Uutisia Venäjältä

Tupakoitsijat tähtäimessä:
"Niiden Venäjän kansalaisten oikeutta ilmaiseen terveydenhuoltoon, jotka laiminlyövät pakolliset terveystarkastukset ja tupakoivat, olisi rajoitettava. Tällaisen ajatuksen esitti Venäjän terveysministeriön ennaltaehkäisevän lääketieteen johtava asiantuntija Sergei Boicov."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016020521072764_ul.shtml
Vodkaa ei sentään otettu vielä listalle ;)
 
Putlerin arvostelu senkuin kasvaa...

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/mihail_gorbatsov_mina_hapean_putinia-46290
Mihail Gorbatšov: Minä häpeän Vladimir Putinia

Venäjän vaalit olivat vapaampia Neuvostoliiton aikaan kuin nykyään, Mihail Gorbatšov sanoo.



  • 64b6fbfa85daa0a078ec1b17e7f6306c95d7acd8fe05c0b0b62de051ed0a5468


    Mihail Gorbatšov.

    (AFP/Lehtikuva)
Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov arvostelee Radio Svobodanvideohaastattelussa (alla) kovasanaisesti Venäjän nykyjohtoa.

Entisen neuvostojohtajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin hallitsee maata omien ystäviensä avulla. Gorbatšov sanoo Putinin nostaneen valtaan entisiä koulukavereitaan ja ”heitä, joiden kanssa hän on potkinut palloa kotikadullaan”.

”Minun mielestäni tällaista ’henkilökohtaisten suhteiden’ tyyliä ei voida hyväksyä”, Gorbatšov toteaa haastattelussaEuractivin käännöksen mukaan.

Mihail Gorbatšov sanoo, ettei voi hyväksyä järjestelmää, jossa kaksi henkilöä päättää kaikesta, ja toteaa "häpeävänsä" Vladimir Putinia ja pääministeri Dmitri Medvedeviä.

”He toimivat siivottomasti. Aivan kuin mitään yhteiskuntaa, perustuslakia tai vaalijärjestelmää ei olisi olemassakaan”, Gorbatšov lataa.

Hänen mukaansa Vladimir Putin on pettänyt Venäjän kansan ottamalla haltuunsa julkista omaisuutta uudistusten varjolla. Lopputuloksena on ollut lisää korruptiota.

Mihail Gorbatšovin mukaan nyky-Venäjän vaalit ovat vähemmän vapaita kuin Neuvostoliiton päivinä. Hän uskoo, että Venäjän oppositio olisi huomattavasti vahvempi ja maan tilanne täysin erilainen, mikäli vaalit olisivat reiluja.

“Turvallisuusviranomaisten ylivaltaa ja niiden ylettömiä oikeuksia päättää poliittisista asioista ja sekaantua ihmisten elämiin ei voida hyväksyä. Ne ovat aivan liiallisia”, Gorbatšov toteaa.

Hänen mukaansa Venäjä tarvitsisi nyt ennen kaikkea täysin uuden vaalijärjestelmän, joka antaisi ihmisille todellisen oikeuden tehdä valintoja.

 
Mediahuomio
Kadyrovista tuli uusi päänsärky Putinille

Venäjän federaatio on jaettu hallinnollisesti 85 liittovaltiosubjektiin, joiden johtajat kantavat titteliä presidentti, päämies tai kuvernööri. Aluejohtajat pitävät varovaisuussyistä matalaa profiilia Moskovan suuntaan eivätkä sekaannu valtakunnan politiikkaan.

Syynä varovaisuuteen on historiallinen muisti. Tsaarin Venäjällä ja Stalinin aikaan aluejohtajalle postitettu kutsukirje Kremlistä merkitsi joskus ylennystä, mutta useammin ”mustaa merkkiä” eli kuolemantuomiota. Parempi oli siis pysyä huomaamattomana tai kokonaan unohdettuna.

Nykyään kuolemantuomio on Venäjälläkin lakkautettu, mutta aluejohtajan asema ei ole kiveen hakattu. Viime syksynä presidentti Vladimir Putinin luottomieheksi luultu Komin tasavallan päämies Vjatšeslav Gaizer vangittiin korruptiosta epäiltynä ja erotettiin saman tien.

Venäjällä on kuitenkin yksi aluejohtaja, joka ei näytä varovaisuudesta piittaavan. Tšetšenian tasavallan päämies Ramzan Kadyrov esiintyy julkisuudessa useammin kuin muut aluepomot yhteensä.

Kadyrovista on kehkeytynyt lausuntoautomaatti, jonka kanssa moskovalaismedia pitää yhteyttä tietäen saavansa mehukasta juttumateriaalia. Tšetšeenijohtaja ilmiselvästi myös viihtyy julkisuudessa ja nauttii herättämästään huomiosta ja hämmingistä.

Kymmenen vuotta Tšetšeniaa itsevaltaisesti johtanut Kadyrov alkoi nostaa profiiliaan valtakunnanpolitiikassa Venäjän toteuttaman Krimin miehityksen ja Ukrainan kriisin yhteydessä.

Mies ilmoittautui Venäjän suurimmaksi patriootiksi ja lähetti Itä-Ukrainaan ilmeisesti tuhansia tšetšeenitaistelijoita.

Tammikuun puolivälissä Kadyrov luonnehti Venäjän opposition edustajia stalinistisin termein kansanvihollisiksi ja maanpettureiksi. Kuluneella viikolla hän aiheutti uuden kohun julkaisemalla Instagramissa videon, jossa Venäjän entinen pääministeri ja nykyinen oppositiopoliitikko Mihail Kasjanov oli kuvattu kiikaritähtäimen läpi ja liitteenä oli teksti: joka ei tottele, hänet napataan.

Aikaisemmin Kadyrovin nimi on liitetty esimerkiksi toimittaja Anna Politkovskajan ja oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhiin. Varsinkin Nemtsovin tapauksessa jäljet ovat johtaneet vahvasti Tšetšenian suuntaan, mutta viranomaisten murhatutkimukset eivät ole edenneet.

Venäjällä ihmetellään, mistä Kadyrovin aktiivisuus kumpuaa. Onko hän presidentti Putinin kätyri, jonka tehtäväksi on annettu opposition pelottelu?

Sangen mahdollista, mutta tuskin todennäköistä. Vaikka Kadyrov mielistelee esimiestään Putinia kaikin mahdollisin tavoin, niin todellisuudessa hän haastaa presidentin aseman korkeimpana vallankäyttäjänä.

Kadyrov on esimerkiksi todennut, etteivät Venäjän sisäministeriön yksiköt Tšetšeniassa toimi federaation alaisuudessa, vaan kyse on hänen omista joukoistaan. Tällainen puhe ärsyttää varmasti Putinia, ja presidentin reaktiota on odotettu.

Toistaiseksi Putin ei ole reagoinut Kadyrov-haasteeseen. Asiasta kysyttäessä hän on todennut pitävänsä Kadyrovia ”tehokkaana johtajana”.

Ilmiselvää kuitenkin on, että Putinin kärsivällisyys alkaa loppua. Tšetšeniaan on pumpattu 10 vuoden aikana anteliaasti venäläisten veronmaksajien ruplia, ja Kadyrov haluaa jatkossa lisää rahaa federaatiolta oman imperiuminsa pyörittämiseen.

Kadyrovin toinen hallituskausi päättyy parin kuukauden kuluttua. Tasavallassa järjestetään vaalit, eikä tšetšeenijohtajalla ole uskottavia vastaehdokkaita. Erään näkemyksen mukaan Putin on luonut Kadyrovista hirviön, eikä pääse enää tästä eroon.
 
