Ukrainan konflikti/sota

Putlerin lähipiiri kaunistelee tälle meneviä tietoja.



Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole täysin perillä sodan etenemisestä, sillä hänen lähipiirinsä ja turvallisuusjoukot eivät halua ”ärsyttää presidenttiä” huonoilla uutisilla.

WSJ:n mukaan tieto perustuu kuukausia kestäneeseen tiedonkeruuseen entisiltä ja nykyisiltä virkamiehiltä ja tiedustelupalvelun työntekijöiltä Venäjällä ja lännessä. Lehden mukaan sillä on myös lähteitä "lähellä Kremliä".

– Nämä yhdessä muodostavat kuvan maailmasta eristäytyneestä johtajasta, joka on kykenemätön tai haluton uskomaan, että Ukraina pystyy onnistuneesti puolustautumaan, lehti kirjoittaa.

WSJ:n mukaan Putin saa joka aamu raportin rintaman tapahtumista, mutta siinä painotetaan vahvasti Venäjän onnistumisia. Tappioita taas pehmitellään.

Raportti on myös välillä useita päiviä vanha, sillä sen täytyy ensin käydä turvallisuuspalvelu FSB:n sekä turvallisuusneuvoston ja sen johtajan Nikolai Patrusevin silmien läpi.
Tää on just se ongelma ku ympärillä vain jees -miehiä ja rehelliset, kyseenalaistavat ja reflektoivat tahot puuttuvat. Kun ihmisellä ei ole rekyyliä, siitä tulee ennemmin tai myöhemmin väkisin tyranni. Näin käy lapsenkasvatuksessa, ihmissuhteissa, työpaikoilla ja valtion johdossa, kaikissa ihan samalla tavalla.

Joskus, kuten etenkin lapsenkasvatuksessa, mekanismi ei ole tyrannin syytä. Silloinkin, kuten Putinin tapauksessa, kun tämä on täysin itseaiheutettua, ei se silloinkaan ole tahallista eikä tietoista. Meille tuntuu käsittämättömältä, miten Putin voi suoltaa tuollaista sinivalaanspermaa suustaan, saati itse uskoa siihen, mutta pitkään jatkunut itsepetos ja ympäristön myötäily ja nöyristely vaan ajaa siihen, kun epämiellyttävä totuus on hiljennetty.

Sotilasmahdin vallankahvassa seuraukset on sit tällaista virtahevonpaskaa silloinkin, kun kyky ja halukin käydä sotaa on näinkin onneton.
 
Miljoonasta kahteen miljoonaan vierastyöläistä on lähtenyt Venäjältä 24.2 jälkeen.
Toistasataatuhatta on kaatunut ja vähintään saman verran haavoittunut.
Erilaisia "vapaaehtoisia" on rekrytoitu mm. valtionyhtiöistä kymmeniä tuhansia rintamalle.
Mobilisaatio #1 otti noin 300 000 miestä ja reilusti yli puoli miljoonaa on karkuteillä joko ulkomailla tai kotimaassa
Armeijan vahvuus aiotaan nostaa miljoonasta puoleentoista
Mobilisaatio #2 on aivan oven takana

Yhteensä työikäistä väestöä on poissa yhteiskuntaa pyörittävistä asioista jo 2-3 miljoonaa ja lisää aiotaan ottaa. Pitää muistaa, että Venäjällä ei ollut tarpeeksi työvoimaa edes ennen sotaa.
Ja koska sanktiot ja sota on päällä niin pitäisi kaikkea tuottaa enemmän sekä nopeammin, kun 2-3 % työikäisistä puuttuu kokonaan vahvuudesta. Tämä siis yhdessä maailman alkoholisoituneimmissa maissa, jota korona runteli pahoin, HIV ja hepatiitti jne. ovat pahimmassa jamassa pohjoisella pallonpuoliskolla ja koulutusaste sekä koulutuksen laatu terveydenhuollon ohella on lähes kehitysmaatasolla.
Siihen yhteiskuntaan kun palaa ensivuonna sodan häviämisen jälkeen satojatuhansia sotainvalideja ja ryöstömurhaajia traumoineen ja addiktioineen niin tervemenoa helvettiin koko kansakunta.

Hyvää ja rauhallista joulua foorumin väelle. 🎅
 
Jykevää tekstiä Sillanpäältä (siltä nobelistilta). Vanha, vaan ajankohtainen:

Hyvät herrat, niin puhuttelen teitä vaistomaisesti, vaikka heti huomaankin, ettei siinä ole oikeata tyyliä. Arvelen hyvällä syyllä, että te itsekään ette tuosta herra-tittelistä oikein pidä – vaikkapa sitä käyttääkin ainoana tittelinään maapallon ehkä mahtavin mies. Mahtavin teistä haluaa – anteeksi: käskee – itseään puhuteltavan toveriksi ja kun hän on myös teistä verisin, niin on tuossa toveri-nimityksessä hyvä annos sitä senpuoleista huumoria. Toinen teistä haluaa olla johtaja – tai suomeksi oikeammin johdattaja – ja kolmas suorastaan il duce.

