Uutisia Ukrainasta

ctg

Supreme Leader
BAN
Ukraine's military draft will end with this week's round of autumn call-ups as the country moves to an all-volunteer force, President Viktor Yanukovych said.

Yanukovych made the announcement Tuesday at the International Peacekeeping and Security Center in the Lviv region as he revealed military reforms aimed at the creation of a "professional army."

"Today is the first day of the last military conscription," he said. "I think this year will be the last one. 2014 is the beginning of the development of modern Ukrainian army on a contractual basis." http://www.spacewar.com/reports/Ukraine_to_end_military_conscription_after_autumn_call-ups_999.html
 
Hipsteribaari pakeni Donetskista Kiovaan – nuori keskiluokka vetäytyi Ukrainan sota-alueelta
Ulkomaat 30.5.2015 2:00 Päivitetty: 30.5.2015 8:43

Jussi Niemeläinen

Helsingin Sanomat

Kiova. Helposti unohtuu, että ennen sotaa Itä-Ukrainan Donetsk oli ihan mukava kaupunki.

Erilaisilla rosvoparoneilla oli toki vahva asema, mutta ukrainalaisittain vauraassa kaupungissa oli kasvava keskiluokka, joka lensi lomille ulkomaille ja jonka autot tukkivat kadut.

Tämä nuori keskiluokka vietti myös mielellään aikaa kaupungin muutamissa kohtuuhintaisissa ravintoloissa ja baareissa. Yksi niistä oli hipsterien ja opiskelijoiden suosima kellaribaari Spletni (suomeksi Huhut tai Juorut) Puškinin bulevardilla.

"Baari avattiin Donetskissa 10. heinäkuuta 2013, joten ehdimme toimia siellä tasan vuoden", baarin perustaja ja omistaja Jevgeni Vasili kertoo.

Hän polttelee vesipiippua baarin uudessa osoitteessa Taras Ševtšenkon bulevardilla – Kiovassa.

Vasili siirsi baarinsa Kiovaan viime syksynä. Nyt se on taas tärkeä kohtaamispaikka monille Donetskin hipstereille. Iso osa heistä oli paennut Itä-Ukrainan sotaa Kiovaan jo ennen kuin heidän kantapaikkansa tuli perässä.

Yhä käynnissä oleva sota alkoi Itä-Ukrainassa viime vuoden huhtikuussa, kun asemiehet alkoivat vallata alueella hallintorakennuksia. Helmikuun lopulla idästä lähtöisin ollut silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli paennut maasta. Sitä ennen Kiovassa oli ammuttu kymmeniä mielenosoittajia. Maaliskuussa Venäjä oli liittänyt miehittämänsä Krimin itseensä.

Donetskissa tilanne oli huhtikuussa 2014 sekava. Kapinalliset olivat julistaneet alueelle niin sanotun kansantasavallan, mutta arki sujui vielä pääosin normaalisti.

"Toukokuussa ymmärsimme, että tämä on eikä pääty hyvin", Vasili muistelee.


Toukokuun lopulla Donetskin lentokenttää pommitettiin. Sota oli selvästi alkanut. Vasili huomasi sen myös baarissaan, sillä ensimmäisten joukossa pakenivat hänen asiakkaansa, pääosin Kiovaan ja muualle Ukrainaan.

"Bisnes alkoi kadota."

Kesäkuussa Vasili alkoi miettiä baarin sulkemista, kun rahat alkoivat loppua. Sitten yhtenä päivänä heinäkuussa baarissa ei käynyt yhtään asiakasta.

"Ei yhden yhtä ihmistä, vaikka olimme auki aamusta iltaan."

Vasili sulki baarin ja mietti mitä tehdä. Perhe oli jo sotaa paossa. "Tiesin, etten voi elää Donetskissa. En moraalisesti enkä taloudellisesti."

Kypsyi päätös siirtää baari muualle. Vasili kiersi Ukrainan isot kaupungit etsimässä paikkaa ja päätyi lopulta Kiovaan. Taras Ševtšenkon bulevardilta löytyi lopulta tila, joka muistutti riittävästi entistä paikkaa.

Muutosta piti neuvotella Donetskin uusien hallitsijoiden kanssa. Prosessi oli pitkä, sillä kansantasavallan väki ei millään halunnut päästää yrityksiä lähtemään.

Lopulta lupa tuli. Lokakuussa Vasili vuokrasi rekan, johon koko baari pakattiin. Julisteet, baaritiskin etupuolen sadat kirjat, matalat pöydät, lepotuolit, lamput.

"Sisustus on aivan identtinen Donetskin baarin kanssa. Toimme lähes kaiken sieltä mukanamme."

Kalle Koponen HS
1432873766149

"Sisustus on aivan identtinen Donetskin baarin kanssa. Toimme lähes kaiken sieltä mukanamme", Jevgeni Vasili kertoo.
Baari aukesi marraskuussa. Alkuun iso osa asiakkaista oli kanta-asiakkaita Donetskista.

