Ukrainan konflikti/sota

Tätä minäkin olen tuumaillut, että Venäjällä on pahasti ongelmia miesten määrän kanssa. Miksi muuten hyökkäys olisi pysähtynyt ja rintamalinja seisoi paikallaan pari kuukautta? Arvatenkin ovat kaivautuneet, miinoittaneet ja muuten torjuntavalmiudessa, mutta läpimurron sattuessa ei ole takana ketään jota heittää sen tielle.

Kharkovan suunnasta sanottiin että Ukraina iski paikkaan jossa puolustus oli heikko. Arvatenkin näin ja hyvin fiksusti toimittu: iskee sinne missä vihollinen on heikko. Jos nyt nähdään Khersonin suunnalla samankaltainen syvä läpimurto, oliko puolustus sielläkin heikko? Missä heidän vahvuus on, jos molemmilla "äärilaidoilla" se on heikko?

Khersonista on nähty koko kesän ajan kuvia, miten on vahvan näköisiä puolustusasemia yksi toisensa jälkeen ja kuulemma maasto on vaikea panssaroidulle ja mekanisoidulle hyökkäykselle. Suosii siis puolustajaa, jos asemat ja varustus on kunnossa. Vaan onko heidän liikkumiskyky syöty? Ukraina on iskenyt tykistöllä monta kuukautta ja Bayraktarit saavat kuulemma lentää vapaasti. Huolto ollut vaikeuksissa jo kauan, joten mikä on polttoainetilanne? Jos Ukraina saa läpimurron aikaan jokirannan suunnassa niin pitääkö sitä lähteä torjumaan kävellen?

Vastaan omaan kysymykseen: selvästi Bakhmutin suunnalla Venäjällä on jonkinlaisia joukkoja, koska ovat yrittäneet hyökkäyksiä siellä. Samoin Zaporitzzjan kaupungin eteläpuolella, koska se rintama on ollut pitkään liikkumatta (tosin en ole varma, onko Ukraina yrittänyt siellä kunnon voimalla).

Minä mietin Khersonin suuntaan näin: jos tosiaan Venäjän joukot on kulutettu ja kypsytetty hyvin, niin kannattaa ehkä hyökätä jokirantaa niin syvälle kuin pääsee - isolla riskillä. Mitä lähemmäs Nova Kakhovkaa pääsee, sen parempi. Sivustat ovat uhka, varsinkin pohjoinen puoli ja Venäjä voi iskeä joen yli heittimillä, tykistöllä ja helikoptereilla, joten kärki on kokoajan uhan alla, mutta syvä isku Nova Kakhovkan suuntaa voisi olla pitkässä juoksussa hyvin arvokas. Voisi pakottaa pohjoisempana olevat vihollisjoukot perääntymään, jolloin niitä vastaan voida iskeä kun ovat liikkeessä. Vaikkei osuisikaan, saadaan heidät pois valmistelluista asemista. Jos jäävät poteroihin makaamaan, tarkoittaa etteivät uhkaa kärjen sivustaa ja saarrostuksen uhka kasvaa kokoajan. Jos siis Ukrainalla on sivustan suojaksi riittävästi joukkoja, jatkaisin hyökkäystä rannan suunnassa niin pitkälle kuin pääsee.
Tuo Hersonin suunat on kyllä metka: UA on viikkokaupalla kytännyt Oleksandriva-Kiselivka -akselilla lännessä, Bezimennen seudulla, Snihurivkassa ollaan vaan haistateltu kuukausi rintamalinjojen yli ja Arkhangelske jo melkein unohtui, että on olemassa.. ja nyt yht´äkkiä idässä rytisöö.

Ukrainalla on Hersonissa rotta-strategia, järsii palan sieltä toisen täältä.

Uskoisinko vaiko enkö, että UA aikoo suuntaa Dniepriä pitkin Nova Kakhovkaan; en. Kunhan järsii sieltä, missä ryssältä ote irtoaa.
 
Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) pui varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa julkaisemassaan raportissa Venäjän tappiota strategisesti tärkeässä Lymanin kaupungissa Itä-Ukrainan Donetskissa.

