Kotimaa|HS-analyysi
Suomi neuvottelee Sakon kanssa isosta kiväärihankinnasta ja se hermostutti saksalaisen asejätin – Seuraukset voivat ulottua kauas
Markkinaoikeus linjaa lähiaikoina, onko puolustushallinnon käsiasehankinta EU-säädösten ja Suomen lain mukainen. Vaikutukset voivat ulottua kauas, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaa seuraava toimittaja Jarmo Huhtanen.
Maavoimat esitteli varusteitaan kesäkuussa Santahaminassa järjestetyssä taistelunäytöksessä. Kuvan taistelijalla on käsissään nykyinen rynnäkkökiväärimalli. Kuva: Sami Kero / HS
Jarmo Huhtanen HS
27.7. 7:15 | Päivitetty 27.7. 10:27
Markkinaoikeus ottaa pian kantaa asekauppaan, joka tulee vaikuttamaan suomalaisten varusmiesten ja reserviläisten arkeen kymmenien vuosien ajan.
Markkinaoikeudessa on vireillä kolme valitusta, jotka koskevat asevalmistaja Sakolta tehtyjä kiväärihankintoja. Sakon tehdas sijaitsee Riihimäellä, mutta sen omistaja on italialainen Beretta.
Markkinaoikeus joutuu valitusten takia tulkitsemaan EU:n perussopimusta ja sitä, millaisia ovat valtion elintärkeät turvallisuusedut. Samalla oikeus joutuu perehtymään sotilaskiväärien mekaniikkaan.
Viime viikolla Yle
kertoi, että saksalainen asevalmistaja Heckler & Koch (H&K) on valittanut markkinaoikeuteen Suomen ja Ruotsin välillä viime maaliskuussa tehdystä käsiaseiden hankintaa koskevasta puitesopimuksesta.
H&K:n valituksen ytimessä on se, että Suomen puolustushallinto päätti ostaa käsiaseita Sakolta kilpailuttamatta. H&K:n mukaan hankinta pitäisi kuitenkin EU:n ja Suomen lainsäädännön mukaan ensin kilpailuttaa.
”Nyt kysymyksessä oleva suorahankinta tarkoittaa, että Puolustusvoimat voisi olla kilpailuttamatta käsiaseiden hankintoja vuoteen 2053 saakka ja hankkia ne Sakolta”, huomauttaa H&K valituksessaan.
HS:n selvityksen mukaan markkinaoikeudessa on lisäksi vireillä kaksi muuta Sakoon liittyvää valitusta. Ne koskevat Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) huhtikuussa tekemää päätöstä ostaa Sakolta niin sanottuja reserviläiskiväärejä.
Kyse on merkittävistä valituksista. Erityisesti Suomen ja Ruotsin puitesopimus linjaa käytännössä, että Sakon kiväärimalleista aiotaan tehdä Suomen ja Ruotsin asevoimien tärkein käsiaseperhe kymmenien vuosien ajaksi.
Esimerkiksi rynnäkkökiväärien osalta puhutaan sadoistatuhansista aseista ja sadoista miljoonista euroista.
Sakon valmistama uusi rynnäkkökivääri. Tällaiset aseet todennäköisesti korvaavat nykyiset rynnäkkökiväärimallit. Kuva: Sami Kero / HS
Suomen ja Ruotsin puitesopimuksen osapuolia ovat Ruotsin puolustusmateriaalivirasto, Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Sako.
Sopimuksen mukaan Suomi ja Ruotsi tekevät itsenäisiä tilauksia Sakolta mutta hankinnat pyritään ajoittamaan yhteisesti. Tavoitteena ovat isoista tilauksista saatavat hinnanalennukset.
Puitesopimuksen kesto on kymmenen vuotta, mutta sitä voidaan jatkaa seitsemän vuoden jaksoissa vuoteen 2053 asti.
Suomen puolustusministeriö perustelee suorahankintaa sillä, että EU:n perussopimus sallii poikkeuksellisesti aseiden, ammusten ja sotatarvikkeiden tuotantoa ja kauppaa koskevat suorahankinnat, jos kyseessä on valtion keskeinen turvallisuusetu.
Ongelma tässä EU:n poikkeusartiklassa on se, että keskeinen turvallisuusetu on tulkintakysymys. Siitä on helppo tehdä keppihevonen, kun halutaan tukea omaa aseteollisuutta. Oma aseteollisuus on useimmissa maissa hallituksen erityissuojeluksessa.
Markkinaoikeus onkin nyt ison äärellä.
Valituksessaan H&K sanoo, että artiklan soveltamiselle on ”vahvistettu EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä poikkeuksellisen tiukat edellytykset, jotka eivät täyty”. Yhtiö pitääkin poikkeusartiklan soveltamista vakavana yhteisöoikeuden rikkomuksena.
