Ukrainan konflikti/sota

Näemmä mikään ei ole muuttunut 40 vuodessa. -83 ryssä ampui alas Korean airlinesin matkustajakoneen omassa ilmatilassaan kun suhoin kuski päätteli syystä tai toisesta että tämä lienee vihollinen.
No, Rivet Jointin omasuoja toimi ainakin hyvin, eka ohjus ei osunut ja toinen ei uskaltanut edes yrittää.
 
Edelleen muutama ajatus tuosta venäjän tykistöstä.

Joidenki tietojen mukaan venäjä olisi käyttänyt pelkästään viime vuonna noin 10 miljoonaa tykistön ammusta ja samaan aikaa venäjä pystyy tuottamaan noin 1 miljoona ammusta vuodessa. Teoriassa venäjällä olisi raaka-aineiden puolesta mahdollisuus kasvattaa tuotantoa huomattavasti. Mutta tässä tulee taas muutama ongelma vastaan:
- Työvoimapula. Kun venäjällä on muutenkin valtava työvoimapula, niin mistä se porukka revitään tekemään näitä näitä ammuksia?
- Koneet. Mistä koneet ja muu kalusto? Ja kun samalla pitäisi kasvattaa muutakin asetuotantoa.
- Logistiikka. Sama homma kuin muiden kanssa, mistä sitä tähän revitään?
Ammusten ostaminen. Sekä Kiina, Pohjois-Korea ja Iran voisivat myydä toki venäjän tarvitsemat ammukset, mutta toisaalta pitää myös miettiä sitä, että uskaltavatko he myydä omia varastoja? Kaikki nämä kolme maata horjuvat enemmän tai vähemmän sodan partaalla, niin nyt voi olla aika huono aika alkaa myymään omia ammuksia. Varsinkin, kun jokainen on nähnyt kuinka paljon niitä oikeasti tarvitaan, kun on tilanne päällä. Toinen ongelma on myös logistiikka, eli miten nuo ammukset saadaan perille? Ja entä hinta, mitä venäjä voi niistä maksaa ja haluaako venäjä maksaa sen mitä pyydetään?

Toinen iso ongelma, mistä on puhuttu aika vähän, niin tykkien kuluminen. Jossain artikkelissa mainittiin, että keskimäärin tykinputki kestää noin 2500 laukausta (korjatkaa, jos tiedätte tarkemmin). Sehän tarkoittaa, että jos on käytetty jo 10 miljoonaa ammusta, niin silloin on keskimäärin käytetty loppuun noin 4000 tykin putkea. Toki tätä summaa ei voida suoraan lisätä Ukrainan ilmoittamaan, noin 6000 tykkiin, mutta se tarkoittaa silti sitä, että oikeasti tuota kalustoa menee aivan jäätävään tahtiin, jo ilman Ukrainan vastatoimia. Tietenkin tuota kalustoa saadaan palautettua rintamalle korjattuna ja putket vaihdettuna, mutta tuskin noita varaputkia on kovin paljoa jäljellä.

Kolmas ongelma on sitten miehistö. Mistä revitään koulutettu miehistö ja upseerit? Perus mobikille voi antaa sen rynkyn kouraan ja sanoa, että tuonne suuntaa ammutaan ja perääntyä ei saa. Helppo homma. Mutta koulutappa toimivat miehistöt tykeille, voi mennä hetki. Lisäksi tarvitaan kuskit, jotka saa ajettua kaluston haluttuun paikkaan, ilman että mitään hajoaa.

Ja sitten kaikki muu. Huolto, viestivälineet, tulenjohto, jne... Mutta näistä lienee turha edes puhua.

edit: ...putki, ei piippu
Tuossa laukausmäärässä on varmasti mukaan laskettuna mm. raketinheittimet ja KRH:t, jotka kuluvat uskoakseni rihlattuja putkia vähemmän. Eli vaikka ongelma eittämättä on aito ja laajavaikutteinen, ei sitä voitane ihan noin suoraviivaisesti laskea.

Viikon "paikkaa vaihda - tehtävä ilmoita" -koulutuksella saadaan tykkimiehistö koulutettua siihen tasoon, että laukaus lähtee suurinpiirtein oikeaan suuntaan, kunhan valmistelevat toimenpiteet, kuten mittaus- ja valmistelupartioiden työ on tehty jonkun muun toimesta ja patteriupseerit tietävät, mitä tekevät. Se tykkimiehistökään ei varmaan vielä tässä vaihessa sotaa ole ryssälle varsinainen pullonkaula, vaikka heidän uusiutumisnopeutensa on hirvittävä Ukrainan vastatykistötoiminnan johdosta. Tykistö ei ole myöskään heillä varsinainen tarkkuusase, eikä tulenkäyttöä sido mikään moraali, joten vaatimukset tulenjohdolle eivät ole mahdottomia.