Korkea Mikojanin johtaja on kertonut medialle että tehdas sai viime vuonna suuren (~50 konetta) MiG-29M (aka. MiG-35) -tilauksen "Pohjoisafrikkalaisesta maasta". Jos pitää paikkaansa niin kyseessä on varmaankin aikaisemminkin huhuttu Egyptin tilaus. Algeria on sitoutunut vahvasti Flankerien ostoon ja Marokko tai Tunisia ei varmaan tule kysymykseen nekään. (Ja ainoat sotatarvikkeet mitä Libyaan tätä nykyä toimitetaan ovat pommit sytytin edellä...).
MiGien kauppa on käynyt aika huonosti tämän vuosituhannen puolella ja valmistajan heikentyneestä asemasta kertoo mm. se ettei Syyriassa operoivaan mittavaan Venäjän arsenaaliin kuulu ainuttakaan MiGiä joten tällainen kauppa olisi kyllä puljulle taivaan lahja.
 
Lehtiväite: Tässä on Putinin itselleen valitsema seuraaja – jääkiekkokaveri avainroolissa Krimin valtauksessa
1454731232545.jpg

Alexei Djumin ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat helmikuussa 2016. Dyumin on juuri nimitetty Tulan alueen kuvernööriksi. (KUVA: ALEXEI DRUZHININ/SPOOTNIK/KREMLIN POOL)

Venäjän sotaisa linja ei ehkä muutu Putinin jälkeen. Daily Mail väittää, että Putinin itse valitsema seuraajaehdokas junaili Ukrainalle kuuluvan Krimin laittoman miehityksen.
Brittilehti Daily Mail kirjoittaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi jo valinnut seuraajansa. Lehti perustelee Kremlin valtakuvioiden tuntijoihin vedoten, että valinta olisi 43-vuotias Aleksei Djumin.

Yhtenä merkkinä tästä olisi Daily Mailin mukaan se, että varapuolustusministeri Djumin sai tällä viikolla hoidettavakseen Tulan alueen kuvernöörin tehtävät. Tula kuuluu Venäjän aseteollisuuden tärkeimpiin keskuksiin. Hänen ”rohkeuttaan” on yllättäen ylistetty maan valtalehdissä.

Pelaa jo jääkiekkoa Putinin kanssa
Aiemmin henkivartijanakin työskennellyt Djumin viettää jo vapaa-aikaansa Putinin lähipiirissä. Hän pelaa Putinin lähipiiriin kuuluvassa Kremlin väen omassa jääkiekkojoukkueessa.

Djumin pelaa maalivahtina Kremlin joukkueessa ja tästä on muutamien kommentaattorien mukaan tullut jo noloja tilanteita harjoitusotteluissa. Djumin on silloin tällöin joutunut päästämään Putinin ampumia kiekkoja maaliin hienotunteisella ja kohteliaalla tavalla.

Krimin ryöstön pääarkkitehti?
Djuminin väitetään junailleen Ukrainan syrjäytetyn presidentin, Viktor Janukovitshin pakenemisen ja päätymisen Venäjälle.

Djuminin komentamilla joukoilla oli lehden mukaan suuri rooli juuri silloin, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin.

Putin palkitsi Djuminin Venäjän urhoollisuusmitalilla ja ylensi hänet jalkaväen varakomentajaksi ja kenraaliksi. Joiden arvioiden mukaan Djumin toimisi myös GRU:n varajohtajana. GRU on Venäjän asevoimien sotilastiedustelun keskuselin.
 
Tämä on outo.

Tulan alueella alkanut ennennäkemättömien höynteisten leviäminen. Asiantuntijat eivät sulje pois että ne ovat lumikirppuja.
передает телеканал.

Pienia mustia hyönteisiä runsaassa määrisää nähtyy useissa paikakunnissa. Ne leviävät erittäin nopeasti ja ovat lähestymässä jo paikallisten asukkaiden taloja. Ne selviävät tulesta ja vedestä, liikuvat hypäten noin 15-25 cm korkeuteen.
Tulalaiset etnomologit tutkivat nyt niitä. Paikalla oli myös The Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Well-Being
http://d.pr/i/EaNU
http://www.kasparov.ru/material.php?id=56B9A354DAC84

Sverdlovskin aluella myös vesihanasta tuli matoja. Vettä kraanasta ei siellä saa juoda.

Edit. Löytyi parempi video.
Aika vastenmielinen näky, olettavat että ovat vaarattomia ihmisille ja menevät maahan kun ilma lämpenee 15 astetta. Joku puhuu diversiosta.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on outo.

Tulan alueella alkanut ennennäkemättömien höynteisten leviäminen. Asiantuntijat eivät sulje pois että ne ovat lumikirppuja.
передает телеканал.

Pienia mustia hyönteisiä runsaassa määrisää nähtyy useissa paikakunnissa. Ne leviävät erittäin nopeasti ja ovat lähestymässä jo paikallisten asukkaiden taloja. Ne selviävät tulesta ja vedestä, liikuvat hypäten noin 15-25 cm korkeuteen.
Tulalaiset etnomologit tutkivat nyt niitä. Paikalla oli myös The Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Well-Being
http://d.pr/i/EaNU
http://www.kasparov.ru/material.php?id=56B9A354DAC84

Sverdlovskin aluella myös vesihanasta tuli matoja. Vettä kraanasta ei siellä saa juoda.

Edit. Löytyi parempi video.
Aika vastenmielinen näky, olettavat että ovat vaarattomia ihmisille ja menevät maahan kun ilma lämpenee 15 astetta. Joku puhuu diversiosta.

Aika erikoinen hyönteislaji, kun talvellakin lumessa sikiää, mikä lie? ehkä täällä on joku alan asiantuntija, joka osaa selittää.
 
Ulkomaat
Sosiologi Venäjästä: Ihmiset eivät usko maan siirtyvän neuvostoajan totalitarismista demokratiaan
Propaganda on toiminut Venäjällä tehokkaasti, sanoo sosiologi Lev Gudkovin.

Krimin jälkeinen euforia on vaihtunut Venäjällä tietoisuuden kriisiin ja kokonainen sukupolvi on menetetty lännen vastaisella kampanjalla. Näin rankasti tiivistää talouslehti Vedomosti johtopäätökset arvostetun Levadan mielipidemittauslaitoksen seminaarista, jossa analysoitiin maan tilaa.

Vakaan tulevaisuuden uskon tilalle on tullut epävarmuus huomisesta. Tuntemus nousee tulojen laskusta ja työttömyyden uhasta, mutta kumpuaa myös aatteelliselta pohjalta, arvioi Levadan johtaja Lev Gudkov.

Sosiologin mukaan kyse on koko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen neljännesvuosisadan tilanne-arviosta. Hänestä ihmiset eivät enää usko, että ollaan siirtymässä neuvostoajan totalitarismista johonkin demokraattiseen.

Näkemys on Gudkovin mukaan seurausta maan johdon toiminnasta: on lopetettu poliittinen kilpailu, laitettu rajat kansalaisyhteiskunnalle, otettu media valvontaan ja nostettu propagandan avulla valtavirraksi neuvostokäsitykset.

Propaganda on Gudkovin mielestä toiminut tehokkaasti ja koko yhteiskunnan tapa orientoitua on saatu hämärtymään. Se on ollut mahdollista, koska tapahtumia (johdosta) poikkeavalla tavalla tulkitsevat on voitu diskreditoida eli tehdä heidät epäilyttäviksi. Samalla on Gudkovin mielestä pohjimmiltaan diskreditoitu itse reformit ja alettu puhua muutosten mahdottomuudesta.

Tietoisuutta koettelevaan kriisiin liittyy Gudkovin mukaan vielä se, että ollaan menettämässä tunne kuulumisesta suurvaltaan. Juuri tätä mielikuvaa hyödynnettiin Ukrainan ja lännen vastaisessa kampanjassa. Sen teho nojasi Gudkovin mielestä kykyyn käyttää hyväksi ihmisten alemmuuskompleksia ja epävarmuutta turvatun tulevaisuuden suhteen.

Lopputuloksena yhteiskunta samoin kuin eliitti ovat menettäneet käsitykset asioiden tilasta ja siitä, mihin maa on menossa, analysoi Gudkov. Hän korostaa, että tällä hetkellä poliittisia näkemyksiä tärkeämpiä mittareita ovat psykologiset.

