Ukrainan konflikti/sota

Mahdollisesti kesältä tämä video.
Jeps. Näin on. Poistan.



Käytän tilan hyödyksi ja lisään alle jotakin hyädyllistä ettei tila mene hukkaan.
Russian military reporter Vladlen Tatarsky wants mobilisation, now. Even with no helmets and with AK-47's. Perhaps he should take a ride on the observation wheel that opened in Moscow yesterday and chill out.
1662916693276.png
1662916821179.png
(koska romanian rannikko niille jotka eivät heti hiffanneet)
 
Viimeksi muokattu:
Vähän jäänyt pettynyt maku, kun seuraa noita venäläisten tappiolukuja. Minusta ukrainalaiset ei ole oikein onnistuneet vaikuttamaan vetäytyviin joukkoihin. Onhan vaunuja ja muuta ryönää jäänyt jälkeen, mutta esim vedettäviä tykkejä en ole havainnut.
Näyttää että venäläinen osaa ainakin juosta, jos ei muuta. Kiovastakin päästiin pois liian vähällä.

Minä taas oon ihmetelly just toisinpäin, kuka on tuossa kilpajuoksussa kerenny laskemaan sotasaaliiksi saadut/tuhotut värkit.
 

Martti J. Karin näkökulma | Viisi tekijää mahdollistivat Harkovan vastahyökkäyksen​


Tänään 18:18

Ukrainalaisissa tiedotusvälineissä alkoi liikkua kesällä tietoja, joiden mukaan Ukraina aloittaa kesän lopulla vastahyökkäyksen. Ukraina valmisteli hyökkäystä erikoisjoukkojen iskuilla Krimillä oleviin lentotukikohtiin, asevarikoille ja rautatien solmukohtiin.
Venäläiset siirsivät joukkojaan Harkovan alueelta etelään Dnipro-joen alajuoksulle vahventamaan Hersonin puolustusta. Ukraina käynnisti odotetun vastahyökkäyksen Hersonin vapauttamiseksi elokuun lopussa. Hyökkäys sitoi Dnipron länsipuolella olevat venäläiset joukot ja sai venäläiset kiinnittämään huomionsa Hersoniin.
Ja sitten Ukraina käynnisti toisen vastahyökkäyksen Harkovan alueelta itään. Ukrainalaiset heittivät hyökkäykseen ainakin kymmenen prikaatia eli 40 000–50 000 taistelijaa.

Operaatiota johtaa Ukrainan maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Oleksandr Syrskyi. Ukrainalaiset puhkaisivat venäläispuolustuksen, etenivät viidessä päivässä syvänä kiilana lähes sata kilometriä ja vapauttivat viikonloppuna strategisesti tärkeän Kupjanskin kaupungin.
Harkovasta noin 100 kilometriä kaakkoon sijaitsevan Kupjanskin kautta kulkee rautatiet Harkovasta itään ja Belgorodista Venäjältä Donetskin alueelle. Kupjanskin valtaamalla ukrainalaiset vaikeuttavat venäläisten huoltoa ja joukkojen siirtoja. Kupjanskista ukrainalaiset jatkoivat Oskil-joen suunnassa etelään.
Izjumin vapautettiin lauantaina. Venäläiset eivät ole ehtineet evakuoida kaikkea kalustoaan ja paenneet paniikissa. Vastahyökkäyksen aikana Ukraina on ottanut yli 7 000 sotavankia ja saanut haltuunsa 450 panssarivaunua ja yli 50 tykistöasetta ampumatarvikkeineen.

Rohkean hyökkäyksen onnistumisen mahdollisti viisi tekijää. Ensimmäinen tekijä on strateginen harhautus. Ukrainalaiset antoivat venäläisille kuvan, että suurhyökkäys tapahtuu Hersonin suunnassa. He saivat venäläiset siirtämään joukkoja Dnipron alajuoksulle muun muassa Harkovan alueelta.
Toinen on lännen antama aseapu. Ukrainan asevoimat ovat pystyneet kauaskantoisilla tykistö- ja ohjusaseilla tuhoamaan venäläisten tykistöasemia, johtamispaikkoja ja ammusvarastoja.

