Ulkomaat
Iowan todellinen voittaja on Marco Rubio – ratkaisiko tämä mainos Trumpin häviön?
Sami Metelinen
Teksasin senaattori Ted Cruzin ykkössija Iowan vaalikokouksissa ei ollut yllätys, mutta Marco Rubion tulos oli.
Mielipidemittausten perusteella näytti pitkään siltä, että Yhdysvaltojen republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta on tulossa kisa kahden poliittisen eliitin karttaman ehdokkaan, miljardöörisijoittaja
Donald Trumpin ja sooloilijana tunnetun Teksasin senaattorin
Ted Cruzin välille.
Iowan maanantaiset vaalikokoukset muuttivat asetelman kertaheitolla. Yllätys ei ollut Ted Cruzin ykkössija. Hän on ollut herännäiskristittyjen vahvana alueena tunnetun Iowan uskonnollisten voimahahmojen suosikki.
Yllätys oli poliittisessa eliitissä yhteistyökykyisenä pidetyn
Marco Rubion nousu lähes tasoihin Trumpin kanssa. Rubio sai vaalikokouksissa 23,1 prosenttia annetuista äänistä ja seitsemän edustajaa presidenttiehdokkaan lopulta valitsevaan puoluekokoukseen. Trump sai niin ikään seitsemän valitsijamiestä ja niukasti paremman tuloksen äänissä: 24,3 prosenttia. Ykkössijan vei Cruz 27,7 prosentin äänisaaliilla ja kahdeksalla valitsijamiehellä.
Rubion pyrähdysmäinen nousu kolmen kärkeen Iowassa oli aistittavissa viimeisimmissä mielipidemittauksissa, joissa hän jatkuvasti paransi asemiaan.
Lopulta Iowassa uuden asetelman ratkaisivat ehdokkaita vastaan suunnatut antimainokset ja vaalitapa. Vaalikokouksien luonteeseen kuuluu, että mielipidevaikuttajat pystyvät viime hetkellä puhumaan ympäri äänestäjiä tukemiensa ehdokkaiden taakse itse kokouspaikalla. Se on tuottanut ennenkin yllätyksiä Iowassa mielipidetiedusteluihin nähden.
Sunnuntaina Iowassa ilmestyvissä lehdissä kuten suurimmassa
Des Moines Registerissä julkaistiin etusivun
mainos, joka oli suunnattu Trumpia vastaan. Mainoksessa kiinnitettiin huomiota Trumpin menneisyydessä esittämiin liberaaleihin linjauksiin, jotka ovat myrkkyä konservatiiviselle republikaanien valtavirralle.
Mainoksessa muistutettiin, että Trump on kertonut olevansa abortin kannattaja, kannattavansa veronkorotuksia, kannattavansa rajoituksia aselakeihin, kannattavansa perhesuunnittelua, kannattavansa julkista terveydenhoitovakuutusta ja kannattavansa laittomille maahanmuuttajille reittiä kansalaisuuteen.
Toisin kuin amerikkalaisessa liberaalissa mediassa ja eurooppalaisissa medioissa on esitetty, Trump ei ole republikaanien oikeistolaista tai konservatiivista laitaa, vaan aiempien näkemystensä perusteella selvästi liberaali. Tätä vastaan republikaanien valtavirta pyrkii hyökkäämään. Trump on tehnyt valtavasti töitä osoittaakseen, että hän on todellinen konservatiivi. Iowassa työ ei riittänyt.
Iowalaislehdissä julkaistun Trump-vastaisen mainoksen oli maksanut Our Principles Pac -niminen organisaatio. Kyseessä on niin sanottu Super Pac (political action committee) eli järjestö, joka kerää rahoitusta jonkun ehdokkaan hyväksi tai jotain vastaan. Kyseinen Super Pac on viime vaalien republikaaniehdokas
Mitt Romneyn avustajan
Katie Packerin perustama Trumpin ehdokkuutta vastaan taisteleva ryhmittymä.
Rubion asemaa Iowassa paransi se, että hän haastoi osavaltion kampanjassa Cruzin nimenomaan uskonnollisen oikeiston keskuudessa. Myös Cruz kohdisti omat hyökkäyksensä Iowassa loppuvaiheessa enemmän Rubiota kuin Trumpia vastaan. Näin vaalikokousten alla vahvistui konservatiivisiksi miellettyjen Rubion ja Cruzin vastakkainasettelu ja liberaaliksi leimattu Trump pelattiin sivuun.
Iowalla on merkitystä jatkon kannalta. Muiden republikaaniehdokkaiden, erityisesti Floridan ex-kuvernööri
Jeb Bushin heikko menestys, korostaa kolmen kärjen asetelmaa. Jatkossa presidenttiehdokkuudesta taistelevat Cruz, Trump ja Rubio. Cruz saanee voitollaan puhtia ja rahaa omaan kampanjaansa, mutta seuraavana vuorossa olevassa New Hampshiressa Cruzilla ei ole ollut paljon kannatusta.
