Ukrainan konflikti/sota

Jep, mutta pari huomiota:
Nuo on ne määrät, mitä virallisesti on ilmoitettu valmistetuksi. Mutta, kuten jokainen muistaa, neuvostoliitto perustui kolmeen asiaan: Valhe, valhe ja valhe.
Joten, paljonko noita on oikeasti valmistettu? Minä luulen, että suurin osa ns. toimivista on menneet joko myyntiin tai sitten aktiivisille joukoille. Ja loput on sitten viety sinne varastoon, josta suurin osa on mahdollisesti ollut jo alunperin käyttökelvottomia tai sitten tankkeja, jotka on olemassa pelkästään kirjanpidossa. Epäilen, että kukaan ei tiedä todellista tilannetta.

Toinen on sitten ne määrät, joita ajetaan koulutuksessa loppuun. Mitä nyt muutaman videon olen nähnyt, niin ei ryssät paljon noita vaunuja säästele. Joten, osaakohan kukaan heittää arviota, paljonko noita on vuodessa keskimäärin mennyt "koulutuksessa"?

Tuo on asia minkä kanssa olen kamppaillut uudestaan tämän sodan myötä. Perinteisen, useita kertoja eri julkaisuissa julkaistun taulukon mukaan eri vaunuperheiden valmistumäärät Neuvostoliiton omalle armeijalle olisivat (huom. tästä puuttuvat vuosien 1991, 1992 jne. valmistusmäärät): LÄHDE

T-64 = 13 108
T-72 = 17 831
T-80 = 7 066

En muista missä olen nähnyt ensimmäisen kerran sen taulukon, joskus 2000-luvulla tuli vastaan internetissä. Se on julkaistu myöhemmin mm. Steve Zalogan kirjassa "T-90 standard tank: the first tank of the new Russia" (kirja julkaistu 20.2.2018) sivulla 5 sekä kirjassa nimeltä "Uralskii vagonostroitelnyi zavod 80 let" sivulla 77 (kirjan nimi kääntyy muotoon "Ural Carriage Works 80 years" ja se on julkaistu vuonna 2016).

Taulukon alkuperäiseksi lähteeksi kerrotaan Nizhny Tagilin (Uralvagonzavod) tehdas joka valmisti T-72 vaunuista valtaosan. On mahdollista, että T-64 ja T-80 vaunujen osuudet eivät ole varmoja tietoja vaan arvioita. Voivat myös olla kirjanpidollisia arvoja, jotka eivät ihan täsmäisi todellisuuden kanssa. Vaikea sanoa.

Tämän sodan myötä useampikin lähde on kyseenalaistanut tämän taulukon summia. Erityisesti T-80 vaunujen määrä on rajusti suurempi kuin useamman muun lähteen kertoma, usein kuulee selvästi alle 5 000 vaunua.

Ei voi olla pohtimatta, onko tässä taulukossa laskettu eri modernisoinnit uusiksi vaunuiksi? Silloin on tuskin annettu vaunulle uutta valmistenumeroa, mutta sen kyvyt ja ominaisuudet muuttuvat niin rajusti että pakkohan se on jotenkin huomioida? Lasketaanhan nytkin T-72B3, T-80BVM yms. uusina vaunuina vaikka ne ovat todellisuudessa vanhojen modernisointeja (usein perusteellisia, mutta eivät silti täysin uusia vaunuja kuitenkaan).

Tuo menee helposti hiuksien halkomiseksi, mutta siinä olisi tietty vivahde mukana: todellinen kokonaan uusien vaunujen valmistusmäärä kertoisi modernisointiin käytettävissä olevien aihioiden määrän.

On myös mahdollista että kylmän sodan aikana numeroita on kaunisteltu jotta on päästy "tavoitteisiin". En uskonut tähän aikaisemmin, koska Neuvostoliitto oli kohtuu tarkka TIETTYJEN kirjanpitojen kanssa. Lasken sotakoneet osaksi tätä, muissa asioissa valvova silmä oli laiskempi ja siten tuotantomäärien vääristely helpompaa. Ei se silti ole mahdottomuus. Toisekseen massiivinen sotateollisuus ja valtavat valmistusmäärät olivat yksi iso tekijä joka ajoi heidät konkurssiin. Tästä syystä helppo uskoa suuria numeroita. Lisäksi tiedetään että toisen maailmansodan aikaan valmistusmäärät olivat selvästi suuremmat, joten kyse ei ole fysikaalisesta mahdottomuudesta: tarvitaan ainoastaan riittävä tuotantokapasiteetti JA riittävän pitkän aikaa jatkuvan tuotannon eli riittävän määrän vuosia.

