Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Syytön minä jonkun yksittäisen taistelijan huonoon asekäsittelyyn olen.
Vapaasti kelluva piippu on ihan normijuttu uusissa aseissa (esim. SCAR, HK416 jne.), sellaisella aseen ostaminen ole juuri kalliimpaa. Bipodia käytetään vain makuulta ammuttaessa ja sekin tai gripodi on ihan perusjenkkivarustusta.
M4 on ajatuksen tarkka ja pienirekyylinen verrattuna suomalaisten rynnäkkökivääreihin silti.
No optinen tähtäin ei esim. ar-15:ssa sitä päätä nosta, jos optiikka on asennettu samalle tasolle kuin käännettävät tähtäimetkin. Useimmat ei-suurentavat tähtäimet on suunniteltu niin että rautatähtäimet näkee 1/3 alaosan lävitse. Silti AR-15:ssa pää nousee vähemmän kuin suomalaisen rynkyn kanssa, jossa käytetään varikko/millog jalkoja. Sarjatuliaseiden tai ihan vain yksittäislaukauksia enemmän ammuttaessa aseen piippu kuumenee ja aiheuttaa lämpöväreilyä, siksi ei ole järkevää suunnitella asetta jonka piippu olisi mahdollisimman lähellä tähtäinlinjaa, puhumattakaan siitä että sellainen ratkaisu laskisi perää ja koventaisi piipun nousua. Tai ainakin silloin piippu pitäisi lämpövuorata todella hyvin. Muutenkin kannattaa melkein aina ampua esteen sivulta tukien, ei päältä. Koska kimmokevaara vihollisen luodista on esteen takaa ammuttaessa suurempi, esim. auton konepellistä vaikka muuten luoti menisi "ohi". Ja toisaalta itsekin saattaa vahingossa ampua päältä ammuttaessa esteen pintaan niin että se muuttaa suuntaa hudiksi.
Minä jään ihmettelemään missä niitä kasvoihin tarkasti ampuvia jalkaväkitaistelijoita on. Niitä ei ole siis britti- tai jenkkiarmeijoissa. Mikä olisi seuraavaksi vuorossa?
No ei tosiaankaan ole. Rekyyli on aikalailla samaa tasoa kuin RK:ssa, samaten tarkkuus. Sanoisin oikeastaan että rautatähtäimillä Suomi-RK ampuu tiukempaa kasaa kuin keskiverto pakasta vedetty M4. Tähtäin on rata-ammuntaan parempi, liipaisu on parempi.
Yksittäislaukauksia ampumalla (tai jos aseissa rupeaa laajemmin esiintymään nopeita pursketulimuotoja) ei piipun nousulla ole niin suurta merkitystä.
Muistamme että Simo Häyhä arvosti mahdollisuutta pitää pää mahdollisimman alhaalla: 1. maailmansodan sniperit näkivät asian samoin. Olisi mielenkiintoista nähdä jokin tutkimus aiheesta. Se ei olisi edes kovin vaikea tehdä, äijä mättään taakse tähtäilemään, referenssikepakko/levy viereen ja sitten otetaan kuvia oletetun vihollisen ampumasuunnasta.
Mene radalle kokeilemaan ja tiedät rekyylin ja tarkkuuden eron AR-15:n hyväksi. En tiennytkään että suomalainen heiluvassa kannessa oleva tähtäin on hyvä rata-ammuntaan. Tai tähtäin joka kiristyy laatikkoon ruuvilla, on etupäästään nojaamassa kaasumännän suojaputkeen (joka itsessään on löysä) ja joka puretaan jokaista puhdistusta varten... Sotilasaseissa ml. suomalaisten "rata-aseet" on huomattavaa heittoa laukaisussa yksilöiden välillä kuten tarkkuudessakin. Yksikään RK62:n jota kuitilla on ollut ei ole kovin hääppöistä kasaa ampunut, yksi kolmesta pitempään kuitilla olleista RK95:sta oli kyllä tarkka.
