Ukrainan konflikti/sota

Eikös Ruotsilla ole varastoissa sellainen määrä C/D-kalustoa, että siitä voisi pari kolme tusinaa irrottaa Ukrainalle. Heillehän on uudet tulossa kohtsillään. Brasilia kerkee vartoomaan.
Hypoteesi mun viestissä oli, voisiko tuollainen kauppa toteutua. Ei se löytyykö niitä jostain muualta.
 
Pitäisi olla erikseen tähystys- ja ampuma-aukko päällekäin, tai sitten T-mallinen aukko: leveästä tähystät ja pystysuorasta ammut. Joistakin keskiaikaisista linnoista noita ristinmuotoisia löytyykin, tosin niissä levennys liene siksi että pari jousimiestä voi ampua kerrallaan.

Riistakopissa se aukko kannattaa olla ulospäin leveään V-muotoon aukeava, voit työntää silmän siihen aukolle ja näet suht leveästi. Sama periaate toteutuu paksun seinän kanssa jos leikkaat ison ikkunan ja sitten sisäpuolelle laitat ohuen peitevanerin missä on pieni reikä. Linnoissa on enemmän sisäpuolelle aukeava V kuten kuvassa, jossa on vähemmän tilaa ampujalle mutta ei ohjaa projektiileja aukoista sisään.

Katso liite: 70625
Kenttälinnoite on varmasti aina kompromissi jos kaikkea tehdään yhdestä paikkaa. Tulitukiasemalla ja tähystysasemalla on luontaisesti erilaiset vaatimukset.
OT osuuteen.
Pystyristi palvelee täydellisesti pitkäjousella (perinteinen jousi) ampujaa, tarvitsee vapautta ylös-alas suunnassa, koska jousi on pystysuunnassa fixattu rinnankorkeudelle. Vartalon sivuttais liikkumisella hoituu sivuttaissuuntainen tähtäys.
Vaakaristi palvelee varsijousta. Se ei ole rajoitettu liikkeeltään, mutta on leveä, jolloin se tarvitsee sivuttaissuuntaiseen tähtäämiseen tilaa aukkoon leveyssuunnassa.
Vanhemmissa linnoissa ei juurikaan ole vaakaristejä.
 
Tämä on hieno homma...


Somessa pyöri sodan alussa asiaan liittyvä video ja se oli kyllä todella kylmää ja tunteetonta räiskimistä sattumanvaraisesti valittujen tornitalojen seiniin. En tiedä oliko kyseessä samat sotarikolliset kun koko Mariupol on sotarikos. Venäjän ainoa tavoite Mariupolissa oli tuhota koko kaupunki asukkaineen päivineen ja ikävä kyllä siinä ne myös onnistuivat lähes täydellisesti. On hyvä että teon suorittajat saavat tuomioita mutta toivottavasti myös yläportaissa joudutaan näistä rikoksista vielä joskus vastuuseen.
 
Kiina ottaa hajurakoa Venäjään...

Macron: Vaadimme Ukrainan alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista yhdessä Kiinan kanssa​

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Kiiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Balilla tiistaina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Kiiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Balilla tiistaina. KUVA: LUDOVIC MARIN / AFP
HS

Macron julkaisi yhteisen sodan tuomitsevan lausunnon Xin kanssa​

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julkaissut Venäjän hyökkäyssodan tuomitsevan lausunnon Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa. Macron ilmoitti asiasta viestipalvelu Twitterissä.
"Yhdessä presidentti Xi Jinpingin kanssa peräänkuulutamme kunnioitusta Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille. Konfliktin seuraukset ulottuvat Euroopan rajojen ulkopuolelle: selviydymme niistä Ranskan ja Kiinan läheisen yhteistyön avulla", Macron kirjoittaa.
Ei luottoa Macroniin ja kaikkein vähiten Kiinaan. Macronin tuntien mielessä on jokin sopimus, jossa ryssä saa jäädä niille sijoilleen ja Kiina on opportunisti, joka tulee tarvitsemaan Venäjää turvallisuusneuvostossa torppaamaan Taiwanin tulevan miehityksen aiheuttamat äänestykset. Lisäksi Kiina ostaa melkein ilmaiseksi Venäjältä kaasua ja öljyä, joten jos Putker Nukea käyttää niin Kiina saattaa paheksua ja tehdä jotakin kosmeettista - ei sen enempää. Venäjä on Kiinalle hyödyllinen lypsettävä idiootti.
Ranskasta taas ei ole estämään yhtään mitään, joten game over sen osalta.
 
