Ukrainan konflikti/sota

Ryssistä ei ole tullut strategisia neroja, se on tiedossa. Samoin tiedetään, että Ukrainan johdossa ei ole typeryksiä, mutta virhearviointeja tekee fiksutkin toisinaan.

Olen erittäin mielelläni ja jopa todennäköisesti väärässä arvioissani. Mehän ei tiedetä strategista tilannetta eikä edes tappioita Soledarissa.

Tuota yritän itsekin toistaa kun keskustelen Ukrainan sodasta. Etenemiset tai perääntymiset eivät merkitse mitään jos ei ole tietoa suuremmasta kuvasta. Kuka on missäkin heikko tai vahva tai mikä on osapuolten strategia. Mehän tosiaan emme oikeasti tiedä juuri millään varmuudella kuinka paljon voimaa UA:lla on alueella. Tappioista sekä joukoista tiedämme varmasti vain ne jotka julkaistaan videoin ja kuvin. Luulen Ukrainan lähinnä viivyttävän Bakhmutissa ja Soledarissa, koska panssareita on näkynyt hyvin vähän ja etulinjassa on ulkomaalaisia ja TDF:ää. Ryssä, erityisesti Wagner, varmasti haluaisi esitellä tuhottuja UA:n vaunuja ja länsikalustoa, mutta ei niillä ole mitä esitellä.

Jäämme odottamaan jännittävässä epätietoisuudessa.
 
Toimittajakunta ei pääse T:reen tiedotusopin laitoksen perinnöstä eroon: Halla-aho on siinä kuplassa varmaan pahempi kuin antikristus. Ittekin aamulla kahvetta nauttiessa luin ja pakko on edelleen ihmetellä tuota ajatusmallia. Mitähän vittua nämä olisi kirjoittaneet, jos ryssä olisi tänne hyökännyt?
Olisikin vain Tampere ja tiedotusoppi tässä taustalla. Mutta monet rysyjen pussiin pelaavat ilmiöt ovat koko länsimaisen journalistiikan yleisiä ongelmia, mm. tasapuolisuusharha.

Keri Giles käsittelee tätäkin asiaa uudessa kirjassaan. Reuters munasi uskottavuutensa aikoinaan aivan täysin tekemällä kaupallisen yhteistyösopimuksen TASS:n kanssa ja fiidaamalla TASS:n uutisia. On tämänkin sodan aikana tuottanut sellaisia toimituksellisia juttuja, joita olen suuresti hämmästellyt.
 
Begins Helms Deep GIF
 
Puolan osalta aika vaatimaton määrä, kun ei ole päänaukaisu, vaan lupaus.
"After meeting Zelensky in a Lviv today, Poland’s President Duda said at a press conference that the decision has been taken in Warsaw, but that it will only happen as part of a coalition."

Edit. Typo
 
Aletaan olemaan jännän äärellä(IL):
"Putin myöntää: Tilanne Ukrainassa on vaikea"
"Peskov myöntää raskaat sotilastappiot Soledarissa"

Alueella ryssä on yrittänyt hyökätä jo pitkään, Bakhmutin alue on ollut kuuma piste sysystä lähtien. Siinä vaiheessa kun putteli myöntää ja peZkoiv komppaa vaikeuksista niin tilanteen täytyy olla jotain kertaluokkaa pahempi kuin normal katastrof. Joukkoja tuonne on kärrätty kiihtyvällä vauhdilla ja tiukan suodatuksen jälkeen ilmeisesti lähes kaikki osaavat sotilaat ja kaikki wagnerit nyt ainakin. Mobikkilaumaa sitten päälle, mutta niitä kaadetaan jokanurkkaan. Joten se kysymys kuuluu että miten kokonaisvaltaisesti tuolla tuhoutui ne viimeiset hyökkäyskykyiset sotilaat? Jäikö wagnereita yhtään eloon? Onko nyt koko rintama mobikkien varassa?

Puttelin lausunnossa puhutaan paremmista oloista vain taloudellisessa mielessä, eli viitataan siihen että resursseja pitäisi riittää olojen parantamiseen. Eli yritetään kääntää huomiota pois erikoisen operaation tilanteesta.
Puhuiko Putin tosiaan "Ukrainan vaikeasta tilanteesta"?

Ja minä kun luulin, että Venäjä vaan "puolustaa uusia alueitaan"... ;)

Muutenkaan Ukrainaa ei oikeastaan ole olemassakaan Putinin aiempien narratiivien mukaan.
 