Venäläiset valjastavat hitaasti mutta ajavat kovaa.
Kolmas tekijä on lännestä saatava tiedustelutuki. Ukrainalaiset tiesivät, että venäläisillä ei ole joukkoja etulinjan takana eikä hyökkäävän kiilan sivuilla.
Ukrainan vastahyökkäyksen kaltaisen syvän operaation vaarana on se, että vihollinen iskee hyökkäävän joukon sivustoihin. Nyt tätä vaaraa ei ollut.
Neljänneksi Ukrainan erikoisjoukot ja venäläisten selustassa olleet paikallisjoukot tuhosivat venäläisten huoltopaikkoja, rautateitä ja viestiyhteyksiä.
Viides tekijä on ukrainalaisten vahva taistelutahto. Sosiaalisessa mediassa on näytetty ukrainalaisyksiköitä, jotka ennen hyökkäystä laulavat Ukrainan kansallislaulua.

Samaan aikaan sosiaalinen media on täynnä kuvia venäläisten hylkäämästä kalustosta, räjähtävistä venäläisistä panssarivaunuista ja haavoittuneista venäläisistä, joita ukrainalaiset lääkintämiehet hoitavat.
Sodan operatiivinen aloite on siirtynyt Ukrainalle. Ukraina tullee jatkamaan hyökkäystä alkavan viikon aikana. Venäläisillä ei ole juuri voimaa hidastaa, saati pysäyttää hyökkäystä. Harkovan lääni näyttää jo olevan lähes puhdistettu miehittäjistä.
Taistelu siirtyy Luhanskin läänin alueelle. Alkavalla viikolla taistellaan Luhanskin läänissä olevista Lysitšanskista ja Severodonetskista, jotka Venäjä valloitti kesäkuun lopulla.
Lauantai-iltana Moskovasta lähti presidentin käytössä oleva matkustajakone kohti etelää. Koneen mukana lensi yhteydenpidon varmistamiseen tarkoitettu linkkikone. Tämä voi viitata siihen, että Vladimir Putin itse lähti johtamaan heikosti meneviä sotatoimia tai ainakin selvittämään, mikä on tilanne. Putinin paikallaolo voi edelleen vaikeuttaa tilannetta. Asevoimien johdon ja ylipäällikön välit vaikuttavat olevan jäätävät.

Moskovassa Lomonosovin alueen edustajat ovat pyytäneet Putinin eroa. Heidän mukaansa Putinin toisen kauden jälkeen kaikki on mennyt pieleen. Minimipalkat eivät ole nousseet, bruttokansatuote ei kehity, älykkäät ja ahkerat ihmiset lähtevät Venäjältä ja Putinin lupaama vakaus on mennyttä.
Pietarin Smolnan alueen edustajat ovat suunnitelleet pyytävänsä valtioduumaa syyttämään Putinia maanpetoksesta, koska tämä hyökkäsi Ukrainaan. Edustajien mukaan Putinin hyökkäys on aiheuttanut valtavat tappiot Venäjän asevoimille ja näin heikentänyt huomattavasti Venäjän puolustuskykyä.
Ulkomaalaisten yritysten vetäytyminen sodan takia Venäjältä ja osaavien venäläisten joukkopako heikentää venäläisten hyvinvointia.
Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Ukrainan asevoimat saavat suuret määrät nykyaikaisia aseita. Edustajien vaatimukset osoittavat, että tyytymättömyys alkaa nostaa päätään Venäjän suurissa kaupungeissa. Tosin ei ole tiedossa, kuinka laajaa tyytymättömyys on.
Varmaa kuitenkin on, että tyytymättömyys kasvaa. Venäjällä on sanonta, jonka mukaan venäläiset valjastavat hitaasti mutta ajavat kovaa. Tämä tarkoittaa sitä, että venäläiset antavat tyytymättömyyden kasaantua pitkään, mutta kun se purkautuu, on purkaus sitten raju. Kuten se oli vuonna 1917.