"Kaikki asiakkaat eivät tiedä historiaa, eikä tarvitsekaan. Eivät ihmiset tule tänne vain sen takia, että olemme Donetskista. Se on hyvä, niin me halusimmekin. Ei tarkoituksena ollut vain avata baaria vanhoille donetskilaisille asiakkaille."

Baari siis menestyy, mutta evakon elämä ei ole helppoa.

"Minulle Donetsk oli täydellinen kaupunki elää, kotikaupunkini", Vasili sanoo. "Nyt me yritämme sopeutua tänne. Mutta kaukana on vielä se hetki, jolloin Kiovaa kutsuu kotikaupungikseen."


Tausta
Sota-alueelta paennut kaksi miljoonaa ihmistä
Ukrainan sosiaaliministeriön mukaan maassa on noin 1,3 miljoonaa sisäistä pakolaista eli evakkoa, joista hätätilaviraston mukaan 20000 on kotoisin Krimiltä. Lisäksi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 800000 ukrainalaista on hakenut turvapaikkaa tai oleskelulupaa ulkomailta sodan vuoksi.

Luvut eivät ole täysin luotettavia. UNHCR:n mukaan evakkojen määrä on oikeasti todennäköisesti ilmoitettua suurempi. Ulkomaille paenneista tiedot taas ovat vastaanottajamaiden ilmoittamia, eikä esimerkiksi Venäjän ilmoittaman vajaan 700000 sotapakolaisen määrää ole helppo varmentaa.

Silti voi sanoa, että Itä-Ukrainan sota on ajanut noin 2 miljoonaa ihmistä kotoaan. Näistä valtaosa on Venäjän tukemien kapinallisten hallussa olevilta alueilta tai rintamalinjan lähistöltä. Tällä alueella asui ennen noin 5 miljoonaa ihmistä.

Evakkoon on lähtenyt valtaosa keskiluokasta ja koulutetusta ammattiväestöstä. Osa on paennut taisteluita, osa yleistä laittomuutta kapinallisalueilla. Jäljelle jääneistä iso on eläkeläisiä, joiden asema on surkea, sillä Ukraina on lopettanut eläkkeiden maksun kapinallisalueiden asukkaille.

Ukrainan talous on romahtamaisillaan, ja kapinallisten hallitsemilla alueilla romahdus on jo tapahtunut. Kapinallisalueilla sota vaikeuttaa taloudellista toimintaa, mutta myös väestökadolla on vaikutus. Taisteluiden aiheuttamat tuhot pahentavat tilannetta.

Niinpä oikein kukaan ei tunnu olemaan halukas ottamaan romahtanutta aluetta kokonaan kontolleen. Vaikka tilanne ei jähmettyisikään jäätyneeksi konfliktiksi ja poliittiset olot normalisoituisivat, tuhot tekevät evakkojen kotiinpaluun vaikeaksi vielä pitkään.

________________________________________________________________________________________________


Muutosta piti neuvotella Donetskin uusien hallitsijoiden kanssa. Prosessi oli pitkä, sillä kansantasavallan väki ei millään halunnut päästää yrityksiä lähtemään.

Lopulta lupa tuli. Lokakuussa Vasili vuokrasi rekan, johon koko baari pakattiin. Julisteet, baaritiskin etupuolen sadat kirjat, matalat pöydät, lepotuolit, lamput.

Eipä ole vaikea arvata mikä oli neuvottelujen keskeinen kysymys: Paljonko?
 

 
Ulkomaat
"Ministeri on varas ja kuuluu vankilaan" - Saakashvili jatkaa puhdistustyötä Ukrainassa
Perttu Koistinen


Georgian entinen presidentti jatkaa korruptionvastaista työtään Ukrainassa. Samalla hänestä on tullut uuden kotimaansa suosituin poliitikko.

Kun Ukrainan presidentti Petro Poroshenko nimitti toukokuussa Mikheil Saakashvilin strategisen Odessan alueen kuvernööriksi, hän ei ehkä arvannut kuinka paljon Georgian entinen presidentti saisi aikaan reilussa puolessa vuodessa.

Saakashvili on tarttunut reippain ottein Ukrainaa koettelevaan korruptioon ja myös reaktiot ovat olleet sen mukaisia. Heti nimityksensä jälkeen hän laittoi alueensa tulli- ja poliisijohtoa uusiksi. Syyskuussa maan johtava oligarkki haukkui häntä omistamallaan tv-kanavalla "purevaksi koiraksi", joka pitäisi lähettää postiennakolla takaisin Georgiaan.

Tyytyväinen ei ole myöskään Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka luonnehti taannoin jokavuotisessa lehdistötilaisuudessaan Saakashvilin nimityksen kuvernööriksi olevan "sylkäisy jokaisen ukrainalaisen kasvoille".