Tuo logistiikka alkaa onneksi todennäköisesti viimein olla aito haaste mikäli tiedot polttoainepulasta pitävät paikkansa ja kohdistuvat edes osin ryssän asevoimiin.
 
Jostain syystä jokin tutka/it/merivalvontakohde piti tuhota ihan miesvoimalla tässä taannoin Krimin rannalta. Krimi on pääosin matalaa ja tasaista joten siellä ei saa mitnekään korkealle tutkia. Lisäksi meri on haaste vanhemmalle tutkatekniikalle koska allot liikkuu. Kallistun itse kannalle että taannoisessa Ukrainan raidissa lähti jotain hyviin uniikka romuttamolle, nyt toistuvat onnistuneet iskut Krimille tukee tätä.
Mitäs jos tuhottiin korjaajat.. siellähän oli poksauteltu aikaisemmin..
 
Näyttää siltä, että ryssä on onnistunut piilottamaan paitsi kaatuneensa, myös vähintään kymmenet tuhannet haavakkonsa jonnekin. Logiikka on ilmeinen, eli jos samovaareiksi ammuttuja olisi katukuvassa pilvin pimein, saattaisi se tyhmempikin mobikkikandidaatti miettiä vielä vakavammin Kazakhstaniin lähtöä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten temppu tehdään.
 
Näyttää siltä, että ryssä on onnistunut piilottamaan paitsi kaatuneensa, myös vähintään kymmenet tuhannet haavakkonsa jonnekin. Logiikka on ilmeinen, eli jos samovaareiksi ammuttuja olisi katukuvassa pilvin pimein, saattaisi se tyhmempikin mobikkikandidaatti miettiä vielä vakavammin Kazakhstaniin lähtöä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten temppu tehdään.
ei tuollaista saa kysyä
 
Ukrainan turvallisuuspalvelun ja Ukrainan laivaston sotilasvastatiedustelu suoritti eilen illalla ainutlaatuisen erikoisoperaation Jevpatoriassa (Krim). He tuhosivat venäläisen ilmapuolustuskompleksin "Triumph", jonka arvo oli 1,2 miljardia dollaria. Lähteemme mukaan "Neptune"-ohjukset ja droonit ovat työskennelleet tehokkaasti kohteen kanssa. Ensinnäkin Ukrainan turvallisuuspalvelun droonit osuivat kompleksin "silmiin" - tutkat ja antennit. Ja kun tutka-asemat oli poistettu käytöstä, Ukrainan laivaston yksikkö ampui kaksi risteilyohjusta "Neptune" laukaisukomplekseihin C300/400 "Triumph". SSU:n johtaja Vasyl Maliuk korosti: "puuvilla palaa ja palaa". Turvallisuuspalvelun lähteiden mukaan venäläisten pitäisi odottaa Krimillä uusia yllätyksiä.
Venäjän lähteet väittävät myös että kompleksi tuhoutu lähes täysin miehistöineen, vain joitakin laukaisualustoja jäi ehjäksi.
1694691793134.jpeg

Tässä lisäpätkää:
 
Hiukan huvitti kun yrittivät tosiaan kaikilla mahdollisilla rynkyillä ampua ryssän hävittäjää. Epätoivoinen tehtävä. Mutta onneksi (ja tietenkin) manpäds osuu.
Eiköhän sadattuhannet Suomalaisetkin varusmiehet ole osallistuneet "leko oikealla, ilma-ammuntaan!" -hommaan? Kaikkea kantsii kuitenkin yrittää, joskus voi käydä tuuri.
Siellä Sevastopolin telakalla johon osuttiin on näköjään kaksi erillistä kuivatelakkaa.
Toinen taitaa olla vain laivoille ja toisessa näyttäis että olis tehty pohjaan syvennys. Ilmeisesti sukellusveneen rungon alustavaa painekoetta varten.
Tossa tapauksessa ja syvennyksen mataluudesta päätellen, ehkä kyse on kuitenkin painekokeen sijasta semmosesta samanmoisesta testistä kuin fillarin sisäkumin kanssa, että kumiin ilmaa ja pesuvatiin niin löytyy vuotopaikat. ;)
 
Heti ensimmäiset kommentit twiitissä (vai äksäyksessä) toteavat ko. kanavan olevan ryssän informaatiosodankäynnin kanava
edit. koska toi jää epäselväksi, niin puhuttaan siis siitä alkuperäisestä telegram tilistä ryssän tilinä
Wikipedian mukaan saattaa olla jokin glonass ohjaus, kun on siivet nokalla. Arvatenkin tuo on smerch bm-30 uudella lataus systeemillä.
 
Back
Top