Ukrainan konflikti/sota

Entä jos parvi-AI olisi pääasiassa ohjelmistoasia? Sen jälkeen kun tietyt asiat osaava softa olisi kehitetty sitä käyttävä drone ei vaatisikaan niin paljon enemmän valmistuskustannuksia kuin voisi luulla (R&D pitää tietysti jonkun maksaa).
Parviäly on jo arkipäivää, kannattaa katsella niitä eri tapahtumien drone-valoesityksiä. Rautana noissa on Intelin dronealusta kaikissa esityksissä, dronet koordinoi esityksen aikaan paikkansa keskenään.
 
Jompy-niminen twitter-tili kirjoittaa ryssän varastotukikohtien MT-Lb vaunujen määristä.

Hän tekee satelliittikuviin perustuvia laskelmia high_marsed nimisen twitter-tilin kanssa ja ilmeisesti osallistuu myös Covert Cabal -nimisen Youtube-kanavan videoiden tekemiseen, ainakin datan keräämisen ja tulkinnan osalta

Tässä Jompyn ketju, lihavoinnit minun:

Small thread on MT-LBs in Russian storage as we're closing in on 1,000 losses in Ukraine.

(hän linkittää Oryx-ryhmän Jakub Janovsky 9.3.2024 julkaistun ketjun, jossa yhteenveto ryssän todennetuista vaunutappioista: LÄHDE)

MT-LBs have been used since the very beginning of the invasion by Russia as AFVs, despite them being originally designed as armored artillery tractors. With their increasing IFV losses, they have been used ever more as IFVs, despite being totally outclassed for that role.

This, of course, means that MT-LBs haven risen over time dramatically, and they're poised to become an even bigger share of Russian armor losses with MT-LBs kinda replacing BMPs and BTRs in assaults.

TMB2022 stated that the Russian army started this war with over 3,550 MT-LBs in active service and another 2,000 in storage. @HighMarsed

and I found 2,184 MT-LBs in prewar storage. TMB2024 puts the storage number at 1k

(hän linkittää high_marsed 10.2.2024 julkaistun ketjun, jossa yhteenveto varastotukikohtien vaunumääristä - lainaan siitä seuraavan kuvan: LÄHDE)

1710001384141.png

Now, I won't reveal here any specific numbers of the current stored MT-LB count, but let's just say that there remain *a lot* fewer.

As you can see in our prewar AFV count, MT-LBs were mostly stored in a small set of facilities, as it's also the case with other types of armor such as MT-LBus, tanks or BMDs. Let's take a look at updated satellite footage of some of these MT-LB storage bases.


(seuraa useita viestejä, joissa hän jakaa kaksi satelliittikuvaa eri varastotukikohdista, en jaa kuvia tähän mutta tekstit kyllä)

The 4989th base at Moschkowo: prewar vs September 2022

The 3018th at Kamyschlow: prewar vs March 2023

Unnamed storage base Pervomayskiy: prewar vs August 2022

The 5349th base at Biysk: prewar vs May 2023

The 7020th at Ussurijsk: prewar vs May 2023


As you can see, most footage is already pretty old, but it showed a clear trend. By my very own estimates, I don't think Russia has enough stored MT-LBs to keep replacing losses beyond 2024.

I tried to find info on the subject of potential Russian MT-LB production nowadays, but there's little but conflicting data. Some sources say they don't, some say the do and some say they only manufacture civilian variants.

In any case, as with every other armor in current production, it would be unsufficient to replenish losses. The running out of MT-LBs could be a serious hamper on the Russian war effort, as this lovely armored tractor has been become on of the main Russian war horses.

However, this could also mean more resources are invested in other armor refurbishment, such as BMPs or even older BTR-60/70s. As some would love to say, "time will tell".

Ironically enough, there are no available satellite images after 2021 of the 4990th, by far the biggest MT-LB storage site.

On the topic of current MT-LB manufacture in Russia:
(linkki viitattuun sour-nimisen tilin twitter-ketjuun, joka on julkaistu 8.1.2024 - lainaan sen tekstin alle: LINKKI)

-

Question from @Jonpy99 based on @HighMarsed counting: "Does anyone know if MT-LBs are still in active production in Russia?"

Different sites including Wikipedia say that MT-LB producing now at 2 factories (number 1 and 2 in the list), but without numbers and any confirmation.

