Uutisia Saudi-Arabiasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Radar
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kehitelläänpä geopoliittista kauhuskenaariota - Saudi-Arabia ajautuu pitkällisten ongelmiensa vuoksi sisällissotaan. Mitä käy öljyn maailmanmarkkinahinnalle ja kuka tästä hyötyy?
 
Kehitelläänpä geopoliittista kauhuskenaariota - Saudi-Arabia ajautuu pitkällisten ongelmiensa vuoksi sisällissotaan. Mitä käy öljyn maailmanmarkkinahinnalle ja kuka tästä hyötyy?
Sivuhuomautus, tuo on hyvin todennäköinen skenaario keskipitkällä aikavälillä.
Mitä myöhemmin tuo tapahtuu niin sitä vähemmän sillä on vaikutusta. Syinä vaihtoehtoisten energialähteiden kasvu sekä Saudien öljyvarojen väheneminen. (Ghawar, which is the largest oil field in the world and responsible for approximately half of Saudi Arabia's oil production over the last 50 years, was in decline before 2009. )
 
Kehitelläänpä geopoliittista kauhuskenaariota - Saudi-Arabia ajautuu pitkällisten ongelmiensa vuoksi sisällissotaan. Mitä käy öljyn maailmanmarkkinahinnalle ja kuka tästä hyötyy?

Jos tuo tapahtuu pian, hyötyjiä ovat luonnollisesti ne, joilla on reserviä jäljellä. Iran, Irak Venäjä ja USA (jossain määrin). Sekä toki kaikki muuta öljyntuottajat. @arix on toki oikeassa siinä, että ajan mittaan Saudien merkitys vähenee, mutta siihen menee vielä aikaa.
 
Sivuhuomautus, tuo on hyvin todennäköinen skenaario keskipitkällä aikavälillä.
Mitä myöhemmin tuo tapahtuu niin sitä vähemmän sillä on vaikutusta. Syinä vaihtoehtoisten energialähteiden kasvu sekä Saudien öljyvarojen väheneminen. (Ghawar, which is the largest oil field in the world and responsible for approximately half of Saudi Arabia's oil production over the last 50 years, was in decline before 2009. )

Juu, Saudien tilanne on kehno, talous pohjautuu öljyyn jota ei ole tulossa lisää samalla kun väestö paisuu kun pullataikina - 6,2m asukasta 1970, 14,1m 1990, 39m nyt. Loputtomasti kansalaispalkkaa ei ole jaossa ja arabimaiden tapaan mahdollisuuksia nuorille ei ole eikä väestön koulutus tai talouden monipuolistaminen ole tähänkään asti oikein onnistunut. Itse kukin voi heittää arvioita taustasyistä. Ja kyllä, siirtyminen pois öljystä heikentää roistovaltioiden toimintamahdollisuuksia.

Mainittakoon että kaikkien arvioiden mukaan Arabian niemimaa tulee kärsimään pahiten ilmastonmuutoksen vaikutuksista joka heikentää alueen nyt jo kehnoja fyysisiä elinmahdollisuuksia entisestään. Tämä tullee myös vaikuttamaan pitkän aikavälin näkymiin.

Toivottavasti muut maat eivät vaan ahneuksissaan ala myymään saudeille teknologiaa ydinaseisiin. Pitkän kantaman ohjuksia heillä jo on.
 
Ääriajattelusta ristille.

https://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2536048
06:47
Saudi-Arabia teloitti 37 terrorismista tuomittua kansalaistaan
Saudi-Arabia teloitti tiistaina 37 maan kansalaista, jotka on tuomittu terrorismiin liittyvistä rikoksista. Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston SPA:n mukaan teloitetut syyllistyivät "terroristiseen ääriajatteluun ja muodostivat terroristisoluja, joilla yritettiin horjuttaa turvallisuutta". Yksi teloitetuista ristiinnaulittiin.
SPA:n julkaisemien tietojen mukaan Saudi-Arabiassa on teloitettu ainakin 100 ihmistä tänä vuonna. Maan toteuttamien teloitusten määrä on maailman kärkeä.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan valtaosa teloitetuista oli shiiavähemmistöön kuuluvia miehiä. Järjestön mukaan tuomittuja oli kidutettu ja oikeudenkäynnit rikkoivat kansainvälisiä periaatteita.