Myös Ukrainan poliitikot ovat olleet helisemässä. Viime viikolla Saakashvili huusi maan sisäministeri Arsen Avakoville tämän olevan varas ja kuuluvan vankilaan. Avakov vastasi solvauksin, kehoitti Saakashviliä häipymään maasta ja heitti vesilasin sisällön häntä kohti.

Saakashvili on syyttänyt maan hallitusta korruption peittelystä valtionyhtiöissä viiden miljardin dollarin arvosta joka vuosi. Samaan aikaan kun pääministeri Arseni Jatsenjukin kannatus matelee yksittäisissä prosenteissa, on Mikheil Saakashvilistä tullut kuukausien kuluessa maan suosituin poliitikko.

Ennenaikaisien vaalien mahdollisesti häämöttäessä ensi vuonna hänen tulevaisuuden asemansa onkin herättänyt erilaisia spekulaatioita, kertoo Politico.

Saakashvili on itse ilmaissut, ettei hän ole kiinnostunut pääministerin tehtävästä. Eri taustalähteiden mukaan minimitavoite olisi kuitenkin varapääministerin paikka. Tämä saattaisi sopia myös presidentti Poroshenkolle, jonka tukea georgialaiselle pidetään selvänä ja miesten valtasuhteita arvioidaan jopa symbioottiseksi.

"Kuvernööri ei voi syyttää pääministeriä korruptiosta ja pysyä tehtävässään. Joko häntä pelätään tai häntä käytetään", luonnehtii ukrainalainen kansanedustaja tilannetta.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Toivottavasti tämä on merkki suuresta muutoksesta jossa omasta tulevaisuudestaan huolestuneet poiitikot hyppäävät korruptiokysymyksessä Saakashvilin kelkkaan ja ryhtyvät taistelemaan ilmiötä vastaan. Vielä kun media pysyy valppaana eikä sen mahdollisuuksia raportoida vallanpitäjien rötöksistä suitsita, Ukrainalla on mahdollisuus tehdä korruptiosta oikeastikin rangaistavaa toimintaa josta jää kiinni ja saa tuomion.

Jos tämä onnistuu Ukrainassa - toivottavasti onnistuu - niin Putinin vallan vertikaalin sortuminen on vain ajan kysymys. Ennemmin tai myöhemmin venäläisetkin kyllästyvät välistävetäjiinsä.
 
Timo Puustinen vei pakettiautollisen lahjoja Ukrainaan – kuuntele hänen tarinansa
Kaikki alkoi kaksostyttöjen syntymäpäiviltä. Viikko ennen syntymäpäiviä tyttöjen huone oli täynnä leluja, ja lahjaksi pyydettin vain käytettyjä, hyväntekeväisyyteen lähetettäviä leluja.


Kauppiaana toimiva Timo Puustinen keräsi käytettyjä leluja myös ostamalla niitä karkeilla. Vasta kun leluja oli jo melkoinen kasa, ryhtyi Puustinen kumppaneineen miettimään minne ne vietäisiin.

– Aioimme ensin viedä ne Pietariin katulapsille. Sieltä sanottiin, että heillä ei suurin hätä ole, että suurempi hätä on Ukrainassa. Sain tietää, että Mariupolissa on 500 orpoa, viedään lelut sinne, Puustinen kertoo.

Puustisen tarinassa on monta käännettä. Muun muassa kesärenkaiden vaihto Puolan rajalla tonttulakki päässä ja vierailu Ukrainan rintamalla. Kuuntele koko tarina klikkaamalla yltä hänen kuvaansa.

http://yle.fi/uutiset/timo_puustine...a_ukrainaan__kuuntele_hanen_tarinansa/8564364
 
Ulkomaat
"Ahvenanmaa elää Kremlin laajan varjon alla"
Kasperi Summanen


”Suomi… Vladimir Putin ei aivan tule mieleen, kun nimen kuulee ensi kertaa. Pieni suomalainen autonominen alue, Ahvenanmaa, elää kuitenkin Kremlin laajan varjon alla”, ukrainalainen Ukraine Today kirjoittaa verkkosivuillaan julkaistussa artikkelissa.

Ukrainalaismedian juttu on otsikoitu Varas naapurissa: Venäjän pitkä historia naapurimaiden itseensä liittäjänä. Siinä muun muassa todetaan, että "Moskovan hyökkäys on yhä vuosikymmenten jälkeenkin avoin haava Suomelle".

”Ahvenanmaa on autonominen alue aivan kuin Ukrainan Krim (...) Ahvenanmaan saaret olivat aikanaan Venäjän vallan alla. Vaikuttaa siltä, ettei Venäjän mielenkiinto suomalaista itsehallintoaluetta kohtaan ole vielä laantunut”, artikkelissa todetaan.

Ukraine Todayn mukaan Kremlin ote entisistä neuvostovaltioista on ilmeinen. Suomessa sitä ei ukrainalaismedian mielestä ole kuitenkaan niin helppo havaita.

Jutussa käsitellään muun muassa rajalla käytävää kauppaa ja kerrotaan Venäjältä Suomeen ostomatkoille tulevien turistien suurista määristä.