1. ОАО "МуромТепловоз" (MuromTeplovoz)
Translation: JSC "Murom Diesel Locomotive"
Site (MT-LB are present): https://muromteplovoz.ru/product/mil.php
Location: https://maps.app.goo.gl/De2cSxeLPKXFWzYeA

2. Рубцовский филиал ОАО НПК «Уралвагонзавод» (Rubtsovsk UralWagonZavod)
Translation: Rubtsovsky branch of OAO NPK "Ural Railcar Plant"
Location: https://maps.app.goo.gl/QrTqEh6aRjNr2GKz5

Civil version produced at next factories and seems can be converted for producing military variant.

3. ООО «Иркутский Завод Гусеничной Техники»
Translation: LLC "Irkutsk Crawler Equipment Plant"
Site (MT-LB are present): https://izgt.ru/atvs/mtlb/
Location: https://maps.app.goo.gl/bqq4WGaiPNeGbx7fA

4. Girtek
Site (MT-LB are present): https://girtek.ru/catalog/crawler/

5. ПАО "Курганмашзавод" (Kurganmashzavod)
Translation: PJSC "Kurgan Machine-Building Plant"
Site (Crawlers are present but without MT-LB): https://npovk.ru/predpriyatiya/kurganmash/vidy-deyatelnosti/
Location: https://maps.app.goo.gl/XUJhLMPRjeiHjLyZ9

6. Уральский завод гусеничных тягачей
Translation: Ural Crawler Pullers Plant
Site (Crawlers are present but without MT-LB): https://uzgt-ural.ru
Location: https://maps.app.goo.gl/7TLSsSuaaqhP4nXZA

7. Ремдизель (RemDiesel)
Translation: Diesel Repair
Site (without MT-LB and crawlers but MT-LB present in connected to location photos): https://remdiesel.ru
Location: https://maps.app.goo.gl/tA6FEACi5axJKi3BA


-

Johon D'Mithridates niminen twitter-tili (Conflict Intelligence Team. @CITeam_ru) vastasi näin, jakamalla seuraavan videon:

Here's a video from Shoigu visit to RemDiesel in July 2023, where a workshop with MT-LB could be seen. They're doing only modernization there, not production from scratch


-

Jompyn jakamat tuoreemmat satelliittikuvat kertovat omaa kieltään tiettyjen tukikohtien osalta, mutta häneltä kysyttyy syytä arvioon (tuohon lihavoimaani): Are you working on an update to the previous count or do you have other reasons for this estimate?

Johon Jompy vastasi näin: We have mostly finished the current AFV count

ELI kuulostaa siltä että saatetaan saada jossain vaiheessa päivitys AFV-laskelmalle, jossa on tuoreempia numeroita (en oleta että täysin tuoreita, tietenkään, mutta tuoreempia kuitenkin).

-

Mitä voidaan pohtia varastotukikohtien osalta? Ennen Ukrainaan hyökkäämistä ryssällä oli varastotukikohdissa ainakin 2 184 kpl MT-Lb vaunuja, tosin niitä on voinut olla hieman enemmän halleissa tai katoksien alla eli paikoissa minne optinen satelliitti ei näe.

Oryxin listalla on pian 1 000 kpl menetettyinä, tosin osa näistä on "hylätty" eli voinut päätyä takaisin alkuperäiselle omistajalle. Lisäksi "vaurioituneista" ei voi koskaan olla varma, osa pahemmin, osa kevyemmin.

Jompy vihjailee, mutta ei paljasta tarkkoja numeroita. Sanoo kuitenkin että MT-Lb vaunuja olisi paljon vähemmän ja korostaa sanaa paljon. Lisäksi hän arvioi että tällä tyhjennysvauhdilla varastotukikohtien jäljelläolevat MT-Lb vaunut eivät riittäisi vuoden 2024 tappioiden korvaamiseen.

Minun kommentti: tämä ei tietysti tarkoita että vaunut ovat totaalisen loppu, koska niitä on edelleen tässä vaiheessa Ukrainassa aktiivijoukkojen käytössä - ja tietysti kaikki korjattavissa olevat vaunut kiertävät armored repair plant pajoille korjattavaksi ja niistä takaisin käyttöön.

