Merkel tunnusti Trumpille: "Kadun pakolaisten tuloa"
Il Giornale 7.8.2017
juttu italiaksi
Washington Post on julkaissut viime viikkojen aikana transkriptioita joistakin Donald Trumpin puhelinkeskusteluista Australian pääministeri Turnbullin ja Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto kanssa. Julkaistut keskustelut synnyttivät Washingtonissa skandaalin tuodessaan julki sen sisäisen vaaran, joka liittyi helppouteen, jolla päivälehdet saattoivat saada näitä keskusteluja haltuunsa ja julkaistavaksi. Tapaus toi julki USA:n presidentin sisäiseen turvallisuuteen liittyvät aukkopaikat, sekä myös Trumpin vaikeudet hallita vuotoja, joilla presidentin kansliassa työskentelevät henkilöt juonittelevat iskeäkseen istuvaa presidenttiä. Ajankohtana, jolloin meneillään on sisäinen sota presidentin ja syvän valtion (Stato profondo, Deep state) välillä, esiintyy myös tällaista: Kansallinen turvallisuus ja presidentin kansainvälinen uskottavuus asetetaan vaakalaudalla pelkkien hämärien poliittisten pelin takia.
Jättäen tässä huomioimatta Valkoisen talon tietovuotoon liittyvän problematiikan - ei ole sattumaa, että tiedot julkaisi presidenttiä vastustava Washington Post -, niin mielenkiintoista on näiden puhelinkeskustelujen sisältö, erityisesti Turnbullin kanssa 28. tammikuuta 2017. Tässä puhelinkeskustelussa, jonka myös Guardian julkaisi kokonaan, olivat keskeisessä asemassa maahanmuuttokysymykset. Trump puhui Turnbullin kanssa tuhansien ulkomaalaisten USA:han tulon aiheuttamista ongelmista, sekä otti tiukasti yhteen Australian pääministerin kanssa tuhannen pakolaisen Australiasta USA:han siirtoa koskevassa kysymyksessä, josta presidentti Obama oli sopinut kaudellaan. Aihe on herkkä Trumpille etenkin siksi, että hän oli juuri tullut Valkoiseen taloon vaalikampanjalla, joka keskittyi laittoman maahanmuuton torjumiseen ja ns. "muslin ban" -teemaan. USA:n presidentti torjui päättäväisesti tämän sopimuksen noudattamisen ja
hän sanoi muutaman lauseen, jotka paljastavat Lännen ja erityisesti Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikan ulkokultaisuuden. Australian pääministeri oli asiasta täysin samaa mieltä.
"Katso, mitä on tapahtunut Saksassa. Katso, mitä noissa maissa tapahtuu. Nuo henkilöt ovat hulluja antaessaan kaiken tämän tapahtua" - sanoi Trump Turnbullille - "Puhuin eilen Merkelin kanssa ja uskopa vaan, hän toivoo ettei olisi tehnyt niin. Saksa on sen takia kaaoksessa." Australian pääministerin oli täysin yhtä mieltä tästä. Lisäksi hän yhdistää Angela Merkelin päätöksen Brexitiä kannattaneeseen äänestystulokseen. Trump päättää elegantisti keskustelun aiheesta:
"Saksaan saattaa tulla kaksi miljoonaa henkeä. Kaksi miljoonaa henkeä! Voitko uskoa sitä? Saksa ei tule enää koskaan olemaan sama maa." Tästä keskustelusta nousee esiin eräs erittäin mielenkiintoinen seikka:
Angela Merkel on katunut rajojen avaamista ja hän on tietoinen aiheuttamastaan onnettomuudesta. Vuonna 2015 Saksan liittokansleri päätti yksipuolisesti sivuuttaa Dublin-sopimuksen, joka säätelee turvapaikan hakemista EU:ssa. Hän päätti myös avata rajat jokaiselle, joka haluaa tulla Saksaan.
EU ja eräät ystävällismieliset maat kannattivat heti Angela Merkelin ratkaisua. Myös presidentti Barack Obama ylisti Saksan johtajaa humanitaarisen päätöksen johdosta. Tätä humanitaarista päätöstä ei oltu kuitenkaan ilmeisesti ollenkaan mietitty Saksassa ja niin kaksi vuotta myöhemmin rouva Merkel on käsittänyt, että hän oli tehnyt niin anteeksiantamattoman virheen, että oli tunnustanut sen jopa USA:n presidentille.
Anteeksiantamaton virhe, joka tällä välin oli kuitenkin synnyttänyt domino-efektin koko Euroopassa ja ruokki edelleen sitä aiheuttaen pirstaloitumista EU:ssa ja kaaosta kaikissa sen hallinnoissa. Angela Merkelin päätös teki Balkanin reitin maahanmuuttovirrasta pysyvän ja hän aiheutti vaikeuksia jo muutenkin koetuksella oleville ex-Jugoslavian maille ja Kreikalle. Tämän takia syntyi sopimus, joka sitoo meidät tiukasti Turkin presidentti Erdoganiin ja siitä johtuu edelleen ajatus pakolaisten jakamisesta uudelleen Euroopan maiden kesken, joka hanke on taas törmännyt Itä-Euroopan maiden muuriin aiheuttaen protestointia kaikissa EU-maissa.
Nyt Angela Merkel käsittää tehneensä virheen: Virheen, jota hän ei kuitenkaan näytä korjanneen.