Ruotsin politiikka menossa täysin uusiksi: Maahanmuutto voi nostaa ruotsidemokraatit jopa suurimmaksi puolueeksi
Tänään klo 20:29
Maahanmuutto on noussut Ruotsin vaalien ykkösteemaksi.
Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin sosiaalidemokraateille kannatustutkimukset ennakoivat vaikeuksia. JOHN PALMEN
Ruotsin poliittiset kuviot saattavat mennä pahemman kerran sekaisin syksyn valtiopäivävaaleissa 9.syyskuuta. Tiukalla maahanmuuttovastaisella linjallaan profiloitunut ruotsidemokraatit (SD) näyttää mielipidetiedustelujen perusteella nousevan suureksi puolueeksi. Tuoreimmissa mittauksissa puolue on sijoittunut toiseksi heti sosiaalidemokraattien jälkeen jättäen maltillisen kokoomuksen taakseen.
Rohkeimmissa veikkauksissa uskotaan ruotsidemokraateilla olevan mahdollisuuksia jopa suurimmaksi puolueeksi. Tämä sillä oletuksella, että ihmiset kainostelevat mittauksissa ruotsidemokraattien kannattamista, mutta voivat silti vaaleissa äänestää heitä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan 19 prosenttia ruotsalaisista nimeää maahanmuuton tärkeimmäksi vaaliteemaksi. Seuraaviksi tärkeimmät ovat terveydenhoito (16 prosenttia), laki- ja järjestys (12 prosenttia), integraatio (12 prosenttia) sekä koulu- ja päivähoitoasiat. Maahanmuutto ja siihen liittyvät asiat näyttävät nyt mietityttävän ruotsalaisia.
Ruotsidemokraattien kannatuksen noususta voi päätellä, että pääosin ruotsalaiset haluavat tiukempaa maahanmuuttolinjaa.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sekä sosiaalidemokraatit että maltillinen kokoomus ovat jo muuttaneet maahanmuuttolinjaansa tai muuttamassa sitä tiukemmaksi.
Mielipidemittausten perusteella Ruotsissa on vaalien jälkeen kolme isoa puoluetta: sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.
Aiemmin Ruotsissa on toiminut blokkipolitiikka.Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue muodostavat oman blokkinsa ja maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit oman porvarillisen blokkinsa.
Nyt kumpikaan blokki ei ole saamassa enemmistöä vaan mittausten mukaan molemmat jäisivät alle 40 prosentin kannatukseen kun ruotsidemokraatit yltävät tutkimusten mukaan ainakin noin 20 prosentin kannatukseen.Kumpikaan perinteisistä blokeista ei ole ryhtymässä yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Niinpä hallitusvaihtoehdon löytäminen vaalien jälkeen saattaakin olla entistä vaikeampaa.
Ruotsissa onkin väläytetty perinteisen blokkirajan ylittävää poliittista yhteistyötä.Sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen hallitusyhteistyö olisi historiallinen käännekohta Ruotsissa. Se saattaa olla ruotsalaisille vielä liian raju muutos.Sen sijaan jonkinlainen tuki suuremman blokin vähemmistöhallitukselle saattaa olla yksi mahdollisuus.
Ruotsin perinteiselle pitkäaikaiselle valtapuolueelle sosiaalidemokraateille putoaminen tavallisten puolueiden joukkoon on ollut shokki.
Pääministeri
Stefan Löfven ei ole onnistunut henkilökohtaisestikaan keräämään suosiota. Tuoreessa tutkimuksessa puoluejohtajien luotettavuudesta Löfven tuli vasta neljänneksi kun 32 prosenttia piti häntä luetettavana.Luetetuin puoluejohtaja oli maltillisen kokoomuksen
Ulf Kristersson (36 prosenttia) ja hänen jälkeen keskustan
Annie Lööf (34 prosenttia) ja vasemmistopuolueen
Jonas Sjöstedt (34 prosenttia).