Uutisia Saudi-Arabiasta

Maidan

Respected Leader
Venäjää minäkin epäilisin, koska Iran joutuu pelkäämään kostoa omiin öljylaitoksiinsa. Mutta tiedä sitä sitten, että miten hurmoshenkisiä Iranissa satutaan olemaan.
Minusta tässä kysymys öljyn hinnasta ja sen ylös saamiseksi, kuka ei rahan takia takia tekisi näin helposti rikoksia kun Venäjä. Tai ne putten valvonnassa olevat oligharhit/rikolliset. Kun öljyhinta nouse vaikka sataseen puttella ei ole mitään hätä.
 

Merkava

Kenraali
Itse veikkaan isä aurinkoisen jotain palkkasotilas poppoota vaikka sitten Houthien tunnuksien alla. Kenen talous on eniten riippuvainen öljyn hinnasta?
Kait se sitten Venäjä on mutta minun tiedot tästä kriisistä ovat niin vajavaiset, että jään taustalle seuraamaan.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

hansai

Supreme Leader

Jukkis

Eversti
Eikö joku ollut jo laskeskellut, että Iranista olisivat tulleet. Se, onko Iranikaan niin kahjo, on sitten eri asia.

Enhän yleensä tiedä mistään mitään, mutta tuo paikka taitaa olla juuri ja juuri Kalibr:n lyhimpienkin kantama-arvioiden sisäpuolella Kaspianmereltä laukaistuna. Iranin yli ne sieltä tulisivat. Kahjo temppu keneltä hyvänsä, siitä ei voi kiistellä.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Saudi Aramco: USD 111 miljardin voitto ja USD 356 miljardin myyntituotot.

In April, it opened its account books for the first time, announcing it posted $111.1 billion in net profit in 2018, up 46 percent on the previous year, and generating $356 billion in revenues.

The opening of its secretive accounts was designed to increase transparency ahead of the IPO which is the cornerstone of de facto leader Crown Prince Mohammed bin Salman’s “Vision 2030” reform plans for the country.

However, the listing has been repeatedly delayed, with analysts citing low oil prices as well as squeamishness over disclosing facts and figures about the firm which have traditionally been viewed as state secrets.

https://gulfnews.com/world/gulf/saudi/saudi-aramco-from-prosperity-well-to-energy-giant-1.1568585780701
 

hansai

Supreme Leader
Analyysi: Iran julkeaa iskeä Saudi-Arabiaan, koska USA:n uskottavuus on riekaleina

Tänään klo 12:55
Jaakko Isoniemi

Lähi-idässä niitetään nyt USA:n niin sanotun ulkopolitiikan satoa, kirjoittaa Iltalehden ulkomaantoimittaja Jaakko Isoniemi.

Ulkopolitiikassa on sellainen jännittävä piirre, että johdonmukaisuudella saavutetaan useammin tuloksia kuin poukkoilulla. Presidentti Donald Trump on tehnyt poukkoilusta tavaramerkkinsä, Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella.

Keep ’em guessing.

Trump on pitänyt hyvänä ajatuksena, että hän voi toimia arvaamattomasti.Esimerkiksi ensin hän uhkaili Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla”, kunnes alkoi kaveerata herra Kimin kanssa ja katselee nyt – neuvotteluiden kariuduttua – lammasmaisesti sivusta kun maa testailee ohjuksiaan.

Samalla tavalla linja on ollut hakusessa Lähi-idässä. Epävakauden siemen kylvettiin jo reilu
vuosi sitten, kun Trump veti Yhdysvallat yksipuolisesti ulos JCPOA:sta, kansanomaiselta nimeltään Iranin ydinsopimuksesta. Sopimus oli Trumpin mukaan ”huonoin ikinä”.

Savu nousi Saudi-Arabian tärkeistä öljyntuotantolaitoksista lauantaina.
Savu nousi Saudi-Arabian tärkeistä öljyntuotantolaitoksista lauantaina.

Savu nousi Saudi-Arabian tärkeistä öljyntuotantolaitoksista lauantaina. NASA WORLDVIEW HANDOUT

Eihän se toki täydellinen ollut. Oikeastaan kukaan sopijaosapuoli ei ollut siihen täysin tyytyväinen, mikä toisaalta alleviivaa sopimuksen tärkeyttä ja neuvotteluiden onnistumista. Kompromissiin päästiin, koska kaikki sellaista halusivat. Sopimus toimi ja sitä ei rikottu.

Sitten posliinikauppaan marssi norsu. Washington alkoi kohdistaa Teheraniin ”maksimaalisen paineen” strategiaa.

