Päivitetty tiivistelmä tuosta Potomac-jutusta löytyy täältä (toisena kirjoittajana mukana Lt. Col. Joshua Thibeault/ Army Capabilities Integration Center):
http://www.armymagazine.org/2016/05/13/russias-new-generation-warfare/
Osittainen tiivistelmä suomeksi alla (tulee vähän toistoa, mutta kertaus on opintojen äiti
)
Elektroninen sodankäynti: Electronic Warfare (EW)
Venäjä käyttää elektronista sodankäyntiä neljään päätarkoitukseen:
- Tietoliikenneyhteyksien estämiseen: Ukrainan separatistisella Donbass-alueella on alueita joissa radiotiehen perustuvat tietoliikenneyhteydet eivät toimi häirinnän johdosta —toimimattomia ovat niin radio-, televisio kuin matkapuhelinyhteydetkin.
- Tiedustelulennokkien (UAS/UAV) toiminnan estämiseen: EW on suurin yksittäinen tekijä joka estää lennokkien toiminnan, häiritsemällä joko tukiasemaa/tietoliikenneyhteyttä lennokkiin tai/ja GPS-signaalia.
- Tykistön ja kranaatinheittimien toiminnan estämiseen: Venäjän EW joko räjäyttää tai tekee toimimattomiksi tykistöammukset tai kranaatit joissa on elektroninen sytytin.
- Paikantamaan komento- ja ohjauspisteet: Venäjän EW-järjestelmät pystyvät havaitsemaan kaiken sähkömagneettisen säteilyn mukaanlukien tutkat, radiot, komentojärjestelmät, Blue Force Tracker: Suomeksi ? (vastustajan seuranta/paikantaminen eli siis tiedustelu ?), Wi-Fi ja matkapuhelimet. Nämä voidaan sitten vielä paikantaa tarkemmin käyttäen tiedustelulennokkeja ja sen jälkeen niihin kohdistetaan massiivinen aluevaikutteinen tykistötuli (mukaanlukien raketinheittimet).
Venäjän elektroninen sodankäynti yhdistettynä USA:n armeijan riippuvuuteen teknologiasta ja digitaalisista järjestelmistä aiheuttavat valtavan haavoittuvuuden USA:n joukoille taistelukentällä.
Lennokit: Unmanned Aerial Systems/Vehicles (UAS/UAV)
- Ukrainan konflikti on ensimmäinen jossa kummatkin osapuolet ovat käyttäneet merkittävää määrää lennokkeja (UAV). Venäjä käyttää lennokkeja tiedusteluun ja valvontaan (intelligence, surveillance and reconnaissance); tykistötulen kohteiden etsimiseen ja reaaliaikaiseen ohjaamiseen; ja aivan viimeaikoina myös minipommittajina joiden kohteena on ammus- ja polttoainevarastot.
- Lennokkien pieni koko ja siitä johtuva heikko näkyvyys tutkassa, samoin kuin vähäinen lämpösäteily ja siitä johtuva havaitsemattomuus ennen kuin ne ovat kohteessa tai menneet sen ohi, tekee niiden torjunnan maasta ammuttavilla ohjuksilla epätodennäköiseksi ja kalliiksi.
- Tästä seuraa että armeijan on opittava (uudestaan) naamioinnin, kätkeytymisen ja harhauttamisen tärkeys.
- Samoin lennokkien havaitsemiseen ja tuhoamiseen tarvitaan välineet komppaniatasolle.
Massiivinen tykistötuli
- Lennokkien avulla tehty lisääntynyt tiedustelu yhdistettynä massiiviseen aluevaikutteiseen tykistö- ja raketinheitintuleen [Multiple Launch Rocket System, MLRS] on aiheuttanut uudenlaisen intensiteetin moderniin konventionaaliseen taisteluun.
- Ukrainan konfliktista saadut tiedot osoittavat että tykistötuli on aiheuttanut n. 80% kaikista tappioista.