MUTTA varastotukikohdat tarjoavat helpon reservin, mistä ottaa ja kunnostaa vaunuja. Kun se reservi on loppu, helpot ja nopeat keinot on käytetty. Vaurioituneiden vaunujen korjaustahti riippuu paitsi vaurion laadusta niin myös saatavilla olevien varaosien määrästä. Selvästikin, mikäli MT-Lb vaunujen uustuotantoa on olemassa, se on määrältään hyvin vaatimatonta eikä riitä täyttämään tarvetta.

Minä palaan silti tähän vanhempaan arvioon: ryssän varastot riittävät monen ajoneuvon osalta koko vuodeksi 2024 ja tiettyjen osalta myös vuoden 2025 loppuun, ehkä 2026 alkuun (riippuen toki tappioiden määrästä). MUTTA vuosi 2025 tulee olemaan selvästi vaikeampi kuin vuosi 2024. Vuosi 2024 on tässä mielessä viimeinen vuosi, jolloin ryssä voinee vielä hyökätä "tappioista piittaamatta". Vuonna 2025 tilanne on toinen.
 
Viimeksi muokattu:
Ukraina AMMO kehittää "Marichka" (AUV) vedenalaista dronea. Tästä projektista ei tiedetä kovinkaan paljoa, ensimmäisiä testejä tehty viime vuonna. Luulisi tuohon sellaisen panoksen mahduttavan millä kerchin silta otetaan pois pelistä.

Pituus 6m, 1m halkaisija.
Toimintamatka 1000km


 
Ei varmasti ole.

Tuskin sitä parviteköälyä mikään 300 euron kotimikro pyörittää ja miten ne dronet juttelevat keskenään niin ettei ole muutamalla häirintälähettimellä koko parvi pois pelistä?
Varmaan parvitekoälyjäkin voi olla monenlaisia. Pienemmille ja suuremmille parville, monenlaisiin tehtäviin. En usko että sellainen parvi joka pystyisi tuhoamaan esim Ukrainassa hyökkäyksissä yleisesti käytetyn ajoneuvoletkan vaatisi satoja droneja vaan paljon pienemmän määrän. Tällainen saattaisi pystyä toimimaan ilman että dronet kommunikoisivat suuremmin tehtävän loppuvaiheissa jossa tämä häirintä todennäköisimmin tapahtuisi.
 
Viimeksi muokattu:
Kun tekoäly pian ohjaa kokonaista parvea, siinä ei toden perään ole nykymokkerilla kivaa. Ja kaikki liike havaitaan, asemat nuuskitaan, tulta johdetaan.
Eiköhän tuotakin vastaan saada saturaatio. Nimittäin AI ei voi olla 100% toimiva. Siihen kun saadaan perhosefekti , menee aikansa ennenkuin "pää selviää" . Toinen vaihhtoehto on tyhjyys, jossa AI:n mielestä nököttää 1 tai 2 ja mihins se parvi sitten?
 
Venäläisten mukaan Adjivkan suunnalla tapettiin ranskalaisten uusnatsien johtaja jolla oli varmistettuja yhteyksiä Ranskan tiedustelupalveluihin. Pikaisen googlauksen perusteella kyseessä oli perus katutappelijanatsi eikä suuri johtaja.

One of the leaders of French neo-Nazis was liquidated near Avdiivka​

MOSCOW, March 9. /TASS/. The leader of the French neo-Nazis, César Aujard, who fought on the side of the Ukrainian Armed Forces, was liquidated in the Avdiivka direction. This was reported to TASS by law enforcement agencies.

“Near Avdiivka, the leader of the French neo-Nazis, Cesar Ozhar, who took part in hostilities on the side of the Ukrainian Armed Forces, was killed,” they said.

There is also confirmed information about his connection with the French intelligence services.

Earlier, the head of the Main Operations Directorate - First Deputy Chief of the General Staff of the Armed Forces of the Russian Federation, Sergei Rudskoy , stated that NATO military personnel, under the guise of mercenaries, control air defense systems, multiple launch rocket systems and operational-tactical missile systems in Ukraine.

As adviser to the head Igor Kimakovsky reported to TASS, during the cleansing of Avdeevka, the bodies of military men with American and Polish chevrons were found. State Duma deputy Viktor Vodolatsky noted that the Russian military is finding in the liberated Avdiivka the bodies of foreign mercenaries, who were in fact military personnel of NATO countries - Poland, Germany, France and others.