ISW:n mukaan Venäjän tappio Lymanissa viittaakin siihen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pidä Luhanskin puolustamista yhtä tärkeänä kuin Ukrainan eteläosissa sijaitsevien Hersonin ja Zaporižžjan alueiden. Putin on ISW:n tietojen mukaan ohjaillut Ukrainassa sijaitsevien venäläisten sotilasjohtajien päätöksiä.

ISW perustaa arvionsa siihen, että sekä ukrainalais- että venäläislähteet kertovat Venäjän vahvistavan jatkuvasti joukkojaan Hersonissa ja Zaporižžjassa Itä-Ukrainan tappioista huolimatta. Ajatushautomon mukaan päätös olla vahvistamatta venäläisjoukkoja Lymanissa tai Ukrainan aiemmin vapauttamassa Kupjanskissa on ollut lähes varmasti Putinin eikä Venäjän sotilasjohdon.
7e7db83b2ec16cdaadfbf540c01cbfdb.jpg

ISW kertoo, että Venäjän-mieliset kommentaattorit ja sotabloggaajat ovat kritisoineet Lymanin tappion jälkeen Venäjän sotilasjohtoa epäonnistuneesta joukkojen mobilisaatiosta. Samat tahot ovat pitäneet Lymanin tappiota seurauksena siitä, että Venäjän sotilasjohto ei lähettänyt alueelle vahvistusjoukkoja tarpeeksi ajoissa.
 
Tämä asia korjaantui onneksi pian (vain englanninkielinen uutinen löytyi toistaiseksi):

Selvästi rupesi pelottamaan et mitäs ne nyt meistä ajattelee. Hyvä jos tosiaan järki otettiin käteen tuossakin puljussa. Aina vaa pitää vaikeimman kautta jostain syystä mennä
 
Lymanin suunnalla tilanne ryssän mukaan.
Wagner itse sanoo höökivänsä Bakhmutin suunnalla, joten tiedetään että ovat siellä. Muutoin UA:lla siivousoperaatio menossa.
1664739247412.png

PS. Tykkään tästä karttaformaatista. Asutuskeskukset näkyvät mukavan selvästi tässä.
 
Kuvissa on tela-ajoneuvoja pääosin ja missään ei kuitenkaan näy telojen jälkiä -> maasto on todella kuivaa. Käsittääkseni viimeviikkoina on ollut sateita koko Ukrainassa joten maasto ei voi olla noin kuivaa enää missään. Olisko kuvat kesältä?
Parissa kuvassa aurinko on varsin korkealla. Onhan tuo toki etelämpänä kuin me täällä pohjoisessa. Tietojen mukaan ukien hyökkäys alkoi noin aamukuudelta ja puoleenpäivään mennessä parikymmentä kilsaa painaneet. Noissa kuvissa ei isommin taistelun jälkiä näy (raatoja ja muuta roinaa). Tuskin ovat tältä päivältä ainakaan.
 
Täytyy sanoo, että koko syksy on osoittanut mieletöntä strategista neroutta Ukrainan sodanjohdolta.

1) Täydellisesti onnistunu strateginen maskirovka
2) Merkittävien ryssäjoukkojen sitominen ja huollon tuhoaminen Hersonissa
3) Kupiansk-Izium
4) Lyman

Ja lisää tulossa sekä idässä, että etelässä. Lymanista uket vaikuttaa olevan jatkamassa kohti Kreminnaa, jonka valtaamisen jälkeen voidaan uhata Svatoven logistiikkakeskusta sekä lännestä, että etelästä. Jos uket onnistuu tässä, ja samaan aikaan iskee kunnolla ryssän sivustaa Hersonissa, ni Ukrainal on minun nähdäkseni hyvät mahikset pitää halutessaan yllä offensiivia myös talvella rospuutton jälkee. Tämä voi toki olla toiveajattelua, koska Venäjän LKPn vaikutus alkaa kunnolla näkyä vasta viikkojen kuluttua ja siinä vaiheessa rospuutto on jo pelissä mukana. Kouluttamattomalla tykinruualla ei tee hyökkäyksessä mitään, mutta puolustustaistelussa ne pystyvät kyllä hidastamaan ukrainalaisten etenemistä, varsinkin jos niillä on riittävästi tulitukea.

