Panssari Salama
Respected Leader
^ Perunin videot on kyllä hyviä, paljon asiaa säestettynä kuivalla australialaisella huumorilla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
18:45
Näissä unohtuu aina yksi olennainen asia: me emme ole sodassa. Eli siis toisin sanoen NATOn rauhan ajan tuotanto ei pysty vastaamaan sodan ajan kulutukseen. Uskon hartaasti että jos Yhdysvaltojen ja Länsi-Euroopan teollinen kapasiteetti valjastetaan tekemään tavaraa niin sitä kyllä tulee, ja paljon.- Kuitenkin, jos koko NATOlla on vaikeuksia tuottaa ammuksia yhdelle maalle riittävästi, niin entä sitten kun koko liittouma on sodassa?
Näissä unohtuu aina yksi olennainen asia: me emme ole sodassa. Eli siis toisin sanoen NATOn rauhan ajan tuotanto ei pysty vastaamaan sodan ajan kulutukseen. Uskon hartaasti että jos Yhdysvaltojen ja Länsi-Euroopan teollinen kapasiteetti valjastetaan tekemään tavaraa niin sitä kyllä tulee, ja paljon.
Tämä on kyllä ihan vastoin omaa käsitystä. HX-hankkeessa melko iso siivu hankintamäärärahoista meni pelkkiin aseisisiin, Hornetiin on jo sitä ennen ostettu sadoilla miljoonilla vai peräti miljardeilla paukkuja. Rynnäkkökiväärin ja tykistön kuulaa on pikkuhiljaa valmisteltu vuosikymmeniä varastoon ja tuotantolinjoja hillottu kallioluoliin. Derkkusaksan jäämistöstä taidettiin kanssa ostaa ihan kohtalainen potti kuulaa jota ei saa rauhanaikana edes ampua. NLAW:t taitaa olla ainoa poikkeus, niistä oli muistaakseni puhetta Ukrainan sodan alussa, että ohjuksia oli varattu pidemmän ajan tarpeiksi mutta Ukrainan kokemuksien mukaan kulutus olikin kovempaa kuin oli arvioitu.- Tästä herää kysymys, että meillä Suomessa on perinteisesti ostettu asejärjestelmiä mutta niukasti ammuksia, koska on ajateltu että niitä kyllä saa maailmalta kun tiukka paikka tulee
Omaa halua tuntuu löytyvän kuitenkin aika vähän maataan puolustaa. 40 miljoonainen kansa niin kyllä tuolla pitäisi olla mistä ottaa.![]()
Viestit kertovat, miten Ukrainassa kaatunut turkulainen nuorimies katui lähtöään sotaan
Ulkoministeriö varoitti alkuvuodesta Ukrainaan lähteviä vapaaehtoistaistelijoita palvelussopimuksen sitovuudesta. Turkulaisnuorukainen ei ehtinyt ohjeistusta nähdä.yle.fi
Ukrainalaisten asenne on selvästi koventunut, tähän mennessä kukaan muu suomalainen vapaaehtoinen ei ole kertonut passin poistosta ja sopimuksesta jota ei voi purkaa.
Perunilla taisi olla tästäkin video, mutta siis:Omaa halua tuntuu löytyvän kuitenkin aika vähän maataan puolustaa. 40 miljoonainen kansa niin kyllä tuolla pitäisi olla mistä ottaa.
Jos alat vertailla, Venäjän valtiollisesta sota-arkistosta löytyvät yhteensä 168 000 talvisodassa kaatuneen ja haavoittuneena kuolleen tiedot nimeä myöten, vaikka venäläiset itse eivät enää siitä kerro.He ovat sentään sotineet yli kolme vuotta entistä suurvaltaa vastaan, yksin. Suomen armeija oli talvisodassa 105 päivän kohdalla jo romahduspisteessä.