“Suomi tuki vahvasti Putinin hallintoa vastaan asetettuja pakotteita siitä huolimatta, että se johti useiden idänkaupasta elävien tehtaiden sulkemiseen. Suomalaiset seisovat lujasti päätöstensä takana.”

Ukrainalaistoimittaja on myös haastatellut suomalaisia rajavartijoita Vaalimaalla.

”Suomalaiset rajavartijat eivät juuri puhu poliittisista kannoistaan. Täällä kaikki pidetään piilossa katseilta – turvakameroita on silti joka puolella runsaasti. Ne tallentavat joka liikkeen.”

Toimittaja yrittää kysyä suomalaisrajavartijalta Karjalasta.

– Voin sanoa yhden ainoan asian. En voi puhua politiikkaa. Siitä on jo aikaa.

Ukraine Today kirjoittaa tavallisten suomalaisten sanovan, että he ”jakavat Ukrainan kärsimyksen”.

”Venäläiset varastivat kerran palan heidän maataan ja he tietävät miltä se tuntuu”, jutussa todetaan.

Ukrainalaismedian mukaan “puolueettomuudestaan tunnettu Suomen hallitus on muuttanut viime kuukausina dramaattisesti kansainvälistä kantaansa”.

”Maa on alkanut sijoittaa enemmän asevoimiinsa. Harjoittelua on lisätty ja jopa Nato-jäsenyyttä pohditaan. Se tietysti ärsyttää Venäjää.”
 
Kaksi peitetehtävissä ollutta erikoispoliisin rikostutkijaa kyttäsi kohdetta pikkukaupungissa 30 kilometrin päässä Kiovasta itään. Tarkoitus oli napata murtovarasjengi. Huippukoulutetun KORD-erikoispoliisin yksikkö oli lähistöllä valmiina tekemään pidätyksen.

Kyttäyspaikan lähistöllä olleessa talossa laukesikin varashälytin, minkä seurauksena paikalle tuli erillinen, omaisuuden suojeluun erikoistunut poliisiyksikkö. Se meni ja pidätti peitetehtävissä olleen kaksikon, joita epäili varkaiksi.

Tuolloin KORD luuli, että murtovarkaat olivat napanneet heidän kollegansa ja avasivat tulen.

Tulitaistelu kesti vain joitakin minuutteja. Kaksi pidätyksen suorittanutta poliisia, molemmat peitepoliisit ja yksi KORD:n jäsen kuoli luoteihin.

Varsinaiset rikolliset, kolmen murtovarkaan joukko onnistui pakenemaan paikalta, mutta he jäivät kiinni matkalla Kiovaan.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201612042200035936_ul.shtml
 
Kaksi peitetehtävissä ollutta erikoispoliisin rikostutkijaa kyttäsi kohdetta pikkukaupungissa 30 kilometrin päässä Kiovasta itään. Tarkoitus oli napata murtovarasjengi. Huippukoulutetun KORD-erikoispoliisin yksikkö oli lähistöllä valmiina tekemään pidätyksen.

Kyttäyspaikan lähistöllä olleessa talossa laukesikin varashälytin, minkä seurauksena paikalle tuli erillinen, omaisuuden suojeluun erikoistunut poliisiyksikkö. Se meni ja pidätti peitetehtävissä olleen kaksikon, joita epäili varkaiksi.

Tuolloin KORD luuli, että murtovarkaat olivat napanneet heidän kollegansa ja avasivat tulen.

Tulitaistelu kesti vain joitakin minuutteja. Kaksi pidätyksen suorittanutta poliisia, molemmat peitepoliisit ja yksi KORD:n jäsen kuoli luoteihin.

Varsinaiset rikolliset, kolmen murtovarkaan joukko onnistui pakenemaan paikalta, mutta he jäivät kiinni matkalla Kiovaan.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201612042200035936_ul.shtml


Minä veikkaan, että tämän mokan takana on se, että tämä KORD porukka ei koordinoi touhujaan muiden organisaatioiden kanssa, koska nämä saattaisivat laittaa vinkin konnille. Sellaista korruptio tai sen pelko teettää.
 
Minä veikkaan, että tämän mokan takana on se, että tämä KORD porukka ei koordinoi touhujaan muiden organisaatioiden kanssa, koska nämä saattaisivat laittaa vinkin konnille. Sellaista korruptio tai sen pelko teettää.
Pitäisikö eri turvallisuusviranomaisten välillä olla yhden keskuksen valvonnan alla liikkeet missä eri partiot liikkuvat. Partiot eivät tätä tiedä, mutta valvomo tai pari sellaista kyllä. Varmistus löydyttävä aina.
 
Pitäisikö eri turvallisuusviranomaisten välillä olla yhden keskuksen valvonnan alla liikkeet missä eri partiot liikkuvat. Partiot eivät tätä tiedä, mutta valvomo tai pari sellaista kyllä. Varmistus löydyttävä aina.

