Tällainen olisi Trumplandia: "USA korostaisi voimaansa – etuja ajettaisiin sotilaallisin keinoin"
Ulkomaat Julkaistu 02.03.2016 09:52
Donald Trump korostaisi Yhdysvaltojen sotilaallista voimaa, jos hänet valittaisiin maan presidentiksi. Näin sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
Samaan aikaan Trump presidenttinä kuitenkin painottaisi sitä, että Yhdysvaltojen ei pidä sekaantua kaikkiin maailman kriiseihin.
– Trump olisi hyvin intressikeskeinen presidentti. Yhdysvaltojen resursseja ei Trumpin mukaan saisi jakaa liiaksi sinne ja tänne, vaan omia intressejä pitää puolustaa. Ei puhuttaisi demokratian levittämisestä tai humanitaarisesta interventiosta. Väliintulot olisivat sotilaallisia ja ne tehtäisiin juuri sinne, missä Yhdysvaltojen välittömät intressit ovat.
Jos Trump menestyisi presidenttikisassa ja etenisi aina Valkoiseen taloon asti, hän korostaisi kaikin keinoin maan vahvuutta.
– Maailma muuttuisi niin, että puhuttaisiin voimapositioista. Trump on kovasti korostanut sitä, että Yhdysvalloille on tärkeää olla vahva. Se ei saa sekaantua joka asiaan, mutta kun se sekaantuu, sen pitää näyttää vahvuutta, Aaltola sanoo.
Trump on nostanut voimapolitiikkansa esimerkiksi neuvottelutaidot Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
– Trump on korostanut sitä, että hän olisi hyvä neuvottelija esimerkiksi Putinin kanssa, koska hän tuntee Putinin kielen ja osaa puhua voiman kielellä Putinille, mitä Putin kunnioittaa.
"Kuin liimassa uisi"
Trump on vaalikampanjansa aikana antanut laajan kirjon erilaisia lupauksia, ehdotuksia ja ideoita. Aaltolan mukaan realismi tulee kuitenkin vastaan.
– Kyllä se realismi aika pian iskee. Yhdysvaltain presidentin rooli on vähän kuin liimassa uisi. Hän joutuu olemaan mukana kansainvälisissä monenkeskisissä neuvotteluissa. Samaan aikaan häntä sitovat myös kongressin antamat valtuudet ja rahankäyttöluvat sekä korkeimman oikeuden päätökset. Trump joutuisi presidenttinä tekemään kompromisseja.
Osa Trumpin ehdotuksista on Aaltolan mukaan osoitus siitä, että hän haluaa eristää Yhdysvaltoja.
– Hän vastustaa hanakammin vapaakauppaa, hän on valmis tekemään muureja sinne ja tänne. Nämä asiat kertovat siitä, että hän haluaa bunkkeroida Yhdysvaltoja, ja tällä tavalla käyttää Yhdysvaltojen resursseja hyvin rajusti siellä, missä se välttämätöntä.
Skandaalit kääntyvät kannatukseksi
Aaltolan mukaan Trumpin suosion taustalla on ilmiön uutuus. Trump on onnistunut kääntämään negatiiviset ja jopa skandaalimaiset lausuntonsa ja mielipiteensä kannatuksekseen.
– Hän saa valtavasti huomiota ja tämän huomion kääntyminen kannatukseksi on uusi ilmiö. Negatiiviset, vähän skandaalimaiset lausunnot kääntyvät jollakin perversillä tavalla hänen kannatuksekseen. Hän on löytänyt jotain uutta. Ehkä se on tämä uusi maailma sosiaalisineen medioineen, jota hän pystyy käyttämään hyväksi. Hän tietää, mitä hän tekee.
Suosion taustalla on myös politiikasta vieraantuneiden joukko.
– Yhdysvalloissa on pitkään puhuttu oikeistosta ja siitä, kuinka Washington vie asioita väärään suuntaan. Myös Obaman hahmoa on demonisoitu. On paljon ihmisiä, jotka ovat alkaneet uskoa näihin tarinoihin. Trumpin taustalla on politiikasta vieraantuneiden joukko. Hän pystyy rummuttamaan juuri tälle väestönosalle ja kaappaamaan heidät mukaansa.
Aaltolan mukaan Trump on erinomaisen hyvä puhuja. Hän pystyy vakuuttamaan puheillaan juuri politiikasta vieraantuneita.
– Hän on kirotun hyvä puhumaan tällä voiman kielellä eli sillä, että hän muun muassa sallisi kidutuksen uudestaan, että hän tappaisi terroristien lisäksi terroristien perheet. Hän puhuu rajusti ja tämä vetoaa tiettyihin ihmisiin.
Aaltola ei usko, että Trumpin suosio kantaa Valkoiseen taloon asti. Täysin mahdottomana hän ei sitä kuitenkaan pidä.
– Tällä hetkellä tuntuu vaikealta ajatella niin, mutta kukapa olisi uskonut Trumpin pärjäävän tähänkään asti. Eli kyllähän se mahdollisuus siellä on.
– Tietenkin tämä on myös sellainen asia, joka demokraattipuolueessa huomioidaan. Trumpin kimppuun käydään kuin uskoen siihen, että hänellä olisi menestyksen mahdollisuuksia.