Muiden hylkimä ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Ylelle: Eristämisemme ei ole kovin aikuismaista
Ruotsidemokraatit esitteli tavoitteitaan Almedalenin politiikkaviikolla.
Ruotsidemokraatit
7.7.2018 klo 20:08
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson havittelee yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa. Åkesson piti tiedotustilaisuuden lauantaina Visbyn Almedalen-politiikkaviikolla.
VISBY Ruotsidemokraattien teltta pullistelee mediaväkeä, kun ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson esittelee puolueensa tavoitteita Visbyssä, Almedalenin politiikkaviikolla.
Åkesson kehaisee aluksi, että kaikki puhuvat nyt ruotsidemokraateista ja kopioivat heidän teemojaan. Maahanmuutto- ja turvallisuusteemat ovat nousseet ruotsalaisen vaalikeskustelun kärkiaiheiksi.
– Meillä on ollut tällä vaalikaudella suurin vaikutus siihen, mistä puhutaan, Åkesson sanoo.
Mielipidemittaukset lupaavat ruotsidemokraateille jopa suurimman puolueen asemaa tulevan syksyn vaaleissa.
Silti muut puolueet ovat ilmoittaneet, että ne eivät edelleenkään aio tehdä yhteistyötä maahanmuuttovastaisen ja populistisen ruotsidemokraattien kanssa. Puoluejohto on pyrkinyt siivoamaan rivejä, mutta ruotsidemokraatteja karsastetaan edelleen puolueen historian, rasististen puheiden ja natsitaustan vuoksi.
Tällä hetkellä muissa eduskuntapuolueissa mietitään kuumeisesti, miten populistipuolue voitaisiin eristää vallasta, jos se saa kannatusmittausten lupaaman vaalivoiton syksyn eduskuntavaaleissa.
Kokoomuksen tukijoissa yhteistyön hyväksyjiä
Ruotsidemokraattien puoluejohto väittää, että muiden torjunta ei ole niin vahva kuin julkisuudessa kerrotaan. Muissa puolueissa on yksittäisiä kansanedustajia, jotka voivat hyvin ajatella tekevänsä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.
– Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on perännyt aikuisuutta politiikkaan. Ei ole kovin aikuismaista kieltäytyä kaikesta yhteistyöstä ja eristää meidät, Åkesson sanoo.
Ruotsin television perjantaina julkaiseman kyselyn mukaan maltillisen kokoomuksen tukijoista lähes 40 prosenttia hyväksyisi yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. Saman verran sanoo yhteistyölle ei.
– On toinen asia mitä haluaa ja toinen mitä täytyy tehdä, jotta maata voi johtaa vaalien jälkeen. Mitä suurempia meistä tulee, sitä pienemmät mahdollisuudet toisilla on sivuuttaa meidät täysin, Jimmie Åkesson sanoo Ylelle.
Mielenosoittajat ovat odottamassa Jimmie Åkessonin puhetta Almedalen-puistossa.Riikka Uosukainen / Yle
Yrittää vedota muihin puolueisiin
Hän vetosikin illan puheessaan kaikkien puolueiden puheenjohtajiin, jotta nämä päästäisivät ruotsidemokraatit mukaan päätöksentekoon.
– Me edustamme Ruotsin kansaa. Meillä on sen luottamus, ja meidän odotetaan kantavan vastuuta. Stefan, Gustav, Isabella, Jonas, Annie, Jan, Ebba, Ulf: Antakaa meidän olla aikuisia samassa huoneessa, Åkesson sanoi puheensa päätteeksi.
Hänen mainitsemansa etunimet kuuluvat sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille, ympäristöpuolueen Gustav Fridolinille ja Isabella Lövinille, vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedtille, keskustan Annie Lööfille, liberaalien Jan Björklundille, kristillisdemokraattien Ebba Thor Buschille ja kokoomuksen Ulf Kristerssonille.
Ruotsidemokraattien mieluisin yhteistyö- tai hallituskumppani olisi kokoomus, mutta puheenjohtaja Ulf Kristersson on torjunut epäilyt mahdollisesta porvarien ja populistien hallituksesta Suomen ja Norjan malliin.
Kristersson arvosteli Almedalenissa ruotsidemokraatteja muun muassa siitä, että missään muussa puolueessa ei sanota niin paljon niin kamalia asioita kuin ruotsidemokraateissa.
Åkesson löytää kuitenkin kokoomuksen kanssa monia yhteisiä tavoitteita esimerkiksi maahanmuutto-, turvallisuus- ja terveydenhoitokysymyksissä.
"Kukaan ei usko Åkessonin mahdollisuuksiin"
Sanomalehti Svenska Dagbladetin poliittinen kommentaattori Annie Reuterskiöld ei usko, että vetoomukset auttavat ja hallitusovet aukeavat Åkessonille.
– Kukaan ei usko Jimmie Åkessonin mahdollisuuksiin, ei hän itsekään. Hän ei saa mukaansa muita puolueita hallitusyhteistyöhön, Annie Reuterskiöld sanoo.
Reutenskiöld kuitenkin uskoo, että
ruotsidemokraatit ovat saattavat päästä vaalien jälkeisessä tilanteessa vaa´ankieliasemaan ja voivat ratkaista kenestä tulee pääministeri ja millaista politiikkaa hallitus voi viedä läpi.