Ulkomaat 2.4.2016 klo 22:03
Tunnelma tiivistyy Kreikassa ja Turkissa palautussopimuksen voimaantulon kynnyksellä
Turkin ja EU:n välisen turvapaikanhakijoiden palauttamista koskevan sopimuksen on määrä tulla voimaan maanantaina. Sitä ennen tunteet ovat viikonlopun aikana kiristyneet Kreikassa ja Turkissa sekä jumiin jääneiden turvapaikanhakijoiden että paikallisten asukkaiden keskuudessa.
Kreikan ja Makedonian rajan avaamista vaativat turvapaikanhakijat tukkivat mielenosoituksessaan maantien 2. huhtikuuta Idomenin leirin lähistöllä Pohjois-Kreikassa. Kuva: Reuters-TV
Sekä paikalliset asukkaat että turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään lauantaina Pohjois-Kreikassa sijaitsevan Idomenin kaupungin lähistöllä.
Yli 200 turvapaikanhakijaa tukki Kreikan ja Makedonian välisen maantien ja vaati Makedoniaa avaamaan jälleen rajansa, jotta he voisivat jatkaa matkaansa Pohjois-Eurooppaan. Mielenosoittajat tukkivat tien rekoilta, mutta päästivät henkilöautot läpi.
Vastamielenosoituksena rekkakuskit tukkivat liikenteen myös muilta ajoneuvoilta.
Jotkut turvapaikanhakijat ovat leiriytyneet läheiselle rautatielle estäen sillä kulkevan liikenteen jo lähes kahden viikon ajan.
Kymmenet paikalliset asukkaat puolestaan tukkivat maantien lauantaiaamuna tunnin ajaksi vaatien alueella tilapäisleirissä majailevien yli 11 000 pakolaisen siirtoa pois.
Mielenosoitukseen osallistunut oikeistokonservatiivisen Uusi demokratia -puolueen kansanedustaja Georgios Georgantas vaati Idomenin leirin välitöntä evakuointia "vaikka väkivalloin, jos tarpeellista".
Jotkut Idomenin asukkaat syyttävät turvapaikanhakijoita siitä, että nämä ovat murtautuneet tyhjillään oleviin taloihin. Asukkaat sanovat, etteivät he enää tunne oloaan turvalliseksi.
Idomenin kaupungin asukkaat osoittivat mieltään turvapaikanhakijoita vastaan kaupungin ohitse kulkevalla maantiellä 2. huhtikuuta. Kuva: Reuters-TV
Kreikkaan kahdessa viikossa yli 5 000 pakolaista huonosta säästä huolimatta
Myös turkkilaisessa Diklin kaupungissa sadat ihmiset osoittivat mieltään vastustaakseen kaupunkiin suunnitellun turvapaikanhakijoiden keskuksen avaamista. Jotkut mielenosoittajista sanoivat, että turvapaikanhakijat täytyy pitää suuremmissa leireissä lähellä Syyrian rajaa, toiset heiluttivat Turkin lippuja ja huusivat, etteivät he halua "nähdä kuolleita lapsia rannoillaan".
Perjantaina sadat turvapaikanhakijat kaatoivat leiriään ympäröivät piikkilanka-aidat kreikkalaisella Chiosin saarella. He marssivat saaren satamaan protestoidakseen palauttamistaan Turkkiin ja vaativat päästä jatkamaan matkaansa pidemmälle Eurooppaan.
Tuhannet Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset yrittävät yhä vaarallista meren ylitystä Kreikkaan, mutta yrittäjien määrä on vähentynyt. Huonosta säästä huolimatta yli 1 900 turvapaikanhakijaa on saapunut Kreikkaan tällä viikolla. Sitten maaliskuun 20. päivän Kreikan viranomaiset ovat rekisteröineet yli 5 600 turvapaikanhakijaa.
Lauantaina Turkin rannikkovartiosto pysäytti ja palautti Turkkiin lähes 200 Kreikkaan pyrkinyttä turvapaikanhakijaa. Joukossa oli sekä miehiä että naisia ja lapsia.
Turvapaikanhakijoiden keskukset Turkissa alkutekijöissään
Turkin ja EU:n välisen turvapaikanhakijoiden palauttamista koskevan sopimuksen on määrä tulla voimaan maanantaina.
Viime vuonna miljoona turvapaikanhakijaa saapui EU:n alueelle veneillä Turkista. Kymmenettuhannet ovat jääneet jumiin Kreikkaan useiden pohjoisemman Euroopan maiden suljettua rajansa.
Monet ovat kuitenkin epäileväisiä järjestelmän toimivuudesta. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeusorganisaatiot ovat ilmaisseet huolensa pakolaisten hyvinvoinnista ja siitä, että osa heistä saatettaisiin palauttaa Syyriaan.
Leiriltään ulos murtautuneet turvapaikanhakijat marssivat kohti Chiosin saaren satamaa 1. huhtikuuta. Kuva: EPA
Myöskin Turkin rannikolle suunniteltujen turvapaikanhakijoiden keskusten valmistelutyöt ovat venyneet.
BBC:n kirjeenvaihtaja kävi tutustumassa vastikään Dikliin suunnitellun keskuksen tonttiin ja kertoi, että se oli edelleen tyhjillään.
Lauantaina joitain merkkejä valmisteluista kuitenkin alkoi näkyä, kun telttojen ja rakenteiden pystytys aloitettiin Diklissä ja toisen suunnitellun keskuksen paikalla Cesmen kaupungissa.
Itävalta: Sotilaat mukaan rajavalvontaan
Lauantaina Itävallan puolustusministeri Hans Peter Doskozil puolestaan sanoi, että maa harkitsee sotilaiden lähettämistä rajavartiotehtäviin. Taustalla on Pohjois-Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän kasvu.
Itävallan helmikuussa aloittamat rajatarkastukset ovat jo vähentäneet maan kautta kulkevien turvapaikanhakijoiden määrää. Ministerin kommentit vaikuttivat kuitenkin siltä, että linja olisi tiukkenemassa edelleen.
– Koska EU:n ulkoiset rajat eivät ole vielä täysin turvattuja, Itävalta ottaa pian käyttöön tiukemmat rajatarkastukset. Tämä tarkoittaa tiukkaa rajavalvontaa Brennerin solassa sotilaiden avustamana, Doskozil sanoi.
Sotilaat, jotka jo avustavat poliisia turvapaikanhakijoiden avustamisessa rajalla, voisivat ministerin mukaan auttaa rajavalvonnassa, turvapaikanhakijoiden rekisteröinnissä, humanitaarisessa avustamisessa sekä karkotuksissa.
Lähteet:
Reuters, AP, Yle Uutiset
http://yle.fi/uutiset/tunnelma_tiiv...ussopimuksen_voimaantulon_kynnyksella/8784248