Tälläiseen johtopäätökseenhän sitä yleensä päädytään, mutta kun systeemissä on mätää, niin se voi olla vaikeaa suorittavassa portaassa luottaa tuollaisiin porukoihin, jos homma ei toimi.
 
Ei välttämättä toimi kaikissa maissa...kuten edellä sanottuna.
 
Tälläiseen johtopäätökseenhän sitä yleensä päädytään, mutta kun systeemissä on mätää, niin se voi olla vaikeaa suorittavassa portaassa luottaa tuollaisiin porukoihin, jos homma ei toimi.

Ukrainassa se luottamus joudutaan rakentamaan käytännössä tyhjästä - raunioiden päälle. En lainkaan ihmettele sitä ettei välttämättä ole luottamusta minkään sortin keskitettyä komentokeskusta kohtaan, kun on nähty missä tilassa maan turvallisuuskoneiston eri osat ovat olleet (ja ovat osin edelleen), joten nämä erikoisyksiköt eivät välttämättä halua, että yhtään ylimääräistä tietoa vuotaa ulos. Sisäinen luottamus voi olla jo kova, mutta ulkoinen luottamus ei sitten ole. Kestää vuosia (hyvinkin reilusti yli vuosikymmenen) ennen kuin päästään edes lähellekään normaalia tilaa, mikäli kehitys kulkee eteenpäin -> korruptio pienenee.

vlad
 
Tämä päivä on hyvä aloittaa kulttuurilla, 9. maaliskuuta 1814 (vanha aika 25.2.1814) syntyi Ukrainan kirjallisuuden isäksi kutsuttu runoilija ja humanisti Taras Ševtšenko (Тара́с Шевче́нко). Hänen vaikutusta modernin ukrainan kielen syntyyn ei voi väheksyä – olisiko sitä edes ilman Ševtšenkoa nykymuotoisena?

Ukrainalaisille ystävilleni hän on merkittävä vaikuttaja, kulttuurisesti sekä yhteiskunnallisesti edlleenkin arvostettu henkilö, hänen arvoa etenkään näinä aikoina ei voi väheksyä.

Taras Ševtšenkon syntymän 200 vuotisjuhlaan suunnitellussa filmiprojektissa "There are people" (ukrainaksi: «Є люди») tuottaja Serhyi Proskrunian onnistui tallentaa videokuvaa Serhyi Nigojanista – Euromaidanin ensimmäisiä kuolonuhreja – lukemassa otetta Ševtšenkon runosta ”Kaukasus” («Кавказ»):

Glory to you, the blue mountains constrained by ice and to you great knights by God not forgotten. Fight and overcome, God is helping you! Truth is behind you, strength is behind you, and liberty sacred!

Valitettavasti en onnistunut löytämään runoa alkuperäiskielellä.

TarasS.jpg

vlad
 
Jos Suomi haluaisi auttaa Ukrainan taloutta, niin eikun kaasubusseja tilaukseen. Jos paikallinen hintataso heijastuu näidenkin hintoihin, eivät olisi varmaan kovin kalliita. Eikös nyt EU:n ja Ukrainan välillä ole vapaakauppasopimuskin.

Bogdan Motors launches mass production of buses with gas engines
Bogdan Motors launches mass production of buses with gas engines
The Ukrainian bus manufacturer Bogdan Motors is launching mass production of Bogdan A22115 buses with gas engines, according to the company's press service. "This will allow the company to enter new markets and will provide the enterprise with orders. The new models of buses, trolleybuses and electric buses, including those with gas engines, fully comply with domestic and European environmental standards," the press service said in a statement. The Bogdan A22115 operates on methane; therefore, its level of harmful emissions is minimum compared that of diesel or gasoline engines. The bus has a wheelchair ramp for passengers in wheelchairs, as well as special places for people with disabilities in its front part. The total passenger capacity of the bus is 56 people, including 18 seats. The enterprise is currently capable of manufacturing up to 2,200 buses of the new model per year, it said.
 
Yhdysvaltain vakoilulentokone julkisti sijaintinsa - lenteli Krimillä Venäjän kiusaksi?
Maanantai 24.7.2017 klo 12.05

Yhdysvaltain RQ-4-vakoilulentokone julkisti viime torstaina sijaintinsa Itä-Ukrainaan ja Mustallemerelle suuntautuneesta tiedustelulennostaan.


Yhdysvaltain RQ-4-vakoilulentokone Ison-Britannian lentonäytöksessä vuonna 2010. (EPA/AOP)
Viime torstaina Yhdysvaltain RQ-4-vakoilulentokone lähetti julkisia sijaintitietoja lentoreitistään.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Yle. The Aviationist -ilmailublogista käy ilmi, että vakoilukoneen lentoreitti alkoi Sisiliasta, mistä se jatkui Kreikkaan ja Bulgariaan ja siitä Mustallemerelle.

Kone teki kierroksen kansainvälisessä ilmatilassa Sotšin yläpuolella ja kiersi Krimin rannikkoa pitkin. Itä-Ukrainassa kone lenteli noin 16 kilometrin korkeudessa transponderi päälle kytkettynä.