-ksml-
 
Tässä itäisen Ukrainan rautatiet kartalla, tämä on otettu OpenRailwayMap-kartasta, lisäsin vain muutaman kaupungin paikan ja nimen: LÄHDE

Katso liite: 61680

Oranssi rautatie on heidän merkintöjen mukaan "päärata" ja keltainen on "sivurata". HUOM: kaikki vaalean harmaa ei ole jokea tai vesistöä vaan osa on metsää. Hämää hiukan, vaikka joen suistoa seuraileekin. Aikaisemmin puhuttujen kaupunkien lisäksi merkitsin Svatove ja Novoaidar nimiset kaupungit. Svatove on Severodonetskin pohjoispuolella radan varressa ja uawardata.com sivun mukaan siellä olisi ainakin johtopaikka, ellei jopa etelämpänä taistelevien joukkojen logistiikkaa. Novoaidar puolestaan on Severodonetskin korkeudella mutta itäänpäin ja tuon sivuradan varressa. Sieltä on suora tieyhteys Severodonetskiin ja kuukausi sitten uutisoitiin miten Ukraina tuhosi siellä sijainneen Venäjän joukkojen varaston:


Muistan lukeneeni ihan näiden viime päivien taistelujen aikana jonkun twiitin, jossa sanottiin että Venäjän joukot purkavat junasta panssarikalustoa Severodonetskin itäpuolella. Muistan katsoneeni kartasta paikkaa, mutten ole varma oliko se tämä Novoaidar. Oletan että oli, muu ei oikein käy järkeen: Novoaidarista on 42 km tietä pitkin Severodonetskiin. Tuosta ylläolevasta kartasta näkee heti, miksi Kupianskin valtaaminen tai vähintään raideliikenteen pysäyttäminen olisi hurja temppu. Urazovon kautta tulee tämä sivurata Novoaidariin, joten siihen vaikuttaminen olisi myös hyvä juttu, mutta sama rata tulee etelästä Luhanskin kautta Venäjältä. Yhden suunnan torppaaminen olisi tietysti erinomaista, muttei pysäyttäisi kokonaan vanjan sotakonetta. Kupiansk on kuitenkin lähempänä ja siihen suuntaan yksi hyökkäyskiila työntyy. Siinä menisi yhdellä kertaa Iziumin seudun ja Severodonetskin kimppuun hyökkäävien joukkojen huoltoyhteys (raideyhteys, tosin kumipyörähuolto vaikeutuisi myös).

MUOKKAUS: jos Ukraina haluaisi lyödä vanjaa oikein kunnolla niin kokeilisivat seuraavaa: Chuguivista hyökkäävä kärki puskee kohti Kupianskia, päätavoite päästä mahdollisimman lähelle, minimi saada tykistö ampumaetäisyydelle rautatiestä ja ratapihasta. Lisäksi pitää varautua Iziumin suunnalta tuleviin hyökkäyksiin. Toinen kärki hyökkää rajaa seuraillen, valtaa ensin Vovchanskin ja jatkaa sieltä Urazovoon. Hyvin vaarallinen temppu, Venäjän raja on ihan vieressä ja huoltoyhteys venyy pitkäksi. Jos pääsisivät Urazovoon asti tai edes tykistön kantamalle siitä, olisi mahdollista tulpata molemmat Venäjältä tulevat raideyhteydet (Kupianskiin menevä päärata JA viistosti etelän suuntaan menevä sivurata). Tämä pysäyttäisi Venäjän joukkojen huollon tältä suunnalta, tosin edelleen ratayhteys tulee etelästä Luhanskin kautta. Myös muistettava: Venäjä voi edelleen tuoda omalta alueelta ratoja pitkin joukkoja hyökkäämään Vovchanskin ja Urazovon kimppuun hyökänneiden Ukrainan joukkoja vastaan. Olisi vaarallinen operaatio, huolto olisi vaikeaa, mutta olisi myös iso isku Venäjälle.

Minulla on vielä tuoreimmat kuviot lukematta, mutta oli pakko vilkaista taaksepäin että milloin edellisen kerran puhuttiin "Kharkovan suunnan operaatiosta".

Siitä on hetki aikaa, lainasin ylle mitä kirjoitin silloin, tuo viesti on 15.5. eli melkein neljä kuukautta vanha.

Silloin Ukrainalla oli paikallista menestystä Kharkovan seudulla, joku kärki työntyi Donets-joen yli Chuguivin kohdalta (heillä on tainnut olla tässä kohdalla sillanpääasema koko sodan ajan?) itään ja Donets-joen länsipuolelta kohti Vovchanskia.

Silloin spekuloitiin joen ylityksillä, paikallisilla menestyksillä ja lopulta homma kuivui kokoon (ainakin viestien perusteella) kun ryssä toi alueelle vahvistuksia. Saattoi jopa olla pohjoisesta Belgorodista Vovchanskiin ja mahdollisesti etelästä Kupianskiin.