No, Napoleon Bonaparte halusi olla keisari, ja teidän diktaattorien asema ja asenteet muistuttavat suuresti tuota miestä, joka on ihmiskunnan historian huomattavimpia paradokseja. Hän oli – nyt puhun vain Napoleonista, en teistä – yksi Euroopan suurimpia pahantekijöitä, jonka ”elämäntyöstä” ei ole jäljellä muuta kuin hänen rikostensa muisto historian lehdillä. Muuten hän oli aivan vähäpätöinen mies, raskaan hermotaudin runtelema, joka helposti menetti malttinsa ja konseptinsa ja tällöin teki itsensä naurettavaksi. Sekä hän että te olette erikoislaatuisen ajan esiintyöntämiä yksilöitymiä.

Kun teidän suurten ja lahjakkaitten kansojenne hämärä unissakävijäkausi on ohi, olette tekin ohi. Esiin tulevat ne, jotka eivät ole antaneet itseään hämätä, vaan ovat säilyttäneet puhtaana korkean inhimillisyyden kipinän. Se on vaatinut taistelua ja monet ovat kaatuneet ja menehtyneet teidän ”valtanne” käsiin. Tai oikeammin vain heidän maallinen tomunsa on menehtynyt. Sillä teidän valtanne ei ylety maan tomua korkeammalle.

Paljon verta ja kyyneliä on vuotanut piiskaniskujen alla.
MUTTA jos jotkut ovatkin kaatuneet, niin aina joku pääsee perillekin, siihen hetkeen, jolloin pilvet repeävät ja inhimillisyyden aurinko ylenee siunaten painajaisunesta heräävien päälle. Silloin on riemu suuri, juutalaiset ja kreikkalaiset voivat syleillä toisiaan sen opin mukaisesti, joka on läpäissyt vuosituhansien synkät kaudet, joina erinimiset suuruudet ovat kuvitelleet tukahuttaneensa sen siihen pölyyn, jonka he marssillaan ovat maasta nostattaneet. Silloin on riemu niin suuri, että me hetkiseksi unohdamme tuon äsken kestetyn.

Vasta joskus myöhemmin me epämääräisin tuntein katselemme teidän maallisia aikaansaannoksianne, joitakin teitä ja kanavia, joitakin suonkuivauksia – jotka viime mainitut meidän suomalaisten silmissä ovat perin vaatimattomia. Me katselemme niitä niinkuin katsellaan hautausmaata. Me aavistamme – ja tiedämmekin – että ne eivät ole syntyneet kansan iloisesta aherruksesta, vaan on paljon verta ja kyyneliä vuotanut piiskaniskujen alla.

On enemmän kuin todennäköistä, että noiden teidän laitteittenne käytännöllinenkin merkitys silloin on sama kuin Egyptin pyramidien. Mutta vielä tuolloinkin ovat ikituoreita teidän suurten – todella suurten – kansalaistenne elämäntyöt, sillä ne ovat olleet säilössä korkeammalla kuin minne teidän hurjimmatkaan surmankylväjänne ovat voineet koneillaan kohota. Danten, Goethen ja Tolstoin, Bachin ja Beethovenin elämäntyöt eivät ole rahtuakaan kalvenneet – pikemminkin niiden henki vapautuksen hetkellä tuntuu entistä kirkkaampana.

Ja ennenkaikkea loistaa silloin entistä kirkkaampana sen suuren juutalaisen perusoppi, jonka syntymistä me täällä pohjolassa ja jossakin muuallakin voimme ainakin vielä tällä kertaa vapaina ihmisinä pelottomasti juhlia. Se on suuren, epäitsekkään rakkauden oppi, jota te sanotte heikkoudeksi ja hymähdätte sille pilkallisesti. Mutta se on, kuten sanottu, kestänyt kauemmin kuin ihmiskunnan tähän ikään ehtiessä kenenkään teidänlaisenne opit ja sovellutukset.

MEIDÄN on joskus vaikea hillitä siveellistä raivoamme teidän tekojenne edessä, vaikka meidän pitäisi omistaa joku hiljainen hetki teidänkin puolestanne, rakkaat poloiset ihmislapset; lukemattomia sellaisia rukoushetkiä on varmasti teidän puolestanne pidettykin.

Kun me joulujuhlan hetkenä erikoisesti keskitymme muistamaan sitä miestä, joka todella rakasti niitäkin, jotka mitä kauhistuttavimmalla tavalla raiskasivat ja kuoliaaksi kiduttivat hänen maallisen olemuksensa, niin silloin me ainakin hetkiseksi unohdamme teidät, ja parhaat meistä omistavat teille hyväntahtoisen ajatuksen.

