanskaisivat häirinnän olennaisesti paremmin. Eli spoofaus ei ainakaan pitäisi toimia. Jos päästään ilman häirinnän haittaa muutaman km päähän tarkalla lentoradalla, niin eiköhän tuo loppu mene aikalailla tarkasti vaikka olisi mitä häirintää

 
Eiköhän Putin ole yrittämässä jossain välissä sitä huhuttua maihinnousua transnistrian suuntaan. Siihen voisi olla varautumista.
Toivotaan että Ukrainalla on vielä S300 puikkoja jäljellä.
Sellainenkin tulee mieleen, että ryssällä on ollut helikopteritukikohta Hersonin eteläpuolella joen toisella puolella, olikohan Velyki Kopanassa. Sinne siirrettiin alun perin helikopterit Chornobaivkasta niiden kahden kuuluisan katastrofin jälkeen maaliskuun loppupuolella. Ehkä sitä tyhjennetään nyt HIMARS:n pelossa. Tuo on itse asiassa ihan ilmeisimpiä kohteita HIMARS:lle Käärmesaaren lisäksi.
 
Eipä niitä ATACMSia kovin paljoa liene annettavaksi. Hyvin hintavia ja niiden satojen kilometrien kantama tekee maalittamisesta entistä monimutkaisempaa. Lähetetyt Unitary GMLRS:t on sen jälkeen pitkäkantamaisinta mitä on laittaa, eli optimaallisia.
Tykistöohjukset saattaa olla ajatuksena myös vielä hienoinen eskalaatio verrattuna GMLRS-raketteihin. Vaikka ero on häilyvä.
 
Liittyen tähän Nova Kakohvkan uusintaiskuun. Olen pitkään seurannut tuota "English Luhansk" kanavaa eli @loogunda twitterissa. Aika suuri osa sisällöstä on aina ollut uudelleen twiittauksia mitä Donbassin aluetta tulitetaan ja mistä. Monet havainnot tulleet nimenomaan Donbassin jo aiemmin miehitetyiltä seppoalueilta (Kadiivka/Stahanov, Donetsk, Marinka).

Vielä muutama viikko sitten nämä havainnot miehitetyistä kaupungeista olivat yksipuolisia "outgoing/outgoing direction XXX" tyyppisiä. Mutta viimeisen parin viikon aikana tullut huomattavasti "incoming" tyyppisiä ilmoituksia.

Tämä nyt on vaan yksi lähde, mutta kun näitä kaikkia havaintoja yhdistää niin tosiasia on, että Ukraina pystyy iskemään tällä hetkellä paljon tehokkaammin kuin aiemmin miehitetyille alueille. Suurin tekijä on varmaan läntisen kaluston suurempi kantama. Toinen tekijä voi olla (mikä muutaman sivun takainen twiitti todellakin on faktaa) että GPS-ammuksia on runsaasti käytössä, ja niitä uskalletaan ampua myöskin asutuskeskuksiin paremmin. Ja toki se, että 155mm ammuksista ei ole pulaa.
 
Tässä on parempilaatuinen pätkä siitä kopterinpudotuksesta Azovin kuvaamana, tämän mukaan pudotus on tosin Donetskin eikä Khersonin läheltä.

Muokkaus: Blue Sauron tarjoaa myös tätä laadukkaampaa pätkää, mutta pitää edelleen kiinni siitä että tämä olisi Khersonin läheltä.
Telenko taas arvelee, että pudotuksessa käytetty ase olisi "UK LMM" eli ilmeisesti Martlet

Rivnopil pitäisi ilmeisesti olla kylä jossa ammuttiin alas. Muutama kilometri Velyka Novosilkasta länteen, aivan rintamalinjalla.
 
Tuore mielipidetutkimus kymmenessä EU-maassa. Suomalaiset mediat taisivat tehdä artikkelinsa joko Le Monden tai Guardianin sitä käsittelevien artikkelien pohjalta. Tuli vastaan twitterissä hyvää kritiikkiä sille, miten Guardian tulkitsi tutkimusta:

Kannattaa katsoa koko ketju. Koska siinä ruoditaan hyvin Guardianin artikkelia, niin minä ruodin lähinnä Hesarin artikkelia, jonka luin ennen kuin itse kyselyn raporttia pystyi täältä lataamaan (pdf siellä):

The segmentation used in this report into different voter camps in response to Russia’s war on Ukraine was primarily based on the following question: “Which of the following statements comes closest to your view?” Options included: “The most important thing is to stop the war as soon as possible, even if it means Ukraine giving control of areas to Russia”, “The most important thing is to punish Russia for its aggression, even if it means that more Ukrainians are killed and displaced”, “Neither of these”, and “Don’t know”.
Respondents who chose the first option constituted the Peace camp. Those who chose the second one ended up in the Justice camp. For those who responded “Neither”, we used another question to single out the Swing voters.