STT
 
4 hrs ·

Osa näistä ”terroristeista” julistettiin terroristeiksi vain, koska olivat ex-muslimeja, ateisteja tai seksuaalivähemmistöön kuuluvia.
Saudit hirttävät, mestaavat ja ristiinnaulitsevat toisinajattelijat. Lännessä ja Suomen uutisoinnissa kerrotaan heidän ”teloittaneen terroristeja”, mainitsematta että osa heistä murhattiin asioista, joiden ei pitäisi olla rikos, eikä todellakaan terrorismia.
Kertakaikkiaan ällöttävää.
 

Saudi-Arabian energiaministeri Ylelle: Saudit tulossa mukaan Venäjän arktisen alueen maakaasuntuotantoon

Saudi-Arabia elää öljy-yhtiö Aramcon varoilla.
Kuningashuone haluaa yksityistää osan yhtiöstä ja kansainvälistää sen liiketoimintaa.

Ras al-Khair Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Aramco on listautumassa pörssiin ja varoja ollaan sijoittamassa maakaasutuotantoon Venäjän arktiselle alueelle, kertoo energiaministeri Khalid al-Falih Ylen haastattelussa.

Saudi-Arabian budjetista neljä viidesosaa tulee öljyntuotannosta ja se on ongelma.
Monen öljyvaltion tavoin sauditalous on liian yksipuolinen, mikä tekee siitä riskialttiin.
Öljyn kysynnän ja hinnan heilahtelut ovat este valtion kehitykselle, kun kansa vaatii muutoksia.

Tämän on tiennyt yksinvaltaisesti hallitseva kuningashuone jo pitkään, mutta vasta nyt talouden rakenteeseen on luvassa muutoksia.


Energiaminister Khalid al-Falih vahvistaa Ylen haastattelussa, että päätös Aramcon osittaisesta yksityistämisestä on tehty ja listautuminen on työn alla.

– Se tapahtuu kahden vuoden sisällä. Toivon, että vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla, Khalid al-Falih sanoo.

Listautumista odotettiin jo viime vuoden lopulle, mutta näin ei käynyt.

Energiaministeri Khalid al-Falih muistuttaa, että listautuminen on valtava työ, jossa pankeille ja investoijille on annettava asteittain tietoja Aramcon tilasta ja öljyn saatavuudesta.

Yksi ensimmäisistä merkittävistä uutisista oli huhtikuun alussa välitetty tulostieto, joka kertoi Aramcon olevan maailman tuottavin yritys.
Sen voitto viime vuodelta oli 111 miljardia dollaria eli noin sata miljardia euroa.

– Aramco on kurinalainen, erinomaisesti johdettu yhtiö. Nykyisin se toimii kuningaskunnan alueella.
Jotta liiketoiminnan kansainvälistyminen onnistuisi, osa siitä on syytä myydä, selvittää energiaministeri Khalid al-Falih.


Yhteistyö Venäjän kanssa pitkällä

Nykyinen kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoi jo kolme vuotta sitten halustaan muuttaa Aramcon omistussuhteita.

Edelleenkin ainut arvio listautumisen suuruudesta on prinssiltä itseltään.
Hän on lausunut, että Aramcosta voitaisiin myydä sijoittajille viisi prosenttia ja näin koota arviolta sata miljardia dollaria uutta pääomaa.

Saudi-Arabia on jo pari vuotta valmistellut useiden eri alojen ja etenkin energiapuolen yhteistyötä Venäjän kanssa.
Tätä pohjusti kuningas Salman bin Abdulaziz al-Saud ensimmäisellä valtiovierailullaan Moskovaan lokakuussa 2017.

Pian tämän jälkeen viime vuonna öljy-yhtiö Aramco ja Venäjän toiseksi suurin maakaasuyhtiö Novatek allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyöstä nesteytetyn maakaasun tuottamiseksi.

– Listautumisen jälkeen Aramco haluaa tuottaa globaalisti LNG:tä arktisilla alueilla Venäjän kanssa, sanoo energiaministeri Khalid al-Falih.

Venäjä on Krimin valtauksen takia kansainvälisten pakotteiden kohteena, mutta Saudi-Arabia ei ole Krimin tilanteeseen ottanut kantaa.
Jokainen lisäsumma suurinvestointeihin on Venäjällä tervetullut.