Tuota, onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota siihen, että noita hekoja ja lentokoneita on ammuttu alas viime päivinä aika vähän? Tämä yhdistettynä siihen, että tuo Herson tippu lähes ilma taisteluja, niin voiko olla, että ollaan siinä pisteessä, että ryssä luovuttaa kohta? Keväällä joku asiantuntija arvioi, että venäjän armeijan romahdus tulee olemaan yllättävä ja nopea. Joten, tämä kaikki yhdistettynä siihen, että putinia ei ole nähty aikoihin, niin kohta nähdään massiivinen rintaman romahtaminen? Tätä tukisi myös Kiinan asenteiden kiristyminen sekä Yhdysvaltojen välivaalien tulos, joka oli venäjän kannalta hyvin epätoivottu. Lisäksi nämä epämääräiset tunnustelut rauhannevotteluista. Joten, venäjällä ei ole enään mitään oljenkortta jäljellä, jonka varaan se voi laskea.

Eli venäjä on siirtämässä kaiken arvokkaan kaluston sekä tärkeimmät joukot (Wagner, Kaarti, jne...) pois Ukrainasta. Jäljelle jääneiden joukkojen (eli mobilisoidut ja muut vastaavat) ainoa tehtävä on hidastaa ja aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinko ja tuhoa, ennen kuin Ukraina tuhoaa ne.
 
Höpsistä. Politiikka ja erityisesti suurvaltapolitiikka on vahvasti tunneperäistä toimintaa. Mieti nyt esim. Venäjän toimintaa ja Putinin vaatimuksia arvostuksesta ja kunnioituksesta. Politiikkaa voidaan yrittää perustella järkiargumenteilla, mutta toiminnan todelliset ajurit ovat usein vahvasti tunneperäisiä. Esim. Reagan tuli valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi, vaikka enemmistö äänestäjistä piti häntä "trigger happy"nä ja uskoi hänen valinnan nostavan ydinsodan riskiä. Toisaalta hänen uskottiin lisäävän Yhdysvaltojen ulkopoliittista uskottavuutta juuri sen vuoksi. Uskottavuus oli monien mielestä kokenut isoja kolahduksia N-liiton Afganistanin miehityksen ja Iranin panttivankikriisin myötä.

Olisiko meillä lainkaan sotia, jos politiikka olisi pelkkää matikkaa?
No ei kyllä ole vaan "asioiden etu" (J. Stalin) määrittää kulloisetkin petikumppanit. Länsimaiden tapauksessa lyhytaikainen etu, Kiinan ehkä hieman pidempiaikaisempi etu, zenäjästä en sano mitään.

USA saa, kuten täälläkin on monesti todettu, pikkurahalla jos ei nyt niin Mahtavan niin kuitenkin ajoittain kiusallisen z-torakan liiskattua ja tulevaisuudessa ehkä taas hyviä biznexiäkin sinne, baabushkit ja deedushkit sekä ne Vähemmistökansat jäisivät tasanvarmasti nuolemaan näppejään tässäkin tapauksessa. Pisteenä iin päälle EU merkitys vähän kaikessa pienenee entisestään. JOS jossain rinnakkaistodellisuudessa zenäjällä ja USAlla olisi jotain huomattavia yhteisiä intressejä kuten lähi-itä tai öljy niin minä en epäilisi hetkeäkään etteikö Ukraina olisi nyt se näytelmän Pahis; läpikorruptoitunut failed state jonka asukkaat paitsi äänestelivät Väärin niin myös samaan aikaan haluavat että Liittolainen pelastaa ja nazzzitkin siellä marssii ja lisää holohölöä päälle. Mitään ristiriitoja ei lännen tai varsinkaan Suomen media kykenisi tästäkään löytämään.

Kamputsea toimii loistavana esimerkkinä suurvaltioiden moraalista ja ideologian tai vaikkapa demokraattisen eetoksen täydellisestä sivuuttamisesta. Siellähän USA tuki kajahtaneinta kommunistihallintoa koskaan ja kommunistinen Kiina taas ko. maan kuningasta.
 