Tuota yritän itsekin toistaa kun keskustelen Ukrainan sodasta. Etenemiset tai perääntymiset eivät merkitse mitään jos ei ole tietoa suuremmasta kuvasta. Kuka on missäkin heikko tai vahva tai mikä on osapuolten strategia. Mehän tosiaan emme oikeasti tiedä juuri millään varmuudella kuinka paljon voimaa UA:lla on alueella. Tappioista sekä joukoista tiedämme varmasti vain ne jotka julkaistaan videoin ja kuvin. Luulen Ukrainan lähinnä viivyttävän Bakhmutissa ja Soledarissa, koska panssareita on näkynyt hyvin vähän ja etulinjassa on ulkomaalaisia ja TDF:ää. Ryssä, erityisesti Wagner, varmasti haluaisi esitellä tuhottuja UA:n vaunuja ja länsikalustoa, mutta ei niillä ole mitä esitellä.

Jäämme odottamaan jännittävässä epätietoisuudessa.
Iso kuva ei tosiaan ole selvillä. Kenties UA teki asiassa virhearvion, kun Bakhmutin alue kesti kuukausia suhteellisen vähäisellä panostuksella. Sitten kun ryssä nosti panoksia, niin sopivia reservejä ei ollutkaan nopeasti saatavissa. Olivat panostettuja muille rintamille käynnissä oleviin ja suunniteltuihin vastahyökkäyksiin.

Kenties myös tietoisesti lähdettiin kulutuspeliin. SD-Lysyn taistelut söivät ryssän hyökkäysvoiman alueella kesällä. Kenties uskovat että näin käy tälläkin kertaa, mutta itse en ole samaa mieltä. Miehistä (vangeista, mobikeista) ei ole pulaa kuten kesällä, ja Wagnerin uusi (ultra-nihilistinen) taktiikka käyttää näitä "rangaistuspataljoonia" on toimiva, kunhan krh/tykistötukea on saatavilla.

Soledar on ryssille varmaan huomattavasti arvokkaampi kuin Ukrainalle usemmasta syystä. Psykologisesti, päättää pitkän tappioiden sarjan. Strategisesti mahdollistaa isojen joukkojen majoittamisen suhteellisessä lämmössä ja täydellisessä turvassa lähellä eturintamaa. Täytyy muistaa että koko alue Donetskin rajalle on täysin tuhottua, talviaikainen majoitus on tiukassa. Ukrainan selustassa on sen sijaan vielä vähän kärsinyt rakennuskanta.

Soledarin (todennäköisen) menetyksen varsinainen merkitys nähdään vasta jatkossa. Pystyykö ryssä jatkamaan menestyksellä hyökkäystä esim. Siverskin suuntaan, vai juuttuuko paikalleen? Jälkimmäisessä tapauksessa Ukraina on hyvinkin voinut saada "torjuntavoiton" näin kotimaisin termein.

GirkinGirkinin kanavalla on tänään pidempi ryssäkirjoitus, joka ei jaa huumaa Soledarin menestyksestä. Sanoo, että tappiot ovat olleet tolkuttoman kovia ja syövät pääomaa tulevilta hyökkäyksiltä. Tankeista pulaa ja tykistöstä.

 
Puhe oli nyt kamikaze-droneista, eli niillä ei pudotella mitään. Vaan törmätään kohteeseen.

Kiinteäsiipisen lentäminen voi tosiaan olla vaikeampaa kuin nelikopterin, mutta kyllä sitä ihmiset hurjempiakin asioita tekevät, kuten lentävät ihka aitoja lentokoneitakin! Härre gud, voitko kuvitella...

Ja tosiaan kiinteäsiipiseen voi asentaa autopilot-moduulin, joka lentää konetta itsestään ennalta määrättyyn paikkaan. Tämä ei ollut kovin kallista ja hankalaa tekniikkaa edes takavuosina, kun minä näitä tutkiskelin. Puhutaan hyvin halvoista osista.
Menee OT:n puolelle vähän turhankin paljon, mutta jos yksittäinen kommentti sallitaan…
Minulla on purjelento- ja ultrakevytlupakirjat (eli kokemusta kiinteäsiipisten ohjaamisesta), ja lisäksi kiinteäsiipisiä rc-lennokeita sekä quad-koptereita (sekä kuvaus- että fpv-racing).
Tällä pohjalla väitän että drone on täysin ylivoimainen tiettyyn kokoluokkaan saakka. Kiinteäsiipisten hyödyt tulee sitten koon kasvaessa, dronet ei skaalaudu tiettyä suuremmiksi. Ja jos saadaan lentää suoraan kohdetta kohti ja siihen törmäten ilman että ilmassa pähkäilyyn ja kohteen päällä pyörimiseen menee aikaa, ehkä silloin kiinteäsiipinen voisi toimi, varauksin.
Kiinteäsiipistä vaikka itse ohjaisi koneessa mukana niin edes sen kotitalon saaminen ikkunaan kuvattavaksi saati sitten että saa sen hollille myös seuraavalla kierroksella… helppoa nojatuolista, vaikeaa itse ohjaten ja lähes mahdotonta maan kamaralta käsin ohjaten.
Saa väittää vastaan, mutta tämä mun kokemuksella.
 
