Clinton: Nyt tulivat todisteet: ”Trump on huijari!”
Yhdysvalloissa republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas
Donald Trump on joutunut keskelle petosskandaalia. Trumpin omistamaa yliopistoa syytetään muun muassa hyödyttömien kurssien kauppaamisesta ja kuluttajien johtamisesta harhaan.
Yhdysvaltalainen oikeusistuin julkisti tiistaina asiakirjoja, joiden joukossa on Trumpin yliopiston toimintaa kuvailevia todistajanlausuntoja sekä yliopistokursseja myyneille työntekijöille tarkoitettuja ohjeistuksia.
Joukko Trumpin yliopistossa opiskelleita ihmisiä vaatii rahojaan takaisin. Kyseessä oleva koulu lopetti toimintansa vuonna 2010.
Trumpin yliopiston entisten työntekijöiden todistajalausuntojen mukaan Trumpin yliopistossa muun muassa työskenteli luennoitsijoita, joilla ei ollut todellista pätevyyttä. Kiinteistöalan kursseilla opettaneet henkilöt esiintyivät ”Trumpin oikeina käsinä”, mutta olivat todellisuudessa työskennelleet hyvin vähän tai eivät lainkaan kiinteistöalalla.
Kalliita kursseja markkinoitiin aggressiivisesti kouluttamattomille ihmisille, joille luvattiin paljastaa kursseilla Trumpin ”menestystaktiikoita”, todistajanlausunnoissa sanotaan. Niissä yliopiston kursseja kutsuttiin muun muassa ”täydeksi valheeksi” ja ”kulissiksi”.
Kurssimaksut saattoivat nousta jopa 35 000 dollariin eli noin 31 000 euroon.
Presidenttikisassa Trumpin vastaehdokkaaksi todennäköisesti valikoituva demokraattien
Hillary Clinton kutsui julkaistuja todistajalausuntoja todisteeksi siitä, että Trump itse on huijari, joka on rikastunut töitä paiskivien amerikkalaisten kustannuksella.
Clintonin mukaan Trumpin yliopistoa markkinoineet yllyttivät kursseille osallistujia ”ottamaan luottoa, käyttämään eläkesäästönsä ja tuhoamaan taloudellisen tulevaisuutensa”.
– Hän (Trump) yrittää huijata koko Amerikkaa, Clinton sanoi kampanjatilaisuudessa New Jerseyssä.
Trump on puolustanut suljettua oppilaitostaan sanomalla, että se sai tuhansilta opiskelijoilta ylistäviä arvioita. Lisäksi hän on hyökännyt oikeusjuttua käsittelevää tuomaria
Gonzalo Curielia vastaan ja syyttänyt tätä muun muassa epäreiluksi. Trumpin mukaan tuomari on presidentti
Barack Obaman valitsema ja vihaa Trumpia. Lisäksi Trump kutsui Curielia ”meksikolaiseksi”.
Curiel on syntynyt Yhdysvaltain Indianassa.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Asiakirjat paljastavat: Näin häikäilettömästi Trumpin koulutusyritys toimi
Tuomarin julkistamat asiakirjat paljastavat, kuinka Donald Trumpin koulutusyrityksen henkilökunta painosti ihmisiä ostamaan luottokorttivelalla kalliita kiinteistövälityskursseja.
Yhdysvaltojen liittovaltion tuomarin julkistamat
asiakirjat antavat häikäilemättömän kuvan miljardööri
Donald Trumpin liiketoimista. Asiakirjat paljastavat, kuinka Trumpin koulutusyrityksen henkilökunta painosti ihmisiä ostamaan luottokorttivelalla kalliita kiinteistövälityskursseja.
Asiakirjat koskevat vuosina 2005–2010 toimineen Trump University -koulutusyrityksen toimintaa. Asiakirjojen mukaan yrityksen tavoitteena oli myydä potentiaaliselle asiakkaalle kallein, kolmen päivän kiinteistövälityskurssi.
– Vain tekijöistä tulee rikkaita. Tiedän, että näiden kolmen päivän aikana opit kaiken miljoonan dollarin ansaitsemiseksi seuraavan vuoden aikana, kuului Trumpin henkilökohtainen viesti uusille opiskelijoille.
Henkilökuntaa ohjeistettiin painostamaan asiakasta ottamaan kurssin maksamiseksi luottokorttivelkaa, vaikka tämä oli vasta päässyt eroon veloistaan.
Jos potentiaalinen opiskelija epäröi, häntä piti taivutella näin:
– Onko kaikilla muilla kuin sinulla unelmatalot ja -autot? Nämä ihmiset tarttuivat tilaisuuteen, eivätkä esittäneet tekosyitä, kuten sinä nyt.
Kiinteistövälityskurssit ovat nyt useiden opiskelijoiden oikeustoimien kohteena.
Tuomari
Gonzalo Curiel perustelee asiakirjojen julkistamista sillä, että Trump on presidenttikisan kärkiehdokas. Trump kutsui viestipalvelu Twitterissä Curielia "vihaajaksi".
_________________________________________________________________
Trump raivoaa nyt tuomarille
Donald Trump on haukkunut viime päivinä useita kertoja oikeuden tuomarin, Kaliforniassa toimivan Gonzalo Curielin.