H&K:n mukaan suorahankinnat koskisivat tavanomaisia käsiaseita, joiden markkinoilla on runsaasti kilpailua ja tarjontaa.
”Vastaavista hankinnoista järjestetään säännönmukaisesti kilpailutuksia muissa EU:n jäsenvaltioissa”, se huomauttaa.
H&K:lla on kokemusta siitä, että sinnikäs protestointi auttaa joskus.
H&K on saksalainen puolustusteollisuusyritys, joka valmistaa käsiaseita, kiväärejä, konepistooleja ja kranaatinheittimiä. Sillä on tytäryhtiöitä Britanniassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.
H&K:lla on kokemusta siitä, että sinnikäs protestointi auttaa joskus.
Valituksessaan yhtiö viittaa siihen, että esimerkiksi Saksassa päätettiin viime vuosikymmenen lopulla rynnäkkökiväärien hankinnasta vasta kilpailutuksen jälkeen. Tosin silloin loppusuoralla oli kaksi Saksan asevoimien kannalta kotimaista eli saksalaista yritystä, joista toinen oli H&K ja toinen C. G. Haenel.
Saksassa voittajaksi valittiin aluksi jopa yllättäen Haenel. H&K syytti sitä kuitenkin patenttirikkomuksista. Erinäisten vaiheiden jälkeen Saksa päätti lopulta peruuttaa Haenel-oston ja hankkia noin 120 000 rynnäkkökivääriä H&K:lta.
Kaksi muuta markkinaoikeudessa vireillä olevaa valitusta koskevat Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen alkukeväästä tekemää kivääriostoa. Niissäkin valittajat epäilevät, että valinnassa suosittiin Sakoa.
MPK järjesti kilpailutuksen, jossa oli kyse 500–1 000 itselataavasta kertatuliaseesta eli sinänsä pienehköstä määrästä. Keskeisenä ehtona oli, että aseen piti olla AR-15-tyyppinen kivääri tai karbiini. Karbiinilla tarkoitetaan tavallista kivääriä lyhyempää asemallia.
MPK kilpailutti useita valmistajia ja päätyi ostamaan Sakon kivääreitä 1,6 miljoonalla eurolla. Ostetut aseet ovat rakenteeltaan samantyyppisiä kuin ne, jotka Puolustusvoimat aikoo ostaa Sakolta yhdessä Ruotsin kanssa.
Uudet aseet toimitetaan MPK:lle pääosin ensi vuonna.
MPK:n Sako-valinnasta ovat valittaneet pieni suomalainen asevalmistaja Ensio Firearms ja aseita maahan tuova Isoy-yhtiö.
Ensio Firearmsin oma asemalli oli mukana kilpailutuksessa. MPK pudotti mallin pois kilpailutuksesta sillä perusteella, ettei ase ole MPK:n näkemyksen mukaan AR-15-tyyppinen kivääri tai karbiini.
Ensio Firearms on ratkaisuun tyytymätön ja tulkitsee, ettei kyseessä ollut aito kilpailutus vaan todellisuudessa Sakolta tehty suorahankinta.
Ensio Firearms on ollut HS:n tiedon mukaan tyytymätön myös Puolustusvoimien tekemään Sako-ostoon mutta ei ole valittanut siitä.
MPK jätti kesäkuun lopussa Ensio Firearmsin valituksesta vastineen, jossa se kiisti yhtiön väitteet.
Puolustusvoimien arsenaalissa on jo nyt noin 200 000 ulkomaista rynnäkkökivääriä.
Toinen valittaja Isoy on sitä mieltä, ettei MPK:n voittajaksi valitsema Sakon kivääri vastaa ”tarjouspyyntöä miltään osin” eikä ole MPK:n tarjouspyynnössä haettu AR-15-tyyppinen kivääri tai karbiini.
Isoy väittää lisäksi, että tarjouskilpailun aikataulua olisi säädetty erityisesti Sakon kivääriä varten. MPK kiistää erillisessä vastineessaan myös Isoyn väitteet.
Suomen puolustushallinnon pitää nyt osoittaa, ettei Sakon valinnassa ole ollut kyse Suomessa olevan asetehtaan suosimisesta vaan että Suomen keskeinen turvallisuusetu vaatii rynnäkkökiväärien ostamista juuri Sakolta.
Ihan helppoa se ei ole: Puolustusvoimien arsenaalissa on esimerkiksi jo nyt noin 200 000 ulkomaista rynnäkkökivääriä. Ne ostettiin aikoinaan Kiinasta ja Saksasta.
Toisaalta markkinaoikeudelta vaaditaan myös uskallusta, jos se lähtee muuttamaan jo tehtyä päätöstä. Suomessa Puolustusvoimien arvovalta on maanpuolustukseen liittyvissä asioissa perinteisesti erittäin suuri.
Oikaisu 27.7. kello 9.55. Korjattu tekstissä ollut virheellinen valittajayhtiön nimi: Isoy oy, ei Osoy oy.