Ulkomaat | Euroopan turvallisuus
Asevelvollisuuden lakkauttaminen oli virhe, sanoo Saksan puolustusministeri
Saksa lakkautti asevelvollisuuden vuonna 2011. Puolustusministeri Boris Pistoriuksen mukaan se oli virhe.
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kuvattiin vierailulla Kosovossa 5. helmikuuta. Taustalla saksalainen sotilas, joka osallistuu Kosovo Force -rauhanturvaoperaatioon Kosovossa. KUVA: ARMEND NIMANI / AFP
Henriikka Korte HS
5.3. 19:01
SAKSASSA on väläytetty pakollisen asepalveluksen paluuta.
Puolustusministeri
Boris Pistorius haluaa ratkaisun asevelvollisuudesta jo ensi vuoteen mennessä, uutisoi saksalaislehti
Spiegel lähteisiinsä vedoten tiistaina.
Saksalaislehden tietojen mukaan Pistorius haluaa esittää oman ehdotuksensa asepalvelusmallista ennen Saksan seuraavia liittopäivävaaleja, jotka on määrä järjestää vuoden 2025 syksyllä. Näin mahdollinen päätös asevelvollisuuden palauttamisesta voitaisiin tehdä jo kuluvalla lainsäädäntökaudella.
Pistorius haluaa Spiegelin mukaan asepalvelusmallin, joka edistää Saksan kriisinsietokykyä. Mallia uudelle asepalvelukselle katsottaisiin Ruotsista, joka
päätti asevelvollisuuden rajatusta palauttamisesta vuonna 2017.
Pistorius kiertää Pohjoismaita tällä viikolla. Puolustusministeri vierailee myös Ruotsissa, jossa hänen on kerrottu tutustuvan ruotsalaiseen asepalvelukseen.
SAKSA
luopui yleisestä asevelvollisuudesta vuonna 2011. Sen jälkeen maanpuolustus on perustunut vapaaehtoisuuteen ja ammattisotilaisiin.
Pistorius on sanonut suoraan, että asevelvollisuuden lakkauttaminen oli virhe. Tänä talvena Pistoriuksen näkemyksistä ovat uutisoineet muun muassa saksalaismediat
Welt Am Sonntag ja
RND.
Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier (vas.) ja Boris Pistorius vierailivat ukrainalaisten sotilaiden koulutuspaikalla Saksan Klietzissä 23. helmikuuta. Ukrainalaiset sotilaat olivat Leopard-panssarivaunujen koulutuksessa Saksassa. KUVA: LIESA JOHANNSSEN / REUTERS
Asevelvollisuuden lakkauttamisen seurauksena saksalaiset eivät Pistoriuksen mukaan enää ymmärrä puolustuksen asemaa yhteiskunnassa.
”Monille ihmisille ei ole enää selvää, miksi sotilaat suojelevat maatamme ja siten meitä kaikkia”, hän sanoi RND:lle helmikuussa.
Puolustusministerin näkemyksiä pakollisen asepalveluksen palauttamisesta on myös arvosteltu. Muun muassa SPD:n liittopäiväryhmän puheenjohtaja
Rolf Mützenich on kritisoinut Pistoriuksen puheita sotaan valmistautumisesta.
SAKSAN puolustusvoimien
strateginen tavoite on sotilasvahvuuden kasvattaminen 203 000 sotilaaseen vuoteen 2031 mennessä. Vuoden 2023 lopussa
sotilaita oli noin 180 000.
Ruotsissa, josta Saksa haluaa katsoa mallia, on käytössä valikoiva asevelvollisuus. Asevelvollisuus koskee sekä miehiä että naisia, mutta käytännössä vain pieni osa ikäluokasta osallistuu asepalvelukseen.
Ruotsin tavoitteena on saada koulutukseen 6 000 asevelvollista vuodessa. Jo aiemmin
on kerrottu, että lähivuosina määrä on tarkoitus nostaa 8 000:een.
Kutsunnat ovat monivaiheiset. Terveystarkastuksen lisäksi on testejä, jotka mittaavat älykkyyttä, psykologisia ominaisuuksia ja liikunnallisia kykyjä. Vain sopivimmat nuoret osallistuvat lopulta asepalvelukseen.
SAKSALAISLEHTI Spiegelin mukaan tismalleen samanlainen malli ei toimisi Saksassa, sillä Saksan pitäisi silloin kouluttaa vuosittain 40 000 varusmiestä. Kasarmit ja ohjaajat eivät riittäisi.
Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä helmikuussa Pistorius arvioi, että 3 000 tai 4 000 varusmiestä vuodessa olisi realistinen luku, Spiegel kirjoittaa.
Kriitikoiden mukaan pakollisen asepalveluksen palauttaminen Saksaan ei olisi yksinkertaista rajatustikaan.
Saksalaismedia
Deutsche Welle listasi keväällä 2023 ongelmia, jotka pitäisi ratkaista: aluetoimistoja, sotilasvarusteita tai kouluttajia ei ole riittävästi. Koko koneiston uudelleen käynnistäminen maksaisi arvioiden mukaan jopa kymmeniä miljardeja euroja.