Iran jaksoi katsella JCPOA:n ja taloutensa murenemista vuoden verran. Sitten se ryhtyi toimiin. Ajallinen yhteys Iranin uhkausten ja Persianlahden tapahtumien välillä on olemassa.

Siteerataanpa Kekkosta: Niin on, jos siltä näyttää. Eli oletetaan – siis oletetaan – että kaikkien viimeaikaisten Persianlahden tapahtumien takana on tavalla tai toisella Iran: tankkeri-iskut touko- ja kesäkuussa,
Saudien öljyputkeen tehty isku toukokuussa ja viikonvaihteen jalostamoiskut, ovat kaikki peräisin Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen arkkivihollisen Iranin kädestä.

Osumatarkkuus oli Abqaiqista julkaistujen kuvien perusteella erinomainen.

Osumatarkkuus oli Abqaiqista julkaistujen kuvien perusteella erinomainen.

Osumatarkkuus oli Abqaiqista julkaistujen kuvien perusteella erinomainen. USA:N HALLINTO / AP

Takuuvarmasti Iran ainakin ampui kesäkuussa Hormuzinsalmella yhden USA:n vakoilulennokin alas, sen väitetysti loukattua maan ilmatilaa, minkä Yhdysvallat tietysti kiisti. Tämän tempun jälkeen Yhdysvallat oli jo tekemässä sotilaallista kostoiskua Iraniin, jonka presidentti Trump väitetysti perui viime hetkellä kuultuaan, paljonko iskusta aiheutuisi kuolonuhreja (joko Trump ei ole ensimmäisellä kerralla kuunnellut iskun vaikutusarviota, tai sitten hän valehtelee).

Iskua ei siis toteutettu. Sittemmin Trump ilmoitti, että Iran uskoo vain voimankäyttöä ja uhkasi, että Iranin hyökkäyksiin vastataan musertavalla voimalla, joka voi jossain tarkoittaa täystuhoa.


Donald J. Trump

@realDonaldTrump

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1143529903238893568

Iran leadership doesn’t understand the words “nice” or “compassion,” they never have. Sadly, the thing they do understand is Strength and Power, and the USA is by far the most powerful Military Force in the world, with 1.5 Trillion Dollars invested over the last two years alone..

110 t.

17.42 - 25. kesäk. 2019
Twitter Ads -tiedot ja yksityisyys

43 t. ihmistä puhuu tästäJos kaiken takana todella on Iran, miten se julkeaa tai edes uskaltaa?

Vastaus on lopulta melko yksinkertainen. Se on ajettu pakotteilla pattitilanteeseen, josta pitää löytää ulospääsytie ja asymmetrinen toiminta on siihen yksi keino. Luodaan epävarmuutta, sekoitetaan pakkaa.

Katsotaan miten vastapuoli reagoi ja toivotaan myönnytyksiä. Yhdysvaltojen liittolaiset saattavat alkaa tehdä omia intressejään edistäviä ratkaisuja, jos ne eivät voi luottaa Trumpin Yhdysvaltojen tukeen ja apuun. Esimerkiksi tankkeri-iskut johtivat Arabiemiraattien ja Iranin tapaamiseen, jossa keskusteltiin laivaturvallisuudesta Persianlahdella – ensi kertaa kuuteen vuoteen. Muut liittolaiset ja isot pelurit taas voivat olla hanakampia ratkaisemaan umpisolmun, jos Iran pystyy luomaan tilanteen, jossa kaikki häviävät.

Sotaa ei halua kukaan.

Kuiraisin öljykentän laitoksiin iskettiin myös.

Kuiraisin öljykentän laitoksiin iskettiin myös.

Kuiraisin öljykentän laitoksiin iskettiin myös. USA:N HALLINTO / AP

Osin senkin varaan Iran saattaa laskea. Trump on osoittanut ja jopa suoraan sanonut, ettei halua sotkea maataan enää uusiin sotiin. Toinen jalka on jo ulkona Persianlahdelta ja kynnys siis korkealla. Tämän lisäksi USA:n ulkopolitiikka on ollut lievästi ilmaistuna poukkoilevaa, kansallinen turvallisuusneuvosto on sekaisin ja puolustusministeriä ei ole ollut yli yhdeksään kuukauteen.

Toimettomuudellaan USA on antanut Iranille viestin, että se saa jatkaa vanhaan malliin.

Trump on kompastunut samaan ansaan kuin edeltäjänsä Barack Obama Syyriassa. Kemiallisten aseiden piti olla punainen viiva, jota diktaattori Bashar al-Assad ei saisi ylittää. Hän ylitti, useita kertoja. Tyhjillä uhkauksilla on se vaikutus, ettei niihin pian enää uskota.