Sosiologi viittaa siihen, miten yli puolet venäläisistä kokee hävinneensä perestroikan jälkeisissä uudistuksissa: se ei tarkoita halua palata Neuvostoliittoon vaan on yksinkertaisesti tilannearvio.

Orientoitumisen kriisiin liittyy tutkijan mukaan vielä voimaministeriöitä kohtaan tunnettu vahva luottamus. Valta nojaa juuri näihin voimaa käyttäviin laitoksiin, armeijaan, sisäministeriöön ja turvallisuuspoliisi FSB:hen.

Median ottaminen valtaapitävien valvontaan ja oikeuslaitokselta viety riippumattomuus ovat Gudkovin mukaan johtaneet demokraattisten arvojen häpäisemiseen ja siihen, että ihmisoikeudet ja oikeusvaltio koetaan vieraina arvoina.

Sosiologin mielestä lännenvastaisella kampanjalla on halvennettu arvot, jotka olisivat voineet olla pohja kehitykselle ja samalla on menetetty kokonainen sukupolvi. Gudkov uskoo kuitenkin, että aggressiivisella Ukrainan ja lännen vastaisella kampanjalla aikaansaatu ideologinen nousu on laantumassa ja vaikka löydettäisiin uusi vihollinen, seuraava mobilisaatio jää teholtaan heikommaksi.

Presidentti Vladimir Putinia ei toistaiseksi uhkaa mikään, koska maassa on Gudkovin mukaan edelleen ”hyvä tsaari ja huonot pajarit”. Kuitenkin pohjimmiltaan tutkijan mukaan ollaan tilanteessa, jossa Putinin tähti kääntyy laskuun.

Gudkovin mielestä venäläiset toki pitävät syynä kriisiin lännen vihamielistä toimintaa mutta sen rinnalla vahvistuvat käsitykset, ettei eletä pelkästään talouskriisiä vaan Putinin aikana muotoutunut malli on lakannut toimimasta.

Samassa seminaarissa puhunut professori Natalia Tihonova arvioi, että protestit alkavat vuoden, puolentoista päästä. Moskovan talouskorkeakoulussa (VSHE) työskentelevän Tihonovan mukaan kriisi koettelee eniten kahta toisistaan poikkeavaa ryhmää. Se on iskenyt Moskovan ja Pietarin korkeasti koulutettuun ja hyvässä asemassa olevaan ryhmään sekä pienten kylien asukkaisiin.

Pietarissa ja Moskovassa lähes kolmannes on hankkinut lisätuloja. Nyt niitä ei enää ole, joten juuri tämän menestyneen joukon on pitänyt luopua totutusta elämisen mallista: ulkomaanmatkoista ja hyvästä ruuasta. Keskiluokka voi silti sallia itselleen yhtä ja toista mutta kiinteistöjä ei enää ostella, kuvaa Tihonova.

Maaseudulla kylissä kärsitään irtisanomisista ja palkkarästeistä ja työttömyys on kaksinkertaistunut niissä viime vuoden aikana.

Tihonova kiinnittää huomiota siihen, miten vain neljänneksellä venäläisistä tulot ovat yli kaksinkertaiset verrattuna minimitoimeentulon rajaan. Gudkovin tapaan Tihonova toteaa venäläisten katsovan, että kriisi johtuu ulkoisista syistä. Samalla hän muistuttaa, etteivät korkea elintaso tai aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen elämään kuulu venäläisten enemmistön arvoihin.

Tihonova viittaa tutkimuksiin, joissa 40 prosenttia sanoo tärkeimmäksi asiaksi elämässä hyvät ystävät, onnellisen perheen ja oman asunnon sekä mahdollisuuden elää ”rehellisesti”. Vain kahdesta viiteen prosenttiin venäläisistä pitää tärkeänä tavoitteena vaurastumista ja vaikuttamista siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Toisen tutkimuslaitoksen mukaan ennakoidut kansalaisten protestit liittyvät työhön ja jäävät yksittäisiksi. Näkemys nojaa viime vuoteen, jolloin työpaikoilla järjestetyt mielenilmaukset kasvoivat 40 prosentilla.

Tyytymättömyyden oireita on kuitenkin ilmassa liittyen esimerkiksi uhkaavaan lääkepulaan. Gazeta.run mukaan jotkut yritykset ovat lopettaneet elintärkeiksi listattujen lääkkeiden valmistuksen, koska hintojen korotukset on kielletty.

Viranomaiset kiistävät ongelmat, mutta verkkolehti on haastatellut lääkevalmistajien liiton johtajaa Viktor Dmitrijeviä, jonka mukaan ministeriö tietää ongelman vaikka yrittää rauhoitella huolestuneita ihmisiä. Lääkkeissä käytettävät ulkomaiset raaka-aineet ovat kallistuneet ruplan devalvaation myötä.

Gazeta.run haastattelema asiantuntija arvelee, että viime vuonna tilastoitu kuolleisuuden nousu voi johtua siitä, ettei lääkkeitä tai hoitoa ollut saatavissa. Lääkekeskustelua on vauhdittanut Venäjää koetteleva influenssa-aalto, johon esimerkiksi Pietarissa on kuollut jo 57 ihmistä ja luvun odotetaan kasvavan

Pietarin oma verkkolehti fontanka.ru toteaa niin ikään, että lukijoiden kommentit ja sen omat selvitykset todistavat toista kuin terveysministeri Valeri Kolabutin vakuutukset. Ministerin mukaan lääkkeitä on apteekeissa ja niiden puuttuminen johtuu pelkästä ostoryntäyksestä.

Samaisesta hamstrauksesta kirjoittaa myös gazeta.ru toimituksen kommentissa, jossa vinoillaan Karjalassa ja Lipetskissä pidetyille ristisaatoille, joilla torjuttiin influenssaa. Gazeta.run mukaan ostoryntäys apteekkeihin kuuluu uuden ajan merkkeihin, joihin se laskee niin ikään jonot Moskovan konservatorion ympärillä. Siellä ihmiset jonottavat filharmonian vuosikortteja.

Ihmiset tietävät ostovoiman heikkenevän ja yrittävät pelastautua niin kuin parhaaksi katsovat, toteaa gazeta.ru ja vertaa tilannetta maassa lentokoneeseen, jonka miehistö puuhaa omia asioitaan eikä seuraa lentoreittiä.

Verkkolehti toteaa, miten Ukrainan Donbassissa haavoittuneille, vapaaehtoisina taistelemaan menneille oikeuksiaan vaatineille venäläisille on sanottu, että emme teitä sinne lähettäneet.

Johtopäätöksenä gazeta.ru toteaa, että pitäisi myöntää, että olemme itse ensisijaisesti moneen asiaan syypäitä eivätkä syypäitä ongelmiin ole vain Obama, Merkel tai Ukrainan ”fasistit” .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs läksitte...

Tekee varmaan hyvää Putinin armeijan värväystoiminnalle ja sotilaiden kiinostukselle komennusreissuihin.
 
Rautakauppaa järjestellään uusiin käsiin.
Kopioin tuon ilman linkkiä. Jos joku haluaa alkuperäisen niin TASS'in sivuilta löytyy.


YEKATERINBURG, February 9. /TASS/. A bankruptcy petition regarding Kurganmashzavod (KMZ) - Russia’s only enterprise manufacturing infantry fighting vehicles (BMP) - has been filed with the Kurgan Arbitration Court, the court press service told TASS Tuesday.

The petitioner is MTE Group registered in Moscow.

"The petition is connected with arrears on lease contracts of MTE Group and KMZ. Earlier the companies struck an amicable agreement, under which KMZ was to pay in two stages 41 million rubles ($515,000) of total debt on lease payments and some 1.9 million rubles ($23,800) of cancelation penalty," the press service said.

