Uutisia Saudi-Arabiasta

Tässä marraskuulta cnn artikkeli tuotantokustannuksista. Yllättävää on länsimaiden isot investointikustannukset.
http://money.cnn.com/interactive/economy/the-cost-to-produce-a-barrel-of-oil/index.html

Johtunee ihan yksinkertaisesti erillaisista lainmääräämistä investoinneista. Ympäristösäännökset on yksi ja ihan kaikki muu turvallisuuteen liittyvä siinä sivussa. Britit ja Norja näyttäisi olevan noissa korkeimmilla sijoilla ja molempien tapauksessa taitaa olla kyse lähes yksinomaan merenpohjasta pumpattava öljy.
 
Johtunee ihan yksinkertaisesti erillaisista lainmääräämistä investoinneista. Ympäristösäännökset on yksi ja ihan kaikki muu turvallisuuteen liittyvä siinä sivussa. Britit ja Norja näyttäisi olevan noissa korkeimmilla sijoilla ja molempien tapauksessa taitaa olla kyse lähes yksinomaan merenpohjasta pumpattava öljy.

Joo eiköhän se oli juurikin näin.

Hieman ohi aiheesta , mutta tuo brittien öljyteollisuuden tilanne on aika huono ja ymmärtäähän sen jos barrelin hinta on nyt 35.62

Verohelpotuksia pyydellään. http://www.telegraph.co.uk/finance/...ndustry-to-face-wave-of-company-failures.html
 
Työelämä kaipaa muutoksia Persianlahden maissa
08.12.2015 http://maailma.net/artikkelit/tyoelama_kaipaa_muutoksia_persianlahden_maissa
N. Chandra Mohan

bahrain_5.img_assist_custom-250x167.jpg
(Kuva: Faris Algosaibi / cc 2.0)(IPS) -- Persianlahden öljymaiden on luotava miljoonia uusia työpaikkoja nuorille ja uudistettava rajusti talouttaan, julisti Bahrainin teollisuus-, kauppa- ja matkailuministeri Zayed al-Zayani avatessaan turvallisuutta ja kauppaa käsitelleen Bahrain Bay Forumin marraskuun lopulla.

Muutosvaatimusten taustalla on öljyn hinnan halpeneminen, mutta myös se, että alueen korkea nuorisotyöttömyys ruokkii terrorismia, kuten äärijärjestö Isisin värväystoimintaa.

Nuorison suuri väestöosuus on muuttumassa edusta kiroukseksi Persianlahdella. Saudi-Arabiassa ja Bahrainissa 15–24-vuotiaiden työttömyys on lähes 30 prosenttia. Omanissa ja Kuwaitissa ollaan 20 prosentin tuntumassa.

Öljytuloilla eläneet maat koettavat monipuolistaa talouttaan. Bahrain keskittyy koulutukseen, tele- ja muun infrastruktuurin parantamiseen sekä uusien yrittäjien kannustamiseen. Tavoitteena on rakentaa tietoyhteiskunta ja luoda työpaikkoja korkeasti koulutetuille.

Riippuvuus halpatyövoimasta
Persianlahden maiden teknologiasektorille ennustetaan kymmenen prosentin vuosikasvua viiden seuraavan vuoden ajan.

Toistaiseksi alueen työmarkkinat ovat kuitenkin täysin riippuvaisia vähän koulutetusta ulkomaisesta työvoimasta. Bahrainin yksityisen sektorin työntekijöistä yli 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Kuwaitissa osuus on 96 ja Qatarissa 98 prosenttia. Julkisen sektorin työntekijät taas ovat lähes poikkeuksetta kotimaisia.

Naisten alistettu asema yhteiskunnassa näkyy myös heikkona edustuksena työmarkkinoilla. Naisten osuus korkeakouluopiskelijoista on kasvanut nopeasti, mutta työvoimasta heitä on vain 30 prosenttia. Saudi-Arabian nuorista naisista on työtä vailla 55 prosenttia.

Persianlahden työmarkkinat ovat juuttuneet alhaisen ammattitaidon, matalien palkkojen ja huonon tuottavuuden kehään, sanoo kansainvälisen työjärjestön ILOn alueorganisaation apulaisjohtaja Frank Hagemann. Tuloerot ovat valtavat, ja alimman kastin vierastyöläiset altistuvat riistolle.

Kutistuvat öljytulot
Bahrainin työmarkkinaviraston johtaja Ausamah al-Absi myöntää maansa olevan huonossa kierteessä. Yrittäjät eivät hanki uusinta teknologiaa, koska se vaatisi huippukoulutettua työvoimaa. He tyytyvät vaatimattomiin laitteisiin, joita kouluttamaton halpatyövoima osaa käyttää, mutta se ei paranna yrityksen kilpailukykyä.