Jos ei huomaa eroa niin ei ole ampunut tai sitten vain valehtelee tai tekee molempia koska ei voi myöntää olevansa väärässä.
Hyviä ja huonoja ampujia on kaikissa armeijoissa. Eniten parhaimpia on niissä joissa on vapaa aselaki, hyvät harrastus- ja metsästysmahdollisuudet sekä hyvä ja ammattimainen sotilaskoulutus sekä tarkat aseet. Sotiminen ei ole huonosti koulutettujan ja varustettujen amatöörien hommaa.
Ei jos ammutaan intin kaksoislaukauksia RK3:ssa vai mikä se olikaan mutta jos ammutaan ihan oikeita tuplalaukauksia niin piipunnousun hillitsemisellä on paljon väliä aikaan, se voi olla kymmenesosasta kiinni henki tositilanteessa. Siksi on tärkeää että ase myös ei kampea sivulle ja jos aseessa on kompensaattori ei se vie asetta liikaa johonkin suuntaan, aiheuta "tärinää" vaan ase palautuu automaattisesti ja johdonmukaisesti ja jopa on mahdollista nähdä jälkipidossa se oma taulu tähtäinten lävitse...
Jos pää nousee optisen tähtäimen takia muutaman kymmenen millimetriä niin onko maali paljon suurempi verrattuna etuihin, jota optiikkaa antaa itselle sitä vihulaista tähysteltäessä ja ammuskeltaessa. Häyhän aikaan kiikaritähtäimet olivat paskoja, eivät pysyneet säädöissä, rikkoutuivat helposti ja kaiken lisäksi niissä ei ollut pinnoitteita jotka olisivat hillinneet esim. heijastuksia jne. Sitä mitä mieltä joku oli yli 70 vuotta sitten ei pitäisi noteerata kovinkaan korkealle enää.
Epäilen myös hyvin vahvasti "virallista" kaatolukemaa.
Sotiminen on sen hommaa jolle se annetaan. Olisi tietysti hyvä jos sotilaalla olisi mahdollisimman paljon ampumakokemusta. En ole kuitenkaan nähnyt mitään viitteitä siitä että brittisotilaat olisivat olennaisesti huonompia ampujia tai yleensäkään sotilaita kuin amerikkalaiset kollegansa. Ei ne jenkkisotilaatkaan nykyisin enää kaikki ole niitä jotka pienestä pitäen ovat jahdanneet murmeleita preerialla.
Tämä tuplien ampuminen on sellainen juttu jonka käyttökelpoisuutta tositilanteessa olen miettinyt. Sehän on periytynyt alunperin Practical-pistooliammunnasta: voin hyvin kuvitella että pistoolilla, jolla ammutaan usein lähelle ja hyvin nopeasti, tuplien ampuminen voi olla taktisesti hyvä käytäntö. Pistoolilla on erittäin helppo ampua ohi, eikä luodinkaan tappavuus ole samaa tasoa kuin kiväärissä. Mutta onko sama ampumatekniikka sitten kiväärin kanssa perusteltavissa? Niissä videoissa mitä olen nähnyt kuvatun Afganistanissa/Irakissa tjsp, ei kivääreillä juuri tuplia ammuta. Yleensä ammutaan joko ihan yksittäislaukauksia tai sitten 3-8 laukausta nopeaan tahtiin, tai sitten vaan sarjaa. Tietysti pieni rekyyli on aina parempi, mutta missä määrin sen eteen sitten kannattaa aseen muita ominaisuuksia uhrata? Ne huipputason toiminnallisessa nähtävät supernopeat tuplat joissa piippu ei värähdä laukausten välillä milliäkään, eivät ole toistettavissa millään vakiomallin rynnäkkökiväärillä.
