Uutisia Saudi-Arabiasta

4. Arabian niemimaan valtioiden kanssa niukemman liikkumavaran politiikkaa. Saudeilla ei ole varaa kahden tai kolmen rintaman sotaan.

5. Maahanmuutto-, viisumi-, sponsorijärjestelmään muutoksia varmistamaan ettei maassa ole työvoimana shia/iransymppaajia.

6. Lisää ja vähän toisenlaisia militäärihankintoja.

Ihan hyvaa listausta; tuon kohdan 4 vaittama jai vahan epaselvaksi?

5: Maassa on jo 2 milj. jemenilaista (ennen pakolaisia). Saudien maakunta Jemenista pohjoiseen on Jemenilta aikoinaan anastettu (ei se vaestopohjaa muuttanut, vaikka toki heidat lasketaan saudiarabialaisiksi... sielta se 9/11 porukka oli paaosin kotoisin). Ja siksihan Aramco rakennettiin valtioksi valtion sisaan, koska oljyntuotanto tapahtuu paaosin shia-valtaisilla alueilla.

6. Pitaa ostaa myos miehistot... niinkuin Qatar tekee. Ei tama ole mitenkaan uusi ajatus: ennenkuin k-kaarti saatiin "iskuun" oli Riyadhin ymparilla 2 pakistanilaista vuokradivisioonaa (puhumme 70-luvusta tassa kohtaa) ja omat yksikot oli sijoitettu mahd. kauas paakaupungista. Vastaavasti: kun Omanissa oli pitka kapina, sulttaani varvasi enemman miehistoa (talla kertaa pienesta vaestopohjasta johtuen) entisilta feodaalilaanityksiltaan Beluchistanista kuin maan sisalta (ja olihan siella brititkin paikalla, auttamassa).
 
Ajatusleikki:

Jos Saudit alkaisivat valmistautua todelliseen ja kovaan yhteenottoon Iranin/Shiojen kanssa, niin mitä Saudien pitäisi tehdä? Tässä yksi vajavainen lista:

1. Sotatalous kuntoon pitkää ja kuluttavaa kähinää silmällä pitäen. Osana tästä korruptio kuriin + varastettuja miljardeja takaisin valtiolle.

2. Hedonistinen ja opportunistinen prinssistö ja serkkuverkosto kuriin. Vallan ylimmät tukiverkot eivät saa rakoilla eivätkä herättää kansan vihaa.

3. Turvallisuuskoneistot kuriin ja kuntoon. Henkilömuutoksia sekä lojaliteetti- että ammattitaitosyistä.

4. Arabian niemimaan valtioiden kanssa niukemman liikkumavaran politiikkaa. Saudeilla ei ole varaa kahden tai kolmen rintaman sotaan.

5. Maahanmuutto-, viisumi-, sponsorijärjestelmään muutoksia varmistamaan ettei maassa ole työvoimana shia/iransymppaajia.

6. Lisää ja vähän toisenlaisia militäärihankintoja.

7. Jemenin kähinässä jotain muutosta, mutten osaa sanoa mitä.

8. Naisille enemmän valmiuksia hoitaa perheet ja työt jos miehet määrätään astumaan palvelukseen.

9. Vahvempi turvallisuuspoliittinen kytkös voimakkaiden samoja intressejä omaavien tahojen kanssa.

10. Iranin ja sen liittolaisten taloutta ja muuta asemaa vaikeuttavia toimia - esim. öljyn ja kaasun hintakehityksen suhteen.

Kommentteja? Lisäyksiä? Vastaväitteitä? Rinnastuksia toteutuneisiin asioihin?

Lisäyksinä ainakin seuraavaa:

- Toimivan aliupseeriston luominen armeijaan. Nykyisellään aliupseerit ovat arvostusasteikolla suurin piirtein miehistön tasolla.

- Tehtävätaktiikkaan perustuvan johtamiskulttuurin luominen upseerikunnassa. Vaatii tosin parempaa yhteiskunnallista koheesiota, jotta asevoimissa ei aleta suunnitella vallankaappausta.

