Ukrainan konflikti/sota

Hattu nousee todella korkealle, kun Ukrainan leopardeilla tehdyn ensikokeilun jälkeen hylkäsivät nämä possujonot.. Abramsseja ei liene vieläkään nähty missään, vai onko? Voisiko kuitenkin olla joku iskuporukka reservissä länsivaunujen kanssa ja nyt nyrkkeilytermein imutetaan örkkejä maksimoimaan tappioitaan, kun tästä eivät pääse tuolla ylivoimalla puusta pitkään..
Tätä saamaa olen pohtinut ja myös kovasti toivonut että tosiaan olisi näin. En ainakaan itse ole Abramseja tositoimissa nähnyt pl. ne in service "mainoshenkisiä" videoita mitkä nyt ei todista mitään ja ehkä ovatkin enemmän niitä hengen nostatuksia / fidduilua bunkkerirotat & CO. suuntaan.

Ehkä tuo taistelumaasto ei ole kovinkaan edukas taisteluvaunuille juuri missään tuolla huomioiden dronet etc. monta pikku ja isoakin muuttujaa jonka kehitys on tuonut tullessaan

 
Viimeksi muokattu:
Viestin tekstin mukaan tykistön laukausten osalta näitä on nähty videoissa jo Sept-Oct 2023 eli syyskuussa tai lokakuussa 2023.

Täten tuotannon on täytynyt tapahtua joskus aikaisemmin, ehkä keväällä 2023 tai jo aikaisemmin? Riippuu siitä, miten nopeasti uustuotanto toimitetaan Ukrainaan.

Tuore RUSI:n raportti kertoi että kykenisivät valmistamaan 1,3 miljoonaa 152mm laukausta ja 0,8 miljoonaa 122mm laukausta per vuosi. En ole ehtinyt lukemaan raporttia tarkemmin joten en osaa sanoa, sisältävätkö nämä numerot pelkän uustuotannon vai onko kyseessä uustuotanto + varastoista kunnostetut. Muisteluni mukaan sama raportti kertoi että tykistön laukauksia olisi varastoissa noin 3 miljoonaa, tosin näistä kaikki eivät ole käyttökelpoisessa kunnossa.
Joidenkin lähteiden mukaan, venäjä käytti vuonna 2022 noin 10 milj. tykistön ammusta. Nyt, kun venäjän panssarijoukot alkaa olemaan aikapitkälle taputeltu, niin toimintakyky lepää jatkossa hyvin pitkälle jalkaväen ja tykistön varassa. Joten, tuo tuotanto ei riitä millään, vaikka kyse olisi täysin uudistuotannosta. Lisäksi pitää ottaa huomioon se, että kaluston ja miehistön taso on huomattavasti huonompi, kun vuonna 2022.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, kuinka paljon ammusreservejä nyt poltetiin tuossa Avdiivkan operaatiossa? Ja kauanko niitä kerättiin sitä varten?
 
Pahoittelut OT:a.

Tässä ketjussa oli vinkki sivusta johon pystyi copy pastella ohittamaan Hesarin maksumuurin.
En löydä sitä haulla ja en myöskään löydä sitä omista kirjanmerkeistä.

Kukahan sen postasi tänne?
 
Tässäpä yksi erikoisuus, jota on vaikea selittää ryssän Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen käytössä. Asiaa joutuu pohjustamaan muutamalla kuvalla, tässä tammikuun ensimmäinen puolisko:

1708678876312.png

Eli uudenvuoden rajumpaa käyttöä seurasi yhden viikon jakso, jolloin droneja käytettiin mutta selvästi vähemmän.

Sitä puolestaan seurasi käytännössä yhden viikon tauko.

-

Tässä tammikuun jälkimmäinen puolisko:

1708678966865.png

Vuoden kolmannen viikon aikana käyttö on edelleen "satunnaista" ja määrät hyvin vaihtelevia, mutta neljännelä viikolla vakiinnutaan siihen että droneja käytetään taas joka päivä, tosin määrät pysyvät hyvin vaihtelevina.

-

Tässä helmikuun ensimmäinen puolisko:

1708679067658.png

Tästä nähdään että tammikuun lopussa alkanut trendi "edes muutama drone jokaisena päivänä" jatkui kahdeksan päivän ajan ja sitä seurasi kolmen päivän tauko.

