Suomen Kuvalehti kirjoittaa Komin tapahtumista seuraavaa:
Ulkomaat Eurooppa
Venäjä: Komin tasavallan ylin johto pidätetty – miljoonan dollarin kello takavarikoitiin kuvernööriltä
Presidentti Putinia on arvosteltu korruption vastaisen taistelun epäonnistumisesta.
Koko Komin tasavallan ylin johto Venäjällä on pidätetty epäiltynä valtion omaisuuden varastamisesta suuressa korruptiojutussa.
Komin tasavallan kuvernööri
Vjatseslav Gajzer ja 18 muuta korkeaa viranomaista otettiin kiinni lauantaina. Gajzerilta takavarikoitiin muun muassa kultainen täytekynä ja arvokellojen kokoelma. Kelloista hintavin maksaa noin miljoona dollaria.
Jokaisella kuvernöörillä on varmaankin kultainen täytekynä, kellokokoelma, oma lentokone ja offshore-yrityksiä Kyproksella,
pilkkaa toimittaja
Oleg Kašin Slonissa. Hän tarkoittaa edellistä kuvernöörin pidätystä maaliskuun lopulla. Silloin Sahalinin kuvernööriltä
Aleksandr Horošavinilta takavarikoitiin yli
puolen miljoonan euron hintainen täytekynä.
Gajzerin kassakaapista löytyi myös suunnitelma yksityisen suihkukoneen hankinnasta.
Gajzer oli pidätyshetkellä Moskovassa lähdössä ulkomaille. Suurin osa pidätetyistä oli lauantaina viettämässä vapaata joko Sotšissa tai Pietarissa.
Pidätykset tehnyt tutkintakomitea kutsuu Komin tapausta rikollisjärjestöksi, mutta Kašinin mukaan malli vastaa todellisuudessa tavanomaista aluehallintoa. Hänestä kukaan Venäjällä ei usko viranomaisten elävän palkallaan ja hoitavan tehtäviään lakien mukaan.
Kašinin arvion osuvuutta tukee se, että elokuun lopulla riippumaton mielipidemittauslaitos
Levada kyseli venäläisiltä arvioita presidentti
Vladimir Putinin saavutuksista ja epäonnistumisista.
Kyselyssä 33 prosenttia piti Putinin suurimpana ansiona Venäjän sotilaallisen voiman lisäämistä.
Pahimmaksi epäonnistumiseksi 29 prosenttia nimesi korruption ja lahjonnan vastaisen taistelun heikot tulokset.
Tutkintakomitean mukaan rikollinen toiminta Komissa on alkanut vuonna 2006 ja kyse on erilaisista muun muassa metsäteollisuuden ja maatalouden yritysten yksityistämiseen liittyvistä väärinkäytöksistä, joissa on suosittu sukulaisia.
Verkkolehti
Meduza ottaa esimerkiksi hotelli Jugorin tapauksen. Se on ensin myyty halvalla kuvernöörin sukulaisille mutta ostettu sitten takaisin valtiolle todellisesta arvostaan.
Pidätetty kuvernööri on kuulunut Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän korkeimpaan neuvostoon.
Kašinin mukaan ainoa asia, mikä pidätyksestä kertovassa tiedotteessa herättää epäilyä, on ilmaisu, että kuvernööri osoittautui ”yhtäkkiä” varkaaksi.
Kašinin mielestä valta Venäjällä on väline, jonka avulla hankitaan varallisuutta ja voidaan rikkoa lakeja. Kreml voi puuttua ongelmiin vain turvautumalla rikoslakiin. Niinpä Komissa pidätetyt ovat Kašinin tulkinnassa pohjimmiltaan poliittisen vainon uhreja.
Hän perustelee näkemyksen sillä, että syynä rikosjutun nostoon on joko se, että Gajzerin taustatukija vallan ylimmällä tasolla on heikentynyt, tai sitten joku toinen klaani haluaa Komin haltuunsa.
Toki Kashin pitää mahdollisena sitäkin vaihtoehtoa, että maassa olisi otettu käyttöön salainen ohjelma korruption vastaisessa taistelussa.
Talouslehti
Vedomosti lainaa lähellä Kremliä olevia lähteitä, joiden mukaan lupa Komin pidätyksiin on saatu presidentiltä.
Lehden haastattelema politiikan tutkija arvelee, että Venäjällä ollaan siirtämässä politikoinnin painopistettä ulkopolitiikasta maan sisäisiin asioihin.
Muuten pidätysten syiksi epäillään Kašinin tapaan sitä, että joku toinen halusi ottaa luonnonvaroiltaan rikkaan Komin haltuunsa eikä sen johdolla ollut riittävän korkeita suojelijoita.
Venäjälle tarvitaan vaikkapa viideksi vuodeksi korruption vastainen toimintayksikkö, vaatii Venäjän johtoa lähellä oleva tutkija
Sergei Markov hallituksen lehdessä
Rossijskaja gazetassa.
Markovin mukaan väärinkäytöksiin ryhtyvät pitäisi ottaa kiinni ennen kuin he ehtivät varastaa satoja miljoonia. Hänkin viittaa samaan kuin opposition riveihin kuuluva Kashin: tapaus herättää kysymyksen, kuinka moni muu kuvernööri toimii samaan malliin.
Komin kuvernöörin rinnalla samanveroisessa skandaalissa kylpee Pihkovan johtaja.
Niinpä verkkolehti
Slon magazinen päätoimittaja
Mihail Fišman kyselee, miksi Komin kuvernööri on julistettu roistoksi ja pidätetty mutta Pihkovan kuvernööri jatkaa rauhassa työtään.
Fishman vastaa toteamalla, että Gajzer on tehnyt uransa vain Komissa, mutta Pihkovan kuvernöörin
Andrei Turtšakin isä
Anatoli on Putinin vanhoja ystäviä. Fišmanin mukaan 33-vuotiaasta tavallisesta ihmisestä ei tule kuvernööriä edes Pihkovassa.
Talouslehti
Kommersant paljasti viime viikolla, että juuri kuvernööri Turtšak oli avainhenkilö, kun sovittiin toimittaja Oleg Kašinin hoitelusta. Tämä selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä pahoinpitelystä kotiovellaan marraskuussa 2010.
Kašin pakeni Sveitsiin mutta on nyt tullut takaisin Venäjälle ja kirjoittaa muun muassa verkkolehti
Slonissa. Kašinin hakkaamisesta on pidätetty kaksi henkilöä.
Kuvioon kuuluu vielä sekin, että pietarilainen verkkolehti
Fontanka kertoo useiden pidätettyjen ja Komissa korkeisiin asemiin kiivenneiden olevan kotoisin Pietarista tai muuten kytköksissä kaupunkiin.
Esimerkiksi Komia Venäjän parlamentin ylähuoneessa liittoneuvostossa edustanut 37-vuotias
Jevgeni Samoljov on Pietarista ja lisäksi vielä monin tavoin siteissä Turtšakin perheeseen.
Kašin itse epäilee
Slonissa, että Komin pidätyksillä voidaan tavoitella myös huomion siirtämistä Pihkovasta Komin tapahtumiin.