- Kansallisaatteen kehittäminen. Uskonnosta ja heimoyhteiskunnasta on päästävä esimerkiksi opetussuunnitelmien uudistamisen avulla tilanteeseen, jossa aletaan korostaa arabien/beduiinien kulttuurillista yhtenäisyyttä ja historiallisia saavutuksia esimerkiksi tieteessä. Kansalle on saatava jotain, josta he voivat olla yhdessä ylpeitä, heimotaustasta riippumatta. Vaikka sitten keinotekoisestikin, historian vääristely ja tarinoiden keksiminen ei ole mitenkään uutta nationalististen tavoitteiden toteuttamiseksi. Esimerkiksi popularisoidun kansalliseepoksen luominen olisi hyödyllistä, jotain, jolla yhdistetään heimoja toisiinsa, vaikka sitten osittain uutena keksityllä tarinalla - mutta joku tausta vanhoihin taruihin siinä kuitenkin on oltava, ja luotu kansalliseepos pitäisi sitten kouluissa nostaa tärkeään asemaan.

- Merkittävä aurinkovoimaprojekti, jossa voimalat rakennetaan kuninkaalle luotettavien heimojen alueelle. Vähintään sen verran, että koko valtakunta saa sähkönsä sieltä, mielellään jopa niin paljon, että sitä voidaan myydä ulos tai käyttää esimerkiksi suolanpoistoon käänteisosmoosilaitoksissa, jotta saadaan lisättyä makean veden varoja ja esimerkiksi kasteltua viljelmiä ja siten ruokaomavaraisuutta parannettua. Saudi-Arabia on öljyrahojensa ansiosta maa, jolla olisi sekä resurssit että aurinkoisen ja pilvettömän ilmastonsa vuoksi maantieteelliset edellytykset siirtyä lähes täysin aurinkovoiman käyttöön energiantuotannossa.
 
Viimeksi muokattu:
Eivätpä ne taida kestää tosiolevaa sodankoitostakaan yhtään sen kummemmin. Heikko järjestelmä on heikko olipa se rauhassa tai sodassa.

Beduiineilla lienee yhä sotaa veressään. Ja hallitsevan suvun ja beduiinien välinen kytkös on vahva.

Proxyryhmittymillä ja palkka/ammattisotilailla tapahtuu aikansa aika paljon, mutta jossain kohtaa toki pohja tulee näkyviin.

Ja noiden käsitys sodasta ei ole sama kuin meillä. "Hävitessä haneen ja voittaessa vankeja kurmuuttamaan" on tuolla päin se perinteisempi tyyli.
 
Ihan hyvaa listausta; tuon kohdan 4 vaittama jai vahan epaselvaksi?

Aiemmin Saudit eivät ihan yhtä hirveän näkyvästi puuttuneet vaikka Qatarin, Bahrainin ja Jemenin politiikkaan kuin nykyisin. Nykyisin puuttumisessa on sotilaallisempi sävy ja Saudit eivät anna naapureilleen yhtä paljon liikkumavaraa kuin ennen.

Äkkipäätä veikkaan, että myös UAE, Oman ja Kuwait tietävät että liikkumavara on kaventunut vaikka niitä asia ei ehkä paina kun niillä ei taida olla kiinnostusta liikkua lähellekään riskireunuksia.
 
Qatarin, Bahrainin ja Jemenin politiikkaan kuin nykyisin. Nykyisin puuttumisessa on sotilaallisempi sävy ja Saudit eivät anna naapureilleen yhtä paljon liikkumavaraa kuin ennen.
Totta, Tosin Bahrain on erkoistapaus, kun siella kansa on jarjestaan shioja ja vain eliitti sunneja. Eli se on ollut pitkaan erityissuojeluksessa. Kavihan SANG siella palauttamassa jarjestysta, eika kukaan puhunut invaasiosta.
 
Assad/ Hezbollah -akselin fyysinen lahentyminen on luonut Saudi/ Israel -akselin (OK, tiivistanyt sita), ja kohta paukahtaa seuraava proxy-sota (koska Jemenista ei nayta tulevan valmista, kovan ulkoisen linjan tueksi vaaditaan menestysnayttoa)
BBC:
Mr Hariri became prime minister in December 2016, after previously holding the position between 2009 and 2011.

He has made several recent visits to Saudi Arabia. His announcement on Saturday came a day after a meeting in Beirut with Ali Akbar Velayati, an adviser to Iran's Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei.

After taking office last year, Mr Hariri promised a "new era for Lebanon" after two years of political deadlock.

The coalition government he led brought together almost all of the main political parties in Lebanon, including Hezbollah.

Siis Iran/ Hezbollah vaatii jotain, johon Saudit sanoivat "nein" ja siina meni "kokoomus"hallitus?
 
Kuka hämmästyy jos Libanonissa on vuoden sisällä vähintään matalan intensiteetin sota + Turkki alkaa vakiinnuttamaan vaikutusvaltaansa Syyrian pohjoisosissa?
 