Ihannetilanteessa uket onnistuvat Kreminnan ja Svatoven valtauksessa, joiden ansiosta venäläisten huoltotilanne pohjois-Luhanskissa muuttuisi vaikeasta katastrofaaliseksi. Venäläisten tilanne vaikeutuisi myös Severodonetskin-Lisichanskin alueella, vähentäen niihin kulkevia huoltoreittejä ja tuoden ne paremmin ukrainalaisten epäreilun kantamalle. LKPn seurauksena voidaan myös olettaa, että ryssä tulee syöttämään vaikeille rintamaosuuksille lisäjoukkoja, joka entisestään vaikeuttaa huoltotilannetta. Uudet HIMARS-järjestelmät ym. lisäherkut tulevat juuri oikeaan aikaan ;)

Isoin kysymys myös Hersonin suunnassa on ryssän huoltotilanne. Kuinka pitkäksi aikaa ryssäl riittää tarvikkeita Dnipron länsipuolella, eli kuinka kauan venäläiset joukot säilyvät taistelukykyisinä? Ehkä toi 🇺🇦 hyökkäys Dudchanyn suunnassa enteilee ryssän huollon loppuunkulumista? Lisähuomiona vielä tuon rantatien merkitys sen pohjoispuolella taisteleville venäläisjoukoille. Alueen tiestö näyttää olevan suht harvaa tuolla suunnalla.

Ainoa huolenaiheeni Dudchanyn suunnalla on vastarannalla olevan venäläisen tykistön vaikutus. Venäläisten tulenjohto onnistunee drooneilta omalta puolelta jokea ja ukrainalaiset joukot ovat lähempänä ryssien tuliasemia. Toisaalta ukrainalaisten itsevarmuus iskeä (huhujen mukaan) voimalla tuolla suunnalla, kertoo luottamuksesta omaan vastatykistötoimintaan ja ilma-aseen apuun. Onko ryssältä kranaatit vähissä myös Dnipron itäpuolella?

Jos ryssällä on epävirallisten lähteiden/arvioiden mukaan yli divisioonan verran ukkoa (~15 000) ja kalustoa niin on selvää, että siel on väkisin jo puutetta tarvikkeista ja ammuksista. Dnipron ylittävät sillat ovat kuitenkin olleet poikki jo useemman viikon. Ja löpöä kuluu jo pelkästää siihen, että viiää kamaa etulinjaan. Millanen kyky ryssäl on mekanisoituihin vastahyökkäyksiin tuolla? Paskat? Erittäin paskat? Ja ne kyvyt pienenee koko ajan.

Kaiken kaikkiaan näyttää erittäin hyvältä! Venäjää ei pidä koskaan aliarvioida ja LKP vaikuttaa luonnollisesti viiveellä. Alkutalvesta nähdään millaisia uusia taistelukelpoisia yhtymiä Venäjä kykenee muodostamaan. Ukraina on sen jo osoittanut. Tällä hetkellä aloite on selvästi Ukrainalla, puhuttiinpa sitten tavallisesta tai informaatiosodankäynnistä.

🇺🇦 Slava Ukraini! 🇺🇦
 
Tulipahan sellainen asia mieleen vähän pidemmällä aikajänteellä ajatellen, että tämä mobilisaatio tapahtui näin syksyllä varmaan osittain siksi, että oli pakko mutta myös siitä syystä, että kaikki satokaudet on nyt takana. Venäjällä riittää syrjäkylien miehiä ja poikia nyt teuraaksi, mutta kuka korjaa maatalouskoneet, muokkaa maan, valmistelee seuraavan sadon siemenet, hankkii/kerää lannoitteet, istuttaa seuraavan sadon ja hoitaa sitä. Vaikka lyhyellä aikavälillä miesten menetys kirpaisee sotilaallisesti niin Putlerilla ei oikeasti ole aikaa kuin keväseen ja sen jälkeen menetykset satojen suhteen alkavat kumuloitumaan, jos sota jatkuu ensi kesän yli niin Venäjälläkin noustaan vielä nälissään kapinaan. Tätä tiimalasissa olevaa hiekkaa pitää puntaroida monelta eri kantilta. Lyhyellä tähtäimellä poliittiset näkökulmat vaikuttavat kuten se, miten venäläiset sietävät uutisia tappioista ja pakotteet vaikuttavat mukavuuksien saatavuuteen, mutta pidemmällä tähtäimellä sitten aidosti arkielämään vaikuttavat asiat kuten vesi, lämpö, terveydenhuolto ja ruoka. Ruplilla Putler ei saa varmaan keneltäkään viljaa ostettua ja ensikesänä jää ryöstöviljat Ukrainasta myös haaveeksi joten oma sato on erittäin tärkeä.

