Nykymallisen tasaväkisen kulutus- ja rintamasodan luonne alkaa kirkastumaan viime viikkojen tilanteen myötä. Sota Ukrainassa on monella suunnalla siirtynyt malliin "mies, rynkky, tykki, ja lennokki." Ei-kenenkään-maa on jälleen hyödyllinen ja toimiva käsite.
Ensimmäisessä maailmansodassa rintamat kulkivat kiväärinkantamalla toisistaan, eli ei-kenenkään-maa oli joitakin satoja metrejä. Nopean havainto-isku-kompleksin muodostivat tarkka-ampujat ja konekiväärit varustettuna optiikalla ja silmämunilla, ja näiden tehokas kantama muodosti ei-kenenkään-maan. Tykistön rooli oli pehmittämää vihollisen asemia hyökkäystä varten, ja iskeä ensisijaisesti havaintoetäisyydellä etulinjasta oleviin maaleihin niin puolustaessa kuin hyökätessä. Lentokoneet, ilmapallot, ja alkeelliset radiot ja puhelinyhteydet antoivat rajallisen kyvyn nopeisiin tykistöiskuihin syvyydessä, ja täsmäammuksia ei ollut olemassa. Ratsuväki ja sitä myötä manööveritaistelu menettivät merkityksensä, ja jalkaväki muttui sekä hyökkääväksi että puolustavaksi aselajiksi.
Toisessa maailmansodassa panssariaseen kehitys muutti rintamataistelun luonnetta radikaalisti liikkuvampaan suuntaan. Panssarit kykenivät etenemään nopeammin ja tulivoimaisemmin kohti vihollista tykistö- ja konekivääritulen alla joka oli aiemmin murhaavaa hitaalle suojattomalle jalkaväelle, ja liikkuvuus ja ilmavoimien käyttö tulituessa korostui. Ei-kenenkään-maa lakkasi pitkälti olemasta siellä missä osapuolet keskittivät riittävästi panssari- ja lentokalustoa taisteluun, muuttaen sodankäynnin jälleen enemmän manööveritaisteluksi. Panssarit muuttuivat hyökkääväksi aselajiksi, ja jalkaväen tehtäväksi jäi kaivautua ja puolustaa.
Nykytilanteessa peliin ovat tulleet halvat ja kyvykkäät lennokit, nopeat tietoliikenneyhteydet, ja täsmäammukset. Tämä tarkoittaa, että hyökkäävät panssaroidut joukot ovat nyt paljon tehokkaamman tulivaikutuksen alla jo kauan ennen puolustajan varsinaisia asemia, ja tämä vaikutus voi ulottua yli kahdenkymmenen kilometrin päähän. Hyökkääjä ei lähtökohtaisesti voi koota voimiaan ja valmistautua tämän vyöhykkeen sisällä, vaan hyökkäysvalmistelun tulee tapahtua paljon kauempana puolustajan vakiintuneista asemista. Todistamme siis eräänlaisen uuden paljon leveämmän ei-kenenkään-maan syntyä, jota eivät hallitse kiikarit ja konekiväärit, vaan lennokit ja kenttätykistö. Tämä on havaittavissa monissa tarkemmissa tilannekartoissa, joissa ukrainalaisten ja barbaarien vakituisesti miehittämien alueiden välillä on suuri harmaa vyöhyke, jossa kumpikaan ei pidä vakituisia asemia, vaan harjoittaa ainoastaan partiointia.
Puolustajan kannalta oleellista on tulivoima, tarkkuus, havaintokyky. Tykistö ja lennokkien ja erikoisjoukkojen tarjoama maalitus muodostavat puolustuksen ensimmäisen linjan. Älyammukset mahdollistavat halutun vaikutuksen saamisen pienemmällä putkimäärällä. Toisen linjan muodostavat kaivautunut jalkaväki PST-asein. (esim. Donetskin rintamalohko) Kolmannen linjan muodostavat panssarijoukot ja mahdollinen ilma-ase joilla lyödä vihollisen läpimurrot, muodostaen joustavan puolustuksen.