Häyhällä oli kuitenkin ensi käden kokemusta juuri sellaisesta taistelutekniikasta jota sitä kannatat, eli tähtääminen päähän, yleensä kohtuullisen lyhyeltä matkalta. En siis ihan suoralta kädeltä dissaisi hänen kokemuksiaan. Sen sijaan nykyajan jalkaväkisotilaat eivät näytä yleensä harrastavan tällaista kuin poikkeustapauksissa. Oletan että tämä johtuu teknillistä, taidollisista ja taktisista rajoituksista.
Olen itse joskus miettinyt, heijastavatko hävittäjä-ässien pudotustilastot kenties vain sitä, kuka on vakuuttavin valehtelija? Jotkut yksittäistapaukset tuntuvat viittaavan siihen että ainakin osa heistä oli rehellisyysrajoitteisia. Mutta toisaalta, olet itse mainostanut AR:n erinomaisuutta taistelukertomuksilla Irakista jotka esittelevät ihan yhtä tähtitieteellisiä tappolukemia: mikä tekee niistä sitten yhtään sen uskottavampia? Minä en ainakaan ihan suoralta kädeltä usko esim. sitä kertomusta jossa kolme PMC:tä väitti ampuneensa muistaakseni jotain 70 kapinallista.
Niin ja osahan on murmelijahdin sijaan saanut aseenkäsittelykokemusta mm. tiukkojen aselakien Kaliforniassa tapahtuvissa jengisodissa. Siinä missä jenkkisotilaat ja reserviläiset voivat ylläpitää taitojaan siviilissä, ei se briteiltä onnistu. Kuten tiedämme suomalaisten reserviläisten kautta, jotka eivät käy MPK:n kursseja tai harrasta toiminnallista ampumista on osaamistietotaso todella heikko. Ampumataitoaan harjoittamaton on riski kaikille, erityisesti palvelustovereille, kuten olemme huomanneet mm. Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa suomalaisten osalta, he aiheuttavat enemmän omia tappioita kuin vihollinen pienaseilla.
Luonnollisesti vihulaista ammutaan niin kauan että saadaan haluttu vaikutus. Tuplalaukaushan ei ole yksi tähtäys ja kaksi koukun vetoa vaan tuplatkin ovat tähdättyjä.
Lähinnä toin esille tuplat, koska mitä enemmän ammutaan ja mitä nopeammin niiden halutaan osuvan pitää aseen mahdollistaa se vähärekyylisyydellään. Huipputason urheiluaseet on rakennettu AR-15:n ympärille, koska sotilasaseesta halutaan irti luotettavuutta enemmän joudutaan uhraamaan kevennetyt liikkuvat ja kuristetut kaasut. Muuten hyvissä erikoisjoukkojen aseissa on kyllä suujarruja tai vaimentimia sekä paranneltuja laukaisukoneistoja. Esim. M12 SPR, SDM-R, SAM-R tai MSSR eivät poikkea hirveästi kisakivääreistä, jotka ovat myös luotettavia.
Ainakin ne kirjat ja sarjakuvat joista olen hänestä lukenut niin mikään pääampuja hän ei ollut. Muutenkin tarkka-ampuminen kyttäämällä pusikosta päähän on eri asia kuin vihollisen eliminoiminen ampumalla niin paljon että vaikutus näkyy ja pistemäisiin kohteisiin eli siihen mitä vihollisesta näkyy. Minun viholliseni on erikoiskoulutettu ja osaa käyttää suojaa. Hän ei juokse "uraa"-mölinää pitäen suon ylitse.
Minä kaiketi vain halusin tuoda esille sen seikan miten 5.56 kaliiberisella aseella voi vaikuttaa kauas.
Totta - ja brittiarmeijallahan ei nyt ole enää rahaa edes ostaa patruunoita reserviläisten ampumaharjoitteluun.