Muut vanhemmat vaunutyypit:

T-34-76 = 35 334 LÄHDE
T-34-85 = 25 915 LÄHDE
T-44 = 1 518 LÄHDE
T-54 = 16 665 LÄHDE
T-55 = 23 000+ (tämä on arvio kokonaismäärästä, arkistolähteet puutteelliset, varmaksi tiedetään valmistusmäärä aikavälillä 1958-1968 joka on 12 912) LÄHDE
T-62 = 19 651 LÄHDE

Toisaalta hyvä muistaa: kun valmistusmäärät olivat satoja tai tuhansia per vuosi, vaunuja varmasti ajettiin loppuun JA vaikka heillä oli virallinen ohjelma kunnostuksen osalta, voi miettiä kuinka tosissaan sitä tehtiin? Varmasti osa kunnostettiin mutta ehkä ei kaikkea? Miksi nähdä vaivaa kaikkien vaunujen korjaamisen kanssa jos teollisuus tekee kokoajan lisää? Neuvostoliiton hajoamisesta on yli 30 vuotta aikaa joten hyvin ollut aikaa myödä varikoilta vaunuja romumetalliksi, ulkomaille varaosiksi, Venäjän omalle aseteollisuudelle varaosiksi jne jne.

Lisäksi kun katsoo näitä vakuuttavan suuria numeroita, on hyvä muistaa että näistä pieni osa on "moderniin sotaan kelpaavia" eli kunnon radioilla, pimeä- ja lämpötähtäimillä, hyvällä ammunnanhallinnalla yms. varustettuja. Suojauksen osalta on myös suuria eroja esim. T-72A, T-72B ja T-72B obr 1989 välillä (tosin näistä jokaista oli edelleen käytössä pieniä määriä ennen sotaa ja varmasti tappioiden myötä joudutta "aktivoimaan" lisää varastoista).

Sanoisin että mikään 80-luvun tuote, eivät edes T-72B obr 1989 ja T-80U täytä kunnolla nykyaikaisen sodan vaatimuksia. Toki jokainen panssarivaunu on omin voimin liikkuva raskaasti panssaroitu iso tykki, mutta tähtäimet, radiot yms. ovat tärkeässä roolissa kun yritetään jotain monimutkaisempaa ja erityisesti huonossa valaistuksessa. Nämä olivat Neuvostoliiton vaunujen heikkous koko sen olemassaolon ajan ja jos katsoo Oryxin tappioiden listaa ja vertaa sitä heidän modernisoitujen vaunujen määriin, huomataan että suuri määrä niistä on menetetty tässä sodassa. Ei kaikkia, mutta suuri määrä. Jos nämä menetetään, ei ole jäljellä muuta kuin nämä vanhat varastovaunut (se osa mikä on aktivoitavissa) tai uustuotanto (selvästi hyvin pienimuotoista).
 
Viimeksi muokattu:
Kreml haluaa eliminoida Lukašenkon hallitakseen Valko-Venäjän armeijaa, kirjoittaa RLI. Analyytikot raportoivat, että perunaisoisää vastaan saatetaan tehdä salamurha lähipäivinä, ja todisteita Ukrainan ja Puolan osallisuudesta tähän Naton tiedustelupalvelun johdolla.

putleria alkaa ketuttaa kun Lukashenka lupaa mutta ei toimita?

Jos toi tapahtuu niin onkohan V-V:n miehet yhtä kuuliaisesti jonossa matkalla rintamalle?
Sattumalta Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei kuoli tänään. Kuolinsyytä ei vielä ole annettu. Maanantaina oli tarkoitus tavata Lavrov.
MINSK, November 26. /TASS/. Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei has passed away, the Belarusian news agency BelTA reported on Saturday.

"Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei has died," the report said citing Anatoly Glaz, spokesman for the country’s Foreign Ministry.

TASS has no official confirmation of this information yet.

