Hei vaan, uusi täällä. Just en koko ketjua viitsinyt lukea. Mutta vastaan silti. Taustalla reilu 30 vuotta erilaista ammuntaa erilaisilla kiväärikaliipereilla. Myös kaikenlaista pohdintaa aiheesta "seuraava jalkaväen ase". Kauan aikaa sitten Remington pähkäili mikä olisi sopivin kaliiperi rynnäkkökiväärille. Eli saada mahdollisimman paljon tarkkaa energiaa maalipäähän mahdollisimman vähällä energialla, lue rekyyli, lähtöpäässä. Tulinopeus myös tärkeä, eli suht lyhyt hylsy. Toki patruunan koolla ja painollakin oli merkityksensä. Tästä pähkäilystä on kehitetty kaupalliseksi versioksi 6,8 SPC.
Ulkoballistisesti hyvä luoti on 6,8 mm (.284) mutta muotivirtaukset puhuivat 6,5 (.264) millisen puolesta, joka ei ole huono sekään. Eli noissa .264 - .284 luodin massaa saadaan riittävästi otsapinta-alaan nähden, jolloin sen "ilmanvastus" ei ole kovin kamala vaan lentää pitkälle säilyttäen hyvin vauhtinsa. Tässä kohtaa luodin parametrillä BC ei ole niin isoa merkitystä vaan pitää tarkastella myös parametria SD. Kun mennään .30 kaliipereihin, niin saman energian saamiseksi kilsan päähän, kuin jollain nykyaikaisella .264lla, hylsyn tilavuus täytyy olla huomattavasti isompi.
Nyt kun katson oman a-kaapin sisältöä, niin siellä on kolme pulttilukkoista, kaikkien kaliiperi on .264. Hylsyjen mitat vaihtelee.