Ai jaa, ja mä kun luulin otsikon perusteella että tuo alla oleva juttu olisi kertonut spollareista
Uutiset, 8.3.2016
Suomalaiset sotakoirat mukana Norjan Cold Response -harjoituksessa
Yli 400 suomalaissotilasta harjoittelee parhaillaan talvisodankäyntiä osana Norjan Tröndelagissa järjestettävää monikansallista Cold Response 2016 -harjoitusta. Joukon karvaisin ja siten epäilemättä kylmää kestävin vahvistus ovat partiokoirat Taisto ja Pantteri.
Harjoitus tuo taistelukokemusta vaativissa oloissa
Sotakoira Taisto on osa Suomen kokoonpanoa Cold Response -harjoituksessa. Kuva: Porin prikaati
“Koirapartio osallistuu harjoitukseen kuten muutkin eli olemme osa suomalaista taistelujoukkoa, mutta meillä vaan erikoisvälineenä ovat koirat”, kertoo vääpeli
Heikki Tyrväinen.
Hän on partiokoiran, jäljestämisen ja räjähdekoiran temput taitavan Taiston ohjaaja.
“Viikon kestävän harjoituksen aikana testataan, kuinka koira soveltuu taisteluun pohjoisissa olosuhteissa.”
Harjoitus antaa arvokasta kokemusta tositoiminnasta. Viisivuotias Taisto on päässyt ennenkin ulkomaille treenaamaan, sillä se osallistui pari vuotta sitten Naton Saber Strike 2014 -harjoitukseen Latvian hiekkaerämaassa. Norja on kummallekin koirista uusi tuttavuus ja lisäksi kaksivuotiaan Pantterin ensimmäinen ulkomaankomennus.
”Harjoituksen myötä saa hiukan lisättyä omaa ja koiran tietoisuutta siitä, mitä tällainen useamman päivän rypistys voisi käytännössä tarkoittaa", Tyrväinen toivoo.
Puolustusvoimissa palvelee noin 150 sotilaskoiraa. Kuva: Puolustusvoimat
Hajuaisti hyödyttää monessa tehtävässä
Porin prikaatin sotakoiraosasto johtaa kaikkea Puolustusvoimien koiratoimintaa. Se vastaa koirien hankinnasta, testauksesta, tasotarkastuksista sekä erikoisetsintäkoirille ja koiranohjaajille annettavasta koulutuksesta. Tätä nykyä Puolustusvoimissa palvelee kaikkiaan noin 150 koiraa, pääosa saksan- ja belgianpaimenkoiria sekä noutajia, mutta joukkoon mahtuu myös erikoisempia rotuja – kuten pari parsonrusselinterrieriä.
Valtaosa koirista palvelee sotilaspoliisitehtävissä, mutta muutamia hyödynnetään myös erikoistehtävissä kuten raivaajajoukoissa sekä ihmisten ja räjähteiden etsinnässä. Kansainvälisiin harjoituksiin tai tositoimiin Puolustusvoimat lähettää vain parhaat, tasotarkastetut koiransa.
Koirien ehdottomasti suurin tehtäväkenttä liittyy niiden verrattomaan hajuaistiin. Esimerkiksi ylikersantti
Jarno Haaparanta on opettanut Pantterille partiotehtävien lisäksi huumekoiran temput, joten se osaa hajuaistinsa perusteella tunnistaa ja etsiä huumausaineita. Kansainvälisesti Suomen ehdoton vahvuus on vääpeli Heikki Tyrväisen mukaan niin sanottu suojelukoulutus, jossa koiraa käytetään voimankäyttövälineenä suojelemaan ihmistä.
Sotilaskoira on ohjaajan työtoveri ja perheenjäsen
Sekä Taisto että Pantteri käyvät käskystä vihollisen kimppuun ja purevat. Tarkoitus ei silti ole kasvattaa koirista verenhimoisia petoja.
"Puolustusvoimat on sitoutunut siihen, että temput opetetaan lähinnä positiivisen vahvistamisen kautta eli leikillä ja ruualla", Tyrväinen korostaa.
Puolustusvoimilla on käytössä niin sanottu kotikoulujärjestelmä eli koirat asuvat ohjaajiensa luona. Koiranohjaajalta vaaditaankin aivan erityistä sitoutumista.
”Jokainen voi kuvitella, millaista sitoutumista ja tiettyä hulluutta se vaatii”, Tyrväinen naurahtaa.
”Jos normaali sotilas laittaa koneen kiinni ja lähtee kotiin, niin hommahan jää siihen. Koiran kanssa ollaan käytännössä jatkuvasti valmiudessa. Jos puhelu tulee, niin aika herkästi singahdetaan tehtäviin.”
Parhaassa tapauksessa koiran palvelusura alkaa kahdeksanviikkoisena pentuna ja kestää jopa kymmenen vuotta.
Suomalaissotilaat harjoittelevat upeissa maisemissa Norjan Tröndelagissa. Kuva: Maavoimat / Facebook
Pohjoismainen harjoittelu- ja koulutusyhteistyö on tiivistä
Suomi tekee sotakoirakoulutuksen alalla tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Pohjoismaisen puolustusyhteistyö Nordefcon alla järjestetään vuosittain kursseja, jossa vertaillaan ja yhtenäistetään toimintamalleja naapureiden kesken. Suomella on paljon tietämystä sekä hyviä käytäntöjä, joita koulutuksissa jaetaan.
Isona miinuksena Tyrväinen pitää sitä, etteivät Suomen koirat ole päässeet mukaan oikeisiin sotilasoperaatioihin sen jälkeen, kun Kosovon rauhanturvatehtävät päättyivät vuonna 2010. Suomi ei muiden Pohjoismaiden tavoin lähettänyt koiria Afganistaniin.
”Harjoitus on aina tärkeää, mutta täysillä suorituskyky saadaan testattua vasta kovassa tehtävässä”, Tyrväinen arvioi.
”Toivoisin, että koirat saisivat mahdollisuuden näyttää kyntensä myös tositilanteessa.”
Cold Response 2016 -harjoitukseen osallistuu noin 15.000 sotilasta yhteensä 13 eri maasta. Harjoitus on käynnissä parasta aikaa ja päättyy keskiviikkona 9. maaliskuuta. Harjoituksen tunnelmia voi käydä kurkkaamassa
Maavoimien Facebook-sivuilta ja Twitteristä
Maavoimien tililtä ja asiasanalla #coldresponse2016.
Teksti: Sanna Orava / Puolustusasiamiehen toimisto
http://finland.no/public/default.aspx?contentid=342822&nodeid=39579&contentlan=1&culture=fi-FI