Niin: herää sitten kysymys, että jos maailmanhistorian kuuluisin snaipperi ei rutiinilla saanut vihollisiin pääosumia, miten sitten tavallinen jäägsteri? Ja miksi joukoille pitäisi sitten ollenkaan antaa minkäänlaista rynnäkkökivääriä jos taistelutekniikka edellyttää kasvo-osumia: miksei anneta saman tien tarkkuuskivääriä. Silläkin sellaiset osumat ovat aika vaikeita esim. kaupunkiolosuhteissa tai tiheässä metsässä nopeasti vilahtavaa vihollista, tai rynnäkköä suorittavaa vihollista vastaan. Nopeassa ammunnassa tähdätään aina massakeskipisteeseen.
Voi kyllä, käytännössä kuitenkin sillä sotateatterilla missä oikeasti ampumamatkat ovat olleet pitkiä, on yleensä haluttu etulinjaan jotain muuta kuin 5.56-kivääreitä, eikä varsinkaan sen kalipeerin karabiineja. Muualla on toki ollut toisenlaistakin kokemusta.
Täytyy sen verran ottaa kantaa tähän ikuisuusväittelyyn 5,56:n ja 7,62:n paremmuudesta, että kannattaa muistaa että molemman kaliiberin sotilasaseet syntyivät hyvin erilaisen suunnittelufilosofian pohjalta. AK-47 suunniteltaessa tavoitteena oli luoda mahdollisimman edullisesti ja nopeasti valmistettava, helppokäyttöinen, luotettava ja helposti huollettava ase, jota pystyisi käyttämään vähäisemmänkin koulutuksen jälkeen. Em. tavoitteet ovat myös syynä siihen miksi AK-47 ja sen johdannaiset ovat edelleen maailmalla yleisimmin käytössä olevia rynnäkkökiväärejä...
M-16 taas syntyi tarpeesta ennen kaikkea keventää taistelijan mukanaan kantamaa kuormaa. 1960-luvulle tultaessa tavallisen taistelijan mukanaan kantaman varustuksen paino oli kasvanut huomattavasti esim. II ms:ään verrattuna. M-16:ta edeltänyt M-14 oli myöskin huomattavasti kömpelömpi käsitellä ahtaissa tiloissa. M-16 olikin ensimmäinen maailmalla laajamittaiseen palveluskäyttöön tullut rynnäkkökivääri, jossa käytettiin merkittävissä määrin muoviosia. Lisäetuna kevyemmästä aseesta oli myös pienemmän kaliiberin myötä pienentynyt rekyyli ja kasvanut yksittäisen taistelijan mukanaan kantama tuliannos. Pienempi kaliiberi yhdessä uudistetun laukaisukoneiston kanssa myös nostivat luodin lähtönopeutta, mikä teki luodin lentoradasta laakeamman ja nosti luodin läpäisyn 7,62x39:n tasolle pidemmillä etäisyyksillä. M-16 tai AR-15:han suunniteltiin alunperin "huoltovapaaksi", asetta ei
ollutkaan tarkoitus purkaa "kentällä" kuin poikkeustapauksissa. Tämä ei toiminut ihan niin kuin alunperin ajateltiin, mikä yhdessä monimutkaisemman laukaisukoneiston kanssa johti siihen, että aseen purkaminen ja huoltaminen on huomattavasti AK-pohjaisia aseita monimutkaisempaa.
Tiivistetysti RK on siis parempi ase huonolle ampujalle, kun taas hyvä ampuja pystyy täysimittaisesti hyödyntämään 5.56-kaliiberisten rynnäkkökiväärien edut. Toisaalta hyvä ampuja pärjää aseella kuin aseella...
Keskeisellä sijalla Talvisodan "yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää" -myytin syntymisessä oli suomalaisten venäläisiä huomattavasti paremmat aseenkäsittelytaidot. Suojeluskunnissa annettu vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus oli tässä aivan keskeisessä asemassa.
P-kaudesta ei tulisi "päästä läpi" ennen kuin saavuttaa riittävän hyvän ampumatuloksen, eikä kotiutumisen pitäisi olla mahdollista ennen kuin tietty taso henkilökohtaisen aseen käsittelyssä saavutetaan. P-kaudella pitäisi siis päästä riittävän hyvään rata-ammuntatulokseen ja ennen kotiutumista tulisi saavuttaa tietty vähimmäistaso SRA-tyyppisessä ammunnassa. Joukkoa ei kerta kaikkiaan pitäisi voida siirtää taisteluvalmiina reserviin ennen kuin joukon JOKAINEN jäsen saavuttaa riittävän ampumataitotason.