Tämä on mahdollista, mutta hyvin riskialtista. Patosilta pitää tietenkin valmistella ylityskuntoon ja rakentaa paine ylitykselle. Ryssä pitää saada sitomaan joukkoja tuonne ja jos siltä näyttää, ettei joukkoja ole tarpeeksi, niin yli voi mennä. Vaatii vaan hitommoisen alkuvalmistelun ja kovakylkisiä pitää saada kerrasta patosillan yli ainakin prikaatin verran, että pääsevät puskemaan tarpeeksi pitkälle. Ja heti perässä pitää saada useampi prikaati varmistamaan ja laajentamaan kiilaa.
Tuollainen yhdestä paikasta purkautuva hyökkäys on liian helppo miinoittaa ja suluttaa, joten pioneerit saisivat kyllä duunia että murtokohta saadaan läpäistyä. Ryssän pitää kyllä olla tosi pehmeää että onnistuisi.

Lisäksi on huomattava patosillan räjäyttämiseen liittyvä riski, jos Ukraina alkaa pelkästään siihen tukeutuen tekemään suurhyökkäystä.

Mielestäni vesistön yli on tyydyttävä tekemään ylityksiä kevyillä joukoilla, lähinnä harhautus(eli joukkojen sitominen) tarkoituksessa. Näin ollen kiilaa ei voida työntää syvemmälle kuin mihin oma tykistö yltää.

Jos ajatellaan esim tuon läntisen nimekkeen huoltoa niin Mielestäni se olisi järkevintä hoitaa öisin keularampillisilla veneillä ja mönkijöillä peräkärryineen.

Omalta rannalta hyvin lastattu kärry veneen kyytiin ja vastarannalla mönkijä odottamassa. Lastaus, purku ja takaisin max 1 h, ja tavaraa liikahtaisi ?300-500? Kiloa/varvi. Jos käytössä olisi vaikka 5 keularampillista venettä +mönkijät ja kärryt. Niin niillä saataisiin 10 tunnissa ajettua 15 tk-25 tuhatta kiloa tavaraa yhdessä yössä.. Kyllä tuolla jonkinlaisen porukan pitää muonissa ja patruunoissa.

Tämä on tietysti "haihattelua" jos kalustoa ei ole.. tuollaisia keularampillisia veneitä kuitenkin löytyy markkinoilta yllin kyllin heti toimitukseen..

Tätä kirjoitettaessa jo alan enemmän uskomaan tuon niemen kärjen "potenttiaaliin". Pasit uimalla yli ja 120mm heittimet tukemaan hyökkäystä. No ei kait sentään 😂
 

Zelenski on kyllä niin oikea presidentti tässä kohtaa Ukrainalle. Hyviä kuittauksia joka päivä. Näiden kautta pilkka venäjää kohtaan kasvaa ja naureskelu lisääntyy valtionpäämiestenkin keskuudessa.

Ei voisi maalla parempaa johtajaa tässä tilanteessa olla.


Zelensky osaa toimia sisällä ja ulkona juuri niin hyvin kun se vähänkin on mahdollista. Länsimaiden tuki ei ollut nykyisessä laajuudessaan sodan alussa todellakaan mikään varma asia. Zelensky vaikutti sen syntymiseen todella paljon kun osasi vetää juuri oikeista naruista juuri oikealla tavalla. Zelensky on myös yhdistänyt kansan yhteisen asian taakse ja sekin on kova saavutus varsinkin Ukrainassa.

Historian suurmiehiä ehdottomasti.

PM-Churchill-Award-Full-Event.mov-Google-Chrome-26_07_2022-17_08_10.png
 
Tuota, onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota siihen, että noita hekoja ja lentokoneita on ammuttu alas viime päivinä aika vähän? Tämä yhdistettynä siihen, että tuo Herson tippu lähes ilma taisteluja, niin voiko olla, että ollaan siinä pisteessä, että ryssä luovuttaa kohta? Keväällä joku asiantuntija arvioi, että venäjän armeijan romahdus tulee olemaan yllättävä ja nopea. Joten, tämä kaikki yhdistettynä siihen, että putinia ei ole nähty aikoihin, niin kohta nähdään massiivinen rintaman romahtaminen? Tätä tukisi myös Kiinan asenteiden kiristyminen sekä Yhdysvaltojen välivaalien tulos, joka oli venäjän kannalta hyvin epätoivottu. Lisäksi nämä epämääräiset tunnustelut rauhannevotteluista. Joten, venäjällä ei ole enään mitään oljenkortta jäljellä, jonka varaan se voi laskea.