Enemmän liberaaleihin arvoihin kallellaan olevassa Yhdysvaltojen koilliskolkassa Trump on dominoinut mielipidemittauksia hyvin selvästi. Hänellä on ollut viimeaikaisissa mielipidemittauksissa keskimäärin yli 20 prosenttiyksikön etumatka toisena tuleviin Cruziin ja Rubioon nähden New Hampshiressa.
Myös New Hampshiren jälkeen tulevassa Etelä-Carolinassa Trumpin johto on ollut 15 prosenttiyksikön luokkaa toisena tulevaan.
Cruzin mahdollisuudet ykköspaikkaan Iowassa ovat olleet mielipidemittausten mukaan selvät koko ajan. Yhtä selvää mielipidemittausten perusteella on se, että tulevissa osavaltioissa Cruzin asema on paljon heikompi ja Trumpilla on ollut selvä ykkössija.
Rubion osakkeet nousevat jatkossa Iowan menestyksen perusteella. Silloin kisasta tulee lopulta Rubion ja Cruzin tai Rubion ja Trumpin välinen mittelö. Toistaiseksi Trumpin asema muualla kuin Iowassa ja Teksasissa on ollut hyvin vahva.
--------------------------------------------------------------------------------------
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1454378425539.html
Kommentti: Unohtakaa Trump ja Cruz, nyt jyrää Rubio
Republikaanien presidenttikisa on nyt kolmen kauppa, ja Marco Rubiota ympäröi voittajan aura, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.
– Tänä iltana tämän mahtavan osavaltion ihmiset lähettivät selkeän viestin. Olemme ottaneet ensimmäisen askeleen kohti näiden vaalien voittoa.
Ei, puhuja ei ole
Ted Cruz eikä varsinkaan
Donald Trump, vaan Yhdysvaltain republikaanien presidenttikisan ensimmäisen erän kolmanneksi sijoittunut
Marco Rubio.
Rubio piti kannattajilleen tiistaiaamuna Suomen aikaa perinteisiä poliittisia kliseitä vilisseen kiitospuheen. Ja osui joka sanalla todennäköisesti oikeaan.
Yhdysvaltain vaalivuoden aloittaneen Iowan esivaalin tuloksista ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta alustava arvaus on, että Rubio raivaa vielä tiensä republikaanien presidenttiehdokkaaksi.
Rubio selitti itse miksi:
– Tätä ei muka pitänyt ikinä tapahtua. Kuukausien ajan sanottiin, että meillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Että meillä ei ole tukea ja että hiukseni eivät ole tarpeeksi harmaat, Rubio sanaili voitonriemuisena.
Selkeä tuloslista
Iowassa voittaa perinteisesti republikaanien konservatiivisin oikeistoänkyrä. Neljä vuotta sitten hän oli
Rick Santorum, tänä vuonna Ted Cruz. Cruzin kampanja kantaa varmasti pitemmälle kuin Santorumin aikoinaan, mutta Cruzin suurimpana esteenä presidenttitiellä on hänen äärikonservatiivisuutensa. Sen kanssa hänellä tulee ongelmia seuraavissa esivaaleissa.
Donald Trumpille Iowan kakkostila on takaisku. Trump nousee vielä, eikä kisan ykkösnimeä pidä missään tapauksessa aliarvioida, mutta Trumpin voittamaton imago koki ensimmäisen kolauksen.
Siksi Rubio. Hänen luonnehdintansa Iowan tuloksesta oli osuva: Jos nousee mielipidemittausten selvästä altavastaajasta aivan Trumpin kantaan kolmanneksi ja tekee sen vielä epätyypillisellä kannatusalueellaan, sillä on Yhdysvaltain vaalikamppailun logiikassa valtava merkitys.
Vielä suurempi merkitys on Iowan republikaanikisan kokonaistuloslistalla:
Jeb Bush 2,8 prosenttia äänistä, sijoitus kuudes.
John Kasich 1,9 prosenttia äänistä ja kahdeksas.
Chris Christie 1,8 prosenttia ja kymmenes. Karu totuus on, että tällaisilta sijoituksilta ei ole käytännössä koskaan modernina aikana noustu voittoon.
Siksi Rubio. Hänellä on nyt kliseisesti sanottuna tuhannen taalan paikka jyrätä republikaanien niin sanotun maltillisen siiven ykkösehdokkaaksi haastamaan vaikea Cruz ja kiistelty Trump. Republikaanien presidenttikisa on nyt kolmen kauppa. Ja Rubiota ympäröi voittajan aura.