Historiallisia hetkiä?

Välitön pommisade alkoi: Saudi-Arabia raivostui Iranille ja hutheille – samalla käynnistyi ”ennennäkemätön” sisäinen puhdistus

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...rabia-raivostui-iranille-ja-hutheille-samalla

Saudi-Arabiassa koettiin viikonloppuna 24 tuntia, jotka ennakoivat historiallisia muutoksia sekä Saudi-Arabian sisällä että sen lähialueilla. Tekeillä on 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin vallankumous, arvioivat asiantuntijat muun muassa amerikkalaiskanava CNN:n mukaan.
 
Kuninkaallinen puhdistus Saudi-Arabiassa: yksi maailman rikkaimmista miljardööreistä pidätetty - ”uuden järjestyksen synty”
Tänään klo 7:04
Kruununprinssi jäädytti maan rikkaimman miehen varat.

Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama korruptionvastainen toimikunta aloitti toimintansa.

  • Saudi-Arabiassa on pidätetty kymmeniä maan eliittiin kuuluvia vallanpitäjiä ja raharikkaita.
  • Virallisesti pidätykset liittyvät korruptioon.
  • Asiantuntijat uskovat, että pidätykset ovat 32-vuotiaan kruununprinssin keino lujittaa otettaan vallasta.
Saudi-Arabian eliittiin iski viikonloppuna ennennäkemätön myrsky. Kruununprinssi Mohammed bin Salmaninjohtama korruptionvastainen toimikunta aloitti toimintansa lauantaina ja vain tuntien sisään 11 prinssiä, neljä nykyistä ministeriä ja kymmeniä ex-ministerejä pidätettiin.

Saudiviranomaiset antoivat sunnuntaina uutistoimistoille listan tärkeimmistä pidätetyistä. Heidän joukkoonsa kuului prinssi Al-Walid bin Talal, joka on Saudi-Arabian rikkain ja talouslehti Forbesin mukaan maailman 45. rikkain ihminen 17,2 miljardin dollarin omaisuudellaan. Mies itse on väittänyt omaisuutensa arvoksi jopa yli 30 miljardia dollaria.

Oikeuskansleri sheikki Saud al-Mojab vakuutti, että pidätettyjä kohdellaan heidän asemastaan huolimatta kuin ketä tahansa muuta.

- Epäillyt saavat samat oikeudet ja kohtelun kuin kuka tahansa Saudi-Arabian kansalainen. Epäillyn asema tai status ei vaikuta lujaan ja reiluun oikeudenkäyttöön.

Hän myös väitti, että tutkinnan kohteet säilyttävät lainmukaiset oikeudet henkilökohtaisiin omistuksiinsa. Informaatioministeriö ilmoitti kuitenkin AFP:n mukaan, että pidätettyjen pankkitilit on ”jäädytetty” ja korruptiotapauksiin liittyvät varat muutetaan valtion omaisuudeksi.


Huhujen mukaan korkea-arvoisia henkilöitä ei myöskään ole suljettu vankilaan, vaan heidät on laitettu arestiin Ritz Carlton -hotelliin Riadiin.

Korruptioepäilyjen ohella sisäisestä turvallisuudesta vastaavan Saudi-Arabian kansalliskaartin johtajam, prinssi Miteb bin Abdullah sai potkut. Hän on edesmenneen kuningas Abdullahin poika ja sukuhaaransa viimeinen saudihallinnon korkeimpia asemia miehittänyt jäsen. Myös laivaston komentaja, amiraali Abdullah bin Sultan ja valtiovarainministeri saivat lähteä.

”Pitkien puukkojen yö”
- Pidätysten laajuus ja mittakaava vaikuttavat ennennäkemättömiltä modernin Saudi-Arabian historiassa, Lähi-idän politiikan tutkija Kristian Ulrichsen Ricen yliopistosta kommentoi AFP:lle.

Ulrichsenin mukaan erityisesti prinssi Al-Walidin pidätys lähettää "shokkiaaltoja" sekä maan sisäisessä että kansainvälisessä bisnesyhteisössä.Monet muut asiaa kommentoineet tutkijat ja analyytikot näkevät kruununprinssin tempun pelkästään tapana lujittaa hänen valtaansa, ennen kuin hänestä aikanaan tulee virallisesti maan johtaja 81-vuotiaan isänsä kuningas Salmanin tilalle.

London School of Economicsin vieraileva professori Madawi al-Rasheed kutsui prinssi Mohammedin toimia Twitterissä "pitkien puukkojen yöksi" ja puhdistukseksi.