The court said Kurganmashzavod only paid 276,000 rubles ($3,460) out of the debt. "That’s why MTE Group demands that the plant be recognized bankrupt and that a bankruptcy commissioner be appointed," it said.

The petition was filed February 5 and has not yet been accepted for hearing. TASS was unable to get a comment from the plant.

KMZ, making part of Tractor Plants concern, is Russia’s only enterprise producing infantry fighting vehicles being in operational service with the armies of nearly 30 countries.

KMZ in 2015 struck a long-term contract with Russia’s Defense Ministry to supply in 2015-2017 more than 200 BMP-3 infantry fighting vehicles to Russian army units.

KMZ had wage arrears and a debt for gas to Gazprom mezhregiongaz Kurgan company.
 
Ulkomaat
Sosiologi Venäjästä: Ihmiset eivät usko maan siirtyvän neuvostoajan totalitarismista demokratiaan
Propaganda on toiminut Venäjällä tehokkaasti, sanoo sosiologi Lev Gudkovin.

Krimin jälkeinen euforia on vaihtunut Venäjällä tietoisuuden kriisiin ja kokonainen sukupolvi on menetetty lännen vastaisella kampanjalla. Näin rankasti tiivistää talouslehti Vedomosti johtopäätökset arvostetun Levadan mielipidemittauslaitoksen seminaarista, jossa analysoitiin maan tilaa.

Vakaan tulevaisuuden uskon tilalle on tullut epävarmuus huomisesta. Tuntemus nousee tulojen laskusta ja työttömyyden uhasta, mutta kumpuaa myös aatteelliselta pohjalta, arvioi Levadan johtaja Lev Gudkov.

Sosiologin mukaan kyse on koko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen neljännesvuosisadan tilanne-arviosta. Hänestä ihmiset eivät enää usko, että ollaan siirtymässä neuvostoajan totalitarismista johonkin demokraattiseen.

Näkemys on Gudkovin mukaan seurausta maan johdon toiminnasta: on lopetettu poliittinen kilpailu, laitettu rajat kansalaisyhteiskunnalle, otettu media valvontaan ja nostettu propagandan avulla valtavirraksi neuvostokäsitykset.

Propaganda on Gudkovin mielestä toiminut tehokkaasti ja koko yhteiskunnan tapa orientoitua on saatu hämärtymään. Se on ollut mahdollista, koska tapahtumia (johdosta) poikkeavalla tavalla tulkitsevat on voitu diskreditoida eli tehdä heidät epäilyttäviksi. Samalla on Gudkovin mielestä pohjimmiltaan diskreditoitu itse reformit ja alettu puhua muutosten mahdottomuudesta.

Tietoisuutta koettelevaan kriisiin liittyy Gudkovin mukaan vielä se, että ollaan menettämässä tunne kuulumisesta suurvaltaan. Juuri tätä mielikuvaa hyödynnettiin Ukrainan ja lännen vastaisessa kampanjassa. Sen teho nojasi Gudkovin mielestä kykyyn käyttää hyväksi ihmisten alemmuuskompleksia ja epävarmuutta turvatun tulevaisuuden suhteen.

Lopputuloksena yhteiskunta samoin kuin eliitti ovat menettäneet käsitykset asioiden tilasta ja siitä, mihin maa on menossa, analysoi Gudkov. Hän korostaa, että tällä hetkellä poliittisia näkemyksiä tärkeämpiä mittareita ovat psykologiset.

Sosiologi viittaa siihen, miten yli puolet venäläisistä kokee hävinneensä perestroikan jälkeisissä uudistuksissa: se ei tarkoita halua palata Neuvostoliittoon vaan on yksinkertaisesti tilannearvio.

Orientoitumisen kriisiin liittyy tutkijan mukaan vielä voimaministeriöitä kohtaan tunnettu vahva luottamus. Valta nojaa juuri näihin voimaa käyttäviin laitoksiin, armeijaan, sisäministeriöön ja turvallisuuspoliisi FSB:hen.

Median ottaminen valtaapitävien valvontaan ja oikeuslaitokselta viety riippumattomuus ovat Gudkovin mukaan johtaneet demokraattisten arvojen häpäisemiseen ja siihen, että ihmisoikeudet ja oikeusvaltio koetaan vieraina arvoina.

Sosiologin mielestä lännenvastaisella kampanjalla on halvennettu arvot, jotka olisivat voineet olla pohja kehitykselle ja samalla on menetetty kokonainen sukupolvi. Gudkov uskoo kuitenkin, että aggressiivisella Ukrainan ja lännen vastaisella kampanjalla aikaansaatu ideologinen nousu on laantumassa ja vaikka löydettäisiin uusi vihollinen, seuraava mobilisaatio jää teholtaan heikommaksi.

Presidentti Vladimir Putinia ei toistaiseksi uhkaa mikään, koska maassa on Gudkovin mukaan edelleen ”hyvä tsaari ja huonot pajarit”. Kuitenkin pohjimmiltaan tutkijan mukaan ollaan tilanteessa, jossa Putinin tähti kääntyy laskuun.

Gudkovin mielestä venäläiset toki pitävät syynä kriisiin lännen vihamielistä toimintaa mutta sen rinnalla vahvistuvat käsitykset, ettei eletä pelkästään talouskriisiä vaan Putinin aikana muotoutunut malli on lakannut toimimasta.

Samassa seminaarissa puhunut professori Natalia Tihonova arvioi, että protestit alkavat vuoden, puolentoista päästä. Moskovan talouskorkeakoulussa (VSHE) työskentelevän Tihonovan mukaan kriisi koettelee eniten kahta toisistaan poikkeavaa ryhmää. Se on iskenyt Moskovan ja Pietarin korkeasti koulutettuun ja hyvässä asemassa olevaan ryhmään sekä pienten kylien asukkaisiin.

Pietarissa ja Moskovassa lähes kolmannes on hankkinut lisätuloja. Nyt niitä ei enää ole, joten juuri tämän menestyneen joukon on pitänyt luopua totutusta elämisen mallista: ulkomaanmatkoista ja hyvästä ruuasta. Keskiluokka voi silti sallia itselleen yhtä ja toista mutta kiinteistöjä ei enää ostella, kuvaa Tihonova.

Maaseudulla kylissä kärsitään irtisanomisista ja palkkarästeistä ja työttömyys on kaksinkertaistunut niissä viime vuoden aikana.

Tihonova kiinnittää huomiota siihen, miten vain neljänneksellä venäläisistä tulot ovat yli kaksinkertaiset verrattuna minimitoimeentulon rajaan. Gudkovin tapaan Tihonova toteaa venäläisten katsovan, että kriisi johtuu ulkoisista syistä. Samalla hän muistuttaa, etteivät korkea elintaso tai aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen elämään kuulu venäläisten enemmistön arvoihin.

Tihonova viittaa tutkimuksiin, joissa 40 prosenttia sanoo tärkeimmäksi asiaksi elämässä hyvät ystävät, onnellisen perheen ja oman asunnon sekä mahdollisuuden elää ”rehellisesti”. Vain kahdesta viiteen prosenttiin venäläisistä pitää tärkeänä tavoitteena vaurastumista ja vaikuttamista siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Toisen tutkimuslaitoksen mukaan ennakoidut kansalaisten protestit liittyvät työhön ja jäävät yksittäisiksi. Näkemys nojaa viime vuoteen, jolloin työpaikoilla järjestetyt mielenilmaukset kasvoivat 40 prosentilla.

Tyytymättömyyden oireita on kuitenkin ilmassa liittyen esimerkiksi uhkaavaan lääkepulaan. Gazeta.run mukaan jotkut yritykset ovat lopettaneet elintärkeiksi listattujen lääkkeiden valmistuksen, koska hintojen korotukset on kielletty.

Viranomaiset kiistävät ongelmat, mutta verkkolehti on haastatellut lääkevalmistajien liiton johtajaa Viktor Dmitrijeviä, jonka mukaan ministeriö tietää ongelman vaikka yrittää rauhoitella huolestuneita ihmisiä. Lääkkeissä käytettävät ulkomaiset raaka-aineet ovat kallistuneet ruplan devalvaation myötä.

