Fremen
Greatest Leader
Noh, ensinnäkin viestini ei ollut kummallekaan teistä, toiseksi ei koskenut kosher tai kashrut -ruokavaliota, ja kolmanneksi, noi ohjeet eivät todellakaan ole liian monimutkaisia miehille jotka osaavat koota itkk12,7:n pimeässä metsässä... Jösses!Täytyy raportoida tästä kosher-simulaation onnistumisesta viimeinkin...
Ensinnäkin, StepanRudanskijlta puuttuu alkeellisinkin käsitys itsensä kiusaamisesta. Sorruin jo toisena tai kolmantena päivänä juomaan päijännetunnelin hanavettä lähdeveden tai kaivoveden sijaan. Pullovesi... ei enää koskaan.
Muilta osin simulaatio sujui kuitenkin hyvin ja kestin tammikuun loppuun asti, jopa tarpeettoman ankarasti määräyksiä seuraten. Pidin absoluuttisen 6 h tauon maitotuotteiden ja lihan/kalan välillä, vaikka useimmat suuntaukset erottavat kalan lihasta tässä suhteessa ja tunnustavat myös maidon ja lihan nautintajärjestyksellä olevan väliä. (Kannattaa tehdä pohjatyö kunnolla ennen kuin sitoutuu johonkin...)
Yksi läheltä-piti -tilanne kuitenkin tuli vastaan vielä tammikuun puolenvälin jälkeen. Otin jääkapista lihan ja jostakin syystä ajattelemattomuuttani myös voin(!). Voipaketista tippui hellalle pieni määrä voita, jonka luonnollisesti vetäisin sormella huulille, ja hetikohta tajusin erheeni. No, se ateria meni sitten uusiksi ja liha palasi jääkaappiin. Mutta voin nyt hyvin ymmärtää, miksi joissakin juutalaistalouksissa on kaksi keittiötä.
Sen sijaan kasvislasagne... Kaikella kunnioituksella, Fremen, reseptisi oli liian monimutkainen tällaisen puolipakanan tapakristityn noudatettavaksi. Ensimmäisellä kertaa hain marketista punaisen paprikan, kesäkurpitsan ja sipuleita. Pilkoin vuokaan suurimman osan paprikaa ja koko kesäkurpitsan sekä muutaman sipulin. Enkä todellakaan tuhlannut aikaani vihannesten kuumentamiseen pannulla. No, tyhmästä päästä kärsii koko suu, ruokatorvi ja mahalaukku. Oli meinaan hiukkasen kuumaa ja vetistä, vaikken heti hyökännyt kimppuun uunista nostamisen jälkeen. Päädyin kylläkin nauttimaan tammikuun aikana kerran tai kahdesti sipulilasagnesta, jossa jauhelihakastikkeen korvasi... sipulikastike. Se oli yllättävän hyvää.
Että näin.
P.S. Normaali lasagne on hyvää - olkoon sitten kuinka syntistä hyvänsä.
Maillard-reaktio... käytä hyvä mies se 12 minuuttia niiden vihannesten kuullottamiseen, niin eipä tule mahanpuruja. Lepo. Kaikenlaista....

Mutta enpä edes muistanut että laitoin noin hyviä ohjeita. Raastakaa ja puristakaa se vesi pois... hyvä tulee. Siinä simppelinä?