Tätä taukoa puolestaan seurasi seitsemän päivän aktiivinen jakso, jolloin droneja käytettiin jokaisena päivänä. Määrät olivat edelleen vaihtelevia mutta kokonaisuutena niitä käytettin selvästi enemmän kuin tammikuun lopun / helmikuun alun "jakson" aikana.

-

Tässä helmikuun jälkimmäinen puolisko, joka on tietysti vielä kesken:

1708679227076.png

Tästä nähdään että edellistä "jaksoa" seurasi neljän päivän hiljaisuus, jonka jälkeen droneja on taas käytetty "edes vähän mutta jokaisena päivänä".

Taas määrät ovat hyvin vaihtelevia.

Edelliset kaksi "jaksoa" olivat kestoltaan kahdeksan päivää ja seitsemän päivää. Jaksojen välinen hiljaisuus puolestaan oli kestoltaan kolme päivää ja neljä päivää.

-

Ensimmäisen "jakson" eli 27.1.2024 - 3.2.2024 (kahdeksan päivää) aikana ryssä laukaisi 117 kpl näitä droneja. Keskiarvo 117 / 8 = 14,625

Toisen "jakson" eli 7.2.2024 - 13.2.2024 (seitsemän päivää) aikana ryssä laukaisi 169 kpl näitä droneja. Keskiarvo 169 / 7 = 24,143

Kolmannen "jakson" eli 18.2.2024 - 23.2.2024 (kuusi päivää) aikana ryssän on laukaissut tähän mennessä 101 kpl näitä droneja. Keskiarvo 101 / 6 = 16,833

-

Tammikuun aikana ryssä laukaisi näitä droneja 362 kpl (tosin näistä 100 kpl 1.1.2024 eli kuukauden kaikki muut päivät 262 kpl) ja helmikuun saldo on toistaiseksi 312 kpl.

JOS meno jatkuisi samanlaisena kuukauden loppuun asti, kokonaismäärä voisi olla kenties 29 / 23 x 312 = 393,391 eli 390-400 kpl.

-

Vaikea sanoa, mikä selittäisi tätä dronejen käytön viimeaikaista trendiä eli laukaistaan niitä noin viikon ajan joka päivä (määrät vaihtelevia) ja sitten on kolmen tai neljän päivän tauko, jolloin ei laukaista yhtäkään. Tätä lyhyttä taukoa puolestaan seuraa taas noin viikon aktiivinen jakso.

Kenties droneja käytetään ns. kädestä suuhun eli sitä mukaa kun niitä valmistuu, jolloin muutaman päivän tauko auttaa keräämään aavistuksen suuremman määrän varastoon? Teoriassa mitä suurempi määrä droneja laukaistaan yhden päivän aikana, sitä suurempi määrä pääsee torjunnasta läpi - tosin tästä ei voi olla ehdottoman varma.

Kenties "noin yhden viikon" aktiivista jaksoa seuraava muutaman päivän hiljaisuus johtuu vahinkojen arvioinnista? Yritetään selvittää, isketäänkö samoihin kohteisiin uudestaan vai hyökätäänkö uusiin kohteisiin? Usein on kuullut että ryssän BDA (battle damage assesment) kyvyt ovat olleet heikot, johtuen mm. hyvin rajallisista satelliittitiedustelun kyvyistä. Ilmeisesti lisäksi OSINT ja HUMINT eivät tuota tarpeeksi luotettavaa / hyvää dataa tätä käyttöä varten, varsinkin kun kohteet sijaitsevat syvällä etulinjan takana?

Mahdoton sanoa, mutta tuossa on ollut nähtävissä mielenkiintoinen "vakiintunut jaksonmukaisuus", joka kiinnitti huomion. Toki on mahdollista että tämä trendi päättyy ja korvautuu toisella.
 
Joidenkin lähteiden mukaan, venäjä käytti vuonna 2022 noin 10 milj. tykistön ammusta. Nyt, kun venäjän panssarijoukot alkaa olemaan aikapitkälle taputeltu, niin toimintakyky lepää jatkossa hyvin pitkälle jalkaväen ja tykistön varassa. Joten, tuo tuotanto ei riitä millään, vaikka kyse olisi täysin uudistuotannosta. Lisäksi pitää ottaa huomioon se, että kaluston ja miehistön taso on huomattavasti huonompi, kun vuonna 2022.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, kuinka paljon ammusreservejä nyt poltetiin tuossa Avdiivkan operaatiossa? Ja kauanko niitä kerättiin sitä varten?