Öljytulojen väheneminen vaikeuttaa tilannetta. Jos se jatkuu, öljymaille tulee vaikeuksia maksaa korkeita palkkoja julkisen sektorin kotimaisille työntekijöille.

Paineet valtion tukien vähentämiseksi kasvavat. Se nostaisi muun muassa veden ja sähkön hintaa sekä koulumaksuja, mikä osuu kipeästi vierastyöläisiin. Ulkomaisen työvoiman asema käy yhä vaikeammaksi, ja sen määrät alkavat laskea, vaikka riippuvuus on vielä vahva.

Koulutustason, palkkojen ja tuottavuuden nostaminen ei ole öljymaillekaan yksinkertaista. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa 40 prosenttia korkeakoulutetuista on opiskellut humanistisia aineita tai islamia. Insinöörejä on vain 4 prosenttia. Oppisopimuskoulutusta tarjoaa Persianlahden maissa vain 17 prosenttia yrityksistä, kun maailmalla keskiarvo on kaksinkertainen.


Lue lisää:
 
Johtunee ihan yksinkertaisesti erillaisista lainmääräämistä investoinneista. Ympäristösäännökset on yksi ja ihan kaikki muu turvallisuuteen liittyvä siinä sivussa. Britit ja Norja näyttäisi olevan noissa korkeimmilla sijoilla ja molempien tapauksessa taitaa olla kyse lähes yksinomaan merenpohjasta pumpattava öljy.
Kyllä siinä taitaa olla myös työvoiman hintaa mukana. Eivät ne porauslautat ja -laitteet itse itseään rakenna ja asenna.
 
Kyllä siinä taitaa olla myös työvoiman hintaa mukana. Eivät ne porauslautat ja -laitteet itse itseään rakenna ja asenna.

Se on se toinen palkki. Jos siis napsautit pois sen "total cost" näytön, jossa on siis molemmat laskettuna yhteen.
 
Se on se toinen palkki. Jos siis napsautit pois sen "total cost" näytön, jossa on siis molemmat laskettuna yhteen.
Ei kun siinä on pääomakulut ja toimintamenot. Myös kertaluonteiset systeemin rakentamiseen ja käyttöönottoon menevät työvoimakulut ovat pääomakuluja. Toimintamenoihin taas kuuluu myös rautaa, kuten varaosat.
 
Sauditkaan ei pärjää kauan tällä öljyn hinnalla:
"Lähi-idän suurimpana öljyntuottajana tunnettu Saudi-Arabia on nauttinut öljytuloista ja käyttänyt niitä runsain mitoin erilaisiin suurprojekteihin. Pääkaupunkiin Riadiin on rakennettu maanalainen, Jeddan satamakaupunkiin lentokenttä ja terveydenhoitoon on sijoitettu miljardeja dollareita.
Alijäämä paisuu
Suruttoman tuhlauksen ajat ovat kuitenkin kohta ohi. Saudien kuningaskunta kärsii öljyn hinnan laskusta. Syykin on selvä: öljy muodostaa 80 prosenttia kuningaskunnan tuloista. Tänä vuonna julkisen talouden alijäämä uhkaa paisua jo 21 prosenttiin bruttokansantuotteesta öljyn halpenemisen takia. Vuodelle 2016 ennustetaan taas 19,4 prosentin alijäämää.
Syytä paniikkiin ei kuitenkaan vielä ole. Saudi-Arabialla on 730 miljardin dollarin rahavarannot, joita se voi käyttää tasatakseen öljyn hinnan laskusta aiheutuneita menetyksiä.
Kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka pitkään Saudi-Arabialla on tähän varaa? Kuningaskunta on käyttänyt tänä vuonna rahavarannoistaan jo 70 miljardia dollaria julkisen kulutuksen rahoittamiseen.
IMF varoittaa
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa nyt Saudi-Arabiaa. Jos kuningaskunta jatkaa nykyisellä tiellään, se on käyttänyt rahavaransa viidessä vuodessa. IMF vaatiikin Saudi-Arabiaa kiristämään talouspolitiikkaansa kriisin välttämiseksi.
Saudi-Arabia kärsii öljyn hinnan laskun lisäksi vakavista sosiaalisista ongelmista. Erityisesti koulutetut nuoret ovat tyytymättömiä yhteiskunnan tilaan. Korkeakoulututkinnosta huolimatta peräti 30 prosenttia on työttöminä, koska saudiyritysten on helpompi ja halvempi palkata ulkomaista työvoimaa.
Öljyn hinta on laskenut tänä vuonna sadasta dollarista 45 dollariin barrelilta. Lasku on aiheuttanut Lähi-idän öljymaille jo 360 miljardin dollarin menetykset."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015122120864927_ul.shtml
 
Mitä näemme tässä, on maailman energiamarrkinoiden uusjako. Saudi tovat tajunneet että fossiilisten energiamuotojen tuotantoon väistymässä muiden tekniikkojen kehittyessä ja myyvät pois niin kauan kuin menee kaupaksi. Heillä Plan B on hakusessa ja rahaa ulkomaille lapioineet pakenevat kun systeemi kaatuu. Jälljelle jää samantyyppinen paikka kuin se joka oli olemassa ennen hiilivetyjen hyödyntämistä.
 