HS:n pääkirjoituksessa tänään moitittiin kovasti JHa:ta ja muutamia muita julkisuuden henkilöitä venäläisten epä-inhimillistämisestä ja kranaattien ostamisesta. En halua lainata kirjoitusta tähän. Omia ajatuksiani:

-kranaatteja ei ole ostettu, vain tekstejä niiden kyljissä. Kyse on tuesta ja hassuttelusta, ei raakuuksista tai edes tappavien aseiden ostamisesta Ukrainalle
-Ukrainassa vastakkain eivät ensisijaisesti ole "länsimainen vapaus" ja "totalitaristinen ideologia" vaan Venäjä on alistamassa ja kansanmurhaamassa ukrainalaisia ja tuhoamassa heidän kieltä, kulttuuriaan ja historiaansa riippumatta heidän ideologioistaan. Lapsiakin kaapataan ja aivopestään russismiin. Maahan tunkeutuvien venäläisten tappaminen ja vihaaminen on sekä oikeutettua että välttämätöntä, eikä tuo viha muuta ukrainalaisia venäläisiksi. Vaikutusta eli "vihaa" on kohdistettava Venäjään ja venäläisiin yleisesti, koska Venäjän johto ja asevoimat eivät operoi tyhjiössä eivätkä erillään muusta yhteiskunnasta, vaan Venäjän mielisairaalla sisä- ja ulkopolitiikalla on laaja yhteiskunnallinen tuki köyhistä babushkoista miljonäärioligarkkeihin.

Perkele tätä jeesustelua ja pöyristymistä. Viesti ryssälle murkulan kylkeen pahoittaa rysyn mielen. :facepalm: Kas kun aleta samalla kertaa paheksumaan historiasta näitä kuvia, joissa kranun kylkeen kirjoitettiin terveiset itse Aatulle. Ei tämä nykyhetki eroa mitenkään tästä toisen maailmansodan aikaisesta.

Easter_eggs_for_Hitler.jpg
 

Jätkät puoliksi "Riitaoja moodissa" kyyhöttämässä montun pohjalla vaikka rk laulaa ympärillä.
Mitähän tuossa sanotaan...? Ikäänkuin olisivat vähän sekaisin / ei menisi jakeluun että vihollinen samassa montussa huutaa ja osoittaa aseella kohti :unsure:
Toinen yrittään vetää hihnasta asettaan takaisin🤯 vaikka vihu huutaa ja yrittään vetää sen käsistä pois. Toinen sentään luopunut aseestaan, mutta kohottautuu montun pohjalta ylöspäin=lähemmäs hyökkääjää...

Kyllä tuossa saa ihan itseään syyttää. Ei tuon vaarallisemmaksi voi antautumistilanne enää mennä, ympärillä täysi mähinä edelleen päällä ja ollaan samassa montussa käsivarren päässä toisistaan. Ei totella/toimita miten vihollinen sanoo:oops: Luuleeko ne tuota omaksi upseeriksi tms . tai sitten ovat vaan sekaisin:oops:
Kotimaiset veteraanitkin kertoili että kaikista vaarallisin tilanne juuri se hetki kun antaudutaan/jäädään vangiksi keskellä taistelua. Ei tuossa ole varaa pieneenkään virheliikkeeseen!
 
Puolan osalta aika vaatimaton määrä, kun ei ole päänaukaisu, vaan lupaus.
"After meeting Zelensky in a Lviv today, Poland’s President Duda said at a press conference that the decision has been taken in Warsaw, but that it will only happen as part of a coalition."

Edit. Typo
Hmph, jaahah, eli taustalla on ollut käynnissä ilmeisesti esineuvottelut tulevaan Ramsteinin kokousta varten. Näissä neuvotteluissa on aina hyvä että ryssän hyökkäys näyttää kiihtyvän ja tilanne tiukemmalle. Informaatiovaikuttamisella on ohjattu vihollisen toimintaa jo kauan, eli syötetään sopivaa tietoa eri kanavia pitkin vastustajan tietoon jotta saavutetaan sopivaan suuntaan kallistuvia päätöksiä. Soledar taisi päätyä nyt tähän kategoriaan. Kun CNN:ää myöten Ukrainalaiset kertoo totaalisesta kaaoksesta ja vaikeasta tilanteesta niin kyllähän sinne nyt kannattaa onenonkija wagnereidenkin vaeltaa voitonjaolle. Ainoa joka taisi voittaa on Ukraina, eli ilmeisesti uutta kalustoa tulee sitten vähän järeämmin.
 