Gazeta.run haastattelema asiantuntija arvelee, että viime vuonna tilastoitu kuolleisuuden nousu voi johtua siitä, ettei lääkkeitä tai hoitoa ollut saatavissa. Lääkekeskustelua on vauhdittanut Venäjää koetteleva influenssa-aalto, johon esimerkiksi Pietarissa on kuollut jo 57 ihmistä ja luvun odotetaan kasvavan

Pietarin oma verkkolehti fontanka.ru toteaa niin ikään, että lukijoiden kommentit ja sen omat selvitykset todistavat toista kuin terveysministeri Valeri Kolabutin vakuutukset. Ministerin mukaan lääkkeitä on apteekeissa ja niiden puuttuminen johtuu pelkästä ostoryntäyksestä.

Samaisesta hamstrauksesta kirjoittaa myös gazeta.ru toimituksen kommentissa, jossa vinoillaan Karjalassa ja Lipetskissä pidetyille ristisaatoille, joilla torjuttiin influenssaa. Gazeta.run mukaan ostoryntäys apteekkeihin kuuluu uuden ajan merkkeihin, joihin se laskee niin ikään jonot Moskovan konservatorion ympärillä. Siellä ihmiset jonottavat filharmonian vuosikortteja.

Ihmiset tietävät ostovoiman heikkenevän ja yrittävät pelastautua niin kuin parhaaksi katsovat, toteaa gazeta.ru ja vertaa tilannetta maassa lentokoneeseen, jonka miehistö puuhaa omia asioitaan eikä seuraa lentoreittiä.

Verkkolehti toteaa, miten Ukrainan Donbassissa haavoittuneille, vapaaehtoisina taistelemaan menneille oikeuksiaan vaatineille venäläisille on sanottu, että emme teitä sinne lähettäneet.

Johtopäätöksenä gazeta.ru toteaa, että pitäisi myöntää, että olemme itse ensisijaisesti moneen asiaan syypäitä eivätkä syypäitä ongelmiin ole vain Obama, Merkel tai Ukrainan ”fasistit” .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs läksitte...

Tekee varmaan hyvää Putinin armeijan värväystoiminnalle ja sotilaiden kiinostukselle komennusreissuihin.
10cNt+

"Neuvostoliiton paluusta haaveileville,
valitkaa ajankohta:
20 luvun terrori ja nälkä
30 luvun nälkä ja terrori
40 luvun teurastus ja nälkä
50-60 luvun köyhyys
70-80 luvun defisiitti"
 
Viimeksi muokattu:
Tälle olisi voinut olla parempikin threadi mutta modet siirtäkööt tarvittaessa.


Ulkomaat 14.2.2016 klo 8:13
Putinin suuri peli

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Ensin Venäjä valtasi Krimin, sitten Putin lähetti pommikoneet Syyriaan. Venäjä näyttää mellastavan maailmalla miten haluaa. Onko kaiken takana suuri suunnitelma?

Venäjän toimet Ukrainassa olivat lännelle ensimmäinen viesti siitä, että Venäjä tekee mitä se haluaa.

Nyt Venäjän pommikoneet moukaroivat Syyrian hallintoa vastustavia kapinallisia ja tappavat enemmän siviilejä kuin ääri-islamistinen Isis. Kansainvälinen yhteisö voi vain katsoa sivusta ja huolehtia pakolaisista.

Onko Venäjän toimien takana presidentti Vladimir Putinin suuri peli, jossa länsimaat ovat joutuneet altavastaajiksi? Näyttää siltä, että meneillään on useita toisiinsa kytkeytyviä pelejä.


Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Heikko Ukraina putoaa Venäjän syliin
Venäjä ei kyennyt estämään Maidan-liikkeen jälkeistä vallanvaihtoa Ukrainassa, mutta se pystyi nappaamaan siltä Krimin.

Lisäksi Venäjä on auttanut sotilaallisesti Itä-Ukrainan kapinallisia. Sota on heikentänyt Ukrainan uutta hallintoa niin, ettei maan pääsystä Euroopan unioniin tai Natoon ole enää mitään pelkoa.

Länsi on antanut Ukrainalle vain taloudellista tukea ja se heikkenee jatkuvasti. Viimeksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti Ukrainaa rahoituksen vähentämisestä.

Venäjän tarvitsee siis vain odottaa, että Ukrainalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pyytää apua Venäjältä.

Länsimaat vastasivat Krimin valtaukseen talouspakotteilla, joiden kanssa Venäjä näyttää oppineen elämään.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Sotaretki Syyriaan on osa Lähi-idän valtapeliä
Ukrainan jälkeen Venäjä käänsi katseensa Syyriaan, joka on sen tärkein liittolainen Lähi-idässä.

Uusi vaihe maiden yhteistyössä alkoi viime syyskuussa, kun Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa.

Viisivuotisen sodan kenties ratkaisevia taisteluita käydään parhaillaan Aleppon kaupungissa.

Syyrian hallinnon tukeminen on Venäjän etujen mukaista. Venäjän ainoa tukikohta alueella on Syyrian Tartusissa. Syyria on ollut jo pitkään venäläisaseiden vakio-ostaja.

Jos Venäjä joutui Ukrainan kriisissä perustelemaan omia toimiaan suoranaisilla valheilla, on sotaretki Syyriaan ollut huomattavasti julkisempi operaatio.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad pyysi Venäjältä apua. Venäjälle kutsu oli riittävä peruste sotaretkelle riippumatta siitä, miten omavaltaisesta ja kansaa kurjistavasta hallinnosta on kyse.

Heti alussa kävi ilmi, että ääri-islamistisen Isisin sijaan Venäjän pääkohteena olivat Assadia vastustavat kapinallisryhmät.

Yhdysvaltojen mukaan yli 90 prosenttia iskuista on kohdistunut juuri kapinallisalueille. Joka kolmas uhri on ollut siviili.

Pelkästään tammikuussa Venäjän pommi-iskut tappoivat seitsemän kertaa enemmän ihmisiä kuin Isisin sotatoimet.

Länsimaat ovat tuominneet Venäjän toimet Syyriassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on syyttänyt Venäjää erityisesti iskemisestä siviilikohteisiin.

Putin ei välttämättä kuuntele edes EU:n arvovaltaisimpana pidettyä johtajaa. Yksi näpäytys oli Merkelin kärkkään arvostelijan, Baijerin pääministerin, kutsuminen vierailulle Moskovaan.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Venäjä haluaa heikon Euroopan
Onko Venäjän toimien takana presidentti Vladimir Putinin suuri suunnitelma lännen heikentämiseksi ja maan vallan laajentamiseksi?

Näyttönä suunnitelmallisuudesta on pidetty sitä, että Venäjä on aktiivisesti hakenut yhteyttä EU-maiden kansallismielisiin ryhmittymiin, joita yhdistää EU-kriittinen politiikka.

Näistä ryhmistä Ranskan äärioikeistolainen puolue Kansallinen rintama, Kreikan Kultainen aamunkoitto, Italian Forza Italia ja Unkarin Jobbik-puolue ovat avoimesti hyväksyneet Krimin valtauksen.

Ryhmät saavat Venäjältä joko taloudellista tai moraalista tukea. Monien EU-maiden mielestä Venäjä yrittää näin hajottaa EU:n yhtenäisyyttä ja painostaa maita lopettamaan Venäjän vastaiset pakotteet.

Venäjän silmissä EU on heikko. Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisikin on Venäjällä selitetty Euroopan omaksi viaksi.

Venäjän iskut ovat kuitenkin kiihdyttäneet Syyrian pakolaisvirtaa entisestään. Turkkiin arvioidaan pyrkivän lähiaikoina jopa satojatuhansia syyrialaisia, jotka pakenevat Aleppon taisteluita.

