Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Einomies1

Respected Leader
Ja suomalaisten ainoa salainen ase tätä koneistoa vastaan on hajauttaminen? Vedettävällä tykkikalustolla ei liene mitään mahkua siirtyä muualle alle 10 minuutissa dronen havaitsemisesta. Toki yksittäisten tykkien sijoittaminen 500 metrin päähän toisistaan tekee niihin vaikuttamisen hankalaksi, mutta on siinä silti 1/18 todennäköisyys olla se eka tykki, joka otetaan epäsuoran kohteeksi. Muut ehkä ehtii pakoon?
Tuo on yksi keinoista väistää tulivaikutusta mutta tuskin ainoa. Kustannukset kuitenkin rajoittanevat kaiken maailman kaluston hankintaa ja satoja tykkejä ei ole rahaa tai järkeä vaihtaa liikkuviin. On tuo hajauttaminen ja suojaaminen ballistiikkalevyillä ainakin selkeästi tappioita pienentävä tekijä! Lisäksi se lisää vaikutettavien maalien määrää huomattavasti koska patteri/patteristo ei ole enää maali vaan yksittäinen tykki.
 

baikal

Supreme Leader
Tuntuu, että dronet muuttavat perusteellisesti monta kohtaa taistelujen kulusta. Mutta onhan taistelu myös matematiikkaa. Isoa vastustajaa vastaan taisteltaessa on vaan hyväksyttävä edelleen se, että tulee myös omia tappioita.

Savimajakaahuilujen jäljiltä on ehkä syntynyt joku hypoteesinpoikanen, että lähinnä tappiot syntyvät sukupuolitautitartunnoista ja liikenneonnettomuuksista. Kun kaksi suorituskykyistä säännöllistä varustettua armeijaa vääntää, niin kyllä siinä tulee kaikenlaista.

Matematiikka astuu peliin, kun arvioidaan kokonaissuorituskykyä. Tai vaikka näin: ratkaisutaistelussa on hyväksyttävä, että viidestä patteristosta joku saa pahasti osumaa ja joku toinen vähemmän, joku jääkäripataljoona saa loimeen, toinen ei niin paljon ja kolmas säilyy vähimmällä jne.

Hajauttaminen, harhauttaminen, naamiointi, salaaminen, hiljaisuus, liikkeen minimointi, viestikuri, torjunta....ne ovat sitä sotahomman kovaa ydintä, kun hommia pannaan tulille. Patteriston tuli, osuuko se miten hyvin, miten tehoaa jne. ovat -osa- ammattitaitoa. Paljon pitää osata ennenkuin tuliyksikkö on edes pelipaikoilla saati että se ampuu.

Näin olen tätä pähkäillyt tietämättä harmainta hajuakaan tykistöstä. :cool:
 

miheikki

Greatest Leader
Näin Venäjä harjoittaa elektronista sodankäyntiä - ukrainalaiseversti kertoo kokemuksia etulinjasta ja ”tappokytkimistä”
Mikko Pulliainen31.10.201913:00ASETEOLLISUUSDIGITALOUSTIETOTURVATEOLLISUUSDIGITALISAATIOOHJELMISTOT

Käytetyt keinot vaihtelevat klassisesta häirinnästä aina puhelinten hakkerointiin.

Vuodesta 2014 käydyn Ukrainan sodan aikana venäläiset joukot ovat paitsi osallistuneet laajalti perinteisiin sotatoimiin, mutta hyödyntäneet tehokkaasti myös elektronisen sodankäynnin työkaluja.
Ukrainan asevoimien elso-osastossa vuosina 2009-17 palvellut eversti Ivan Pavlenko on Washingtonissa pidetyssä seminaarissa avannut laajasti näkemyksiään Itä-Ukrainassa käytetyistä työkaluista. Asiasta kertoo The Drive.
Pavlenko kertoi muun muassa, että venäläiset olivat sabotoineet suuren joukon Ukrainan käyttämiä venäläisiä radiolaitteita. Sabotaasi oli tehty etävaikuttamisena käynnistämällä radioista jonkinlainen virus tai muu ”tappokytkin”.

Ukrainalaiset joutuivat käyttämään kaupallista radioteknologiaa sekä matkapuhelinverkkoja, joita Venäjä onnistui tehokkaasti häiritsemään. Pavlenkon mukaan haavoittuvia olivat ainakin 100-180 ja 400-470 megahertsin taajuuskaistoilla toimivat Motorolan radiot.
Toisaalta ukrainalaisia satelliittikommunikaatiokanavia ei juurikaan häiritty, ehkä siksi, että ne toimivat samoilla taajuusalueilla kuin venäläisetkin satelliitit.
GPS-häirinnän vuoksi ukrainalaiset menettivät vuosien 2015-17 välillä satakunta miehittämätöntä ilma-alusta.

Vastaavasti venäläiset ovat käyttäneet omaa dronekalustoaan löytääkseen Ukrainan vastatykistötutkia, joita dronet sitten häiritsevät, kun Venäjä on aloittamassa tykistökeskityksiä.
Viime aikoina ukrainalaissotilaat ovat huomanneet, että erityisesti GPS-häirintä on Donbassin alueella vähentynyt. Pavlenko arvelee, että alueelta olisi vedetty pois joitakin elso-yksiköitä.
Syytä tähän ei tiedetä, mutta mahdollisuuksien joukossa on, että niitä tarvitaan esimerkiksi Syyrian konfliktissa. Voi myös olla, että länsimaiden Venäjään kohdistamat pakotteet ovat vaikuttaneet maan kykyyn käydä sotaa Ukrainassa.
 
Top