Koneen liikkeitä on voinut näin ollen seurata myös esimerkiksi FlightRadar- tai PlaneFinder-sivustoilla.

The Aviationist -blogissa spekuloidaan, että USA:n tarkoituksena oli nimenomaan härnätä ja kiusata Venäjää julkistamalla tiedustelukoneensa lentoreitin kaikkien nähtäväksi.

Yhdysvaltain RQ-4-vakoilulentokoneen on raportoitu aiemminkin tehneen tiedustelulentoja Venäjän tukikohtien yllä muun muassa Krimillä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201707242200282262_ul.shtml
 
Poroshenko peruutti Ukrainan kansalaisuuden Georgian ex-presidentti / Odessan ex-kuvernööri Mikheil Saakashvililtä sillä välin kun Saakashvili on matkalla USA:ssa. Saakashvilin oli alunperin tarkoitus auttaa Ukrainaa kitkemään korruptiota / siirtymään pois kommunismin perinnöstö, mutta jossain vaiheessa hänen ja Poroshenkon sukset menivät ristiin siitä huolimatta, että kumpaakin yhdistää vahvasti yhteinen vihollinen, Putin.

Nyt Saakashvili joutuu käytännössä joko anomaan turvapaikkaa USA:sta tai ottamaan riskin tulemisesta luovutetuksi Georgiaan, missä häntä odottaa syytökset oman presidenttikautensa aikaisista toimista (korruptiota tms.).

Saakashvili May Be Forced To Seek Asylum In United States, Legislator Says
Mikheil Saakashvili, the former Georgian president and Ukrainian governor who was stripped of his Ukrainian citizenship on July 26, may be forced to seek asylum in the United States, a Ukrainian legislator said.

Saakashvili said on Facebook that he was visiting the United States when Ukrainian President Petro Poroshenko stripped him of his citizenship, but he did not indicate whether he would seek to stay there.

The Ukrainian legislator from Poroshenko's faction in parliament, Serhiy Leshchenko, said on Facebook that if Saakashvili seeks to return to Ukraine, he would face extradition to Georgia to face charges for alleged crimes that occurred during his presidency.

Poroshenko had appointed Saakashvili, a reformist who became president of Georgia during the 2003 Rose Revolution but later fell out of favor, to be governor of the Odesa region in 2015. Poroshenko saw him at that time as an ally.

But Saakashvili resigned the post last year, complaining of official obstruction of his anticorruption efforts.
 
Poroshenko peruutti Ukrainan kansalaisuuden Georgian ex-presidentti / Odessan ex-kuvernööri Mikheil Saakashvililtä sillä välin kun Saakashvili on matkalla USA:ssa. Saakashvilin oli alunperin tarkoitus auttaa Ukrainaa kitkemään korruptiota / siirtymään pois kommunismin perinnöstö, mutta jossain vaiheessa hänen ja Poroshenkon sukset menivät ristiin siitä huolimatta, että kumpaakin yhdistää vahvasti yhteinen vihollinen, Putin.

Nyt Saakashvili joutuu käytännössä joko anomaan turvapaikkaa USA:sta tai ottamaan riskin tulemisesta luovutetuksi Georgiaan, missä häntä odottaa syytökset oman presidenttikautensa aikaisista toimista (korruptiota tms.).

Saakashvili May Be Forced To Seek Asylum In United States, Legislator Says
Poroshenko on oikeasti konna, kuten Groismankin ja suurin osa sitä säkistä.

Eikä heillä mennyt ristiin mitään, ne olivat alkuun niin eri maailmoista. Poroshenko edustaa korruptiota, siksi heillä ei alunperinkään ollut mitään yhteistä Saakashvilin kanssa. Poroshenko luuli että Saakashvilia voi ostaa, mutta ei onnistui.
Sitä paitsi peruttiinko kansalaisuuden tai ei on vielä vain puheiden tasolla. Minusta tämä on Saakashvilin pelottelua ja tämä todistaa kuinka tämä sama korruptoitunut säkki pelkkää Saakashvilia.Saakashvili voittaa helposti oikeudenkäynti tälläistä mielivaltaa vastaan, jos ne meinä valhellisin perustein ottaa kansalaisuuden pois. Tietenkin Poroshenkolle ei tästä tulee mitään, vai sille taholle joka tämän päätöksen tekee.
Mikä tahansa maa antaa mielelläni turvapaikan sellaiselle ihmiselle kun Saakashvili, mutta hän ei sellaista ajo hakea.
 