Pitäisin mahdollisena että Avdiivkassa käytettiin hyvin paljon Pohjois-Korean toimittamia laukauksia, ne sattuivat tulemaan käytettäviksi juuri sopivasti. Toisaalta Avdiivkassa käytettiin ilmeisesti myös suuri määrä ohjautuvia liitopommeja.

Mietin tätä ryssän tykistön laukausten tilannetta yleisemmin (tuumailin tätä samaa viime syksynä parissa viestissä: LINKKI 1 ja LINKKI 2 ja LINKKI 3):

Ruotsalainen FOI arvioi raportissaan että ryssällä olisi ollut 16 miljoonaa tykistön laukaista varastoissa hyökkäyksen alussa, joista 8 miljoonaa olisi käytetty vuonna 2022.

Virolaisen arvion mukaan 21.10.2023 varastojen koko olisi ollut 4 miljoonaa laukausta, mikä tarkoittaisi että niistä on poistunut 4 miljoonaa laukausta joko aikavälillä 1.1.2023 - 21.10.2023 tai 24.2.2023 - 21.10.2023, taaskin riippuen siitä miten tuo FOI:n arvio tulkitaan (jäi epäselväksi, puhuivatko he kalenterivuosista vai täysistä vuosista eli 12kk hyökkäyksen alkamisesta laskien).

Voisiko vuoden 2023 kulutus siis olla karkeasti laskien 12 / 10 x 4 miljoonaa = 4,8 miljoonaa? Jos pyöristää hieman alaspäin, kenties 4,5 miljoonaa?

Kenties siis ryssä käytti 8 miljoonaa vuonna 2022 ja 4,5 miljoonaa vuonna 2023? Jolloin alkuperäisistä varastoista olisi jäljellä 3,5 miljoonaa vuodenvaihteessa 2023/2024.

Tuoreen RUSI:n raportin arvion mukaan ryssällä olisi vielä varastoissaan noin 3 miljoonaa laukausta, tosin olivat epäileväisiä että näistä jokainen ei ole käytettävissä / kunnostettavissa.

Pohjois-Korea puolestaan on toimittanut reilut 2 miljoonaa laukausta syksyn ja talven 2023 aikana, tosin on epäselvää jatkuvatko toimitukset edelleen vai oliko tässä kaikki (toistaiseksi). Ainakaan näistä ei ole kuultu lisää hetkeen. Kenties reilut 2 miljoonaa oli sovittu määrä? Tuo vastaisi ryssän oman teollisuuden "noin vuoden" uustuotantoa. Sama nähtiin Iranin ballististen ohjusten määrän osalta: 400 kpl on hieman enemmän kuin ryssän oman teollisuuden Iskander-M uustuotanto (ainakin jos lasketaan GUR:n Skibitskyn 6.11.2023 kertomaa 30 kpl per kuukausi käyttäen).

-

Nämä kaikki ovat tietysti "valistuneita arvauksia", toki toisten takana voi myös olla eri tiedustelupalveluiden kuiskutuksia. Mahdoton tietää.

Raportit tykistön käytöstä kertovat kuitenkin siitä että varastojen tilanteen on täytynyt olla huonompi vuonna 2023 kuin vuonna 2022, koska muuten ryssä olisi käyttänyt tykistöä samalla intensiteetillä (eikä tietysti sovi unohtaa tykistön ja sen tuliputkien kulumista).

Olisipa mielenkiintoista kuulla tästä tarkemmin, koska tämä resurssi (laukausten määrä + käytettävissä olevan tykistön määrä) tulee määrittämään ryssän kyvyn hyökätä. Toki on muitakin tekijöitä, mutta tykistö on hyvin suuressa roolissa.

-

MUOKKAUS: lainaan ruotsalaisen FOI:n 20.6.2023 julkaistun raportin nimeltä "Russia᾽s War Against Ukraine and the West: The First Year" sivulta 106: LÄHDE

1708681695611.png

Toki tämä on julkaistu ennen kuin Pohjois-Korea aloitti tykistön laukausten toimittamisen.

