Jukka Harju, HS
19.3.2022
PUOLUSTUSVOIMAT harkitsee sotilaan perusaseen eli rynnäkkökivääri RK62:n vaihtamista kokonaan uuteen malliin. Hanke on iso, sillä siinä saattaisi vaihtua toiseksi myös tuttu 7.62-kaliiperi.
Voi myös käydä niin, että lähivuosina Suomen ja Ruotsin armeijoilla olisi sama rynnäkkökivääri, kun maiden puolustusyhteistyö muutenkin syvenee.
Hanke on niin alkuvaiheissa, että varmasti voi sanoa vain se, että nykyinen RK62 alkaa jossain vaiheessa olla käyttöikänsä päässä. Myös se on varmaa, että RK62 pysyy yhä käytössä osalla joukoista.
”Päätöksiä rynnäkkökiväärin mahdollisen korvaajan hankinnasta ei ole, eikä mahdollista aikataulua voi vielä täsmentää. Rynnäkkökivääri 62 on edelleen täysin toimiva ase. Voi olla, että vaikka korvaava ase hankittaisiin, osa joukoista voisi edelleen olla varustettuna RK62:lla myös tulevaisuudessa”, kertoo jalkaväen tarkastajan sijainen, everstiluutnantti
Riku Rantakari.
Sekin on auki, olisiko tuleva ase Suomesta vai jostain muusta maasta.
”Tässä vaiheessa ei ole suljettu pois mitään vaihtoehtoja. Tämä tarkentuu tutkimuksemme ja suunnittelun edetessä”, Rantakari jatkaa.
Puolustusvoimissa on hänen mukaansa käynnissä tutkimus nimeltä Käsiaseperhe. Siinä selvitetään millaisia ominaisuuksia pitäisi tulevaisuudessa olla rynnäkkökiväärillä, pistoolilla ja muilla käsiaseilla. Niitä ovat esimerkiksi läpäisykyky, ampumatarvikkeet ja niiden saatavuus, ampumaetäisyys ja paino.
NIMENOMAAN paino on yksi ratkaiseva tekijä.
”Asetekniikka kehittyy ja uudella aseella voi olla mahdollista keventää sotilaan mukana kantamaa kokonaiskuormaa. Uudemmissa aseissa on paremmin huomioitu myös modulaarisuus, jolloin aseeseen voidaan kiinnittää helpommin tarpeen mukaan erilaisia tähtäimiä ja lisävarusteita. Tällöin aseen keveys on etuna, ettei järjestelmän kokonaispaino nouse.”
Jo nyt Puolustusvoimilla on käytössä modifioituja rynnäkkökiväärejä, joiden kiinnityskiskoihin voidaan helposti liittää erilaisia tähtäimiä ja laserosoittimia.
Muita pohdittavia seikkoja ovat muun muassa optiset tähtäimet, pimeätoimintavälineistö, lippaat, huoltovälineet ja varaosat, tarkastuslaitteet, varastointi ja koulutus.
Jos nykyinen ase vaihdettaisiin kokonaan uuteen, tilattavien aseiden määrä olisi suuri. Rantakari ei kommentoi, miten suuri. Hanke on ollut vireillä jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan.
”Muuttunut turvallisuusympäristön tilanne ei ole muuttanut aikataulua. Oleellista on tehdä pohjatyö eli tutkimus kunnolla ja sen pohjalta lähdetään hakemaan suorituskykyistä ja sopivaa ratkaisua”, hän toteaa.
SUOMESSA on perinteisesti käytetty 7,62-kaliiperia. Venäjä käyttää rynnäkkökivääreissään nykyisin pääasiassa kaliiperia 5,45, joskin 7,62 on yhä jonkin verran käytössä. Nato-maat ovat käyttäneet 5,56-kaliiperia ja nyttemmin esimerkiksi Yhdysvalloissa tutkitaan näiden väliin sijoittuvaa 6,8-kaliiperin ammusta sen armeijan uuden rynnäkkökiväärin hankinnassa.
Rantakarin mukaan keskeistä on riittävä läpäisykyky ja paino.
”Kaliiperi tarkentuu tutkimuksen ja suunnittelun edetessä. Suomessa seurataan tarkasti myös maailmalla tehtävää tutkimusta uusista kaliipereista. Lisäksi keräämme kokemuksia nykyisistä muissa maissa käytössä olevista käsiaseista.”
Läheisin suunnittelukumppani on siis Ruotsi.
”Monista hankinnoista keskustelemme heidän kanssaan jatkuvasti ja vakavasti, jotta voimme löytää mahdollisia synergiaetuja. Rynnäkkökiväärin kohdalla tilanne on sama. Ruotsin kanssa on erinomaisen tiiviit suhteet, ja keskustelua käydään monilla tasoilla.”
Nykyisiä RK62-malleja eri variaatioineen on Rantakarin mukaan Suomessa ”riittävästi normaali- ja poikkeusolojen tarpeisiin”.