Toinen juttu, muistaako kukaan enää miten keväällä ukrainalaiset saivat sotasaaliiksi silloin tällöin hyvää Jv-aseistusta kuten moderneja tarkkuuskivääreitä, Ak-12, kranaatti konekiväärejä, vaimennettuja aseita jne. Eipä ole enää pariin kuukauteen näkynyt muuta kuin AKM, AK-47/74 kalustoa. Jos sitä olisi joukoille jaettu niin oletus, on että niitä jäisi kaatuneiden mukana kentällä samaan tahtiin kuin keväälläkin. Ne vain taitaa olla vähissä, samalla tavalla kuin ne talvimaastopuvutkin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuvissa on tela-ajoneuvoja pääosin ja missään ei kuitenkaan näy telojen jälkiä -> maasto on todella kuivaa. Käsittääkseni viimeviikkoina on ollut sateita koko Ukrainassa joten maasto ei voi olla noin kuivaa enää missään. Olisko kuvat kesältä?
Hersonissa on ollut varsin kuivaa. Eilen oli +30c taulussa ja toissapäivänä.
 
Petraeus varoittaa vanjaa tekemästä mitään tyhmää.

Edit. Ja Khersonin suunnalla toivotaan ilmatukea(?). Voi olla melko hiljaista.
Joo hiljasta on. Tiedän tilit mistä Warmonitor tuossa puhuu. Ovat niitä kuumapäisempiä tilejä jotka vaativat aina vähän väliä siviili-infran pommittamista ja ydinaseiden käyttöä, ja nyt tietysti ilmatukea ja lisäjoukkoja - toisin sanoen, ovat tunteellisia tilejä.

Pidän itse enemmän analyyttisistä ryssätileistä, ne vain eivät postaile niin usein. Alla oleva on suhteellisen pidättyväinen ja lyhytsanainen yleensä.
Pähkinänkuoressa tuo kuvakaappauksen sanoma:
- Jos ukraina etenee ja saa jalan oven väliin, niin tilanteesta voi tulla hyvin hyvin vaikea (ryssille)
- (Ryssän) Ei kannata elätellä toiveita siitä, että apua olisi tulossa
- Olettama, että tilanne paranee korkeintaan joulukuussa (varmasti tässä asetetaan toivo mobilisaation onnistumiselle)

1664739925042.png

Tuo kuva ryssälähteessä Z-kanavista on yllättävän tarkka ja kuvaava:
1664740548551.png
 
Tämä ainakin viittaisi siihen, että iskevät juurikin heikkoihin kohtiin. Ru lähde.
Katso liite: 68463

Niinhän tuossa sanotaan että iskisivät heikkoihin paikkoihin. Muuten melko katkeraa ja vähättelevää marmatusta, toki en odota yhtään vähempää venäläiseltä.

Hän korostaa Lännen antaman avun, erityisesti tiedusteluavun merkitystä ja varmasti ne ovat tärkeitä, mutta minä mietin myös, kuinka suuressa roolissa kotimainen ICEYE on SAR-satelliitteineen. Niitä on jo aikaisemmin kehuttu kovasti, löytävät juoksuhaudat ja ajoneuvot vaikka olisi yritetty peitellä. Eivät toki näe rakennusten sisälle, mutta paljon joka tapauksessa.