Laskelmassa ammuskulutus on 24 000 per päivä, mikä piti paikkansa (arvioiden mukaan) vielä keväällä 2023 mutta tällä hetkellä ei. Taitavat tuoreimmat arviot olla luokkaa 10 000 per päivä?

HUOM: 2 000 kpl per päivä keskiarvoinen uustuotanto tarkoittaisi 730 000 laukausta per vuosi. Ruotsalaisen raportin mukaan tämä oli heidän teollisuutensa uustuotannon kapasiteetti sodan alussa.

Tuoreimpien väitteiden mukaan uustuotanto olisi 1,3 miljoonaa 152mm ja 0,8 miljoonaa 122mm eli yhteensä 2,1 miljoonaa. Tämä tarkoittaisi keskiarvoisesti 5 753 kpl per päivä.

Tästä nähdään että mikäli molemmat numerot olisivat oikein ja vertailukelpoisia, niin ryssä olisi kyennyt kasvattamaan uustuotannon kapasiteettia sodan kahden ensimmäisen vuoden aikana:

5 753 / 2 000 = 2,8765 eli melkein kolminkertaiseksi

ISO kysymysmerkki on se, ovatko kasvun rajat tulleet vastaan? Kapasiteettia voidaan nostaa mm. lisäämällä vuoroja mutta jossain vaiheessa muut rajoitukset estävät helpon lisäkasvun. Oletan että kaikki "helpot ratkaisut" on otettu käyttöön jos kesän ja loppuvuoden 2022 aikana, joten niitä ei ole enää käytettäväksi. Jäljellä on vain hitaita ja kalliita vaihtoehtoja. Eli onko tämä maksimi tai lähes maksimi?

Ruotsalaisen laskelmassa on kokeiltu, mitä tapahtuu jos kapasiteettia kyetään kasvattamaan portaittain kunnes saavutetaan 16 000 per päivä eli 5 840 000 laukausta per vuosi. MUTTA onko tämä mahdollinen numero? FOI:n raportti kutsuu tätä skenaariota "äärimmäisen epärealistiseksi" (highly unrealistic). JOS sen oletukset menisivät oikein, silloin ryssän ammusvarastot olisivat loppuunammutut noin puolitoista vuotta "ensimmäisen skenaarion" takarajan jälkeen eli joskus elokuun lopulla 2026.

Toki voidaan miettiä, voidaanko 16 000 kpl per päivä saavuttaa jos ryssä ostaa samaan aikaan oman teollisuutensa sekä Iranin ja Pohjois-Korean ammustehtaiden koko uustuotannon?

Numeroa voi makustella näin: oletetaan että 5 753 kpl per päivä olisi ryssän oman uustuotannon maksimi, kun kaikki helpot keinot kapasiteetin nostamiseksi on käytetty. Tällöin Iranin ja Pohjois-Korean tulisi kyetä tuottamaan 16 000 - 5 753 = 10 247 kpl per päivä. Jos tämän numeron jakaa kahdella, saadaan 5 123,5 kpl per päivä eli 1,87 miljoonaa per vuosi. Pelkkä tuotanto yksin ei tietysti riitä vaan tavara pitää kyetä toimittamaan asiakkaan käyttöön.

En ole vakuuttunut että näiden maiden tykistön laukausten uustuotanto olisi tällä tasolla. Rahalla toki saa esim. tuotannon viiteen vuoroon 24/7 ja 365 päivää vuodessa.
 
Viimeksi muokattu:
Transnistria -ketjuun jo tästä kirjoittelinkin, mutta transnistria on siis ilmoittanut halustaan liittyä venäjään. Transnistrian parlamentti vai mikä lieneekään on äänestämässä tästä 28.2. ja putin on pitämässä puhetta 29.2. Todennäköisesti putin tulee ilmoittamaan transnistrian anneksoinnista.

Ennen Ukrainan sotaa transnistriassa oli lehtitietojen perusteella joku prikaatin kokoinen osasto venäjän armeijalla (voin muistaa väärinkin ja tämä määrä on saatettu sekoittaa transistrian armeijaan).