- Venäjä käyttää kombinaatiota DPICM- tytärammuksista [dual-purpose improved conventional munitions (DPICM)], sirotemiinoista, ylhäältäpäin iskevistä- ja termobaarisista ammuksista, joilla on katastrofaalinen vaikutus kun ne osuvat kohteisiin massiivisella voimalla.
- Venäjä käyttää suoraa tykistötulta 1 – 6 km etäisyydelle lamauttamaan panssaritorjuntajärjestelmiä ja aseita.
- Pidempään tykistötulen kantamaan pyrkiminen aiheutuu taistelukentän suurentuneesta laajuudesta ja lennokkien ja parantuneiden vastatykistötutkien yhteiskäyttö on mahdollistanut sen.
- Lisääntynyt vastatykistötutkien ja tykistön käyttö häiritsee vastustajan puolustusta pakottamalla sen liikkumaan.
Jotta USA:n armeija olisi kilpailukykyinen, on puolustusministeriön (DoD) kumottava puolustusministeri Robert Gatesin vuonna 2008 antama direktiivi Ottawan- sopimuksen noudattamisesta, jonka johdosta tytärammukset (DPICM) poistuivat armeijan käytöstä.
Raskaat panssarit: Heavy Infantry Fighting Vehicles (HIFV)
- Tankit [Main battle tanks (MBT)] ovat edelleen ratkaisevassa asemassa modernissa taistelussa edellyttäen että ne on varustettu järjestelmillä jotka neutraloivat panssaritorjuntaohjukset ja -raketit [anti-tank guided missiles (ATGM) and infantry handheld anti-tank rockets].
- Moderneissa Venäjän T-72B3 -tankeissa on parannettu panssarointi ja ERA- reaktiivinen suojaus [explosive reactive armor (ERA)],
- Samoin uusi versio 125 mm tykistä ja mikä merkittävintä, huomattavasti parannettu tietokoneohjattu tulenohjausjärjestelmä jossa on kehittynyt optiikka sekä moderni yö/jokasää – toimintainen tähystysjärjestelmä.
- T-90A –tankissa on samat parannukset, mutta sen merkittävin ominaisuus on integroitu tietokoneohjattu ja automaattinen omasuojajärjestelmä Arena APS (Active Protection System).
- Arena-järjestelmä havaitsee lähestyvän ohjuksen tutkallaan ja laukaisee tietokoneohjauksella haulikkomaisen ”metallipartikkeliryppään” joka tuhoaa lähestyvän ohjuksen ohjauspään kun se on edennyt tankin lähelle.
- Venäjä on kehittänyt samantapaiset modulaariset APS-järjestelmät myös T-80, T-72 ja T-64 - tankeille.
Kevyet rynnäkköpanssarit ja miehistönkuljetusvaunut ovat haavoittuvia
- Kevyet rynnäkköpanssarit ja miehistönkuljetusvaunut (infantry fighting vehicles IFV, armored personnel carriers APC), jotka priorisoivat liikkuvuutta ja tulivoimaa panssaroinnin kustannuksella ovat haavoittuvia panssaritorjunta-aseille, keskikaliiperin (30 mm) kanuunoille ja raketinheittimien/tykistön tytärammuksille sekä termobaarisille ammuksille.
- Kun niihin tulee osuma, nämä vaunut tyypillisesti tuhoutuvat katastrofaalisesti, jolloin koko miehistö kuolee tai palaa vakavasti.
- Koska tappiot näissä tilanteissa ovat niin suuret, sotilaat mieluummin ”ratsastavat” vaunujen katolla.
- Tämän seurauksena tankkien hyökkäykset ovat tehottomampia, koska niiden suojana ei enää ole mekanisoitua jalkaväkeä, joka suojaisi niitä vastapuolen jalkaväkijoukoilta.
USA:n jalkaväkijoukoilla on vakavia haasteita Venäjän mekanisoituja joukkoja ja niitä tukevia tykistö- ja raketinheitinjoukkoja vastaan taistelussa. Minimissään Bradley- ja Stryker- vaunut tulisi varustaa reaktiivisella panssaroinnilla (ERA) ja automaattisella omasuojajärjestelmällä (APS).