Näen silmissäni tiedän pilkalliset ilmeenne; meidän jouluhymnimme on teidän mielestänne hyttysen ääntä teidän pauhinanne rinnalla. Mutta me puolestamme tiedämme, että meidän kantaa korkeammalle kuin teidän ja me vahvistamme itsessämme sitä vakaumusta, että voitto kerran on meidän. Meidän, joiden tunnuslauseen suuri saksalainen omasta puolestaan kerran on kiteyttänyt sanoiksi: Jalo ihminen olkoon, avulias ja hyvä.

F. E. Sillanpää
 
Putin patistaa omaa aseteollisuuttaan kiristämään tahtia. Jo nyt tehdään kuusipäiväistä työviikkoa 12 tunnin työvuoroissa. Tätä pitäisi vielä kiristää ..

Vaikuttaa aika toivottomalta tuo tilanne venäjän aseteollisuudessa.

Olisiko helpompi vain vetäytyä Ukrainasta. Ongelmat olisi sen jälkeen ohi kunhan vaan saadaan sovittua sotakorvauksista ja tuomittua sotarikoksiin syyllistyneet. Tämän jälkeen kauppasuhteetkin voisivat palautua vähitellen.
Ellei kyse ole vain siitä, että nyt kun sota kuluttaa kalustoa aika paljon, niin sitä ei ole varastettavaksi samaan tahtiin kuin aiemmin. Täten on tuotantoa lisättävä, jotta varkaiden tienestit ei kovin hupene.
Mobikit pärjää aika vähällä, olemme huomanneet.
 
Olen itsekin sitä mieltä, että Venäjä ottaa V-V:n, kun Ukrainaa ei saanut. Sulauttaa sen käytännössä itseensä.

Samalla pystyy tulevaisuudessa, sodan jälkeenkin kiusaamaan Ukrainaa paremmin V-V:n kautta.
Paitsi jos eivät tajua lopettaa ajoissa. Uusi hyökkäys vv:n alueelta voi pahimmillaan/parhaimmillaan johtaa siihen, että vv:n ottaakin Ukraina. Toki Belarusin kansan avulla ja voimilla ja laillisen hallinnon valtaan antaen.

Todennäköisyyksiä tähän kehitykseen en uskalla edes arvailla. Kunhan unelmoin.
 
Puolalaisen mielestä Tokman on avain koko eteläisen alueen ottamiseen ja tästä syystä ryssä on kaivautunut sen tuntumaan (ja muuallekin, erityisesti isompien teiden varsiin) jo pidemmän aikaa:

I tell everyone that Tokmak is the key to the whole operation. The Russians also understand this perfectly well and dig in and around the city all the time


Tässä ei tietysti ole mitään yllättävää: Tokmakin kautta kulkee monta isompaa tietä JA sinne tulee rautatie Melitopolista joka jatkaa kohti itää.

Tokmakin pystyy ohittamaan länsipuolelta, siellä menee muutama tie joita pitkin pääsee Melitopoliin (mm. E105, katso kartta alla) mutta Tokmak täytyy joka tapauksessa ottaa ennemmin tai myöhemmin. Vaikea operaatio varmasti kun vihollinen kaivautuu ja on varmasti miinoittanutkin paljon. Toisaalta ryssän kannalta joukkojen huoltaminen lienee Mariupolin ja Berdyanskin kautta kulkevan rantatien varassa eli kumipyörillä tuodaan kaikki mitä tarvitsevat. Ehkä osa kuljetuksista voi tulla laivoilla tai lautoilla Azovinmeren yli, mutta pitää silti kuljettaa loppumatka kumipyörillä. En usko että rautateitä voisi käyttää, ei ole voinut enää aikoihin.

Toisaalta Dnieprin länsipuoliset joukot kestivät painetta ja huonoon kuntoon iskettyä huoltoa melkoisen pitkään.

Ukraina on iskenyt säännöllisesti Tokmakin ja Melitopolin alueelle ja näillä seuduilla on nähty myös partisaanien iskuja. Talvi kertoo varmasti paljon eli kuinka ahtaaseen paikkaan Venäjän joukot joutuvat tällä suunnalla.