– Hän vihaa minua. Trump-yliopisto voittaa helposti tämän jutun. Voisin hoitaa asian leikiten pois päiväjärjestyksestä, mutta en tee niin silloin, kun tiedän olevani oikeassa, uhosi Trump New Yorkissa tiistaina.
Viime viikolla vaalitilaisuudessaan Trump arveli jälleen, että "tuomari Curiel taitaa muuten olla meksikolainen".
Trump on pitkin kampanjaansa mollannut meksikolaisia ja tehnyt pilkkaa ihmisten etnisestä alkuperästä.
Tuomari Curiel on syntynyt Indianassa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Meksikosta.
Oikeudenkäynti vaalien jälkeen
Tuomari Curiel on päättänyt, että varsinainen oikeudenkäynti alkaa vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.
Trumpin puolustuksen mukaan opiskelijoista 98 prosenttia oli ehdottoman tyytyväisiä opetukseen. Kanteen nostaneita Trump syyttää väärästä ilmiannosta.
Trump panttaa myös verotustietojaan
Trumpin taloustaidot on asetettu kyseenalaisiksi myös verotuksen puolella.
Lupauksestaan huolimatta hän ei ole paljastanut verotietojaan. Trump vetoaa siihen, että Yhdysvaltain verovirasto IRS tutkii niitä eikä hän halua antaa keskeneräisiä asioita julkisuuteen.
Mikään pykälä ei kuitenkaan estä häntä paljastamasta omaisuutensa ja maksamiensa verojen määrää,
sanoo mm. Nobel-palkittu ekonomisti Paul Krugman.
Trump on antanut ymmärtää, että IRS on selvittänyt hänen verojaan joka vuosi jo 12 vuoden ajan.
Koska Trumpin varallisuus on arvailujen varassa, yleinen arvio on, että hän salaa jotain. Joko Trumpin omaisuus on hänen puheitaan paljon pienempi tai hän on onnistunut välttämään verojen maksun jopa kokonaan.
Jos Trump ei kerro verotietojaan ennen syksyn vaaleja, hän olisi ensimmäinen presidenttiehdokas vuoden 1976 jälkeen, joka jättää omaisuutensa äänestäjiltä piiloon.
______________________________________________________________________________
USA Today: Donald Trump on osallisena tuhansissa oikeusjutuissa
Todennäköisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi julistettava kohumiljardööri
Donald Trump ui kaulaansa myöten oikeusjutuissa. Yhdysvaltalaisen
USA Today -lehden selvityksen mukaan Trump on ollut käräjillä kantajana tai vastaajana noin 3 500 jutussa.
Noin 1900 tapauksessa hän on kantajana, 1300–1450 tapauksessa vastaajana ja reilut 150 tapausta liittyvät kolmansiin osapuoliin. Kaikista tapauksista noin puolet liittyvät Trumpin johtamaan kasinotoimintaan.
Trump julisti hakevansa presidenttiehdokkuutta noin vuosi sitten. Lehden mukaan tämänkin ajankohdan jälkeen Trump tai hänen yhtiönsä on osallisena 70 uudessa oikeusjutussa. Noin puolessa niistä hän on kantaja, puolessa vastaaja. Ainakin 50 näistä jutuista on yhä vireillä.
Trumpin oikeusjuttujen kirjo ulottuu laajalle: hän on käynyt käräjiä muun muassa golfkenttien, verosotkujen ja vodkakauppojen tiimoilta; unohtamatta miljoonien dollarien kiistoja kiinteistökaupoista ja hänen rääväsuisuutensa aiheuttamia kunnianloukkauskanteita.
Lehden mukaan kukaan Yhdysvaltojen presidenttiehdokas ei ole koskaan aiemmin käynyt oikeutta yhtä monessa tapauksessa.
Raivoisa käräjöitsijä
Trump on julistanut olevansa sovitteleva poliitikko. USA Todayn mukaan oikeusjuttujen määrästä voi kuitenkin päätellä, millainen presidentti hän olisi. Hän on usein vetänyt suhteellisen pieniäkin erimielisyyksiä oikeuteen.
Kohuehdokas on jyrännyt kalliilla lakimiesarmadalla vähävaraisempia kiistakumppaneitaan, muun muassa tavallisia amerikkalaisia kiinteistönomistajia. Lisäksi hän on käräjöimällä painanut alas kiinteistöjensä veroja.
Tiheä ja aggressiivinen käräjöinti ei ole tässä mittakaavassa tyypillistä myöskään hänen alalleen kiinteistöbisnekselle. USA Todayn mukaan Trump käräjöi enemmän kuin viisi muuta saman kokoluokan kiinteistömogulia yhteenlaskettuna. Useimmiten hän näyttää myös voittaneen tapaukset.
Trumpin haastajaksi Yhdysvaltojen presidenttipelissä todennäköisesti päätyvän
Hillary Clintonin kohdalla on hänelläkin useita oikeusjuttuja. Presidentin puolisona, New Yorkin osavaltion senaattorina ja oikeusministerinä hän on osallisena 900 oikeusjutussa, suurimmassa osassa niistä vastaajana. Noin kolmannes oikeusjuttujen kantajista on osavaltion vankeja tai poliittisia aktivisteja, jotka hakevat muutosta tuomioihinsa.