Poroshenko on oikeasti konna, kuten Groismankin ja suurin osa sitä säkistä.
No melkoiselta konnalta Poroshenko vaikuttaa, jos Iltalehden uutinen on totta: Poroshenko on evännyt Saakashvilin kansalaisuuden hänen alkuperäisessä kansalaisuushakemuksessaan olleiden väärien tietojen vuoksi. Saakashvilin mukaan kyseinen "vääriä tietoja" sisältävä hakemus on väärennös. Uutisessa on höysteenä mielenkiintoisia väitteitä FSB:n ja Putinin toimista Ukrainassa. Saakashvili väittää FSB:n tarkkailleen häntä Ukrainassa ja Putinin sopineen Poroshenkon kanssa Saakashvilin luovuttamisesta Georgiaan. Lisäksi Saakashvili menee jopa niin pitkälle, että kuvailee Ukrainan nykyhallitusta maan historian pahimmaksi. Tämä on jo aika pitkälle menevä lausunto... Saakashvili haluaa syrjäyttää Poroshenkon presidentinpallilta.

Muistatko Mihail Saakašvilin? Georgian ex-presidentti menetti Ukrainan kansalaisuuden ja uhoaa vievänsä vallan
Georgian entiseltä presidentiltä Mihail Saakašvililta on evätty Ukrainan kansalaisuus. Saakašvili vaihtoi Georgian passinsa ukrainalaiseen vuonna 2015, jolloin hän aloitti Odessan alueen kuvernöörinä. Sitä ennen hän toimi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon neuvonantajana.

Televisiokanava Doždin mukaan kansalaisuus evättiin keskiviikkona Porošenkon ukaasilla kansalaisuushakemukseen merkittyjen väärien tietojen vuoksi. Saakašvili ei ollut ilmoittanut olevansa pidätetty poissaolevana Georgiassa vuodesta 2014 alkaen.

Lauantaina Saakašvili julkaisi Facebookissa kuvan hakemuksesta, jonka perusteella hänen kansalaisuutensa evättiin, ja ilmoitti sen olevan väärennetty.

- Olen shokissa! Vakuutan, että tämä ei ole minun allekirjoitukseni eikä minun täyttämäni lomake, hän kirjoittaa saatteessaan.

Medialähteiden mukaan Saakašvili on tällä hetkellä Yhdysvalloissa sukulaistensa luona.

Haastaa Porošenkon

Venäläisen Ren-tv:n mukaan Saakašvili ei aio hankkia toisen maan kansalaisuutta eikä etsiä poliittista turvapaikkaa. Sen sijaan hän on sanonut georgialaiselle Rustavi 2 -kanavalle haastavansa Porošenkon.

- Lähihistoriassa on paljon esimerkkejä siitä, kuinka johtaja haluaa ajaa vastustajansa maasta, mutta vastustaja palaa ja syrjäyttää tämän johtajan, hän sanoi kanavalle Ren-tv:n mukaan.

- Porošenko syrjäytetään paluuni yhteydessä, Saakašvili vannoi.

Ukrainan Pravdalle antamassaan haastattelussa Saakašvili arvostelee rajusti Porošenkoa. Saakašvilin mukaan Porošenko on keskittynyt vain omiin bisneksiinsä.

- Suurin virheeni oli se, etten alun perin ymmärtänyt Porošenkon motiivia oikein. Se on hyvin yksinkertainen - ansaita rahaa. Olen työskennellyt presidentin hallinnossa ja tiedän, että suurimman osan ajasta työpaikallaan Porošenko ratkoo omia liiketoiminnallisia kysymyksiään, hän sanoo haastattelussa.

Saakašvili kritisoi, että Porošenko ja Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov jakoivat koko Ukrainan keskenään, niin parlamentin, luonnonresurssit kuin valtion omaisuudenkin. Edellisen pääministerin Arseni Jatsenjukin korvaaminen Volodimir Hroismanilla keväällä 2016 oli hänen mielestään oligarkkien sopupeliä.

- Lopputuloksena on rumin hallitus Ukrainan historiassa, hän lataa.

FSB vainosi

Saakašvili kertoo, että kesällä 2016 FSB vuokrasi kaikki asunnot Saakašvilin naapurista kerätäkseen hänestä arkaluonteista materiaalia. Vuoden 2016 lopussa Porošenkolle tuotiin uhkavaatimus Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta. Sen mukaan Saakašvili on siivottava Ukrainan politiikasta ja kuvernöörin pallilta.

Saakašvilin mukaan FSB veti väkensä takaisin, kun vakuuttuivat, että Saakašvili väistyy kuvernöörin tehtävistä.

- Sen jälkeen Porošenko kutsui minut luokseen ja sanoi, että "olet näemmä väsynyt Odessasta, mitä jos lähetetään sinut lähettilääksi Hollantiin", Saakašvili kertoo haastattelussa.

Hän kertoo nauraneensa Porošenkolle päin kasvoja, minkä jälkeen hänelle ehdotettiin Hollannin sijaan Kaakkois-Aasiaa.

- Eli hän lähetti minut rannalle Thaimaahan!

Vaiherikas historia

Mihail Saakašvili muistetaan kansainvälisesti etenkin siitä, että hän oli Georgian presidentti Venäjän kanssa käydyn sodan aikaan vuonna 2008. Saakašvili toimi Georgian presidenttinä vuosina 2004-2007 ja 2007-2013.