Jätkät puoliksi "Riitaoja moodissa" kyyhöttämässä montun pohjalla vaikka rk laulaa ympärillä.
Mitähän tuossa sanotaan...? Ikäänkuin olisivat vähän sekaisin / ei menisi jakeluun että vihollinen samassa montussa huutaa ja osoittaa aseella kohti :unsure:
Toinen yrittään vetää hihnasta asettaan takaisin🤯 vaikka vihu huutaa ja yrittään vetää sen käsistä pois. Toinen sentään luopunut aseestaan, mutta kohottautuu montun pohjalta ylöspäin=lähemmäs hyökkääjää...

Kyllä tuossa saa ihan itseään syyttää. Ei tuon vaarallisemmaksi voi antautumistilanne enää mennä, ympärillä täysi mähinä edelleen päällä ja ollaan samassa montussa käsivarren päässä toisistaan. Ei totella/toimita miten vihollinen sanoo:oops: Luuleeko ne tuota omaksi upseeriksi tms . tai sitten ovat vaan sekaisin:oops:
Kotimaiset veteraanitkin kertoili että kaikista vaarallisin tilanne juuri se hetki kun antaudutaan/jäädään vangiksi keskellä taistelua. Ei tuossa ole varaa pieneenkään virheliikkeeseen!

Taisi tulla kranaatti tuohon poteroon, vähän ennen kuin tuo vanja lähti etenemään, Siellä ainakin räjähti. Ehkä kuulo mennyt ja muutenkin sekaisin. Lisäksi nehän oli poterossa piiritettyjä, tämä kuvaaja tuli takaapäin ja siellä edessähän oli ryssiä, näkyy videossa tilanteen jälkeen.

Noillahan venäläisillähän on ollut Ukrainan asepukuja päällä. En tiedä oliko tuolla. Mutta sekin saattoi sekoittaa. Ikävä juttu, mutta toi vanja ei tehnyt sinällään tuossa videolla mitään väärää. Nuo ukrainalaiset eivät vaan ehtineet antautumaan riittävän selkeästi. Tosin olisi ne silti voitu ampua, sitä videota ei vaan olisi julkaistu.
 
Taisi tulla kranaatti tuohon poteroon, vähän ennen kuin tuo vanja lähti etenemään, Siellä ainakin räjähti. Ehkä kuulo mennyt ja muutenkin sekaisin. Lisäksi nehän oli poterossa piiritettyjä, tämä kuvaaja tuli takaapäin ja siellä edessähän oli ryssiä, näkyy videossa tilanteen jälkeen.

Noillahan venäläisillähän on ollut Ukrainan asepukuja päällä. En tiedä oliko tuolla. Mutta sekin saattoi sekoittaa. Ikävä juttu, mutta toi vanja ei tehnyt sinällään tuossa videolla mitään väärää. Nuo ukrainalaiset eivät vaan ehtineet antautumaan riittävän selkeästi. Tosin olisi ne silti voitu ampua, sitä videota ei vaan olisi julkaistu.
Redditin kommenteissa ainakin joku oli tulkannut, että ukrainalaiset huutais et ollaan samalla puolella, ollaan samalla puolella. Jätkät pyörällä päästään, ryssä tulee takaa ja liekkö on mitään merkintöjä varusteissa. Saattaa olla vaikka Ukrainan asepukukin. Surullinen video.
 
Jätkät puoliksi "Riitaoja moodissa" kyyhöttämässä montun pohjalla vaikka rk laulaa ympärillä.
Mitähän tuossa sanotaan...? Ikäänkuin olisivat vähän sekaisin / ei menisi jakeluun että vihollinen samassa montussa huutaa ja osoittaa aseella kohti :unsure:
Toinen yrittään vetää hihnasta asettaan takaisin🤯 vaikka vihu huutaa ja yrittään vetää sen käsistä pois. Toinen sentään luopunut aseestaan, mutta kohottautuu montun pohjalta ylöspäin=lähemmäs hyökkääjää...

Kyllä tuossa saa ihan itseään syyttää. Ei tuon vaarallisemmaksi voi antautumistilanne enää mennä, ympärillä täysi mähinä edelleen päällä ja ollaan samassa montussa käsivarren päässä toisistaan. Ei totella/toimita miten vihollinen sanoo:oops: Luuleeko ne tuota omaksi upseeriksi tms . tai sitten ovat vaan sekaisin:oops:
Kotimaiset veteraanitkin kertoili että kaikista vaarallisin tilanne juuri se hetki kun antaudutaan/jäädään vangiksi keskellä taistelua. Ei tuossa ole varaa pieneenkään virheliikkeeseen!

Mulle tuli mieleen että ryssänpaskiainen taitaa olla Ukrainan univormussa. Joku mainitsi että ukot kuopassa huutavat että omia, omia eli luulevat tulijaa omaksi
 
Back
Top