Jos oikeasti haluttaisiin olla tosissaan maanpuolustuksen suhteen, niin lisäksi jokaisen sijoitetun reserviläisen pitäisi, sanotaan viiden vuoden välein, käydä suorittamassa hyväksyttävästi PV:n "ampumatutkinto", muutoin tippuisi pois sijoitetusta reservistä. Tästä voitaisiin tehdä auton katsastusvelvollisuuteen verrattavissa oleva lakisääteinen velvollisuus, jonka voisi käydä suorittamassa erikseen määrättyinä päivinä PV:n tiloissa tai PV:n sertifioimissa yksityisissä ampumakerhoissa.
Myönnetään, että tuossa oli muutamia epätarkkuuksia. Kirjoitin tuon ja tämän kuitenkin kännykällä, joten en jaksanut alkaa nysväämään termien kanssa. Muutenkin vaan ärsyttää tollaset "asenörtit", jotka luulevat olevansa muita fiksumpia ja parempia vain sen takia, että osaavat miljoona hienoa teknistä termiä...
Eiköhän meillä kotimaassa ole paremminkin ihan RK-uskonto.AR-15 ja erityisesti sen jatkokehitelmät ovat mielestäni hyviä aseita, suurelta osin AK-pohjaisia aseita parempia, mutta se ei silti tarkoita, etteikö myös esimerkiksi RK olisi ihan hyvä ase, varsinkin osaavissa käsissä. Tuommoinen uskontoa lähentelevä AR-15 fanittaminen, ei kuitenkaan muuta tosiasioita miksikään. Kyllä mustakin olisi kivaa hankkia vaikka H&K-416 meille, mutta kun meillä ei vain satu olemaan tuota Norjan varallisuustasoa ja maailmalla on paljon RK:ta huonompiakin aseita...
Ehkä ainoa selkeähkö asiavirhe tekstissäni oli, että Eugene Stonerin suunnittelema suunnittelema aivan omanlaisensa kaasutoiminen koneisto ei suoraan nosta luodin lähtönopeutta, mutta kylläkin nostaa aseen tulinopeutta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta viestini pointtiin mitenkään.
En ole missään vaiheessa väittänyt, että AR-15 laukaisukoneisto nimenomaan aiheuttaisi häiriöitä, tosiasia on kuitenkin että AR on paljon AK:ta häiriöherkempi esimerkiksi kosteuden ja pölyn aiheuttamille häiriöille. Miksi muuten esim. Vietnamissa .onet jenkkisotilaat vaihtoivat M-16 kiväärinsä AK-47:aan? Tarkempi se ei ainakaan ollut...
Jos AK olisi ihan paska ase, tuskin se olisi edelleen maailmanlaajuisesti tuotannossa ja käytössä useissa eri armeijoissa. Myös jenkit jakoivat AR:ia ympäri maailmaa, silti se ei ole edelleen joka paikassa käytössä. Lisäksi jopa israelilaiset käyttävät AK:hon perustuvaa Galilia...
Totuus on kuitenkin myös se, että osaan koota ja purkaa RK:n vaikka silmät kiinni, mutta sama ei onnistu yhtä helposti AR-15:sta kanssa, kokeile vaikka itse...
Galil kaliperissa 7.62x51 näkee edelleen käyttöä siinä missä myös jenkkien M14.AK ei ole paska ase, RK on. AK:ssa on paljon enemmän potentiaalia. AKM ja AK-74/10X-sarja on kevyempi ja lisävarustellumpi. Israelilaiset eivät juuri käytä Galilia enää koska AR-15 oli parempi ase - halvempi, kevyempi, ergonomisempi, tarkempi jne,