Vähän keinotekoinen jako "rauhan leiriin" ja "oikeuden leiriin" mielestäni. Esim. minä, jonka mielestä ryssän olisi syytä kärsiä kunnolla, haluaisin sitä tavalla jossa ryssille tulee mahdollisimman paljon tappioita ja Ukrainalle mahdollisimman vähän. Kuuluisin siis "Swing voterseihin", vaikka taidan oikeasti olla siinä jyrkemmän kannan ryhmässä. Koska vaihtoehdot ovat noin tyhmät, artikkeleissa kiinnitetään liian vähän huomiota Swing voters -ryhmän kantaan, kun jos vastaajat ovat ymmärtäneet kysymykset oikein, niin Justice-porukkaanhan kuuluisivat siis vain he, joiden mielestä ryssien maksimaalinen tuhoaminen olisi parempi vaihtoehto kuin että he keräisivät kamppeensa ja häipyisivät Ukrainasta Krimiä myöten (ja maksaisivat isot sotakorvaukset, ja Putler lähtisi Haagiin tai suoraan Kiovaan).

HS siis:
ECFR:n mukaan Euroopan maat ovat yhä vankasti Ukrainan puolella, mutta suuren yleisön kiinnostus on siirtynyt sotatapahtumista sodan laajempiin seurauksiin. Nyt kiinnostaa se, mikä vaikuttaa omaan elämään: häiriöt jakeluketjuissa, energian hintojen nousu, kiihtyvä inflaatio.
Eurooppalaiset haluavat silti yhä, että energiariippuvuutta Venäjästä vähennetään vaikka EU:n ilmastotavoitteiden kustannuksella. Suomi on jälleen kärjessä: 77 prosenttia suomalaisvastaajista kannattaa näin toimimista, 11 prosenttia pitäisi ilmastotavoitteet etusijalla.
Suurissa maissa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa ilmastotavoitteet koetaan tärkeämmiksi kuin Suomessa, ja vastaajista noin puolet pitäisi Venäjän energian karsimista etusijalla ilmastoon nähden.
Ei, vaan niissäkin maissa selvästi useampi kannattaa riippuvuuden vähentämistä ryssän energiasta kuin ilmastotavoitteita (tosin Italiassa vain pienellä marginaalilla). Tweetissä graafi:

Enemmistö Romanian ja Puolan vastaajista katsoi, että heidän maansa hallitus käyttää liikaa aikaa Ukrainaan sen sijaan, että keskittyisi omien kansalaistensa ongelmiin. Suomessa neljännes vastaajista katsoi hallituksen käyttävän liikaa aikaa sotaan.
...
ECFR:n mukaan Euroopassa on ”rauhan leiri”, joka haluaa sodalle nopeaa päätöstä, vaikka sen hinta Ukrainalle olisi kova esimerkiksi alueluovutusten ja muiden myönnytysten takia.

Toinen tutkimuslaitoksen tunnistama joukko on ”oikeuden leiri”, jonka mielestä Venäjää on rangaistava ja se on saatava vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Näin ajattelevien mielestä rauha tulee vain Venäjän täydellisen tappion myötä.
Asetelma ei ole täysin mustavalkoinen, vaan monen ajattelussa nämä asenteet yhdistyvät: ei haluttaisi antaa periksi Venäjälle, mutta pelätään paljon sodan laajenemista.
Kaksi leiriä ajattelevat myös eri tavoin siitä, miten EU:n pitäisi vastata Venäjän hyökkäykseen. Oikeuden leiri katkaisisi kaikki välit Venäjään, niin talous-, diplomaatti- kuin kulttuurisuhteetkin. Rauhan leiri katkoisi vain taloussuhteet.
Venäjän rankaisemista kannattavat haluaisivat Ukrainan EU:n jäseneksi, mutta nopeaa rauhaa haluavat ovat siihen selvästi vastahakoisempia.
Ei nyt niin täysin eritavoin, sillä katsomalla tuloksia näkee, että jopa "rauhan leiristä" 50% haluaisi katkoa taloussiteet ryssiin, ja 40-42% heistäkin myös diplomaattiset ja kulttuurisuhteet. Tässä muutama graafi, jos ei sitä pdf-failia ole viitsinyt downloadata:

Suomessa mielipiteet jakautuvat huomattavan tasaisesti eri leirien välillä, mutta Italiassa ja Saksassa on noin puolet niitä, jotka haluaisivat rauhan Ukrainan menetysten uhallakin. Näissä maissa alle 20 prosenttia kannattaa Venäjän rankaisemista.
Puolassa sen sijaan Venäjän haluaa vastuuseen 41 prosenttia vastaajista. Rauhaa hinnalla millä hyvänsä haluaa vain 16 prosenttia.
Hmm, peace-porukoita oli Suomessa 26%, ja Swing+Justice -porukoita 25%+25%. Harmi ettei maita kuten Kreikka, Sveitsi ja Itävalta ollut mukana.