Ennen hyökkäyksen alkua 2022, transnistriaan kävi aika tiuha ilmasilta venäjältä käsin ja tällöin täälläkin arvuuttelin, että joukkoja olisi mahdollisesti täydennetty. Palstalla on ollut spekulaatiota, että mahdollisesti venäjällä oli pläneissä toisen rintaman avaaminen siitä suunnasta jos esimerkiksi maihinnousu Odessan suuntaan olisi toteutunut. Tämä anneksaatiokuvio nyt voi sekin siihen liittyä, ainakin Ukraina joutuu siihen varautumaan ja sitomaan länteen joukkoja. Jos transnistria oikeasti anneksoituu ja venäjällä on siellä täysi valta, niin ihan varmasti iskee mobilisaatio ja silloin rintaman avauksesta voi tulla tosi nykytilanteessakin.

Transnistrian armeijalla on wikin mukaan noin 5 000 aktiivista sotilasta, reservin kooksi on wikissä arvioitu 15 - 20 000. Neukkukalustoa siellä on jonkin verran. T-64BV wikin mukaan 18 kpl ja jossain määrin bemareita sekä btr:ää. Eli vähän järeämmin aseistettu kansanarmeija lienee kyseessä. Tykistön määrä pitkälti määrittää tuon joukon taisteluarvoa. Sen osalta täysi kysymysmerkki, jotain siellä ilmeisesti ainakin wikin mukaan on.

Oryx on tehnyt listaa transnistrian kalustosta 2022.

 
Transnistria -ketjuun jo tästä kirjoittelinkin, mutta transnistria on siis ilmoittanut halustaan liittyä venäjään. Transnistrian parlamentti vai mikä lieneekään on äänestämässä tästä 28.2. ja putin on pitämässä puhetta 29.2. Todennäköisesti putin tulee ilmoittamaan transnistrian anneksoinnista.

Ennen Ukrainan sotaa transnistriassa oli lehtitietojen perusteella joku prikaatin kokoinen osasto venäjän armeijalla (voin muistaa väärinkin ja tämä määrä on saatettu sekoittaa transistrian armeijaan).

Ennen hyökkäyksen alkua 2022, transnistriaan kävi aika tiuha ilmasilta venäjältä käsin ja tällöin täälläkin arvuuttelin, että joukkoja olisi mahdollisesti täydennetty. Palstalla on ollut spekulaatiota, että mahdollisesti venäjällä oli pläneissä toisen rintaman avaaminen siitä suunnasta jos esimerkiksi maihinnousu Odessan suuntaan olisi toteutunut. Tämä anneksaatiokuvio nyt voi sekin siihen liittyä, ainakin Ukraina joutuu siihen varautumaan ja sitomaan länteen joukkoja. Jos transnistria oikeasti anneksoituu ja venäjällä on siellä täysi valta, niin ihan varmasti iskee mobilisaatio ja silloin rintaman avauksesta voi tulla tosi nykytilanteessakin.

Transnistrian armeijalla on wikin mukaan noin 5 000 aktiivista sotilasta, reservin kooksi on wikissä arvioitu 15 - 20 000. Neukkukalustoa siellä on jonkin verran. T-64BV wikin mukaan 18 kpl ja jossain määrin bemareita sekä btr:ää. Eli vähän järeämmin aseistettu kansanarmeija lienee kyseessä. Tykistön määrä pitkälti määrittää tuon joukon taisteluarvoa. Sen osalta täysi kysymysmerkki, jotain siellä ilmeisesti ainakin wikin mukaan on.

Oryx on tehnyt listaa transnistrian kalustosta 2022.

Siellä voisi joku käydä tupakilla ammusvaraston lähellä ja pistää vähän varastoja savuamaan ennen sitä.
 
Siellä voisi joku käydä tupakilla ammusvaraston lähellä ja pistää vähän varastoja savuamaan ennen sitä.
Eiköhän siellä tietyt pisteet ole jo maalitettu valmiiksi. Jos transnistria ilmoittaa liittymisestä venäjään, niin sinnehän voisi lähettää onnitteluterveiset.
 
Onkohan näitä Stridsbååtteja aikeena käyttää Dnipron ylitykseen vai Krimin suunnalla. Ilmeisesti soveltuisi joen ylitykseen paremmin, mutta on ehkä hankalaa piilotella näitä vastarannalla. Siinä mielessä ehkä rannikkoaluelle.