Presidenttiytensä jälkeen Saakašvili lähti Yhdysvaltoihin ja on sittemmin ehtinyt olla paljossa mukana.

Vuonna 2014 hän sai kotimaassaan syytteet virkaoikeuksiensa ylittämisestä mielenosoituksen hajottamisessa vuonna 2007 sekä televisiokanava Imedin omistajan omaisuuden takavarikoinnissa. Saakašvili pidätettiin poissaolevana.

Saakašvili oli talvella 2014 Kiovassa tukemassa mielenosoittajia. Helmikuussa 2015 Saakašvili nimitettiin Ukrainan presidentin Petro Porošenkon neuvonantajaksi.

Toukokuussa samana vuonna hän sai Ukrainan kansalaisuuden, luopui Georgian kansalaisuudesta ja aloitti Odessan alueen kuvernöörinä.

Saakašvili ajautui riitoihin silloisen pääministerin Jatsenjukin ja sisäministeri Avakovin kanssa. Hän jätti Odessan kuvernöörin tehtävät vuonna 2016 ja alkoi rakentaa omaa Uusien voimien liike -puoluetta oppositioon.


Ollakseen Putinin vihollinen, Poroshenko tuntuu käyttävän kovin samantapaisia keinoja Saakashviliä kohtaan kuin Putinin koneisto Navalnyä vastaan. Ja USA & EU vain seuraavat tyytyväisinä vierestä?

Sellaistakin on nyt sanottu, että Poroshenko olisi jo luvannut luovuttaa Saakashvilin Georgiaan.
 
No melkoiselta konnalta Poroshenko vaikuttaa, jos Iltalehden uutinen on totta: Poroshenko on evännyt Saakashvilin kansalaisuuden hänen alkuperäisessä kansalaisuushakemuksessaan olleiden väärien tietojen vuoksi. Saakashvilin mukaan kyseinen "vääriä tietoja" sisältävä hakemus on väärennös. Uutisessa on höysteenä mielenkiintoisia väitteitä FSB:n ja Putinin toimista Ukrainassa. Saakashvili väittää FSB:n tarkkailleen häntä Ukrainassa ja Putinin sopineen Poroshenkon kanssa Saakashvilin luovuttamisesta Georgiaan. Lisäksi Saakashvili menee jopa niin pitkälle, että kuvailee Ukrainan nykyhallitusta maan historian pahimmaksi. Tämä on jo aika pitkälle menevä lausunto... Saakashvili haluaa syrjäyttää Poroshenkon presidentinpallilta.

Muistatko Mihail Saakašvilin? Georgian ex-presidentti menetti Ukrainan kansalaisuuden ja uhoaa vievänsä vallan



Ollakseen Putinin vihollinen, Poroshenko tuntuu käyttävän kovin samantapaisia keinoja Saakashviliä kohtaan kuin Putinin koneisto Navalnyä vastaan. Ja USA & EU vain seuraavat tyytyväisinä vierestä?

Sellaistakin on nyt sanottu, että Poroshenko olisi jo luvannut luovuttaa Saakashvilin Georgiaan.
Poroshenko pelkkää Saakashvilia, tämä tämä perusti puoluen, joka kasvattaa suosiota, samalla Poroshenko yhä enemmään koetaan oman kansan ryöstäjäksi ja viholliseksi nro 2 Putinin jälkeen. Koko hänen ympärillä itse itseään kutsuva eliitti on täynnä samanlaisia vain omanedun tavoittelijoita. Jopa Maidanilla seisoneet ja Radaan menneet korruptoituneet, sisään sinne kävelivät köyhänä ja parin kk päästä jo ajaneet bemareilla ja mersuilla.
On poikkeuksia, kuten Saakashvili, mutta heitä on vähän.
Myös energiaa kansalle myyvät tahot Ukrainassa ovat suoran sanottuna hujareita. Ne myy kansalle moninkertaisesti nergia kaasua, väittävät ostavansa sitä kallilla Venäjältä, mutta se ei pitä edes paikkansa, eli ne törkeästi rahastavat oma kansaa, rikastuvat sitä miljoneilla joka kuukausi ja lähettävät rahansa offshoreihin. Ukrainan kansa kituu kitumista, eläkkeet ovat koko Euroopoan alhaisempia, mitään kunnon reformeja ei tapahtuu, tai tapahtuu, mutta hyvin hitaasti.
Saakashvili nosti käden Poroshenkon pyhimmästä pyhään - Panaman offshoriin. Tästä tämä pikkusieluinen kostava oksettava kosto - keksia valhe Saakashivilin pään menoksi. Ainoa kanava, Savik Shusterin, joka ei ollut oligharhien omistuksissa, on lopetettu jne.

Ukrainan tavallinen kansa on puun ja kuoren välissä, toisaalta on agressivinen Venäjä ja toisaalta omat varastelevat oligharkhit ja heidän lähellä olevat.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top