Varoufakiksen haastattelua referoitu enemmän tässä kauppalehden jutussa:
"Kreikan ex-valtiovarainministeri kuvailee brittilehti New Statesmanille antamassaan haastattelussa euroryhmää Saksan Schäublen johtamaksi orkesteriksi.
Kreikan valtiovarainministeriössä oli pieni "sotakabinetti", joka suunnitteli teoriassa Kreikan lähtöä eurosta, kertoo Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis.
Varoufakisin mukaan muutaman henkilön ryhmä kirjoitti ylös kaiken, mitä euroeron vuoksi pitäisi tehdä.
"On yksi asia tehdä se 4-5 ihmisen asteella, mutta aivan toinen valmistella maata siihen. Jotta maata voitaisiin valmistella, siitä pitäisi päättää parlamentissa. Päätöstä ei koskaan tehty", Varoufakis kuvailee
New Statesmanin haastattelussa.
Varoufakisin mukaan Kreikan euroeron tullessa valtion ei pitäisi siirtyä suoraan uuteen valuuttaan. Mikäli Kreikan pankit suljettaisiin, maan tulisi Varoufakisin mukaan vastata aggressiivisesti, mutta ei kuitenkaan mennä liian pitkälle.
Tilanteessa olisi Varoufakisin mielestä pitänyt tehdä kolme asiaa: ilmoittaa, että Kreikka aikoo painaa omaa euromääräistä valuuttaa, leikata EKP:n omistamien Kreikan valtionvelkakirjojen arvoa ja ottaa Kreikan keskuspankki hallintaan.
"Varoittelin kuukauden ajan hallitusta, että EKP tulisi sulkemaan pankkimme saadakseen meidät suostumaan nöyryyttävään sopimukseen. Kun se tapahtui, esitykseni oli vastata 'energisesti', mutta se äänestettiin kumoon."
Lopulta Varoufakis joutui sulkemaan pankit.
"Olen tiimipelaaja, uskon yhteiseen vastuuseen."
Varoufakis antoi brittiläiselle vasemmistolehti New Statesmanille haastattelun ennen maanantaista sopimusta. Varoufakis kuvailee haastattelussa tunnelmiaan ja kokemuksiaan ajaltaan valtiovarainministerinä. Hän myös kritisoi euroryhmän toimintaa kovin sanoin.
Schäublen orkesteri
Taloustieteen puhuminen euroryhmälle toimii Varoufakisin mielestä yhtä hyvin kuin Ruotsin kansallislaulun laulaminen.
"Esittelet argumentin, jota olet todella valmistellut, jotta se on varmasti loogisesti koherentti, ja vastassa on vain tyhjiä katseita. Ihan kuin et olisi puhunut lainkaan", Varoufakis kuvailee tilannetta.
Vaikka joiltakin kollegoilta saattoikin Varoufakisin mukaan irrota sympatiaa kokouksen ulkopuolella, erityisesti Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble piti alusta lähtien kiinni kannastaan.
Schäublen mielestä edellisen hallituksen kanssa sovitusta ei voitu poiketa, sillä 19 maan ryhmässä on vaaleja koko ajan, ja muuten kukaan muukaan ei enää noudattaisi sopimuksia.
Varoufakisin mukaan euroryhmä on yhden miehen show, ja tuo mies on Schäuble.
"Se on kuin hyvin viritetty orkesteri ja hän on kapellimestari. Kaikki sujuu vireessä. Joskus orkesteri on epävireessä, mutta hän hoitaa sen kuntoon", Varoufakis sanoo.
Euroryhmä ei vastaa kellekään
Kerran euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem päätti sulkea Kreikan kokouksen ulkopuolelle.
Varoufakisin mukaan päätösten euroryhmässä tulee olla yksimielisiä, eikä puheenjohtaja voi noin vain sulkea jotain maata pois. Hän päättikin pyytää lainopillista näkemystä asiaan.
Kokous keskeytettiin, virkailijat puhuivat keskenään ja lopulta lainoppinut kertoi Varoufakisille, ettei euroryhmää ole olemassa laissa. Mikään valtiosopimus ei ole kutsunut sitä koolle.
"Eli meillä on olematon ryhmä, jolla on korkein vala päättää eurooppalaisten elämästä. Se ei vastaa kellekään, koska sitä ei ole olemassa laissa, pöytäkirjaa ei pidetä ja se on salainen. Nämä päätökset koskevat melkein elämää ja kuolemaa, eikä kenenkään jäsenen tarvitse vastata päätöksistä kenellekään.""
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/v...ti-suunnitteli-euroeroa/RZrjpjGU?ext=ampparit