Earlier, the Russian Ministry of Defense reported that the Russian Armed Forces carried out a high-precision strike on the temporary deployment point of foreign fighters in Kharkov; the majority of the mercenaries were French. As a result of the strike, more than 60 militants were killed and over 20 were wounded. After this, the French ambassador in Moscow, Pierre Levy, was summoned to the Russian Foreign Ministry. It was pointed out to him that the death of the French lay on the conscience of official Paris.
https://tass.ru/proisshestviya/20192685
 

Tämä on kohtuu tuore trendi, viimeisen parin kuukauden ajalta, että ryssä käyttää melkein mitä vain ajoneuvojen jalkaväen kyyditykseen ja jopa hyökkäyksiin.

Nämä kiinalaiset golfkärryt ovat yksi mitä nähty, mutta erikoisempi ratkaisu oli T-62 ilman tornia (jalkaväen kuljetuksessa).

Toki nämä voivat olla ns. yksittäistapauksia ja jonkin paikallisen komentajan hullutusta eli pitää hyökätä miten vain, vaikka ei ole kalustoa. Eli eivät kertoisi laajemmasta kuvasta mitään, koska kyseessä on paikallinen, tietyn sektorin väliaikainen ongelma.

Toinen tulkinta olisi, että kalustotappiot alkavat näkyä laajemmin. Tosin tällöin tämä sama ilmiö eli golfkärryt yms. aktiivikäytössä ja jopa hyökkäyskäytössä pitäisi olla laajasti näkyvä ilmiö eli useammalla sektorilla ja eri puolilla rintamaa.

En voi väittää, että vielä oltaisiin tässä jälkimmäisessä vaihtoehdossa, mutta hyvä pitää tätä silmällä. JOS alkaa yleistymään, se kertoo jotain.
 
Ohjaako?

Itse kuvittelisin että dronen tämän hetkinen teho perustuu nimenomaan siihen edullisuuteen ja määriin.

Kun vastatoimet kehittyvät (esim jokaisessa ajoneuvossa häirintälähetin) niin niiden dronejen hinta tulee raketoimaan niin paljon että massaan ei ole enää varaa.

Joku häirinnän kestävä parvilinkki ja tekoäly joka niitä ohjaa rupeaa kuulostamaan sellaiselta että ei tulla ihan heti näkemään eikä hintakaan välttämättä ole ihan muutamaa tonnia niinkuin nykyisten kranun tiputtelijoiden.
Tekoälyä käytetään helposti nykyään terminä kaikelle algoritmeille jotka kykenee tekemään "älykkäitä asioita".
Todellisuudessa se on vain ohjelmistokehitystä että saadaan aikaan drooni parvi joka operoi yhdessä tehokkaasti ja tähän ei vaadita mitään huippuunsa vietyä AI:ta.

Toki mikropiireissä pyörii softaa jossa on AI:ksi luokiteltavaa ohjelmakoodia, mutta ei se tarkoita välttämättä sen kummempaa suorituskykyä kuin on nykyajan matkapuhelimessa. Ja nykyajan matkapuhelin olisi melkein supertietokone 30 vuotta sitten.

Uskon että kehitys tässä on huimaavan Nopeaa. Tekniikka ei rajoita tässä asiaa, koska meillä on jo se. Ja halvalla. Kyse on ohjelmistokehityksestä että saadaan aikaan vaikka sellainen systeemi missä emodrooni pudottaa kymmeniä pikkudrooneja taistelualueelle. Ja pikkudroonit sitten tuhoavat kohteet: yksittäiset sotilaat ja ajoneuvot jne.

Droonien hinta ei tule nousemaan tämän "älyn" takia, koska se on vain softaa. No ehkä kameran kuvan kuvan tunnistus nopeassa liikeessä on se vaikein. Ja jos taistelussa olisi myös kohteita joita ei saa tuhota niin se menisi vaikeaksi, tyyliin tuhoa terroristit mutta älä niiden panttivankeja. Tälläisestä AI suorituskyvystä ollaankin sitten kaukana.
 
Ei nyt ihan pienistä vaurioista voi puhua jos tuo tumma alue on vauriota. Aika iso halli tuo 220m pituus, leveys 120m, äkkiä Google mapsilla mittasin 3000 neliön vaurio alueen katolla.

