Gotland USA:n San Diegossa. Taustalla USS Ronald Reagan. U.S. Navy photo/Photographer's Mate 1st Class Michael Moriatis
Tämä pieni ruotsalainen sukellusvene järkytti USA:n ja upotti harjoituksissa lentotukialuksen
KASPERI SUMMANEN | 21.06.2018 | 23:52- päivitetty21.06.2018 | 22:57
Gotland-luokan nimikkovene palaa merille merkittävien päivitysten jälkeen.
Saab-Kockumsin yli kaksi vuosikymmentä sitten rakentama Gotland-sukellusvene on käynyt läpi merkittävän elinkaaripäivityksen ja palaa pian merille. Luokkansa nimikkovene sai päivityksen yhteydessä aimo annoksen uutta teknologiaa, jota hyödynnetään Ruotsin laivaston tulevissa huippumoderneissa A26-luokan sukellusveneissä.
Pieni ruotsalainen sukellusvene on kenties yllättävänkin tunnettu ja jopa suorastaan pahamaineinen puolustusasioita seuraavissa piireissä Atlantin molemmin puolin.
Asiasta kertovan
War Zonen mukaan Gotland nousi maailmanmaineeseen sen jälkeen, kun se liisattiin 2000-luvun puolivälissä miehistöineen harjoitusvastustajaksi Yhdysvaltojen laivastolle. Yhdysvallat halusi tuolloin harjoitella toimintaa AIP-teknologiaa (Air-independent propulsion) hyödyntäviä dieselsähköveneitä vastaan. AIP-veneet kykenevät pysymään sukelluksissa huomattavasti pidempään kuin aiemmat dieselsähkösukellusveneet.
Hiljaisena ja tappavana tunnetun ruotsalaisaluksen saavutukset Yhdysvalloissa ovat liki legendaarisia.
War Zonen mukaan Gotland ”upotti” harjoituksissa useita amerikkalaisia taistelusukellusveneitä, hävittäjiä, fregatteja ja risteilijöitä. Sukellusvene onnistui myös tunkeutumaan havaitsemattomana niin kutsutulle punaiselle vyöhykkeelle eli amerikkalaisen lentotukialusosaston viimeisen sukellusveneentorjuntavyöhykkeen sisäpuolelle.
Huhujen mukaan Gotland pääsi useaan otteeseen puolustusten läpi tekemään simuloituja hyökkäyksiä amerikkalaisia lentotukialuksia vastaan. Etenkin erään harjoituksen on sanottu järkyttäneen amerikkalaisia. Gotlandin kerrotaan livahtaneen lähelle tuolloin tuliterää Ronald Reagan -lentotukialusta ja suorittaneen toistuvia harjoitusiskuja sitä vastaan. Lopulta Gotland lipui pois paikalta ilman, että amerikkalaiset huomasivat sen koskaan olleen paikalla.
Gotland herätti amerikkalaiset verrattain edullisten ja vaarallisten AIP-veneiden uhkalle. Niitä on sittemmin kehitetty Ruotsin ja Saksan kaltaisten liittolaismaiden lisäksi myös Venäjällä ja Kiinassa. Kiina otti ensimmäiset AIP-sukellusveneensä käyttöön vuonna 2006. Venäjä ei yrityksistä huolimatta ole vielä onnistunut saamaan toimivaa AIP-venettä palveluskäyttöön
Erään nimettömänä pysyttelevän amerikkalaisen sotilaslähteen mukaan Gotland oli aikanaan suurin yksittäinen mullistus koko Yhdysvaltojen sukellusveneentorjunnassa. Gotlandin kerrotaan olleen käytännössä näkymätön amerikkalaisten silloisille järjestelmille. Ruotsalaisveneen merkityksestä kertoo jo sekin, että Yhdysvallat jatkoi alun perin vuoden mittaiseksi kaavailtua liisausta lisävuodella.