Eli venäjä on siirtämässä kaiken arvokkaan kaluston sekä tärkeimmät joukot (Wagner, Kaarti, jne...) pois Ukrainasta. Jäljelle jääneiden joukkojen (eli mobilisoidut ja muut vastaavat) ainoa tehtävä on hidastaa ja aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinko ja tuhoa, ennen kuin Ukraina tuhoaa ne.
Itse mietin viikonloppuna tuon ryssän ilma-aseen osalta että onko se kalusto oikeasti niin paskana ettei niillä ole mitä käyttää. Numeroiden perusteella pitäisi olla käyttökelpoisia hekoja ja lentokoneita jäljellä mutta ei niitä taistelussa näy. Sodan alun puheet että säästävät niitä on minusta jo nähty. Kyllähän he tuonne työntävät kaiken mitä voivat. Onko ollut niin että lentokalustosta on osa ollut paskana jo lähtötilanteessa varaosa ja huoltopuutteiden takia. En olisi siitäkään yllättynyt.
 
F-35 on useamman vuoden toimitusaika, ei kerkiä noi näihin karkeloihin.
Ukrainaan on haalittu kalustoa sieltä täältä, mutta miltä se vaikuttaisi jos herkkä lentokalusto olisi kuin Suomella 2ms?

Uskoakseni jenkit haluaa Ukrainan tiiviiseen kauppa- ja huoltoyhteyteen. Sieltä löytyy F15/F16 kalustoa, pilotteja jo valmiiksi koulutuksessa, alustoina F15/F16 ja A10
Toisaalta noiden Tsekin Gripenien (12kpl?) korvaamiseksi tarvittava määrä F35ia löytynee jo valmiina, ei tarvitsisi linjalta odottaa.
Mutta varmasti (ja toivottavasti) F16 -koulutukset ovat jo pidemmällä.
 
Itse mietin viikonloppuna tuon ryssän ilma-aseen osalta että onko se kalusto oikeasti niin paskana ettei niillä ole mitä käyttää. Numeroiden perusteella pitäisi olla käyttökelpoisia hekoja ja lentokoneita jäljellä mutta ei niitä taistelussa näy. Sodan alun puheet että säästävät niitä on minusta jo nähty. Kyllähän he tuonne työntävät kaiken mitä voivat. Onko ollut niin että lentokalustosta on osa ollut paskana jo lähtötilanteessa varaosa ja huoltopuutteiden takia. En olisi siitäkään yllättynyt.
No eikös niitä jo aiemmin pari tippunu omia aikojaan venäjän maalla? Sillon jo mietin et taitaa olla huoltoa vähän laiminlyöty. Ehkä niitä nyt pidetään maassa, kun ovat vielä "ehjiä".
 
Tämä juttu on jo aamulta. Toivottavasti ei ole ollut vielä.

Liikekannallepanossa rintamalle käskettyjen venäläisten Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Svatovessa kärsimistä kovista tappioista on tihkunut viime aikoina tietoja venäläismedioihin.

Itsenäinen venäläismedia Astra kertoo nyt venäläisyksiköstä, jonka 40 miehestä vain 20 selvisi Svatoven lihamyllystä. Lisää:

 
Olipa vallan erinomainen haastattelu, kenties jopa paras näistä suomalaisten vapaaehtoisten haastatteluista (tykkäsin kyllä Sireninkin haastattelusta Nybergissä ja Suomen Kuvalehdessä). Tässä on sujuvasanainen kaveri, joka vaikuttaa viimeisen päälle toiminnan mieheltä, mutta käsittää myös vähän laajemman kuvan taistelukentästä. Tykkäsin myös siitä, että hän ei ollut mikään liian tunteella käyvä kaveri, vaan otti asian asiana. Hesarikin voisi ottaa koppia ja tehdä kunnon syvähaastiksen ennen kuin kaveri lähtee takaisin. Onnea jatkoon hänelle!

Samaa mieltä. Uskottavaa ja selkeää ulosantia. Tämän kuunneltuaan pääsi paljon lähemmäksi, sitä mitä tuolla oikeasti tapahtuu.

Sissi-tyylinen toiminta ilmeisesti osataan hyvin. Haasteita on isommissa manöövereissä, koska johto ei aina ole ajan tasalla venäläistyylisen johtamiskulttuurin takia. Jotenkin kun tuon kuunteli, niin suomut poistui silmiltä. Sota ei ole vielä loppumassa.

Samanlaistahan se Mozart-ryhmän johtaja Andy viesti.

Lisäksi suomalaisen sotilaskoulutuksen tasoa, kaikki tuolla tositoimissa käyneet , näköjään kehuu.
 
Back
Top