Agence France-Pressen (AFP) mukaan saudeissa nostettaisi polttoaineiden hintoja 40 prosentilla. Hinta tuskin kovinkaan korkea on tämänkään jälkeen - (onko kenelläkään tietoa polttoaineiden hinnoista saudeissa? vastaukseksi kelpuutetaan myös KVG) - mutta tärkeämpänä pidän juuri signaalia minkä korotus mahdollisesti antaa.


vlad
 
Onko tuo Saudien ja Opecin öljyn tuotanto- ja hintastrategia optimaalinen? Heillähän on ajatuksena vallata markkinaosuutta ja poistaa suurten tuotantokustannusten öljyntuottajia pois markkinoilta. Mutta onko kilpaillulla commodity-hyödykemarkkinalla markkinaosuudella itsessään arvoa? Eikö Saudien vain kannattaisi pyrkiä maksimoimaan öljytulot lyhyellä aikavälillä?
 
Shiiamuslimit raivostuivat al-Nimrin teloituksesta – protesteja useissa maissa
Shiiat ovat aktivoituneet Saudi-Arabian toimeenpanemaa shiiapapin teloitusta vastaan muun muassa Irakissa, Iranissa, Intiassa ja Libanonissa. Arabiemiraatit ja Bahrain ovat puolestaan ilmaisseet tukensa liittolaiselleen Saudi-Arabialle.

Shiiamuslimit ovat reagoineet voimakkaasti useissa maissa Saudi-Arabian toimeenpanemaan shiiapapin Nimr al-Nimrin teloitukseen. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Shiiamuslimit ovat reagoineet voimakkaasti useissa maissa Saudi-Arabian toimeenpanemaan shiiapapin Nimr al-Nimrin teloitukseen.

Saudi-Arabia ilmoitti lauantaina teloittaneensa al-Nimrin ja kolme muuta shiiaa kymmenien terroristiverkosto al-Qaidan jäsenten lisäksi. Yhteensä teloituksia oli 47.

Al-Nimr oli keskeinen hahmo Saudi-Arabian shiiavähemmistön vuonna 2011 alkaneissa mielenosoituksissa. Hänet pidätettiin vuonna 2012. Saudi-Arabian sisäministeriö kutsui häntä "kapinamielialan lietsojaksi".

Irakilaisilta kovaa arvostelua
Irakin pääministerin Haider al-Abadin mukaan al-Nimrin teloituksella tulee olemaan vaikutuksia alueelliseen turvallisuuteen ja vakauteen. Hän kirjoitti Facebookissa, että äänten vaimentaminen ja vastustajien teloittaminen "ei johda muuhun kuin lisätuhoihin".

Merkittävä irakilainen shiialainen pappi Moqtada al-Sadr kehotti lauantaina shiioja osoittamaan mieltään teloituksen takia Saudi-Arabiaa vastaan Persianlahden maissa ja Irakissa.

– Kannustan vihaisiin mielenosoituksiin saudikohteiden edessä. Kehotan Irakin hallitusta olemaan avaamatta saudien lähetystöä, al-Sadr sanoi verkkosivuillaan.


http://yle.fi/uutiset/shiiamuslimit...oituksesta__protesteja_useissa_maissa/8567262
 
Videota Al Qatifista, Saudi-Arabiasta - Qatif sijaitsee Persianlahden rannalla "kivenheiton" päässä Bahrainista rannikolla:


Tiedä vaikka sheikki Nimr al-Nimrin teloituksella olisi todella kauaskantoisia seuraamuksia - tai jotain sellaista, jota maan johto ei kenties odottanut tapahtuvaksi.

vlad
 
Videota Al Qatifista, Saudi-Arabiasta - Qatif sijaitsee Persianlahden rannalla "kivenheiton" päässä Bahrainista rannikolla:


Tiedä vaikka sheikki Nimr al-Nimrin teloituksella olisi todella kauaskantoisia seuraamuksia - tai jotain sellaista, jota maan johto ei kenties odottanut tapahtuvaksi.

vlad
Oletko varma että pätkä ei ole vuoden 2013 protesteista?
77374810001_2513446853001_video-still-for-video-2513468017001.jpg


http://www.military.com/video/law-e...ored-vehicle-charges-protesters/2520655460001
 
Embedded media from this media site is no longer available

Bahrain Protesters Attack Police Vehicle With Molotov Cocktails (Bahrain)

(April 13th, 2012) Demonstrators in Bahrain set fire to police vehicles using fire bombs. Information on the 2011-2012 Bahrain revolution below. This happened on the 13th of April, 2012.
 