Näyttäisi 21 ukkoa varusteineen siirtyvän kerrallaan. Kertaa 10 = 210. Ehkä saavat muualta muitakin aluksia.

Ruotsin paketti vaikutti hyvän sisältöiseltä.
Jenkeistä on tullut paljon saman kokoluokan veneitä, ja muualta myös erinäisiä määriä. Ukrainakin valmistaa itse, joskin telakka on Kiovassa eli uudet eivät pääse merelle uimalla.

Jotain jossakin Ukrainalaiset selvästi noilla suunnittelevat tekevänsä. Krynkyn seudun videoissa kyllä käyttävät selvästi pienempiä kippoja. Kinburnin seutua olen itse miettinyt...
Hattu nousee todella korkealle, kun Ukrainan leopardeilla tehdyn ensikokeilun jälkeen hylkäsivät nämä possujonot.. Abramsseja ei liene vieläkään nähty missään, vai onko? Voisiko kuitenkin olla joku iskuporukka reservissä länsivaunujen kanssa ja nyt nyrkkeilytermein imutetaan örkkejä maksimoimaan tappioitaan, kun tästä eivät pääse tuolla ylivoimalla puusta pitkään..
Minä en pääse eroon ajatuksesta, että se tietty porukka ei ole vain reservissä, vaan jatkuvassa koulutuksessa. Siihen sopisi se äskettäinen ilmoituskin, että me aletaan kouluttaa tykistötoimintaa Ukrainalaisille. Miksei tuota olisi koulutettu jo aikaisemmin? Ainoa syy minkä keksin, että vasta nyt siellä olisi saatu koulutettua tarpeeksi iso yhteistoimintaan kykenevä osasto, että meikäläisen tykistön käyttötavan omaksuminen ja hyödyntäminen onnistuu ja on tehokasta.

Mutta mitään faktatodisteita tässä ei ole takana. Pelkkä epämääräinen fiilis ja toivo paremmasta.
Pahoittelut OT:a.

Tässä ketjussa oli vinkki sivusta johon pystyi copy pastella ohittamaan Hesarin maksumuurin.
En löydä sitä haulla ja en myöskään löydä sitä omista kirjanmerkeistä.

Kukahan sen postasi tänne?
En muista kuka postasi, mutta sivu oli https://archive.is/ mutta kaikkiin maksumuureihiin tuokaan ei tehoa.
 
Muistaakseni tämä Franz-Stefan Gady ja Michael Kofman artikkeli on ollut jo tässä ketjussa:

Link to article: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00396338.2024.2309068

The paper is also quoted in this @FT piece: Franz-Stefan Gady & Michael Kofman concluded that Ukraine would need 75,000-90,000 artillery shells a month “to sustain the war defensively, & more than double that — 200,000-250,000 — for a major offensive”.‘


-

Päätin lainata nuo numerot koska tykistöstä ollut taas vaihteeksi puhetta.

75 000 - 90 000 per kuukausi = 900 000 - 1 080 000 per vuosi = 2465 - 2960 per päivä

200 000 - 250 000 per kuukausi = 2 400 000 - 3 000 000 per vuosi = 6 575 - 8 220 per päivä

Heidän arvionsa siis on että tarvittaisiin noin miljoona laukausta per vuosi jotta voidaan ylläpitää puolustusta.

Tarvitaan 2,4 - 3,0 miljoonaa per vuosi jos halutaan kyetä merkittävään hyökkäykseen.

-

Tämä asettaa aikaisemmassa viestissäni tehdyt pohdinnat yhdenlaiseen kokoluokkaan: lainaamieni arvioiden mukaan ja niistä tehtyjen karkeiden laskelmien mukaan ryssä on voinut käyttää 8 miljoonaa tykistön laukausta vuonna 2022 ja kenties 3,5 miljoonaa vuonna 2023.

JOS otetaan Kofmanin ja Gadyn tuumailut vakavasti, niin ryssän tarve vuodelle 2024 on varmasti samaa kokoluokkaa eli 3,5 - 4,0 miljoonaa, KOSKA heidän on tarkoitus kyetä valtaamaan Donetskin ja Luhanskin alueet vuoden 2024 loppuun mennessä.

Eli on pakko hyökätä ja siten pakko käyttää tykistöä runsaasti.
 
Back
Top