Novatek avasi ensimmäisen LNG:n kuljetusreitin vuoden 2017 lopulla.
Laivalinja kulkee Jamalin niemimaalta Norjan rannikkoa pitkin Belgian Zeebruggeen.

Novatekin johdon mukaan neuvottelut Saudi-Arabian kanssa etenevät hyvin.
Hallituksen puheenjohtaja Leonid Mikhelson tulkitsee High North News -verkkojulkaisussa, että sopimus Saudi-Arabian miljardi-investoinneista LNG 2-projektiin "on enää kuukausien päässä''.

Toisenlainen käsitys aikatauluista on kuitenkin Saudien energiaministerillä, joka ajoittaa Venäjä-yhteistyön vasta öljy-yhtiö Aramcon listautumisen jälkeiseen aikaan.

Lopullisesta järjestyksestä riippumatta Saudi-Arabian tavoite on selvä.
Se haluaa Aramcosta monipuolisen energiayhtiön, joka operoi ympäri maailmaa öljynetsinnässä, jalostamotoiminnassa ja petrokemian hankkeissa.
 
Saudi-Arabiassa on tehty kaksi erillistä drooni-iskua öljy-yhtiö Amracon tuotantolaitoksiin
Iskujen tarkka kohde, niiden aiheuttaman vahingon laajuus tai iskujen tekijä ei ole tällä hetkellä tiedossa.
Ulkomaat
14.9.2019 klo 09.17
Khuraisin öljykenttä Saudi-Arabiassa.

Khuraisin öljykenttä Saudi-Arabiassa. Arkistokuva vuodelta 2008.Ali Haider / EPA


Saudi-Arabian tärkeisiin öljykohteisiin on tehty kaksi drooni-iskua.
Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Aramcon tuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen seurauksena on syttynyt tulipaloja, joka on saatu hallintaan, kertoo Saudi-Arabian sisäministeriö.
Iskujen tarkka kohde tai niiden aiheuttaman vahingon laajuus ei ole tällä hetkellä tiedossa.
Iskut sattuivat aamuneljältä paikallista aikaa.
Itäisen Saudi-Arabian Abqaiqissa sijaitsee yksi maailman suurimmista öljynjalostuslaitoksista. Khuraisin öljykenttä sijaitsee jalostamolta noin 190 kilometriä lounaaseen. Siellä sijaitsee Saudi-Arabian toiseksi suurin öljykenttä.
Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Huthikapinalliset ovat viime aikoina lisänneet ohjus- ja lennokki-iskujaan Saudi-Arabiaan, joka on vastannut iskuihin iskemällä kapinallisten kohteisiin.
Lähteet: Reuters, AFP

https://yle.fi/uutiset/3-10971193
 
Kielipoliisi: Aramco.

Drone-isku Saudi Aramacon öljyjalostamoihin – Maailman arvokkain yhtiö tulessa

Iskun kohdetta Saudi Aramacoa on sanottu maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Sen on kaavailtu listautuvan pörssiin.

Aramcoa on pidetty maailman arvokkaimpana yhtiönä. Saudit ovat itse arvioineet yhtiön arvoksi noin kaksi biljoonaa, eli kaksi tuhatta miljardia dollaria. Bloombergin mukaan yksi biljoona voisi riittää. Yhtiö on erittäin kannattava.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/drone-isku-saudi-aramacon-oljyjalostamoihin-maailman-arvokkain-yhtio-tulessa/6249894d-b9d6-41fb-b59c-4c4dda040531

Entinen Ar(abian)-Am(erican) (Oil) Co(mpany).

Saudi Aramco
(Arabic: أرامكو السعودية‎ ʾArāmkō al-Saʿūdiyyah), officially the Saudi Arabian Oil Company (formerly Arabian-American Oil Company), is a Saudi Arabian national petroleum and natural gas company based in Dhahran, Saudi Arabia.[4][5]

https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Aramco
 

Isku öljykentille vähensi Saudi-Arabian tuotannon alle puoleen – Öljyn hinnan uskotaan nousevan reippaasti, Pompeo syyttää Irania iskuista

Saudi-Arabia on joutunut vähentämään öljyntuotantoaan alle puoleen normaalista varhain lauantaina tapahtuneiden drooni-iskujen vuoksi.

Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Aramco kertoo verkkosivuillaan, että päivittäisestä raakaöljyn tuotannosta vähennetään 5,7 miljoonaa barrelia.
CNN:n mukaan öljynviejämaiden yhteisön OPEC:n viimeisimpien tilastojen mukaan Saudi-Arabia tuotti elokuussa 9,8 miljoonaa barrelia päivässä.
Yhteensä öljyä tuotetaan maailmassa noin 100 miljoonaa barrelia päivässä, joten noin viisi prosenttia koko maailman öljytuotannosta on nyt poissa käytöstä.
 
Nyt olisi kyllä kiva olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa selityksiä miten tässä nyt näin pääsi käymään. Tosin onhan tuolla aavikolla lentelytilaa, oikeastaan hämmentävää, kuinka heikosti tuo Khuraisin kenttä on suojattu. Abqaiqiin iskeminen ei kyllä pitäisi olla mahdollista..
...
Lähde: https://irangeomil.blogspot.com/2019/05/analysis-saudi-arabian-air-and-missile.html , iskujen kohteet lisäsin silmämääräisesti Google Mapsin perusteella.
Alla siteeratussa YLE:n jutussa Saudien öljylaitoksiin iskeneiden aseiden laukaisupaikkaa arvuutellaan – yksi vaihtoehto on Irakin aavikko oli vähän juttua tuosta suojauksesta. Yksi mainittu seikka oli että Houthit olisivat joskus aiemmin pistäneet lennokki-iskuilla Patriotien tutkia pois pelistä. Sellaisesta tosin ei näiden viimeisimpien öljykenttäiskujen kohdalla ole tainnut olla puhetta. Mutta ehkä tämä voisi osaltaan tarkoittaa ihan sitäkin, että ohjusten jne. torjunta ja lennokkien torjunta ovat jotenkin fundamentaalisesti erilaisia tehtäviä tms.? Onhan Venäjän tukikohtaan Syyriassakin tehty lennokki-iskuja, joista osa on mennyt perillekin asti, enkä ainakaan muista uutisissa mainitun, että Venäjä olisi missään vaiheessa edes yrittänyt käyttää S-300/S-400 -ohjuksia lennokkien torjuntaan. Näihinhän Patrioteja kai lähinnä voisi verrata?

Joka tapauksessa melkoista tuhoa aiheuttaneet iskut öljykentille ja öljyn tuotantolaitoksille ovat kolaus saudien asevoimille. Abqaiqin öljylaitosten suojana on huippumoderneja amerikkalaisia Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta nyt ne eivät voineet hyökkäykselle mitään.

Aiemminkin huthit ovat tehneet kohteeseen törmäävillä lennokeilla iskuja saudien Patriot-järjestelmän valvonta- ja tulenjohtotutkiin. Niiden tuhouduttua Patrioteilla ei ole voitu torjua myöskään huthien ballistisia ohjuksia.
 
Wikipedia on joskus ajan tasalla... Iskuja koskevassa Wikipedia-artikkelissa osui silmiin maininta ja linkki 15.9.2019 eli tänään julkaistuun Middle East Eye:n juttuun, jonka mukaan isku olisi tehty Irakista ja kyseessä olisi ollut kosto Israelin Irakiin tekemistä iskuista. Jutun mukaan saudit olisivat rahoittaneet Israelin iskuja.

Juurihan tuossa edellä linkittämässäni YLE:n uutisessakin oli aprikoitu, josko iskut olisivatkin tulleet Irakista eikä Jemenistä.

EXCLUSIVE: Iranian drones launched from Iraq carried out attacks on Saudi oil plants
The strikes which paralysed the Saudi oil industry on Saturday morning, forcing it to halve its output of crude oil, were made by Iranian drones launched from Hashd al-Shaabi bases in southern Iraq, a senior Iraqi intelligence official has told Middle East Eye.

The attacks on Abqaiq and Khurais, two key Aramco facilities in eastern Saudi Arabia, were in retaliation for Israeli drone strikes on Hashd al-Shaabi bases and convoys in August, which were co-ordinated and funded by the Saudis, the official said.
 
Back
Top