Jos Venäjän tavoitteena on entistä heikompi EU, pommitusten kasvattama pakolaisvirta Eurooppaan on omiaan tukemaan tavoitetta.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Kotirintaman tuki on varmistettava
Venäjän mielestä nykyinen maailmanjärjestys on perin juurin väärä. Venäjä kokee, että se on sysätty syrjään Yhdysvaltain johtamasta maailmanpolitiikasta, kun sen päinvastoin pitäisi olla mukana päättämässä asioista.

Venäjällä kansalaisten katseet on pitänyt kääntää pois kotimaan taloudellisista huolista, ja tässä ovat auttaneet iskut Syyriaan.

Suora toiminta vakuuttaa kansalaiset siitä, että Venäjä on suurvalta, joka uskaltaa tarvittaessa toimia toisin kuin voimaton länsi.

Venäjän toimet Syyriassa ja Ukrainassa on kyetty esittämään voitollisina eikä merkittäviä omia menetyksiä ole tullut.

Sotatoimia helpottaa se, että niille ei tarvitse hakea poliittista hyväksyntää maan sisältä. Kriittiset mielipiteet on tehokkaasti vaiennettu.

Putin on perustellut pommituksia myös sillä, että Lähi-idän kansannousuista alkaneet levottomuudet voivat levitä Keski-Aasian kautta Venäjälle.

Viranomaisten mukaan viitteitä riskeistä on jo saatu. Venäjä on kertonut muun muassa näyttävästi pidättäneensä pohjoiskaukasialaisia ja keskiaasialaisia, joiden epäillään suunnitelleen terrori-iskuja Venäjällä.

Venäjän mukaan pidätetyt suunnittelivat siirtyvänsä iskujen jälkeen Isisin riveihin Syyriaan.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Asemat Itämerellä säilytettävä
Venäjälle on tärkeää turvata Pietarin kaupunki ja pääsy Itämerelle.

Nyt Venäjä haluaa varmistaa kaasun viennin Saksaan. Suunnitelma toisen kaasuputken rakentamisesta on tehty, mikä voi tarkoittaa Venäjälle uutta syytä aktivoitua merialueella.

Kaliningradin saareke Itämeren rannalla on Venäjälle tärkeä strateginen tukikohta, jossa sillä on ilmatorjuntakalustoa.

Jos Itämeren tilanne kiristyisi entisestään, Venäjä voisi helposti eristää Baltian sulkemalla Valko-Venäjän kanssa Liettuan ja Puolan välisen rajan.

Venäjä kohtelee Baltiaa edelleen monin tavoin etupiirinään. Se yrittää vaikuttaa Baltian maiden asioihin venäjänkielisten vähemmistöjen kautta. Muistissa ovat edelleen Tallinnan vuoden 2007 Pronssisoturi-mellakat, joihin liittyi myös kyberhyökkäyksiä.

Venäjä seuraa Itämeren tilannetta tarkasti, mistä kertovat muun muassa viimeaikaiset ilmatilaloukkaukset.

Nato-maiden puolustusministerit ovat sopineet joukkojen lisäämisestä Itä-Eurooppaan. Lopullinen päätös tehdään Varsovan huippukokouksessa kesällä.

Venäjä tuskin seuraa suunnitelman toteuttamista toimettomana.

Suuri suunnitelma vai hyvä tilannetaju?
Venäjän toimien taustalla tuskin on etukäteen tarkasti valmisteltua suunnitelmaa.

Kansainvälisen politiikan tutkijat pitävät sen sijaan selvänä, että Putinin johtama Venäjä on taitava taktikko. Se on osannut käyttää hyväkseen ne hetket, jolloin iskut voidaan tehdä helposti kenenkään niihin puuttumatta.

Venäjän uuteen turvallisuuspolitiikkaan kuuluu se, että iskut tehdään pienillä nopean toiminnan erikoisjoukoilla ja -kalustolla. Vastapuolen heikkouksia hyödynnetään, voimakasta vastusta vältetään – eikä sitä ole myöskään ollut tarjolla.

Määräajoin Venäjä on myös muistuttanut olevansa ydinasevaltio, jolle on turha ryppyillä.

Venäjän on ollut helppo muistuttaa siitä, että muutkin maat ovat puuttuneet Syyrian sisäisiin asioihin. Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia ovat tukeneet vuosikausia Assadin vastaisia oppositioryhmiä, myös aseellisesti.

Länsi on lisäksi tukenut maan maltillista oppositiota, joka on nyt vaarassa kukistua.

Jos näin käy, Assadia jää vastustamaan vain ääri-islamistinen Isis.

Parhaimmillaan se voisi johtaa Isisiä vastustavien tahojen yhdistymiseen. Terrorismin vastainen taistelu on aiemminkin toiminut itää ja länttä yhdistävänä tekijänä.

Mahdollista on kuitenkin se, että Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia eivät hyväksy tukemiensa kapinallisryhmien tuhoamista. Syyrian kriisi voi siis yhä syventyä.

Länsimailta on toistaiseksi puuttunut sekä kykyä että halua puuttua asiaan.

http://yle.fi/uutiset/analyysi_mita...ri_suunnitelma_vai_teravaa_taktiikkaa/8669346

http://yle.fi/uutiset/mita_pelia_venaja_oikein_pelaa__katso_video/8669913
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän juoni selvisi
1455414539493.jpg

Julkaistu: 14.2. 9:24

Enää ei tarvitse arvuutella, minkä vuoksi Venäjä painostaa Suomea pakolaisilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen Münchenistä.
Suomessa on viime kuukaudet ihmetelty itärajan kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaa ja sitä, mikä ihmeen käsikirjoitus Venäjällä on koko draamalle laadittu.

Enää ei tarvitse arvuutella, sillä Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä Venäjän juonenkuviot kävivät selvääkin selvemmäksi.

Pääministeri Dmitri Medvedevin saksalaislehdelle antamasta haastattelusta, Venäjän varapääministerin Sergei Prihodkon lausunnoista ja muutamista Venäjän median artikkeleista voi tehdä johtopäätöksen, että Venäjän ensisijaisena tavoitteena on nyt saada Euroopan unioni luopumaan kiireen vilkkaa Venäjän vastaisista talouspakotteistaan.

Ja näyttää vahvasti siltä, että Moskovassa on tehty johtopäätös, jonka mukaan helpoimmin tähän tavoitteeseen voidaan päästä soveltamalla pientä eurooppalaista lähinaapuria vastaan kaikkia klassisia vaikuttamisen keinoja – eli toisin sanoen vuoroin kiristämällä, palkitsemalla ja uhkailemalla Suomea.

Suomesta yritetään tehdä EU:n ”heikointa lenkkiä”
Medvedevin Handelsblattille antaman haastattelun yksi pääviesteistä oli se, että Euroopan täytyy itse parantaa suhteet Venäjään, sillä Venäjä ei katso omasta puolestaan tehneensä mitään väärää esimeriksi Krimin vallatessaan. Tällä hetkellä Venäjä on myös voimansa tunnossa, sillä se tietää pitävänsä Syyriassa käsissään niitä lankoja, joilla joko tehdään rauha tai lähetetään Eurooppaan vielä entistäkin hurjempi pakolaisvyöry.

Medvedev myös kehotti kuuntelemaan Saksan entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä, joka oli jo neuvonut Eurooppaa purkamaan Venäjä-pakotteita kiitokseksi siitä, että Minskin Ukraina-rauhansopimuksen kohdista edes joitakin on sentään jo pantu täytäntöön.

– Schöder on oikeassa. Ne (pakotteet) olivat virhe. Nyt (Euroopan) täytyy vain löytää itsestään rohkeus tunnustaa se, Medvedev lateli.


Mikäli Suomi luopuisi pakotteista ja saisi muunkin Euroopan luopumaan niistä, ikävyydet suhteissa olisivat hetkeksi ohi.

Mikä rooli tässä kaikessa on sitten varattuna Suomelle?