Agence France-Pressen (AFP) mukaan saudeissa nostettaisi polttoaineiden hintoja 40 prosentilla. Hinta tuskin kovinkaan korkea on tämänkään jälkeen - (onko kenelläkään tietoa polttoaineiden hinnoista saudeissa? vastaukseksi kelpuutetaan myös KVG) - mutta tärkeämpänä pidän juuri signaalia minkä korotus mahdollisesti antaa.

Bensa taisi maksaa Saudeissa luokkaa 22 centtiä/Litra, eli perheauton saa tankattua kympillä, jatkossa siihen meneekin sitten hirmuiset 13€. Mitenhän ne siellä pärjää?

Valistunut arvaus on että Saudeilla on vuosikymmenien aikana kertynyt niin paljon sijoitusvarallisuutta että pääomatulotkin ovat meikäläisittäin hurjat. Norjahan muistaakseni saa viidenneksen budjetistaan öljyrahastojen sijoitusten tuotoista. Elävät koroilla!
 
Valistunut arvaus on että Saudeilla on vuosikymmenien aikana kertynyt niin paljon sijoitusvarallisuutta että pääomatulotkin ovat meikäläisittäin hurjat. Norjahan muistaakseni saa viidenneksen budjetistaan öljyrahastojen sijoitusten tuotoista. Elävät koroilla!

Ja ellen väärin muita, niin siellä on laki minkä mukaan vain tietty osuus budjetista saa olla noita rahoja.
 
Venäläistrollien yksi vakioväittämä on että vaikka Venäjä kärsii matalasta öljynhinnasta niin muut maat - kuten Saudit ja Norja - kärsivät vielä enemmän. Tuohon voi aina vastata että öljyn jalostaminen on huomattavasti raakaöljyn pumppaamista ja kauppaa kannattavampaa toimintaa, näkyy mm. Fortumin busineksessa. Sekä saudeilla että norskeilla on omistuksessaan melkoisesti öljynjalostuskapasiteettia ja niiden jalostamobusinekselle on herttaisen yhdentekevää kenen omistamasta lähteestä öljy virtaa.

Tuo saudien bensanhinta, parikymmentä centtiä litra on mielenkiintoinen, jotenkin muistelen että suomessa jalostetun bensalitran veroton hinta on jossain 35 €urocentin hujakoilla per litra.
 
Onkohan kukaan koskaan listannut öljytuotteiden jalostajia suhteessa omiin raakaöljyvarantoihin. Suomi saattaisi olla kohtuu korkealla tuolla listalla.
 
Venäläistrollien yksi vakioväittämä on että vaikka Venäjä kärsii matalasta öljynhinnasta niin muut maat - kuten Saudit ja Norja - kärsivät vielä enemmän. Tuohon voi aina vastata että öljyn jalostaminen on huomattavasti raakaöljyn pumppaamista ja kauppaa kannattavampaa toimintaa, näkyy mm. Fortumin busineksessa. Sekä saudeilla että norskeilla on omistuksessaan melkoisesti öljynjalostuskapasiteettia ja niiden jalostamobusinekselle on herttaisen yhdentekevää kenen omistamasta lähteestä öljy virtaa.

Tuo saudien bensanhinta, parikymmentä centtiä litra on mielenkiintoinen, jotenkin muistelen että suomessa jalostetun bensalitran veroton hinta on jossain 35 €urocentin hujakoilla per litra.

Siis huolimatta tuosta jalostuskapasiteetista, saudeilla on matalammat tuotantokulut, joten tuo putler huorien väittämä kaatuu jo siihen. Nyt ryssät pumppaavat tietääkseni ennätysmääriä, jotta saavat hinnoista huolimatta kaavittua kasaan mahdollisimman paljon rahaa. Tämä tulee luultavasti kostautumaan, koska en usko siellä aloitettavan uusia projekteja, koska se ei kannata ja kenelläkään ole siihen rahaa muutenkaan. Tämä toki voi koskea muutakin maailmaa, mutta öljyn hinta tuskin nousee kovin korkealle siitä huolimattakaan, koska uudenlaiset tuotantomenetelmät tulee käyttöön sillä sekunnilla, kun se vain on tuottoisaa.
 
Back
Top