Kuninkaallinen puhdistus Saudi-Arabiassa: yksi maailman rikkaimmista miljardööreistä pidätetty - ”uuden järjestyksen synty”
Tänään klo 7:04
Kruununprinssi jäädytti maan rikkaimman miehen varat.
Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama korruptionvastainen toimikunta aloitti toimintansa.
- Saudi-Arabiassa on pidätetty kymmeniä maan eliittiin kuuluvia vallanpitäjiä ja raharikkaita.
- Virallisesti pidätykset liittyvät korruptioon.
- Asiantuntijat uskovat, että pidätykset ovat 32-vuotiaan kruununprinssin keino lujittaa otettaan vallasta.
Saudi-Arabian eliittiin iski viikonloppuna ennennäkemätön myrsky. Kruununprinssi
Mohammed bin Salmaninjohtama korruptionvastainen toimikunta aloitti toimintansa lauantaina ja vain tuntien sisään 11 prinssiä, neljä nykyistä ministeriä ja kymmeniä ex-ministerejä pidätettiin.
Saudiviranomaiset antoivat sunnuntaina uutistoimistoille listan tärkeimmistä pidätetyistä. Heidän joukkoonsa kuului prinssi
Al-Walid bin Talal, joka on Saudi-Arabian rikkain ja talouslehti Forbesin mukaan maailman 45. rikkain ihminen 17,2 miljardin dollarin omaisuudellaan. Mies itse on väittänyt omaisuutensa arvoksi jopa yli 30 miljardia dollaria.
Oikeuskansleri sheikki
Saud al-Mojab vakuutti, että pidätettyjä kohdellaan heidän asemastaan huolimatta kuin ketä tahansa muuta.
- Epäillyt saavat samat oikeudet ja kohtelun kuin kuka tahansa Saudi-Arabian kansalainen. Epäillyn asema tai status ei vaikuta lujaan ja reiluun oikeudenkäyttöön.
Hän myös väitti, että tutkinnan kohteet säilyttävät lainmukaiset oikeudet henkilökohtaisiin omistuksiinsa. Informaatioministeriö ilmoitti kuitenkin AFP:n mukaan, että pidätettyjen pankkitilit on ”jäädytetty” ja korruptiotapauksiin liittyvät varat muutetaan valtion omaisuudeksi.
Huhujen mukaan korkea-arvoisia henkilöitä ei myöskään ole suljettu vankilaan, vaan heidät on laitettu arestiin Ritz Carlton -hotelliin Riadiin.
Korruptioepäilyjen ohella sisäisestä turvallisuudesta vastaavan Saudi-Arabian kansalliskaartin johtajam, prinssi
Miteb bin Abdullah sai potkut. Hän on edesmenneen kuningas
Abdullahin poika ja sukuhaaransa viimeinen saudihallinnon korkeimpia asemia miehittänyt jäsen. Myös laivaston komentaja, amiraali
Abdullah bin Sultan ja valtiovarainministeri saivat lähteä.
”Pitkien puukkojen yö”
- Pidätysten laajuus ja mittakaava vaikuttavat ennennäkemättömiltä modernin Saudi-Arabian historiassa, Lähi-idän politiikan tutkija
Kristian Ulrichsen Ricen yliopistosta kommentoi AFP:lle.
Ulrichsenin mukaan erityisesti prinssi Al-Walidin pidätys lähettää "shokkiaaltoja" sekä maan sisäisessä että kansainvälisessä bisnesyhteisössä.Monet muut asiaa kommentoineet tutkijat ja analyytikot näkevät kruununprinssin tempun pelkästään tapana lujittaa hänen valtaansa, ennen kuin hänestä aikanaan tulee virallisesti maan johtaja 81-vuotiaan isänsä kuningas
Salmanin tilalle.
London School of Economicsin vieraileva professori
Madawi al-Rasheed kutsui prinssi Mohammedin toimia Twitterissä "pitkien puukkojen yöksi" ja puhdistukseksi.
Saman opinahjon kansainvälisten suhteiden professorin
Fawaz Gergesin mukaan maailma todistaa nyt "uuden järjestyksen syntyä Saudi-Arabiassa". Gerges näkee prinssi Mohammedin toimissa vallan lujittamista, mutta myös pyrkimystä aidosti lujittaa maan taloutta.
- Saudi-Arabia käy läpi valtavaa, valtavaa siirtymävaihetta. Kestää vielä jonkin aikaa, että tästä uudesta järjestyksestä tulee vakiintunut ja selvä, Gerges sanoi CNN:lle.
Mohammed bin Salmanista tehtiin kruununprinssi vain puoli vuotta sitten, kun hänen serkkunsa
Mohammad bin Nayef syrjäytettiin. Hän on lyhyessä ajassa alkanut jo muokata maata visionsa mukaiseksi ja ajanut läpi äärikonservatiivisessa kuningaskunnassa liberaaleja uudistuksia, kuten naisille oikeuden ajaa autoa ja matkustaa ulkomaille ilman miehen lupaa.
Viime kuussa hän lupasi The Guardianin haastattelussa muuttaa maansa maltilliseen islamiin, joka on avoin maailmalle ja kaikille uskonnoille.