Jos sisällä oli koneita, mitä luultavimmin oli. On melko todennäköistä että vaurioita on myös sisällä.

Katso liite: 94977Katso liite: 94978Katso liite: 94979
y muotoon kaartuvat viivat asfaltissa / sat.kuvissa kertoo että juurikin osuttu tuohon kohtaan hallia josta valmis kone lähtee pihalle, elieli haiskahtaa todella hyvältä
 
Lainaan spoilerin taakse Army Recognition -sivun artikkelin Kiinan myymistä Desertcross 1000-3 ATV-ajoneuvoista (artikkeli julkaistu 10.11.2023): LÄHDE

China delivers more than 2,100 Desertcross 1000-3 ATVs to Russia​

Defense News November 2023 Global Security army industry

POSTED ON FRIDAY, 10 NOVEMBER 2023 14:09

https://armyrecognition.com/defense...n_2100_desertcross_1000-3_atvs_to_russia.html

China delivers more than 2,100 Desertcross 1000-3 ATVs to Russia​

Defense News November 2023 Global Security army industry

POSTED ON FRIDAY, 10 NOVEMBER 2023 14:09


According to TASS on November 10, 2023, Russian President Vladimir Putin inspected the newly acquired Chinese Desertcross 1000-3 all-terrain vehicles (ATVs) during his visit to the Russian Armed Forces in Rostov-on-Don. Information provided during the visit indicates that the Russian Armed Forces currently possess 537 units of the UTV in its basic configuration, and an additional 1,590 units are slated for delivery.


Army Recognition Global Defense and Security news

Russian armed forces purchased more than 2,100 Chinese Desertcross 1000-3 All-Terrain Vehicles (ATVs) in the 2022 variant. (Picture source: Yandex)


500 new units are expected to be delivered in December 2023, followed by an additional 1,090 units in the first quarter of 2024. The Desertcross 1000-3 UTVs, manufactured by the Chinese company Odes Industries, are set to become a notable component of the Russian Army's fleet. The adaptation of these UTVs for Russian conditions involves key modifications, including the installation of heaters, a modified cabin for enhanced comfort, and reinforced bumpers for increased durability in diverse terrains.

Television coverage showcased several 2022 Desertcross 1000-3 UTVs on display in the headquarters' courtyard. Shoigu emphasized the demand for this vehicle during his briefing to President Putin. The financial aspect of the acquisition was also detailed, revealing that the basic configuration of the Desertcross 1000-3 UTVs is priced at 1.58 million rubles ($17,141.31). For units with additional features, the cost rises to 2.1 million rubles ($22,782.75), according to the State Defense Order.

The Desertcross 1000-3 UTV is an all-terrain vehicle (ATV) manufactured by the Chinese company Odes Industries, designed for military applications such as patrol, reconnaissance, and search and rescue missions, as well as the transportation of materiel in challenging terrains.
Compared to the Russian AM-1 ATV, the Desertcross 1000-3 features an increased load capacity of over 50%, enabling efficient transport of equipment and supplies. It is equipped to transport wounded and sick individuals and includes tie-down straps on the front and rear cargo platforms for securing property.

In its 2022 model, the Desertcross 1000-3 has a load capacity of 550 kg, a total weight of 1600 kg, and accommodation for three infantrymen. The UTV is powered by a gasoline 4-stroke, twin-cylinder engine, which includes electronic fuel injection (EFI), electronic control ignition, and liquid cooling. With a displacement of 1,000 cc and a compression ratio of 10.3:1, this engine generates between 85 and 87 hp, depending on the source.

The Chinese Desertcross 1000-3 also features a variable-speed drive transmission, a drive system supporting on-demand 2WD/4WD, front and rear locking differentials, electronic power steering, a 4,500lb (2,041 kg) winch, a 12.7-gallon (48 liters) fuel tank capacity, and a 12v battery. Additional features include a front bumper with an amplifier and rubber bumpers for added protection and an interior heater for operator comfort in various environmental conditions.