Saman opinahjon kansainvälisten suhteiden professorin Fawaz Gergesin mukaan maailma todistaa nyt "uuden järjestyksen syntyä Saudi-Arabiassa". Gerges näkee prinssi Mohammedin toimissa vallan lujittamista, mutta myös pyrkimystä aidosti lujittaa maan taloutta.

- Saudi-Arabia käy läpi valtavaa, valtavaa siirtymävaihetta. Kestää vielä jonkin aikaa, että tästä uudesta järjestyksestä tulee vakiintunut ja selvä, Gerges sanoi CNN:lle.

Mohammed bin Salmanista tehtiin kruununprinssi vain puoli vuotta sitten, kun hänen serkkunsa Mohammad bin Nayef syrjäytettiin. Hän on lyhyessä ajassa alkanut jo muokata maata visionsa mukaiseksi ja ajanut läpi äärikonservatiivisessa kuningaskunnassa liberaaleja uudistuksia, kuten naisille oikeuden ajaa autoa ja matkustaa ulkomaille ilman miehen lupaa. Viime kuussa hän lupasi The Guardianin haastattelussa muuttaa maansa maltilliseen islamiin, joka on avoin maailmalle ja kaikille uskonnoille.

- Saudiarabialaisista 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Emme todellakaan aio tuhlata 30 vuotta elämästämme taistellen ääriajattelua vastaan, me tuhoamme sen nyt ja välittömästi, 32-vuotias vallanperijä sanoi.

Varovaisesti tämä kuulostaa kyllä hyvältä, myönnetään.. Länsimaistuva, maltillinen Saudi-Arabia. Erityisesti tuo ääriajattelun tuhoaminen miellyttää korvaa.


https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201711062200512057_ul.shtml
 
Viimeksi muokattu:
Kuulostaa hyvältä. Tosin tuolla pelillä saa myös äärimmäisiä vihamiehiä. Mutta toisaalta se ei pelaa joka pelkää, että ilmeisen rohkea uudistaja on tämä bin Salman-veikkonen.
Peukkua ja menestystä.
 
Valitetavasti tämä kuulostaa enemmän siltä että puhdistetaan johtoa niistä jotka on vanhan kuninkaan miehiä ja niitä kolla oli toinen prinssi mielessä ennen kuin vanha kuningas avoimesti astuu sivulle. Nämä länsiystävälliset puheet on luultavasti vain pr peliä voittlseen länsimaista tukea.

Tämä prinssi otti vallan haltuun pari kuukautta sitten ja nyt siivoaa pois muut. Hän nousi valtaan puoltamalla Yemenin sotaa hän on siis sotahaukka.

Nää puhdistukset ja puheet on osa vallan keskittämistä ja kuten näemme libanonissa on avautumassa uusi sota-alue Irania vastaan. Kun tämä prinssi on keskittänyt tarpeeksi valtaa itselleen niin luultavasti lähtee torjumaan Iranin aluevoittoja Syyriassa, Irakissa ja jemenissä.

Yks osa tätä proxysotaa on hezbollan heikentäminen ja täten Libanonissa on aloitettava sisällisota.
 
Nää puhdistukset ja puheet on osa vallan keskittämistä ja kuten näemme libanonissa on avautumassa uusi sota-alue Irania vastaan. Kun tämä prinssi on keskittänyt tarpeeksi valtaa itselleen niin luultavasti lähtee torjumaan Iranin aluevoittoja Syyriassa, Irakissa ja jemenissä
Enemy of my enemy.. :)
 
Enemy of my enemy.. :)

Tää kylmä sota Iranin ja SaudiArabian välillä on nopeasti muuttumassa kuumaksi. Ryssät on jo täysillä information sodassa länsiä vastaan ja ovat valinneet Iranin puolen tätä sotaa.

Toivotaan että Norjalaoset pumppaa lisää öljyä että ei jäädä ihan ilman kun rupeaa paukkumaan tuolla arabiassa.
 
Lähde: http://www.cnn.com/2017/11/04/middleeast/saudi-arabia-ballistic-missile/index.html

Linkissä enemmänkin asiaa mutta Saudikaupunkia kohti kerrotaan ammutun ballistinen ohjus joka kuitenkin onnistuneesti torjuttu. Melko kovat on nuotit soittokunnalla tuollapäin.


"Saudi Arabia intercepts ballistic missile over capital

"
(CNN)Yemeni rebels on Saturday targeted an airport in Saudi Arabia's capital with a ballistic missile, according to Yemen's Houthi-controlled Defense Ministry.