– Meillä on syytä uskoa, että tiedämme syyllisen. Aseet on ladattu ja odotamme vahvistusta, mutta haluamme kuulla Kuningaskunnalta kenen he uskovat olevan iskun takana ja miten meidän kannattaisi edetä, Trump tviittasi myöhään sunnuntaina.

Trumpilla on kova paikka toteuttaa uhkauksensa, mikäli hän haluaa säilyttää edes jonkinlaisen uskottavan pelotteen.

Nähtäväksi jää, mitä todisteita Yhdysvalloilla on esittää. Tähän asti USA on pitkälti perustanut väitteitään iskujen tekotapoihin ja niihin vaadittavaan teknologiaan ja osaamiseen.

Mikäli iskujen taustalla on Iran, maa on varsin kyvykäs peittämään suoran osallisuutensa käyttämällä sijaisjoukkoja. Esimerkiksi toukokuussa putkilinjaan Saudi-Arabiassa tehty isku tuli Yhdysvaltojen mukaan Irakin rajojen sisältä.Irakissa taas operoi Iranille uskollisia militantteja.

Hämmentävästi lauantaina pystyttiin halvaannuttamaan viisi prosenttia maailman öljyntuotannosta ja puskemaan raakaöljyn hintaa yli kahdeksan prosenttia ylöspäin. Saudi-Arabian ilmapuolustus tai tutkat eivät tiettävästi inahtaneetkaan. Huthit ottivat teosta vastuun. Melkoinen temppu rutiköyhän Jemenin kapinallisilta, joita Saudi-Arabia pommittaa kohti kivikautta ja maailman pahinta humanitaarista kriisiä.

Irakin Yhdysvallat ehkä valloitti, mutta muutoin George W. Bushinmäärittelemä ”pahan akseli” tekee mitä lystää.

Persianlahdella sovelletaan nyt maksimaalisen paineen strategiaa, eikä se paine tule Yhdysvalloilta.

Jemenissä on meneillään humanitaarinen kriisi, jota Saudi-Arabian mukanaolo syventää. Viime torstaina sanaalaisessa sairaalassa otetussa kuvassa poseeraa Sadia Ibrahim, 11 vuotta ja 12 kiloa.

Jemenissä on meneillään humanitaarinen kriisi, jota Saudi-Arabian mukanaolo syventää. Viime torstaina sanaalaisessa sairaalassa otetussa kuvassa poseeraa Sadia Ibrahim, 11 vuotta ja 12 kiloa.

Jemenissä on meneillään humanitaarinen kriisi, jota Saudi-Arabian mukanaolo syventää. Viime torstaina sanaalaisessa sairaalassa otetussa kuvassa poseeraa Sadia Ibrahim, 11 vuotta ja 12 kiloa. ZUMAWIRE / MVPHOTOS

 

Teräsmies

Respected Leader
Jos nuo kuvat ovat oikeita, niin ei ole risteilyohjuksia. Tekevät hieman isomman reiän.

Riippuu ihan siitä millainen panos ohjuksen sisällä. Saattaa olla ettei ollut mitään räjähdettä kyydissä ja tarkoitus oli lähettää viesti Saudeille Iranilaisten ohjuksien tarkkuudesta mikäli Saudeissa aletaan miettimään laajempaa konfliktia Irania vastaan.
 

Mortti

Kenraali
Riippuu ihan siitä millainen panos ohjuksen sisällä. Saattaa olla ettei ollut mitään räjähdettä kyydissä ja tarkoitus oli lähettää viesti Saudeille Iranilaisten ohjuksien tarkkuudesta mikäli Saudeissa aletaan miettimään laajempaa konfliktia Irania vastaan.
Onhan tuo melkoinen herätys, jos vähintään 17 tarkkaa osumaa on saatu perille öljyjalostamoon ilman että ainakaan toistaiseksi saatujen tietojen mukaan länsiteknologiaan pohjautuva ilmapuolustus olisi erityisemmin reagoinut hyökkäykseen. Jos hyökkäyksen takana on Iran, niin se on tainnut nousta risteilyohjuksissa länsimaiden tasolle?

Tosin sitä ihmettelen, ettei ainakaan vielä ole osunut silmiin mitään somevideoita tms. lentävistä risteilyohjuksista. Niin USA:n kuin Venäjänkin Syyriaan tekemista risteilyohjusiskuista sellaisia ilmaantui varsin pian.
 
Top