Joka tapauksessa muistan että spekuloitiin kovasti, mitä kaikkea Ukraina voisi saada aikaan jos saisivat Kupianskin vallattua tai vähintään sen läpi kulkevat rautatiet tykistön vaikutuspiiriin. Siinä olisi Iziumin, Sosnoven, Lymanin ja ehkä jopa Severodonetskin alueiden joukkojen huolto pahasti vaikeuksissa - tosin idempänä kulkee yksi rautatie Venäjältä Starobilskiin ja Novoaidariin ja sieltä edelleen Luhanskiin. Sitä kautta pystyy tuomaan vahvistuksia ja huoltoa, tosin viimeiset 20-30 km pitää viedä tavara kumipyörillä. Näin siis Severodonetskin huolto, tältä rautatieltä on pidempi matka muualle.

Kupianskista tulee rautatie Svatoveen ja sieltä se jatkaa Severodonetskiin, joten Svatoven valtaaminen ei ole sinänsä pakollista jos Kupiansk on vallattu. Svatovesta on puhuttu sodan aikana yhtenä tärkeänä logistiikan kaupunkina, tosin oletan että Severodonetskin valtaamisen jälkeen sen merkitys olisi ollut pienempi. Iso ratapiha sieltä löytyy joka tapauksessa ja mahdollisesti ammusvarastoja yms. mitä Ukraina voisi hyödyntää. Oletan että Svatovesta olisi loogista jatkaa viistosti itään kohti Starobilskiä (Novoaidarin pohjoispuolella saman junaradan varrella) ja sen myötä katkaista viimeinen pohjoinen-etälä -suunnassa kulkeva itä-Ukrainan rautatie. Sen jälkeen ryssän kaikki rautateitä kulkeva huolto joudutaan viemään Venäjän valtion alueelta kiertäen ja tuomaan Krasni Lutsin vierestä Donetskin ja Luhanskin alueille.

Toki Ukrainan pitää olla varovainen: pitkälle itää kohti työntyvä kapea kärki olisi iso riski sivustoilta tulevan vihollisen vastahyökkäyksen takia. Starobilsk voi siis olla toistaiseksi liian kaukana vallattavaksi - tosin tykistö ja HIMARS jos yltävät sinne niin tuskin on pakko ottaa kaupunkia haltuun.

Jos ei muuta niin heillä on hyvä tilaisuus ottaa paremmat asemat haltuun ennen syyssateita ja kylmää talvea. Samalla laittaa itäisen Ukrainan alueella toimivien vanjan joukkojen huolto puristukseen, sama mitä tekevät Khersonin alueella. Vaikka loput itä-Ukrainan alueesta jäisikin vapauttamatta, tämän suuren miehitetyn alueen huolto olisi yhden Venäjältä tulevan rautatien varassa (Krasni Lutsin ohi kulkeva) ja tämä rata olisi herkullinen maali HIMARS sekä muille pitkälle yltäville ohjuksille. Onnistuessaan tietäisi ryssälle pitkää ja kylmää talvea, minkä jälkeen talven aikana voimia kerännyt Ukraina voisi olla valmis perinteiseen "keväthyökkäykseen" - tosin viisaasti odottaisivat rospuuttokauden ohi.

Hyvä pöminä silti päällä, paras takoa kun rauta on kuumaa. Näyttää siltä että joulu tuli tänä vuonna aikaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Viimeksi muokattu:
Tämä kuvastaa jotenkin niin venäjäläistä kulttuuria. Ollaan niin olevinaan vaikka ja mitä, sorsitaan pienempiä minkä keretään mutta alakynnen koittaessa, häntä koipienvälissä välittömästi. "Eikä tiedetty..." yms muuta skeidaa, syyllinen jossain muualla
Niinhän se, mutta kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että diktatuurissa käy toisinajattelijalle huonosti, varsinkin jos ajattelee ääneen. Ei venäjällä mitään demokratiaa ole, päinvastoin. Ja diktatuurien tapaan, tavallinen kansa on käytännössä riisuttu aseista. Joku yksipiippuinen haulikko jossain siperian perämetsissä juuri ja juuri on sallittu.
 
Back
Top