Mikko Pulliainen31.10.201913:00
ASETEOLLISUUSDIGITALOUSTIETOTURVATEOLLISUUSDIGITALISAATIOOHJELMISTOT
Käytetyt keinot vaihtelevat klassisesta häirinnästä aina puhelinten hakkerointiin.
Vuodesta 2014 käydyn Ukrainan sodan aikana venäläiset joukot ovat paitsi osallistuneet laajalti perinteisiin sotatoimiin, mutta hyödyntäneet tehokkaasti myös elektronisen sodankäynnin työkaluja.
Ukrainan asevoimien elso-osastossa vuosina 2009-17 palvellut eversti
Ivan Pavlenko on Washingtonissa pidetyssä seminaarissa avannut laajasti näkemyksiään Itä-Ukrainassa käytetyistä työkaluista. Asiasta
kertoo The Drive.
Pavlenko kertoi muun muassa, että venäläiset olivat sabotoineet suuren joukon Ukrainan käyttämiä venäläisiä radiolaitteita. Sabotaasi oli tehty etävaikuttamisena käynnistämällä radioista jonkinlainen virus tai muu ”tappokytkin”.
Ukrainalaiset joutuivat käyttämään kaupallista radioteknologiaa sekä matkapuhelinverkkoja, joita Venäjä onnistui tehokkaasti häiritsemään. Pavlenkon mukaan haavoittuvia olivat ainakin 100-180 ja 400-470 megahertsin taajuuskaistoilla toimivat Motorolan radiot.
Toisaalta ukrainalaisia satelliittikommunikaatiokanavia ei juurikaan häiritty, ehkä siksi, että ne toimivat samoilla taajuusalueilla kuin venäläisetkin satelliitit.
GPS-häirinnän vuoksi ukrainalaiset menettivät vuosien 2015-17 välillä satakunta miehittämätöntä ilma-alusta.
Vastaavasti venäläiset ovat käyttäneet omaa dronekalustoaan löytääkseen Ukrainan vastatykistötutkia, joita dronet sitten häiritsevät, kun Venäjä on aloittamassa tykistökeskityksiä.
Viime aikoina ukrainalaissotilaat ovat huomanneet, että erityisesti GPS-häirintä on Donbassin alueella vähentynyt. Pavlenko arvelee, että alueelta olisi vedetty pois joitakin elso-yksiköitä.
Syytä tähän ei tiedetä, mutta mahdollisuuksien joukossa on, että niitä tarvitaan esimerkiksi Syyrian konfliktissa. Voi myös olla, että länsimaiden Venäjään kohdistamat pakotteet ovat vaikuttaneet maan kykyyn käydä sotaa Ukrainassa.