MUOKKAUS: käyttäjä AoE julkaisi eilen tässä ketjussa hänen oman karttansa tämän alueen puolustusasemista, tässä se uudestaan:

Tokmakin ympäristön puolustusrakennelmia uusimmista satelliittikuvista 23.12.2022 AoE.png
 
Viimeksi muokattu:
Vaikka Khodorkovski on osittain oikeassa, niin yhdessä asiassa hän on väärässä. Puhutaan kyllä ryssälästä kokonaisuutena tässä. Tämä on kaikkien ryssien sota. Ja toivottavasti kaikki ryssät laitetaan ymmärtämään se.
Arvon herra khodorkovsky todistaa nyt tällä ulostulollaan, että perus vanjaa fiksumpikaan ryssä ei tajua tilannetta, vaan syy on aina jonkun muun. Ei hänkään tuossa twiittisarjassaan näytä juuri tuomitsevan sotaa moraalisena vääryytenä ja rikoksena, vaan just silleen sopivasti, että kukaan ei halua lähteä henkiriepuaan riskeeraamaan "putinin" sotaan. Jokainen täysi-ikäinen venäläinen, joka ei aktiivisesti ja avoimesti tuomitse rikollista sotaa on tästä vastuussa.
 
Tuo ei kyllä mikään sirpale ainakaan ollut, joku olisi väkisin muuten ottanut osumaan, auto vähintään. Eihän tuo mielestäni edes räjähdä, tuollainen tussaus varmaankin lähtee kuivasta maa-aineksesta jos siihen murkula tulee suutarina :unsure: Mikä lie ollut? Jotain siellä palamaan kuitenkin syttyi:unsure:
Ei tuo kyllä suutariksi jäänyt. Tuostahan näkee, kun paineaalto nostattaa pölyä maasta. Olettaisin, että todennäköisesti tuossa on käynyt siten, että suhteellisen pehmeä maa ja mahdollisesti huono sytytin kranaatissa, jolloin kranaatti on ehtinyt upota maahan ennen räjähdystä, jolloin sirpaleet pysähtyvät maa-ainekseen ja sirpalevaikutusta ei pääse syntymään.
 
Arvon herra khodorkovsky todistaa nyt tällä ulostulollaan, että perus vanjaa fiksumpikaan ryssä ei tajua tilannetta, vaan syy on aina jonkun muun. Ei hänkään tuossa twiittisarjassaan näytä juuri tuomitsevan sotaa moraalisena vääryytenä ja rikoksena, vaan just silleen sopivasti, että kukaan ei halua lähteä henkiriepuaan riskeeraamaan "putinin" sotaan. Jokainen täysi-ikäinen venäläinen, joka ei aktiivisesti ja avoimesti tuomitse rikollista sotaa on tästä vastuussa.
ja myös @M-1 , @Cappe

Mun mielestäni Hodorovskin opastukset menee ihan harakoille lännessä. Me ei yksinkertaisesti ymmärretä ryssien käyttäytymistä muusta kuin tekojen kautta. Hodorovskin puheet on ympäripyöreetä opetusta meille länkkäreille, vaikka hänen pitäisi yksinomaan puhua ryssille ja saada sen kansa Putleria vastaan.

Ei meidän lännessä edes tarvitse olla kiinnostuneita ryssän kansasta rajojensa sisällä. Hoitakoon itse keskenään sisäiset asiansa ja kun alkavat osaamaan käyttäytyä niin jutellaan vasta sitten lisää.
Meillä länkkäreillä on ihan tarpeeksi siinä kun tuetaan Ukrainaa ja varustaudutaan itse sitä varten, että ryssä-örkkejä alkaa tulla vuotona rajan yli.

Voisko joku tviittaa sille Hodorovskille, että meillä ei riitä voimia ajatukselle ryssäkansasta. Huomiomme on täysin muualla ja lääkitkää ihan itse itsenne kansainväliseen kypsyyteen.
Mulla ei ole twittertiliä. sori.
.
 
Hyvää Joulua ! Iso-Britannian pääministerin jouluvideon myötä.
Ei muuten ollut kommenteissa ainoatakaan positiivista kirjoitusta, joka viestissä ulistiin korkeista lämmityskustannuksista, terveydenhuollon alennustilasta, lakoista ym., viestinä, että jospa hoitaisit omaan maan asiat kuntoon, etkä pistäisi miljardeja Ukrainaan. Ynnä se, että Sunakista kommentoitiin, ettei ole minkäänlaista kansan luottamusta/mandaattia, koska nimitettiin Johnsonin tilalle hänen saatuaan lähtöpassit.
En tiedä gallupeista, mutta tuon otoksen perusteella näyttää Briteissä olevan asiat aika heikolla tolalla ja eivät todellakaan ole samaa mieltä pääministerin kanssa Ukrainan tukemisesta. No, suppea otos eikä välttämättä kerro mitään, mutta yleensä, jos muutaman kymmenen viestiä lukee, niin edes jotain positiivista on joukossa tai kommentit jakautuu fifty-sixty, nyt oli kyllä todella tylyä tekstiä kommentoijilta. Toki ymmärrän, mutta eihän se hyvä ole.
Jos kaasulasku on nelinkertainen muutenkin yleensä huonosti eristetyssä brittitalossa, tulee kylmä eikä rahat riitä, niin saattaa olla, ettei osata katsoa isoa kuvaa.
 
Back
Top