Nato pääsihteeri Rasmussen on huolestunut Venäjän viimeaikaisesta kehityksestä ja voi vain arvailla sotilaallisten harjoitusten perimmäisiä tarkoituksia. Hän varoittaa Ruotsia toteamalla, että ainoastaan Naton jänenyys takaa sotilaallisen avun jos maa joutuu mukaan aseelliseen konfliktiin.
Ryssoffensiv oroar Nato-chefen
Rysslands offensiva agerande med nya vapensystem, hot mot grannarna och bristande öppenhet oroar Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen. Han varnar för militära vakuum och slår fast att om Sverige angrips så kan vi inte automatiskt räkna med hjälp från Nato.
Anders Fogh Rasmussen vänder sig mot den ryska synen; att Rysslands säkerhet minskat när EU och Nato utökats.
Foto: WIKTOR DABKOWSKI
1/2
Nästa Föregående
Nästa Föregående
22 februari 2014 kl 07:37
Chefen för världens mäktigaste militärallians tar emot i Natohögkvarteret. Anders Fogh Rasmussens arbetsrum är fritt från tunga trämöbler och traditionstyngda militära symboler. Rummet har vita väggar, ljusgrå gardiner och är möblerat med vita lampor och soffor av dansk design.
Inredningen återspeglar skandinavisk effektivitet och rättframhet, egenskaper som fick stormakternas Nato-ambassadörer att dra efter andan när Fogh Rasmussen svepte in här 2009. Fem år senare är han inne på sitt sista år i Nato. Han slår fast att alliansen efter operationer i Afghanistan, Libyen och på andra håll blivit starkare.
Men i nästa andetag oroas Nato-chefen över att medlemländerna är i ekonomisk kris med sjunkande försvarsbudgetar. Om den trenden fortsätter kan det leda till att Europa snart inte kan delta i nya fredsoperationer.
– Det vakuum som européerna lämnar bakom sig kommer att fyllas av världsmakter som de facto investerar mer i försvar och säkerhet. Och de delar inte nödvändigtvis våra värderingar och intressen, varnar Anders Fogh Rasmussen.
Förra året genomförde Ryssland bombräder där de övade mot mål i Litauen, Polen och Sverige. Hur ser ni på det beteendet?
– Det är inte helt klart vad de där övningarna syftar till. Det är normalt att militärer övar mot varandra. Det verkliga problemet bristande öppenhet, vi behöver mer öppenhet. Det är det bästa sättet att undvika misstag och missuppfattningar, svarar Nato-chefen.
Hans bild av Ryssland är ”blandad”. Å ena sidan samarbetar Nato med Ryssland mot terrorism, narkotika och pirater. Å andra sidan har Rysslands retorik mot väst och Nato trappats upp, liksom de allt större militärövningarna. Den nya markroboten Iskander kan från Ryssland och Kaliningrad direkt slå ut mål i Finland, Baltikum, Polen och Sverige.
– Vi ser denna mer påstridiga ryska attityd med framflyttning av offensiva vapensystem nära Nato-medlemmars gränser. Eller hot om att flytta fram. Vi ser ökad rysk press på våra grannar, som Armenien, Georgien, Ukraina och Moldavien. Det är naturligtvis oroande, säger Anders Fogh Rasmussen och markerar att detta bryter mot andan i Natos strategiska partnerskap med Ryssland från 2010.
– Inom ett verkligt strategiskt partnerskap finns inget utrymme för att stationera ut offensiva vapensystem. Så mycket mer som det i vårt grundläggande fördrag med Ryssland redan 1997 slogs fast att inte använda vapenmakt med varandra, och inte heller använda hot mot varandra.
Nato-chefen vänder sig mot den ryska synen som går ut på att Rysslands säkerhet minskat när EU och Nato utökats.
– Ryssland har dragit massiv fördel av utvidgningarna när det gäller handel och investeringar. I århundraden har Ryssland sökt stabilitet läng sin västgräns och det är faktiskt vad vi bidragit med. Så det är inte ett nollsummespel – utan tvärtom en vinn-vinn-situation som vi alla tjänar på. Men naturligtvis är det en helt grundläggande princip att varje nation har en medfödd rätt att själv välja sin allianstillhörighet, säger Fogh Rasmussen.
Sverige har valt att inte tillhöra Natoalliansen, utan samarbetar i stället som partnerland med Nato: ”en över hela linjen mycket aktiv partner och vi uppskattar det”.
Fogh Rasmussens senaste officiella besök i Sverige var i januari 2013 under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. På frågor om ett angrepp på Sverige skulle utlösa hjälp från Nato blev hans svar: ”Man kan inte vara utanför Nato och samtidigt få allt det som Nato ger”.
I maj 2013 skrev trots detta den svenska försvarsberedningen att vi ”förväntar oss” militärt stöd från andra. ”Sverige är solidariskt med andra och står heller inte ensamt inför hoten och utmaningarna”, enligt beredningens syn. Men ett sådant synsätt ifrågasätts av flera Nato-medlemmar som vill ha en tydlig gräns mellan partnerskap och medlemskap. Det märks också i en lite strävare attityd i Fogh Rasmussens svar.
Artikel 5 gäller om ni är medlemmar, om inte så gäller den inte.
Anders Fogh Rasmussen
Det sägs ibland att Sverige har så nära band till våra grannländer att vi inte behöver gå med i Nato – vi får hjälp ändå om vi behöver?
– Det finns ingen sådan automatik. Naturligtvis, om Sverige skulle attackeras så kan det begära konsultationer med Nato. Men Sverige täcks inte automatiskt av Artikel 5 så länge Sverige inte är medlem av Nato, svarar Anders Fogh Rasmussen.
Artikel 5 är den solidaritetsprincip i Natos grundfördrag från 1949 som säger att en attack mot en är en attack mot alla, och att alla ska hjälpa den angripne.
– Artikel 5 gäller om ni är medlemmar, om inte så gäller den inte. Om du är medlem av Nato får du också en stol vid bordet där besluten fattas. Det är de två huvudsakliga skillnaderna, slår Anders Fogh Rasmussen fast.
Under årets rikskonferens i Sälen sade försvarsminister Karin Enström (M) att ett svenskt Nato-medlemskap skulle kunna öka stabiliteten i Östersjön. Tio dagar senare varnade tre pensionerade svenska ambassadörer på DN Debatt för att det tvärtom kunde bli mindre stabilt.
Om Sverige och Finland skulle gå med i Nato, skulle det leda till att stabiliteten i Östersjöområdet ökar eller minskar?
– Jag tror inte att stabiliteten skulle påverkas. Östersjön är redan ett stabilt område och jag vill inte lägga mig i svensk och finländsk debatt om ett möjligt medlemskap i Nato.
Anders Fogh Rasmussen
Född 1953 på Jylland.
Partiledare för liberalkonservativa Venstre 1998-2009.
Danmarks statsminister 2001-2009.
Natos generalsekreterare sedan 2009, planerar att avgå i samband med Natos toppmöte i Wales i september 2014.
Gift med Anne-Mette Rasmussen, tre barn. Anders Fogh Rasmussen gillar att jogga, cykla och paddla kajak.