Näyttää siltä, että Venäjä laskee nyt sen varaan, että Suomi on pian niin suurissa talousvaikeuksissa sekä pakotesodan että turvapaikanhakijoiden vuoksi, että Suomesta saadaan se ”heikoin lenkki”, joka lipeää itse ensimmäisenä Euroopan unionin pakoterintamasta ja parhaimmillaan myös taivuttelee kaikki muutkin unionin maat hyväksymään Venäjä-pakotteiden purkamisen.

Tästä ajattelusta yksi kuvaava esimerkki löytyy Kremliä lähellä olevasta Vzgljad-lehdestä, joka kirjoitti viikko sitten näin:

– Euroopan unionin Venäjän-vastaisessa talousrintamassa kaikkein heikoimmaksi lenkiksi on osoittautunut Suomi. Kaikista Euroopan unionin maista Suomi on kärsinyt eniten Venäjän talouskriisistä ja pakotesodasta. Apua voisi löytyä uusista Moskovan kanssa sovittavista yhteistyömuodoista, joita valmistelevat nyt molempien maiden hallitukset.

Sama Suomen suurilla talouskärsimyksillä vihjailu jatkui myös Venäjän varapääministerin Prihodkon haastattelussa, kun hän pohjusti Medvedevin ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön perjantai-illan tapaamista Münchenissä.

Prihodkon mukaan Medvedevin ja Niinistön keskusteluissa tärkeimmäksi aiheeksi nousisi nimenomaan se, ”miten suomalainen liike-elämä ja suuret suomalaiset investoijat kokevat pakotteiden vaikutukset”. Prihodko ei siis tahallaan sanonut sanaakaan itärajan pakolaistulvasta, vaan osoitti, että juuri talouspakotteet ovat se asia, josta Venäjä haluaa puhua.

Venäjä on mestari piilottamaan todelliset aikeensa
Lisäksi Prihodko kertoi Venäjän panneen tyytyväisyydellä merkille sen, että Suomi aloittaa jälleen Venäjän kanssa hallitustenvälisen talouskomission tapaamiset.

– Olemme havainneet, että suomalaisilla kumppaneillamme on kiinnostusta ylittää nykyinen suhteiden vaikea tilanne, johon me olemme joutuneet ilman meidän (Venäjän) omaa syytä, hän muotoili.

Tästä kaikesta muodostuu niin sanotusti venäläinen vihje, jonka Kreml yrittää saada Suomen tajuamaan.

Eli siis mikäli Suomi luopuisi pakotteista ja saisi muunkin Euroopan luopumaan niistä, ikävyydet suhteissa olisivat ainakin hetkeksi ohi. Mutta ellei – niin Suomi ja suomalainen liike-elämä tulevat kärsimään vielä nykyistäkin enemmän.

Sitä Venäjä ei tietenkään sano suoraan, että turvapaikanhakijoiden tulvalla ja pakotteiden jatkumisella olisi jokin suoranainen yhteys, sillä Venäjä on mestari piilottamaan todelliset aikeensa näennäisen ja valikoivan laillisuuden kunnioittamisen savuverhon alle.

Tekopyhintä Medvedevin haastattelussa olikin se, kuinka hän perusteli sitä, miksi Venäjä ei voi pysäyttää rajan yli Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita. Syynä tähän on hänen mukaansa se, että Venäjä on sitoutunut Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Tässä yhteydessä Medvedev unohti kuitenkin sujuvasti sen, että presidentti Vladimir Putin hyväksyi joulukuussa uuden lain, jonka mukaan Venäjän ei tarvitse enää välttämättä kunnioittaa juuri kyseisen ihmisoikeussopimuksen noudattamista valvovan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä. Sattumoisin EIT:ssä on ollut nimittäin viime aikoina varsin paljon tapauksia, joissa Venäjä on jäänyt kiinni ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta.

Venäjä ei tietenkään sano ääneen sitäkään, että jos Suomi saisi Euroopan luopumaan Venäjä-pakotteista niin samalla kertaa turvapaikanhakijoiden virta Venäjältä saattaisikin ”yllättäen” tyrehtyä.

Ja sama kääntäen: mikäli Eurooppa ei purakaan Venäjä-pakotteita, kesän tullen Venäjän rajan yli saattaa alkaa tulla Suomeen moninkertaisesti enemmän kuin nykyiset reilut sata henkilöä per viikko.

Mutta eihän Venäjä asialle silloin mitään voisi, kun maan pitäisi juuri silloin noudattaa niin tiukasti Euroopan ihmisoikeussopimusta!

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1455414541337.html
 
Tälle olisi voinut olla parempikin threadi mutta modet siirtäkööt tarvittaessa.


Ulkomaat 14.2.2016 klo 8:13
Putinin suuri peli

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Ensin Venäjä valtasi Krimin, sitten Putin lähetti pommikoneet Syyriaan. Venäjä näyttää mellastavan maailmalla miten haluaa. Onko kaiken takana suuri suunnitelma?

Venäjän toimet Ukrainassa olivat lännelle ensimmäinen viesti siitä, että Venäjä tekee mitä se haluaa.

Nyt Venäjän pommikoneet moukaroivat Syyrian hallintoa vastustavia kapinallisia ja tappavat enemmän siviilejä kuin ääri-islamistinen Isis. Kansainvälinen yhteisö voi vain katsoa sivusta ja huolehtia pakolaisista.

Onko Venäjän toimien takana presidentti Vladimir Putinin suuri peli, jossa länsimaat ovat joutuneet altavastaajiksi? Näyttää siltä, että meneillään on useita toisiinsa kytkeytyviä pelejä.


Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Heikko Ukraina putoaa Venäjän syliin
Venäjä ei kyennyt estämään Maidan-liikkeen jälkeistä vallanvaihtoa Ukrainassa, mutta se pystyi nappaamaan siltä Krimin.

Lisäksi Venäjä on auttanut sotilaallisesti Itä-Ukrainan kapinallisia. Sota on heikentänyt Ukrainan uutta hallintoa niin, ettei maan pääsystä Euroopan unioniin tai Natoon ole enää mitään pelkoa.

Länsi on antanut Ukrainalle vain taloudellista tukea ja se heikkenee jatkuvasti. Viimeksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti Ukrainaa rahoituksen vähentämisestä.

Venäjän tarvitsee siis vain odottaa, että Ukrainalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pyytää apua Venäjältä.

Länsimaat vastasivat Krimin valtaukseen talouspakotteilla, joiden kanssa Venäjä näyttää oppineen elämään.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Sotaretki Syyriaan on osa Lähi-idän valtapeliä
Ukrainan jälkeen Venäjä käänsi katseensa Syyriaan, joka on sen tärkein liittolainen Lähi-idässä.

Uusi vaihe maiden yhteistyössä alkoi viime syyskuussa, kun Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa.

Viisivuotisen sodan kenties ratkaisevia taisteluita käydään parhaillaan Aleppon kaupungissa.

Syyrian hallinnon tukeminen on Venäjän etujen mukaista. Venäjän ainoa tukikohta alueella on Syyrian Tartusissa. Syyria on ollut jo pitkään venäläisaseiden vakio-ostaja.

Jos Venäjä joutui Ukrainan kriisissä perustelemaan omia toimiaan suoranaisilla valheilla, on sotaretki Syyriaan ollut huomattavasti julkisempi operaatio.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad pyysi Venäjältä apua. Venäjälle kutsu oli riittävä peruste sotaretkelle riippumatta siitä, miten omavaltaisesta ja kansaa kurjistavasta hallinnosta on kyse.

Heti alussa kävi ilmi, että ääri-islamistisen Isisin sijaan Venäjän pääkohteena olivat Assadia vastustavat kapinallisryhmät.

Yhdysvaltojen mukaan yli 90 prosenttia iskuista on kohdistunut juuri kapinallisalueille. Joka kolmas uhri on ollut siviili.

Pelkästään tammikuussa Venäjän pommi-iskut tappoivat seitsemän kertaa enemmän ihmisiä kuin Isisin sotatoimet.