Tämä on yksi asia jota en ymmärrä. Ukrainan pitäisi ainakin jo kouluttaa tätä ikäryhmää. Ja kouluttaa hyvin.- Ukrainalaiset säästelevät 18-25 v,
Ohjukset ovat kalliita ja lyhytikäisiä. Niitä on varmasti melko niukalti ainakin pitkäkestoista kulutussotaa ajatellen. Useimpia ohjustyyppejä on ehkä mahdollista saada NATO:n järjestelyin maailmalta lisää. Poikkeuksen kalustossamme muodostanee Crotalen VT1-ohjus, jota on kokonaisuutena valmistettu hyvin vähän.18:45
- Ammusvarastojen vähyys voi käytännössä vesittää kaikki muut pyrkimykset nostaa armeijan suorituskykyä. Sillä siitä maailman parhaasta häivehävittäjästä tai tankista ei ole mitään hyötyä, jos ensimmäisen viikon jälkeen ei ole tavaraa mitä ampua.
- Tästä herää kysymys, että meillä Suomessa on perinteisesti ostettu asejärjestelmiä mutta niukasti ammuksia, koska on ajateltu että niitä kyllä saa maailmalta kun tiukka paikka tulee
- Kuitenkin, jos koko NATOlla on vaikeuksia tuottaa ammuksia yhdelle maalle riittävästi, niin entä sitten kun koko liittouma on sodassa?
- Samoin vaikka ainoastaan Suomi olisi syystä X yksin sodassa, niin kuten on nähty: ammusten hinnat ovat nousseet nopeasti ja tilauslistat ovat täynnä seuraavaksi vuosikymmeneksi
- Tällaisessa tilanteessa se saa tilauksensa kärkeen kellä on enemmän rahaa lyödä pöytään tai enemmän ystäviä korkeilla paikoilla, eikä sellaista valttikorttia taida Suomellakaan realistisesti olla
- Näin ollen, olemmeko tilanteessa jossa meillä on komea paukkurauta, mutta vain kuusi kutia kammarissa, ja vastustajalla on Berdani mutta laatikollinen kuteja?
Puolustusvoimien tutkimusjohtajan tehtävästä juuri reserviin jäänyt insinöörieversti Jyri Kosola sanoi, että Ukrainassa jopa 75 prosenttia.Onko vahvistettua tietoa siitä paljonko tappioista tuotetaan dronesodankäynnin keinoin? Hurjiakin prosentteja esitetään.
Ukrainassa kukaan ei enää operoi prikaatitason joukoilla tai edes pataljoonilla, vaan käytetään pieniä, soluttautuvia ja tulivoimaisia yksiköitä. Raskasta kalustoa ei tuoda 3–5 kilometriä lähemmäksi rintamalinjaa.
Onko vahvistettua tietoa siitä paljonko tappioista tuotetaan dronesodankäynnin keinoin? Hurjiakin prosentteja esitetään.
Yksi syy on se, että kummallakaan osapuolella ei ole tavaraa (pst-ohjuksia, tykistöä, risteilyohjuksia jne) käyttää siinä mittakaavassa missä olisi tarve. Näin ollen tykistöä ja pst-ohjuksia korvataan droneilla. Ukrainalaiset ovat itse sanoneet, etteivät dronet ole niin tehokas kuin tykistö, mutta ammusten ja putkien vähyyden takia joudutaan käyttämään droneja. Ja droneja saa tehtyä kotimaassa nyrkkipajoissa tehokkaammin kuin kranaatteja tai tykinputkia.Puolustusvoimien tutkimusjohtajan tehtävästä juuri reserviin jäänyt insinöörieversti Jyri Kosola sanoi, että Ukrainassa jopa 75 prosenttia.
Taktiikat siellä ovat muuttuneet kuukausittain. Sodan alkupuolella hyökkäyksen hyydyttyä joukot kyttäsivät toisiaan rintamalla 500 metrin etäisyydellä mutta nyt siellä voi olla 5-7 km ei kenenkään -maata. Sanoisinko droonien maata.
Ehkäpä venäläiset kokeilevat taas keväistä moottoripyöräilyä. Siinä idea on, että pistetään esim. sata x 2 taistelijaa + mp ajamaan noin sataa lähelle puolustajan asemia, jossa ennakkoon sovitussa paikassa jakaudutaan pieniin ryhmiin ja otetaan joku piste tai tukikohta haltuun. Droonit eivät ehdi linnustaa kaikkia.