Hyökkääjän kannalta oleellista on nopea liikkuvuus, suoja, ja häive. Haasteena on puolustajan tehokkaasti valvoma ja erittäin leveä ei-kenenkään-maa. Onnistunut hyökkäys tapahtuu joko nopeatempoisesti suurella määrällä panssarijoukkoja raskaalla ilmatuella, edustaen liikkuvuutta ja suojaa, tai pienemmällä skaalalla vaikeasti havaittavien erikoisjoukkojen toimesta (esim. azerit Nagorno-Karabakhissa), edustaen häivettä. Aktiivista häivettä edustaa elektroninen häiritseminen, huonontaen puolustajan havaintokykyä ja sitä myötä iskukykyä.
Johtopäätöksiä:
- Voimme jälleen puhua ei-kenenkään-maasta vakiintuneilla rintamilla. Tämä on lennokkien ja tykistön vaikutuksen muodostama, ja voi olla toistakymmentä kilometriä leveä. Tykistö täsmäammuksin on yhtä kuin tarkka-ammuntaa räjähtein kymmenien kilometrien päähän.
- Ilma-aseen tukemat panssarijoukot ovat ainoat joukot jotka kykenevät massamaiseen hyökkäykseen, mutta raskaat tappiot ovat väistämättömät. Panssarien aika ei todellakaan ole ohi, tykistö on vain vahvistunut huomattavasti. Tässä korostuu se, että hyökätessä ensisijaista on kaluston määrä, ei miehistön määrä.
- Jalkaväen rooli hyökkäyksessä rajoittuu pieniin vaikeasti havaittaviin erikoisjoukkoihin, jotka voivat hyökätä pienin tappioin, mutta erittäin rajallisesti. Jalkaväki on liian hidasta ja suojatonta minkäänlaisiin massamaisiin hyökkäyksiin rintaman läpi.
- Kaivautunut jalkaväki varustettuna runsain PST-asein on edelleen oleellinen tekijä puolustuksessa. Tykistön havainto-isku-kyky on riippuvainen toimivasta huollosta takalinjoissa, eli hyökkäävää vihollista ei saa päästää syvyyteen jos (ja kun) lennokkien ja tykistön havainto-isky-kyky pettää.
- ELSO on elinehto niin hyökkääjälle kuin puolustajalle lennokkien havaintokyvyn ja nopeiden tietoverkkojen tarjoaman havainto-isku-kyvyn vuoksi.
- Ilmaherruus ei välttämättä tuo ratkaisevaa etua taktisella tasolla edullisen ja massamaisen lähi-IT:n vuoksi. Ilmatulituki on erittäin kallista ja hankalaa verrattuna tykistön täsmäiskuihin. (Ilmaherruudella on kuitenkin väistämättä murskaava vaikutus strategisella ja operatiivisella tasolla.)
Lennokkien ja tykistön takia rintamalinjat ovat siis ihan oikeasti olemassa nykytilanteessa, mutta ne ovat paljon sumeammat suuren leveytensä vuoksi kuin viime vuosisadan asemasotien rintamat. Panssarijoukot ovat nykyään
ainoat joukot jotka kykenevät suuriin hyökkäyksiin uuden ei-kenenkään-maan yli. Kaivautunut jalkaväki on uusien PST- ja IT-aseiden myötä jälleen erittäin kykenevä puolustaja, kestäen hyvin tykistöiskut, ja vaatien kevyemmät huoltolinjat.
Tykistön roolissa pääasiallisena tulivoimana on kuitenkin oleellinen hauraus, sillä tämä lisää rippuvaisuutta raskaasta logistiikasta operatiivisella tasolla, eli luo kriittisiä haavoittuvaisuuksia takalinjassa. Se osapuoli jonka havainto-isku-kyky on voimakkaampi ja kattavampi on nopeasti murskaavan edullisessa asemassa, mutta asetelma voi muuttua äkillisesti jos logistiikka vaikeutuu tai katkeaa. Huolto on kuitenkin aina kaikki kaikessa, eikä kovinkaan joukko taistele pelkällä pyhällä hengellä.
Kaikin puolin, uusin teknologia niin aseiden, havaintokyvyn, ja verkottumisen alalla näyttää suosivan ennenkaikkea puolustajaa, siinä missä panssari- ja ilma-aseen ylivoima toisen maailmansodan aikana ja pitkään sen jälkeen suosi aggressiivista ja nopeatempoista hyökkääjää puolustajan rajallisemman havainto- ja viestintäkyvyn vuoksi.