Zero The Hero kirjoitti:
"Isosceles"-ote toimii kieltämättä jonkinverran lipaskaariotetta paremmin vaakatason maalinvaihtotilanteissa ja suosin sitä itsekin ajastetuissa tilanteissa. Syyksi miksi PV:ssä ei sitä kuitenkaan pääasiaassa opeteta, arvioisin sen, että valmiusotteen ylläpitäminen on siinämäärin olkapäitä vaativaa, että ote lipsahtaa suurimmalla osalla väistämättä lipaskaariotteeseen kun kyynärpäille haetaan tukea taisteluvarustuksesta. Toinen syy on juurikin tuo RK:n pitkä perä joka (yhdistettynä symmetriseen ampuma-asentoon ja raskaisiin suojaliiveihin) vie aseen painopisteen jo sen verran kauas ampujan kropasta että tukikäden ote kädensuojuksen etuosasta ei juurikaan paranna enää tilannetta.
Yhtälailla, tekniikoissa joudutaan tekemään koulutuksellisia kompromisseja esimerkiksi lippaanvaihdon suhteen. Esimerkiksi pika/hätälippaanvaihdossa irrotetaan ensin tyhjä lipas joka mielellään viedään ripeästi dumppiin ja vasta sen jälkeen haetaan tukikädellä uusi lipas lipastaskusta vaikka timerin mukaan selkeästi taloudellisempaa olisi hakea ensin uusi lipas ja pyyhkäistä sillä tyhjä lipas pois tieltä. Syy tähän on se, että mikäli toimittaisiin jälkimmäisellä tavalla, harjoitusten loppuun olisi varattva huomattavasti pitempi aika kadonneiden lippaiden etsintää varten ja silti materiaalihävikki olisi lippaiden osalta varsin sietämätön.
Itse koulutan tuon aseen perän paikan siten että mies seisoo suorana tukikädellään ote rynnäkkökiväärin kädensuojuksesta. Ampuja kumartaa päätään hieman eteenpäin. Ampuvalla kädellä otetaan kiinni aseen perän varresta ja siirretään oikealle paikalleen siten että ampuvan käden sormet koskettavat poskea ja tähtäävällä silmällä nähdään tähtäinten läpi. Perän oikea paikka pitäisi olla aikalailla kohdallaan. Omassa fysiikassani se on suurinpiirtin solisluun puolessa välissä.
Asiallista kommenttia! Muutama havainto/näkemys näihin..
Aseenkäsittely ja ampuminen kannattaa mielestäni nähdä urheilusuorituksena ja sen vuoksi sitä kannattaa opettaa ja harjoitella kuten minkä tahansa urheilusuorituksen suoritustekniikkaa.
Se taas tarkoittaa sitä, että kunkin urheilijan fysiikka,anatomia ja motoriikka pitää huomioida kun lähdetään viilaamaan suorituksen yksityiskohtia. Näinollen näkisin asian siten, että ns. isot linjat (suorituksen perustekniikka urheilumaailmassa) kannattaa opettaa kaikille samalla tavalla - ja sen jälkeen jokaisen urheilijan (tässä tapauksessa sotilaan/ampujan) tekniikan yksityiskohdat saavat muokkaantua yksilön ominaisuuksien mukaisiksi.
Kuten itsekin toteat: esim rk:n muotoilu/koko aiheuttaa yllättävänkin monelle ampujalle haasteita "oppikirjan mukaisen" asekäsittelyn osalta..jolloin voidaan joko jääräpäisesti tehdä asiat tyyliin "armeijassa kaikki tekee samalla tavalla" TAI sitten asiaa voidaan lähestyä edellä kuvaamallani tavalla urheikusuorituksen tekniikkana.
Samaa pätee "pikkurillin asentoon" häiriönpoistossa, lippaanvaihdossa jne jne.
Olen opettanut nyt toistakymmentävuotta nykymallin mukaista asekäsittelyä. Alussa "intin malliin kaikki prikulleen samalla tavalla" - mutta pian tajusin lähestyä asiaa urheilusuorituksen tekniikkana ja mielestäni sitä kautta lopputulos on paljon parempi. Ja onneksi tämä viimeisin ohjeistuskin jo lopulta sallii ihan virallisestikin sen, että ampuja on yksilö ja yksilön ominaisuudet saa luvan kanssa huomioida.
Ja jos sitten mennään uuteen taistelijan aseeseen hetkeksi.
Maailma on täynnä hienoja rynnäkkökiväärejä. Mahdoton lienee sanoa, mikä niistä olisi se paras..ja muutenkin sitä "parhautta" voi arvioida aika monin kriteerein.
Usein keskusteluissa huomaa, että keskustelijat etsivät sitä parasta asetta ominaisuuksien kautta..mutta asiaan on toinenkin näkökulma:
Meillä on kenttäarmeijassa noin 300 000miestä, joista joka-ainoa on koulutettu RK62:sen eri versioille - kenttäarmeijasta suurin osa on vielä hyvin pitkään koulutettu RK62:sen eri versioille. Näinollen täysin siitä poikkeavaan aseeseen siirtyminen johtaa tilanteeseen, jossa sotilaat saavat sodassa käteensä itselleen oudon aseen. No, oppiihan sen..mutta toisaalta paremmin homma toimisi jos uusi ase olisi edes jossain määrin tuttu. Kas kas..maailmassahan on suht moderni ase, jota ei ole koskaan ollut Suomen Puolustusvoimissa palveluskäytössä, mutta jota jokainen Suomalainen armeijan käynyt mies osaa käyttää: Nimittäin Galil! Ei ehkä hypermoderni superrynnäkkökivääri - mutta Galilin uusimmat versiot ovat kutakuinkin moderneja ja täysin soivia pelejä vielä pitkään. Niistä löytyy nykyajan vaatimukset täyttävä modulaarisuus, ergonia on niinikään nykyajan vaatimuksia vastaava - ja A-tarvikettakin löytyy sekä 7.62 että 5.56..
No, tuo on toki vain yksi näkökulma asiaan..tosin sellainen joka usein unohtuu. Sillä nimittäin on merkitystä, että ase on tuttu - ja suureen reserviin perustuvassa armeijassa sillä on varsinkin merkitystä kun miehiä ei saa sormia napsauttamalla koulutukseen kun ase muuttuu toiseksi..
Sitten on toki sekin näkökulma, joka puhuu vahvasti esim Beretan puolesta... Beretta - Sako ja se miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa kertonee kaiken oleellisen..