Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Einomies1

Ylipäällikkö
Ja suomalaisten ainoa salainen ase tätä koneistoa vastaan on hajauttaminen? Vedettävällä tykkikalustolla ei liene mitään mahkua siirtyä muualle alle 10 minuutissa dronen havaitsemisesta. Toki yksittäisten tykkien sijoittaminen 500 metrin päähän toisistaan tekee niihin vaikuttamisen hankalaksi, mutta on siinä silti 1/18 todennäköisyys olla se eka tykki, joka otetaan epäsuoran kohteeksi. Muut ehkä ehtii pakoon?
Tuo on yksi keinoista väistää tulivaikutusta mutta tuskin ainoa. Kustannukset kuitenkin rajoittanevat kaiken maailman kaluston hankintaa ja satoja tykkejä ei ole rahaa tai järkeä vaihtaa liikkuviin. On tuo hajauttaminen ja suojaaminen ballistiikkalevyillä ainakin selkeästi tappioita pienentävä tekijä! Lisäksi se lisää vaikutettavien maalien määrää huomattavasti koska patteri/patteristo ei ole enää maali vaan yksittäinen tykki.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tuntuu, että dronet muuttavat perusteellisesti monta kohtaa taistelujen kulusta. Mutta onhan taistelu myös matematiikkaa. Isoa vastustajaa vastaan taisteltaessa on vaan hyväksyttävä edelleen se, että tulee myös omia tappioita.

Savimajakaahuilujen jäljiltä on ehkä syntynyt joku hypoteesinpoikanen, että lähinnä tappiot syntyvät sukupuolitautitartunnoista ja liikenneonnettomuuksista. Kun kaksi suorituskykyistä säännöllistä varustettua armeijaa vääntää, niin kyllä siinä tulee kaikenlaista.

Matematiikka astuu peliin, kun arvioidaan kokonaissuorituskykyä. Tai vaikka näin: ratkaisutaistelussa on hyväksyttävä, että viidestä patteristosta joku saa pahasti osumaa ja joku toinen vähemmän, joku jääkäripataljoona saa loimeen, toinen ei niin paljon ja kolmas säilyy vähimmällä jne.

Hajauttaminen, harhauttaminen, naamiointi, salaaminen, hiljaisuus, liikkeen minimointi, viestikuri, torjunta....ne ovat sitä sotahomman kovaa ydintä, kun hommia pannaan tulille. Patteriston tuli, osuuko se miten hyvin, miten tehoaa jne. ovat -osa- ammattitaitoa. Paljon pitää osata ennenkuin tuliyksikkö on edes pelipaikoilla saati että se ampuu.

Näin olen tätä pähkäillyt tietämättä harmainta hajuakaan tykistöstä. :cool:
 
Top