Huono uutinen Clintonille
Rubion menestys on huono uutinen
Hillary Clintonille, joka pyristeli demokraattien kisassa
Bernie Sandersia vastaan. Jos oletetaan että Clinton kuitenkin raivaa tiensä demokraattien ehdokkaaksi ja saa vastaansa Rubion varsinaisissa vaaleissa ensi marraskuussa, asetelmat olisivat hyvin toisenlaiset verrattuna siihen, että Clintonia vastassa olisi Cruz tai Trump.
Rubio on kuubalaisten siirtolaisten poika ja ensimmäisen kauden senaattori Floridasta. Ensin mainittu tarkoittaa, että
Rubiolla on mahdollisuudet perinteisesti demokraatteja tukevan, kasvavan latinoäänestäjäkunnan keskuudessa, ja jälkimmäinen tarkoittaa, että hänellä on etulyöntiasema tärkeässä niin sanotussa vaa’ankieliosavaltiossa. Floridassa on ennenkin ratkottu Yhdysvaltain presidenttikisaa.
Kun republikaanien esivaalikisa etenee, äänestäjien laskelmointi lisääntyy, ja tällaisilla asioilla on merkitystä. Rubio voi nousta viehättämään republikaaneja ja laajempiakin äänestäjäkuntia, koska hän vastustaa Yhdysvaltain nykymenoa yhtä paljon kuin Cruz tai Trump, mutta häneltä puuttuu kulmikkain riidanhalu.
--------------------------------------------------------------------
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/170162-tassa-republikaanien-todellinen-voittaja
Ulkomaat
|
Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016
Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden valinta on käynnistynyt Iowan esivaalilla. Republikaaneista eniten ääniä, 28 prosenttia, sai Ted Cruz. Donald Trump sai 24 ja Marco Rubio noin 23 prosenttia.
Esivaalien todellinen voittaja ei kuitenkaan ole Cruz, arvioivat sekä
Politico että
Vox. Voittaja ei myöskään ole Trump.
Sen sijaan itse asiassa Rubio on se, joka on tällä hetkellä kovimmassa nosteessa.
Vox-lehti selittää, että esivaaleissa asiat eivät ole niin yksinkertaisia, että ensimmäiseksi tullut olisi pärjännyt parhaiten ja toiseksi tullut toiseksi parhaiten. Sen sijaan kyse on siitä, millaista kannatusta ”poliittinen maailma” ehdokkailta odottaa.
Kyse on siis siitä, että Rubio onnistui tekemään vaikutuksen poliittiseen kenttään. Hänen odotettiin saavan 15–17 prosentin kannatuksen, kun toteutunut kannatus oli 23 prosenttia. Tämän seurauksena Rubio saa jatkossa paljon huomiota sekä medialta että lahjoittajilta, Vox selittää.
Rubio on kolmikosta selvästi kovimmassa nosteessa, toteaa Politico. Sen sijaan sekä Cruzin että Trumpin kannatus osoittaa pikemminkin alaspäin.
Rubio piti tuloksen jälkeen puheen, joka Politicon mukaan muuttui käytännössä voitonpuheeksi. Rubio sanoi, että Iowan tulos on ”tärkeä ensiaskel kohti [Hillary] Clintonin voittamista”.
Demokraateissa Hillary Clinton näyttäisi täpärästi päihittäneen Bernie Sandersin. Molemmat saivat noin 49 prosenttia äänistä.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rubio voi olla näiden vaalien yllättäjä: Nuori latinotaustainen konservatiivi jolla on poliittista pelisilmää, republikaanisen puoueen järjestöjyrien tuki ja osaa pitää sordiinoa päällä sen verran ettei ärsytä maltillisia äänestäjiä.
Wikipediasta:
Marco Antonio Rubio (s.
28. toukokuuta 1971 Miami,
Florida) on
yhdysvaltalainen republikaanipuolueen poliitikko ja
Floridan senaattori vuodesta 2011.
[1]
Rubio valmistui
Floridan yliopistosta vuonna 1993, minkä jälkeen hän opiskeli oikeustiedettä
Miamin yliopistossa ja valmistui vuonna 1996. Opintojensa aikana Rubio työskenteli republikaanipoliitikko
Ileana Ros-Lehtiselle, joka oli ensimmäinen
edustajainhuoneeseen valittu latinalaisamerikkalainen nainen.
[1]
Rubio pyrki ja valittiin senaattiin vuoden 2010 vaalissa
Mel Martinezin erottua tehtävästä. Hänen vastaehdokkaansa oli
Charlie Crist.
[1] Rubio on toiminut konservatiivisessa
Teekutsuliikkeessä.
[2] Hän vastustaa muun muassa
samaa sukupuolta olevien avioliittoa,
ilmastonmuutoksen vastaisia toimia ja
aseenkanto-oikeuteen puuttumista.
[1]
Huhtikuussa 2015 Rubio ilmoitti pyrkivänsä republikaanien presidenttiehdokkaaksi
vuoden 2016 presidentinvaaliin.
[2]