Vladimir Makei was born in the Grodno Region on August 5, 1958. He graduated from the Minsk State Pedagogical Institute of Foreign Languages. Makei worked at the Council of Europe and headed the European Cooperation Department of the Foreign Ministry. In 2000-2008 he was an aide to the Belarusian president. He was appointed foreign minister in August 2012.
https://tass.com/world/1542251
 
Tuli tässä lauantain ratoksi selvitettyä, mitkäs on kotimaan putinistien suurimmat murheet tänään. No, tuli tällainen vastaan:


Eli, nyt itketään sitä, kun länsi pääsee testaamaan ja kehittämään uusia aseita venäläisiä joukkoja vastaan ja samalla venäläisiä kuolee. Siis, häh. Tämähän on juuri sitä ekologista ja taloudellista tekemistä, kun säästetään valtavia määriä raaka-aineita ja aikaa. Maalitaulut maksaa rahaa, kun taas ryssät on ilmaisia. Ja saisivat olla tyytyväisiä, me sentään arvostetaan heitä (vaikka sitten maalitauluna), toisin kuten venjän nykyinen hallinto, joka ei arvosta omia sotilaita yhtään. Ihme vinkumista.
Venäjä on itse myöntänyt jo ajat sitten että on testannut omia asejärjestelmiään Syyriassa ja löytänyt myös ongelmia niiden toiminnasta tällä tavoin.
 
Putlerin varoitus Lukasenkalle. Liity sotaan, tai olet seuraava. Tässähän on pitkin viikkoa uutisoitu siitä, että Venäjä järjestää jonkin provokaation Valko-Venäjällä ja syyttää siitä länttä. On myös huhuttu Lukasenkan joutumisesta tapettavien listalle. Tämä on ensimmäinen varoitus ja uskonkin, että huomenna Lukasenka kertoo Puolan ja Ukrainan järjestämästä ulkoministerin murhasta. Se, mitä sitten tapahtuu on vielä epäselvää.
 
Sattumalta Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei kuoli tänään. Kuolinsyytä ei vielä ole annettu. Maanantaina oli tarkoitus tavata Lavrov.

https://tass.com/world/1542251
Myönnän etten ole tätä seurannut pahemmin. Mutta eikös nykyinen V-V hallinto ole juurikin Venäjämielinen? Ja kyllä siellä on oma maaperä sekä resursseja annettu Venäläisten käyttöön. On niin monella tasolla tätä vaikuttamista ja harhautusta etten itse pysty olla ihan varma ja en pysy kärryillä että kuka eniten hyötyy, ja voisi V-V pressan tai ministereitä teilata. Vaihtoehdot on V-V oppositio, Ukraina ja Venäjä. Onhan tyylikästä toisaalta kun ministerin piti tavata Lavrov ja kappas kummaa lähtikin henki. Voisi kai tuo olla myös muistutus että kuinka käy jos liittoutuu Venäjän kanssa ja osallistuu Ukrainan vastaiseen sotaan. Ja hyvä viesti myös Venäjälle. Jospa V-V kaataa hallintonsa ja irtautuu Venäjästä kuten Ukrainakin teki.
 
Mielenkiintoinen ketju ryssän 50 km pitkästä puolustuslinjasta Svotoven lähellä.
Jännittävää kyllä tuo on rakennettu muutama kilometri Svatoven itäpuolelle.
Nähtävästi päätarkoitus on suojata Starobilskin suunta.

 
Putlerin varoitus Lukasenkalle. Liity sotaan, tai olet seuraava. Tässähän on pitkin viikkoa uutisoitu siitä, että Venäjä järjestää jonkin provokaation Valko-Venäjällä ja syyttää siitä länttä. On myös huhuttu Lukasenkan joutumisesta tapettavien listalle. Tämä on ensimmäinen varoitus ja uskonkin, että huomenna Lukasenka kertoo Puolan ja Ukrainan järjestämästä ulkoministerin murhasta. Se, mitä sitten tapahtuu on vielä epäselvää.

Tänään on vielä sopivasti Mainilan laukausten vuosipäivä.
 
Pitäs pyytää suomeenkin nuita ukrainalaisia sähköasiantuntioita niin olkiluoto 3 olisi aamulla sähköverkossa.
Olis pitänyt aikoinaan pyytää myös niiden nörttejä. Eikös siinä käynyt niin, että Suomi kärräsi BUK IT-ohjukset kaatikselle, koska niissä oli ryssien omasuojajärjestelmä "eikä sille voi tehdä mitään". Ukrainalaiset sensijaan hakkeroi systeemin ja poisti omasuojan. Yksi meidän ongelmista on se, että niin moni asia on täällä vaikeaa tai jopa mahdotonta, kun taas ns. kehitysmaissa ei ole varaa moiseen vaan siellä homma pitää hoitaa ja nopeasti. Ja monesti ne hoitavatkin.
 
Back
Top