Iltalehdessä:
Mielipidemittauksessa ”rauhan leiriksi” nimetty osuus vastaajista kannattaa sodan päättämistä, vaikka se tarkoittaisi Ukrainan myönnytyksiä Venäjälle.
...
Nopeaa rauhaa kannattavista useampi nimittäin uskoo Ukrainan kärsivän sodasta Venäjää enemmän ja sodan pitkittyminen aiheuttaisi liiallista kärsimystä maalle. He uskoivat myös EU:n kärsivän sodasta enemmän kuin ”oikeuden leiriksi” nimetty vastaajaryhmä.
...
Rauhan kannattajien sukupuolijakauma oli mittauksen mukaan tasainen, mutta selkeä miesenemmistö, 62 prosenttia, kannatti taisteluiden jatkamista Venäjän häviöön asti.
Suomalaisista vastaajista etenkin sosiaalidemokraattien kannattajat suosivat ”oikeuden toteutumista” kun taas kokoomuksen kannattajat jakautuivat tasaisemmin eri leireihin.
Yksittäisten maiden tasolla nopeaa rauhaa kannattavia on enemmän kaikkialla muualla paitsi Puolassa, missä ”oikeuden leiriin” kuuluvilla oli selkeä enemmistö. Tulos kielii mittauksen tekijöiden mukaan siitä, että kansalaiset vastustavat yleisesti sodan pitkittymistä ja ovat huolissaan myös pakotteiden aiheuttamista kustannuksista.
20 prosenttia kaikista vastaajista kieltäytyi valitsemasta leirien välillä, mutta tuki silti EU:n pakotteita. He olivat huolissaan sodan vaikutuksista mutta jakoivat kriittisen näkemyksen Venäjää kohtaan.

One notable finding is that, while across all ten countries the Peace camp is equally divided between men and women, there is a clear dominance of men in the Justice camp: by a proportion of 62 per cent men to 38 per cent women.

Tuolla on myös kysymys puolustusmäärärahojen kasvattamisesta. Hassua, että Puolassa enemmistö katsoo hallituksensa käyttävän liikaa aikaa Ukrainan sotaan verrattuna kotimaan ongelmiin, mutta puolustusrahojen kasvattamiselle on selvä tuki. Kaipa ne katsovat, että muitakin ongelmia olisi, ja hallitus yrittää vältellä hankalia aiheita ja keskittyy puhumaan vain sodasta - joka siis on kansan mielestä suuri ongelma, mutta muut asiat jäävät silti liikaa varjoon.

Toinen ECFR:n kysely, joka tehtiin tammikuun lopulla:

Edit: lisään perään erään graafin tuosta tuoreesta kyselystä. Mielestäni siis justice- ja swing-leirit ovat enemmänkin samaa leiriä - ja ne muut leirit ovat peace-leiri (alueluovutuksia taistelun jatkamisen sijaan), ja ryssän voittoa toivovat, jotka kyselyn vaihtoehtojen takia lienevät osin peace-leirissä ja osin niissä, jotka vastasivat leirityskysymykseen "Ei kumpikaan" tai "En tiedä". Tässä mielenkiintoista on, että Ruotsissa justice+swing -leiriläisiä on vain aavistus enemmän kuin peace-leiriläisiä - ja Suomessa siis justice+swing on kaksinkertaisesti peace-porukkaan verrattuna. Italia on näistä kymmenestä määstä häntäpäässä. Suomen ja Puolan väliin kiilasi Britannia. Muitakin kyselyjä katseltuani näyttää siltä, että pohjoinen on vahva, ja samoin Puola+Baltia. Pitäisikö EU:n tilalle tehdä kaksi uutta valtioiden liittoa (ei liittovaltiota, ainakaan se pohjoisempi niistä)?
ecfr_camps.png
 
Viimeksi muokattu:
Eipä niitä ATACMSia kovin paljoa liene annettavaksi. Hyvin hintavia ja niiden satojen kilometrien kantama tekee maalittamisesta entistä monimutkaisempaa. Lähetetyt Unitary GMLRS:t on sen jälkeen pitkäkantamaisinta mitä on laittaa, eli optimaallisia.
Tykistöohjukset saattaa olla ajatuksena myös vielä hienoinen eskalaatio verrattuna GMLRS- raketteihin. Vaikka ero on häilyvä.
Kaikkiin havaittuihin komentopaikkoihin, huoltokeskuksiin ja ammusvarastoihin nuo. Jatkuvalla syötöllä, vuoronperään jokaiseen. Mahdollisimman tuhovoimaista tavaraa vaan.

Täysin totaalista sotaa vaan. Tässä mitään eskalaatiota kannata enää miettiä kun naapuri on painanut täysillä yli 3 kk.

Toivon todella että Suomen päättäjät on nyt pistäneet tilaukset menemään jotta täällä riittää tarvittaessa raskaalle kunnon rakettia ja ohjusta.
 
Iso-Arska ottaa kantaa paidallaan Krimin tulevaisuuteen :love:

...aivan hemmetin mahtava paita!

1655402954326.png
 
Back
Top