Tämähän pätee myös jenkkiläiseen politiikkaan. "Two idiot system is here to stay".
Olin varsin pitkään sitä mieltä, että USA:n de-facto kaksipuoluejärjestelmä, jossa puolueiden kannatus on jatkuvasti kohtalaisen lähellä 50-50 tasajakoa, on jonkinlainen demokratian irvikuva. Ja että esimerkiksi suomalainen monipuoluejärjestelmä on paljon parempi. Mutta mielipiteeni on muuttunut palttiarallaa 180 astetta tässä viimeisten 10 vuoden aikana, kun on alkanut käydä alati enemmän selväksi, että suomalainen politiikanteko on jämähtänyt hallituspuolueiden keskinäisen kinastelun ja lehmänkauppojen seurauksena mitättömäksi puuhasteluksi, jossa mitään hiemankaan suurempia päätöksiä ei saada aikaan. Tai jos saadaan, aikaa menee aivan luvattoman pitkään.
USA:n veitsen terällä keikkuvassa kaksipuoluejärjestelmässä on ainakin seuraavat kiistattomat edut:
- Äänestäjillä on selkeät vaihtoehdot: joko-tai.
- Puolueilla on jatkuva tuli takapuolen alla pyrkiä miellyttämään äänestäjiä, koska tappio vaaleissa tarkoittaa selkeän vastapuolen voittoa.
- Vastuu päätöksenteosta on selkeämpää: vallassa oleva puolue voi toki kinastella sisäisesti, mutta kokkeja on vähemmän kuin esimerkiksi jossain suomalaisessa sateenkaarihallituksessa / six-packissä. Tämä tukee toisaalta tehokkaampaa päätöksentekoa ja toisaalta parempaa "kuluttajansuojaa" äänestäjille (vallassa oleva puolue ei voi niin helposti vedota siihen, että äänestäjien kaipaamaa edistystä ei tapahdu, koska jotkin muut puolueet X, Y ja Z haraavat vastaan).
- USA:ssa käydään vaaleja sen verran usein, että edes "yksinvaltaan" pääsevän puolueen on vaikea tehdä yleisen äänestäjäkunnan karsastamia päätöksiä: vaalitappio on jo pian odottamassa nurkan takana, jos näin tekee. Tämä käytännössä estää politiikan liian jyrkät äkkikäännökset eri puolueiden valtakausien välillä.