Samovarius
Ylipäällikkö
Tää väittely on käyty tälläkin foorumilla kymmeniä kertoja. Väite kustannussyistä on aivan täyttä Stetson-Harrisonia. Tykkänään uuteen kaliiperiin vaihtamalla ei kyllä säästöjä saavuta, syynä oli suorituskyky ja ihan luonnollinen aseiden kehityssykli. Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta armeijan palvelusaseen vaihtaminen tarkoittaa (NL:n tapauksessa) miljoonien kiväärien valmistamista, suuria investointeja tuotantolaitteisiin ja vielä ne miljardit tykkänään uudet patruunatkin pitäisi valmistaa. Se on kaikkea muuta kuin halpaa. Varsinkin, kun patruunat ovat jokseenkin samanhintaisia keskenään.Venäläiset korvasivat sen kustannussyistä. Mutta miksi ameriikan ihmemaassa ollaan siirtymässä 5,56 kaliberista isompaan, 6,8? Kyllä se risuherkyys on muutakin kuin taikasana, vaikka arska-fanaatikoille (5,56/.223) tuntuu olevan kovin tunneherkkä asia. Meillä kun kuitenkin tuota mettää piisaa, ennen kuin ollaan kaupunkitaisteluissa.
Risuherkkyydestä taas en ole 20 vuoden aikana kuullut puhuttavan missään muualla, kuin Suomessa, PV:n itsensä levittämänä tornihuhuna. Jos 5,56 todella olisi risuherkkä, miksi yksikään sen käyttäjä ei ole koskaan kritisoinut asiaa? Edes amerikkalaiset, jotka somottivat sillä Vietnamin tiheissä viidakoissa melkein vuosikymmenen, ja joille M16:n aluksi saama epäluotettavan maine on edelleen nolo, mutta tunnustettu juttu?
Kyllä mä lähen rohkeesti siitä liikkeelle, että se Loch Nessin hirviön olemassaolo pitäisi ensin todistaa, ennenkuin alkaa levittää sitä tosiasiana. Tietysti, myytithän ovat hyviä houkuttelemaan turisteja...
5,56 ei ole tietenkään uusi kaliiperi sekään. Sehän kokikin jo yhden renessassin jo 80-luvulla ja korvaajaa on povattu jo kauan. Kehityspotentiaali alkaa olla lunastettu loppuun ja vaikkapa 6,8x42 Remingtonilla on haettu optimaalisempaa läpäisykyvyn, ballistiikan, rekyylin ja massan kompromissia (nuo neljä päällimmäistä asiaa nyt mainitakseni), ja siihen päälle vielä tulevaisuuden kehityspotentiaali. Muitakin uudempia keskitehoisia rynkynpaukkuja tietysti on. Luodin massallahan on tietysti etunsakin ja 5,56:n 3,6 g luoteja alettiin pitää liiankin keveinä tehtäväänsä jo kasarin alussa. 4,1 g kuulat sitten siirsivät kompromissin painopistettä.
Se amerikkalaisten uusin viritys .277 Fury ei muuten ole keskitehoinen rynkynpaukku, vaan karkeasti necked-down 7,62x51 NATO. Se on täysitehoinen (energiaa pattiarallaa samat 3500 J kuin 7,62 NATO), aika kolho ja massiivinen paukku rynkkyyn ja mahtaa olla tarkoitettu tukiaseisiin.
Mitä taas tulee siihen, että kannattaisiko Suomen valita uuden sukupolven 6,5..6,8 mm keskitehoinen kaliiperi rynkkyihin, niin teoriassahan se tarjoaisi future prooffia. Käytännössä kuitenkaan ei, koska yksikään NATO-maa ei ole vaihtanut palvelusaseensa kaliiperia, joten valinta voi osua väärin ja jäädään yksin erikoisen lumihiutaleen kanssa. Se turvallinen valinta on se 5,56 NATO, joka säilyy varmasti palveluksessa vielä pitkään, ihan jo siksikin, että se valtavan asemäärän korvaaminen on vuosikymmenten prosessi. Samasta syystä välttäisin uuden lipastyypin kehittämistä, vaikkei se Stanag optimi olekaan.