Completing the package, the Desertcross 1000-3 features front 27x9x14 and rear 27x11x14 off-road tires, coupled with independent double wishbone suspension. The brake system is hydraulic disc-based, both at the front and rear. The UTV has a maximum speed of 80 km/h, the ability to ford through water up to 0.4 m deep, an estimated range of 250 km, and a 2,000lb (907 kg) towing capacity. In terms of dimensions, the UTV measures 3.34 m in length, 1.78 m in width, and 1.96 m in height, with a ground clearance of 0.32 m.

China Desertcross 1000 3 ATV Russia 925 002

Russian Armed Forces currently possess 537 units of the Desertcross 1000-3 UTV in its basic configuration. (Picture source: Russian social media)

-

Muistan että näistä oli tässäkin ketjussa tieto tämän kaupan julki tulon jälkeen eli marraskuun 2023 alussa (ehkä jo hieman ennen sitä, en muista tarkkaan).

Lainaan artikkelista pari kohtaa toimitusmääristä:

Information provided during the visit indicates that the Russian Armed Forces currently possess 537 units of the UTV in its basic configuration, and an additional 1,590 units are slated for delivery

500 new units are expected to be delivered in December 2023, followed by an additional 1,090 units in the first quarter of 2024.


-

ELI artikkelin julkaisun hetkellä (10.11.2023) näitä oli tuollainen reilut 500 kpl ryssän asevoimille toimitettuna. Lisäksi kirjoittavat että seuraavat 500 kpl olisi tarkoitus toimittaa joulukuussa 2023 ja niiden jälkeen 1 090 kpl "vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä" eli tammi-maaliskuussa 2024.

Näistä on näkynyt välillä kuvia ja videoita kun ryssä on menettänyt niitä eri sektoreilla, mutta viime aikoina on näkynyt myös videoita (ja kuulunut huhuja) että näitä olisi käytetty myös hyökätessä - viedään jalkaväki lähelle Ukrainan asemia ja jalkautetaan siihen.

Muistetaan että ryssä osti Shahed-136/131 droneja, koska tunnistivat että risteilyohjusten ja ballististen ohjusten varastot tyhjenivät kovaa vauhtia, eikä uustuotanto kyennyt vastaamaan tarpeeseen.

Tämän jälkeen ostivat Pohjois-Korealta muutaman miljoona tykistön laukausta (sekä "useita tusinoita" ballistisia ohjuksia), arvatenkin koska tunnistivat että omat tykistön laukausten varastot tyhjenivät kovaa vauhtia, eikä uustuotanto kyennyt vastaamaan tarpeeseen.

Pitääkö nyt sitten todeta että ostivat Desertcross 1000-3 ATV-ajoneuvoja Kiinasta, koska "tunnistivat että omat IFV ja APC varastot tyhjenivät kovaa vauhtia, eikä uustuotanto kyennyt vastaamaan tarpeeseen"?

Tuo olisi aika hurjaa, en ehkä vielä tohtisi arvata noin, mutta varmasti tämä kauppa on vastaus puutteeseen jota ei ole kyetty itse paikkaamaan.

Kuten ohjukset ja tykistön laukaukset, en usko että tässäkään on lähdetty ostoksille vasta kun omat varastot ovat 100% tyhjänä vaan todennäköisemmin ollaan oltu 6-12 kuukautta etukäteen liikkeellä. Eli on todettu uhkaava tilanne ja reagoitu siihen ennen kuin se muodostuu "vakavaksi uhaksi" tai jopa "kriittiseksi".

Olen pohtinut aikaisemmin, milloin kuullaan huhuja siitä että ryssä on solminut kaupat perässävedettävien tykkien ostamisesta. Tuliputkien ja tykistön kova kulutus voi johtaa lopulta siihen että ovat pakotettuja ostamaan ulkomailta - jos on ketään joka suostuu myymään. En usko että tällainenkaan kauppa tehtäisiin vasta ns. punarajalla vaan ennakoivasti, kenties 6-12 kuukautta ennen ennustettua punarajaa.

-

Artikkelissa mainitaan myös ATV:n yksikköhinta:

The financial aspect of the acquisition was also detailed, revealing that the basic configuration of the Desertcross 1000-3 UTVs is priced at 1.58 million rubles ($17,141.31). For units with additional features, the cost rises to 2.1 million rubles ($22,782.75), according to the State Defense Order.