Miksi Ukraina osti näitä palveluita jos saavat kaiken tarvitsemansa Lännestä? Ehkä saavat tietoa mutta eivät niin nopeasti kuin mitä halusivat? Ehkä Yhdysvallat ja muut edelleen varovat paljastamasta kaikkia kykyjä, joten kerätty data pitää "filtteröidä" ennen kuin luovutetaan Ukrainalle? Ehkä edelleen on jotain meille tuntemattomia rajoituksia sen suhteen mitä kerrotaan ja mitä ei?

Toki ei voi sivuuttaa tätäkään: nämä satelliitit ovat hyvin moderneita joten ehkä ne edustavat tällä alalla maailman huippua? Ukraina ostaa datan ja käyttöoikeuden koska saavat parasta mitä rahalla saa ja tiedot heitä kiinnostavista kohteista ja alueista niin nopeasti kuin mahdollista?

Miten löytää heikot paikat rintamasta? Yksi keino on skannata maastoa SAR-satelliiteilla ja tutkia mitä näkyy. Toki perinteiset keinot tukevat tätä: signaalitiedustelu, vakoilu, agressiivinen tiedustelu, lennokit yms. mutta satelliiteilla näkee laajat alueet myös rintaman takaa. Jos saa läpimurron, mitä on sen jälkeen vastassa. Lisäksi satelliittien datan tutkiminen voidaan automatisoida, kirjoittaa algoritmeja yms. jolloin saadaan nopeasti päivitys tilannekuvaan. Eikä tarvitse välttämättä löytää jokaista ajoneuvoa, kunhan löytää pääosat ja tietää missä joukkokeskittymät ovat. Onko yhden juoksuhautalinjan takana toinen ja kolmas.
 
Niinhän tuossa sanotaan että iskisivät heikkoihin paikkoihin. Muuten melko katkeraa ja vähättelevää marmatusta, toki en odota yhtään vähempää venäläiseltä.

Hän korostaa Lännen antaman avun, erityisesti tiedusteluavun merkitystä ja varmasti ne ovat tärkeitä, mutta minä mietin myös, kuinka suuressa roolissa kotimainen ICEYE on SAR-satelliitteineen. Niitä on jo aikaisemmin kehuttu kovasti, löytävät juoksuhaudat ja ajoneuvot vaikka olisi yritetty peitellä. Eivät toki näe rakennusten sisälle, mutta paljon joka tapauksessa.

Miksi Ukraina osti näitä palveluita jos saavat kaiken tarvitsemansa Lännestä? Ehkä saavat tietoa mutta eivät niin nopeasti kuin mitä halusivat? Ehkä Yhdysvallat ja muut edelleen varovat paljastamasta kaikkia kykyjä, joten kerätty data pitää "filtteröidä" ennen kuin luovutetaan Ukrainalle? Ehkä edelleen on jotain meille tuntemattomia rajoituksia sen suhteen mitä kerrotaan ja mitä ei?

Toki ei voi sivuuttaa tätäkään: nämä satelliitit ovat hyvin moderneita joten ehkä ne edustavat tällä alalla maailman huippua? Ukraina ostaa datan ja käyttöoikeuden koska saavat parasta mitä rahalla saa ja tiedot heitä kiinnostavista kohteista ja alueista niin nopeasti kuin mahdollista?

Miten löytää heikot paikat rintamasta? Yksi keino on skannata maastoa SAR-satelliiteilla ja tutkia mitä näkyy. Toki perinteiset keinot tukevat tätä: signaalitiedustelu, vakoilu, agressiivinen tiedustelu, lennokit yms. mutta satelliiteilla näkee laajat alueet myös rintaman takaa. Jos saa läpimurron, mitä on sen jälkeen vastassa. Lisäksi satelliittien datan tutkiminen voidaan automatisoida, kirjoittaa algoritmeja yms. jolloin saadaan nopeasti päivitys tilannekuvaan. Eikä tarvitse välttämättä löytää jokaista ajoneuvoa, kunhan löytää pääosat ja tietää missä joukkokeskittymät ovat. Onko yhden juoksuhautalinjan takana toinen ja kolmas.
Foliohattu päässä tuli mieleeni, että entä jos ICEYE varjolla saavat tarkempaa muutakin tietoa jenkeiltä ja briteiltä, mutta se piilotetaan ja kehutaan vaan julkisesti että ICEYE se oli.
 
Back
Top