But the missile was intercepted over northeast Riyadh, the Saudi Ministry of Defense said in a statement carried on government-backed Al-Arabiya television....."
 
Tää uudempi saudijohto on saattanut myös verrata omaa maataan Emiraatteihin.

Kovatasoiset läntiset asiantuntijat saattavat ihan hyvin tyytyä Emiraateissa siihen että saavat (verotonta) palkkaa vaikka tuplat Suomen palkkatasoon verrattuna. Samat ihmiset saattaisivat haluta Saudeissa 2 - 3 kertaa sen mikä riittäisi Emiraateissa. Joissain juridisissa sun muissa riskeissä on niin iso ero.

Saudien on jo pakko ruveta varautumaan post-ölkkä -aikaan. Pitää opetella työskentelemään, houkuttelemaan asiantuntijoita, kontrolloimaan kulurakenteita...

Ja tuolla pitää herättää kauhua saadakseen kunnioitusta ja kuuliaisuutta.

Tie oikeudenmukaisuutta kohti kulkee tuolla tyrannian tiukentamisen kautta. Toisaalta tyrannian tiukentaminen voi viedä moneen muuhunkin suuntaan.
 
Yks osa tätä proxysotaa on hezbollan heikentäminen ja täten Libanonissa on aloitettava sisällisota.
Juuri nain on, Reuters kertoo lisaa:
guerrilla army is widely seen as stronger than the Lebanese army,
- ja talla eraa maassa olevasta vaesta neljasosa on tullut Syyriasta
and has played a major role in the war in neighboring Syria, another theater of Saudi-Iranian rivalry where Hezbollah has fought in support of the government.

Lebanese authorities said on Monday the country’s financial institutions could cope with Hariri’s resignation and the stability of the Lebanese pound was not at risk.

But the cash price of Lebanon’s U.S. dollar-denominated bonds fell, with longer-dated maturities suffering hefty losses as investors took a dim view of the medium- to longer-term outlook for Lebanon.
- ei tuo tarkoita vain maksukykya (sisallissota iskisi siihen heti), vaan myos syntyja syvia: onko valtiota olemassa, velkojaan maksamassa?
 
But the cash price of Lebanon’s U.S. dollar-denominated bonds fell, with longer-dated maturities suffering hefty losses as investors took a dim view of the medium- to longer-term outlook for Lebanon.
- ei tuo tarkoita vain maksukykya (sisallissota iskisi siihen heti), vaan myos syntyja syvia: onko valtiota olemassa, velkojaan maksamassa?

Kyse voi olla myös siitä, että rahamarkkinat varautuvat taloussotaan ja irrottautuvat siltä puolelta jonka olettavat ottavan takkiinsa.

Jos Saudien kanssa ystävällisissä väleissä olevat yritykset, rahastot, eläkekassat jne. ovat laajasti sitä mieltä, että Libanon tukijoineen ei kykene puolustamaan valuuttaansa esim. juuri niitä vastaan, niin niille on taloudellisesti järkevää toimia poliittisten lähtökohtiensa mukaan.

Jos ja kun Saudien uusi johto on jo vähän kopauttanut osaa pääomapiireistä korruptio- yms. tutkimuksilla, niin veikkaisin että aika harva taho siinä suunnassa haluaa toimia maan tavoitteita vastaan.

Jos tuonne tulee sota, niin Libanon saattaa hyvinkin jakautua kahtia tai kolmeen palaan. Toki silloin voi olla vaikeaa löytää raunioista vanhojen velkojen maksajia.
 
Jos tuonne tulee sota, niin Libanon saattaa hyvinkin jakautua kahtia tai kolmeen palaan. Toki silloin voi olla vaikeaa löytää raunioista vanhojen velkojen maksajia.

Kysymys on viime kadessa sodan jalkeisesta Syyriasta. Kansallinen sovinto voi olla vuosikymmenien paassa, tynka-shia-valtio ei ole elinkelpoinen yksinaan, ottamalla Libanonin shia-alueet mukaan, ehka - nippa, nappa.
- tuollain paasemmekin niihin kolmeen vierekkaiseen shia-valtioon, Pakistanin rajalta Valimerelle asti, joita "peraankuulutin"
- ja tuommoinen prospekti ei ole Saudeille mieleinen

Velkojen maksut? Saatiinhan tsaari-Venajan papereillekin maksaja; tosin vasta 90-luvulla... kaikki aikanaan.
 
Back
Top