Täten voidaan laskea karkeasti koko tilauksen hinta (oletetaan että ostivat pelkästään halvimpaa versiota):

1,58 miljoonaa ruplaa x 2 100 = 3,318 miljardia ruplaa
17 141,31 dollaria x 2 100 = 35 996 751 dollaria eli noin 36 miljoonaa dollaria

Sotaa käyvälle maalle toki 36 miljoonaa dollaria tai enemmänkin on pieni summa, mutta eivät he tähän ryhtyisi, jos eivät kokisi että on pakko.
 
Viimeksi muokattu:
Taitaa tuossa videon alussa kääntää putkea ampuma-asentoon tai sitten video pyörii takaperin ja Archer on jo lähdössä, koska tykin putki näyttää kuvassa kuumalta. Tulitehtävän mittaan on saatu lancetti paikalle ja Archeria vastaan hyökätään sen poistuessa.

Alkutilanne, kuuma putki erottuu, noin muuten Archerilla taitaa olla erinomainen IR-suojaus.
Katso liite: 94936

Hetki ennen osumaa putki on jäähtynyt eikä näy IR:ssä.

Katso liite: 94938

Varsinainen osumatilanne ulkopuolelta kertoo, että saattoi mennä täpärästi ohi ja selvittiin ehkä vaurioilla. Tätä puoltaa se, että ei näytetty tilannetta loppuun asti. Ei tainnut palaa eikä edes pysähtyä, ei ryzzä olisi jättänyt näyttämättä palavaa ajoneuvoa ainakaan.
Kuuma putki ei varmasti kuljetusasennossa suuremmin näy, koska se on metallisen suojakotelon sisällä ja kotelokin on todennäköisesti Barracudalla peitetty.

Näkyy esim. tällä videolla:
 
Droonit ovat muuttaneet sodankäynnin totaallisesti, tämä on tapahtunut kahdessa vuodessa, kehitys on huima.
Dronet tekevät elämästä helvettiä alapuolellaan oleville joukoille. Loogisesti, droneja ja niiden lennättäjiä vastaan taistellaan omilla droneilla. Ilmavoimien merkitys korostuu, koska maan tasalla eteneminen vaikeutuu.
 
Itse olen pyöritellyt ajatusta, että esim kohtuu iso ohjus, lastataan melkein täyteen repullisella (10...50?) itsemurha droneja, isompia ja pienempiä, sekä panssari vaihtoehtoja, että sirpale/lihaa vastaan. Bonuksena muutama/puolenkymmentä dronea, jotka pörräävät vain alueella, ja etsivät tuollaista häirintä/estotoimintaa --> kaboom ja muille droneille häiriötöntä viestintää keskenään. Sitten lopputila täytettäköön vaikka kolmella AI -dronella jotka auttavat kohteidenlöytämisessä / ohjaavat muita pienempiä itsemurha tehtävässään. Näissä AI droneissa on myös tehokas itsetuho, kopsahtavat tehtävän lopuksi pehmeään maaliin (auto, ryssä...)

Ohjuksella tuo kasa esim. 50-100km linjojen taakse ja ei tarvitse huolehtia keneen ka-boom osuu (joskopa kopterit toimivat alle 50km)

Tietysti, AI-dronet juttelisi ihmisen ohjaaman esim. dronelentsikan tms. kanssa ja olisivat ohjattavissa, mutta tosiaan... häirinnän ottaessa ylivallan kaikki tietäisivät hommansa.

Oma riesansa tuossa on kokonaispaino, siis ohjukselle tms. (onhan sitä "kakkos" sodassakin käytetty liitolentokoneita...) ja jos jokaiseen räjähdettäkin pitää "riittävästi" saada...

Ja tilan tarvekin on jonkunlainen, silti, varmasti molemmat on ratkaistavissa!

esim, osa droneista voisi olla liidokki versioita (tyyliin switchblade)
 
Ei varmasti ole.

Tuskin sitä parviteköälyä mikään 300 euron kotimikro pyörittää ja miten ne dronet juttelevat keskenään niin ettei ole muutamalla häirintälähettimellä koko parvi pois pelistä?
Ei se tarvi kuin ohjelmoida mitä sitten tehdään jos kommunikaatiolinkki ei pelaa. Niillä voi olla vaikka kullakin eri ”seed” jolloin reagoivat ja valitsevat maalinsa kukin eri tavalla.
 
Back
Top