Länsimaat ovat tuominneet Venäjän toimet Syyriassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on syyttänyt Venäjää erityisesti iskemisestä siviilikohteisiin.

Putin ei välttämättä kuuntele edes EU:n arvovaltaisimpana pidettyä johtajaa. Yksi näpäytys oli Merkelin kärkkään arvostelijan, Baijerin pääministerin, kutsuminen vierailulle Moskovaan.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Venäjä haluaa heikon Euroopan
Onko Venäjän toimien takana presidentti Vladimir Putinin suuri suunnitelma lännen heikentämiseksi ja maan vallan laajentamiseksi?

Näyttönä suunnitelmallisuudesta on pidetty sitä, että Venäjä on aktiivisesti hakenut yhteyttä EU-maiden kansallismielisiin ryhmittymiin, joita yhdistää EU-kriittinen politiikka.

Näistä ryhmistä Ranskan äärioikeistolainen puolue Kansallinen rintama, Kreikan Kultainen aamunkoitto, Italian Forza Italia ja Unkarin Jobbik-puolue ovat avoimesti hyväksyneet Krimin valtauksen.

Ryhmät saavat Venäjältä joko taloudellista tai moraalista tukea. Monien EU-maiden mielestä Venäjä yrittää näin hajottaa EU:n yhtenäisyyttä ja painostaa maita lopettamaan Venäjän vastaiset pakotteet.

Venäjän silmissä EU on heikko. Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisikin on Venäjällä selitetty Euroopan omaksi viaksi.

Venäjän iskut ovat kuitenkin kiihdyttäneet Syyrian pakolaisvirtaa entisestään. Turkkiin arvioidaan pyrkivän lähiaikoina jopa satojatuhansia syyrialaisia, jotka pakenevat Aleppon taisteluita.

Jos Venäjän tavoitteena on entistä heikompi EU, pommitusten kasvattama pakolaisvirta Eurooppaan on omiaan tukemaan tavoitetta.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Kotirintaman tuki on varmistettava
Venäjän mielestä nykyinen maailmanjärjestys on perin juurin väärä. Venäjä kokee, että se on sysätty syrjään Yhdysvaltain johtamasta maailmanpolitiikasta, kun sen päinvastoin pitäisi olla mukana päättämässä asioista.

Venäjällä kansalaisten katseet on pitänyt kääntää pois kotimaan taloudellisista huolista, ja tässä ovat auttaneet iskut Syyriaan.

Suora toiminta vakuuttaa kansalaiset siitä, että Venäjä on suurvalta, joka uskaltaa tarvittaessa toimia toisin kuin voimaton länsi.

Venäjän toimet Syyriassa ja Ukrainassa on kyetty esittämään voitollisina eikä merkittäviä omia menetyksiä ole tullut.

Sotatoimia helpottaa se, että niille ei tarvitse hakea poliittista hyväksyntää maan sisältä. Kriittiset mielipiteet on tehokkaasti vaiennettu.

Putin on perustellut pommituksia myös sillä, että Lähi-idän kansannousuista alkaneet levottomuudet voivat levitä Keski-Aasian kautta Venäjälle.

Viranomaisten mukaan viitteitä riskeistä on jo saatu. Venäjä on kertonut muun muassa näyttävästi pidättäneensä pohjoiskaukasialaisia ja keskiaasialaisia, joiden epäillään suunnitelleen terrori-iskuja Venäjällä.

Venäjän mukaan pidätetyt suunnittelivat siirtyvänsä iskujen jälkeen Isisin riveihin Syyriaan.




Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Asemat Itämerellä säilytettävä
Venäjälle on tärkeää turvata Pietarin kaupunki ja pääsy Itämerelle.

Nyt Venäjä haluaa varmistaa kaasun viennin Saksaan. Suunnitelma toisen kaasuputken rakentamisesta on tehty, mikä voi tarkoittaa Venäjälle uutta syytä aktivoitua merialueella.

Kaliningradin saareke Itämeren rannalla on Venäjälle tärkeä strateginen tukikohta, jossa sillä on ilmatorjuntakalustoa.

Jos Itämeren tilanne kiristyisi entisestään, Venäjä voisi helposti eristää Baltian sulkemalla Valko-Venäjän kanssa Liettuan ja Puolan välisen rajan.

Venäjä kohtelee Baltiaa edelleen monin tavoin etupiirinään. Se yrittää vaikuttaa Baltian maiden asioihin venäjänkielisten vähemmistöjen kautta. Muistissa ovat edelleen Tallinnan vuoden 2007 Pronssisoturi-mellakat, joihin liittyi myös kyberhyökkäyksiä.

Venäjä seuraa Itämeren tilannetta tarkasti, mistä kertovat muun muassa viimeaikaiset ilmatilaloukkaukset.

Nato-maiden puolustusministerit ovat sopineet joukkojen lisäämisestä Itä-Eurooppaan. Lopullinen päätös tehdään Varsovan huippukokouksessa kesällä.

Venäjä tuskin seuraa suunnitelman toteuttamista toimettomana.

Suuri suunnitelma vai hyvä tilannetaju?
Venäjän toimien taustalla tuskin on etukäteen tarkasti valmisteltua suunnitelmaa.

Kansainvälisen politiikan tutkijat pitävät sen sijaan selvänä, että Putinin johtama Venäjä on taitava taktikko. Se on osannut käyttää hyväkseen ne hetket, jolloin iskut voidaan tehdä helposti kenenkään niihin puuttumatta.

Venäjän uuteen turvallisuuspolitiikkaan kuuluu se, että iskut tehdään pienillä nopean toiminnan erikoisjoukoilla ja -kalustolla. Vastapuolen heikkouksia hyödynnetään, voimakasta vastusta vältetään – eikä sitä ole myöskään ollut tarjolla.

Määräajoin Venäjä on myös muistuttanut olevansa ydinasevaltio, jolle on turha ryppyillä.

Venäjän on ollut helppo muistuttaa siitä, että muutkin maat ovat puuttuneet Syyrian sisäisiin asioihin. Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia ovat tukeneet vuosikausia Assadin vastaisia oppositioryhmiä, myös aseellisesti.

Länsi on lisäksi tukenut maan maltillista oppositiota, joka on nyt vaarassa kukistua.

Jos näin käy, Assadia jää vastustamaan vain ääri-islamistinen Isis.

Parhaimmillaan se voisi johtaa Isisiä vastustavien tahojen yhdistymiseen. Terrorismin vastainen taistelu on aiemminkin toiminut itää ja länttä yhdistävänä tekijänä.

Mahdollista on kuitenkin se, että Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia eivät hyväksy tukemiensa kapinallisryhmien tuhoamista. Syyrian kriisi voi siis yhä syventyä.

Länsimailta on toistaiseksi puuttunut sekä kykyä että halua puuttua asiaan.

http://yle.fi/uutiset/analyysi_mita...ri_suunnitelma_vai_teravaa_taktiikkaa/8669346

http://yle.fi/uutiset/mita_pelia_venaja_oikein_pelaa__katso_video/8669913


Syyriassa ei ole mitään uskottavaa "maltillista opposiota", ne ovat kaikki Saudien ja Qatarin luomuksia aivan kuten käsistä karannut ISIS.
Turkkia johtaa käytännössä muslimiveljeskunta Erdoganin alaisuudessa ja tukee tätä samaa "maltillista opposiotiota".

Se on kumma kun tätä faktaa ei tule meidän mediassa läpi, sama porukka haluaa rahoittaa Suomeen suurmoskeijoita.

Koko paska ei ole meidän intressissä mitenkään, jos vain rajat tajutaan sulkea niin ei ole väliäkään mitä tekevät.
Jos valita pitää niin Assad on meille vähiten haitallinen osapuoli mutta ei suoraan sanoen kiinnosta pätkääkään.
 
Venäläisen miehen sydän tuntuu olevan melko heikkoa tekoa näinä päivinä:

Venäjän dopingvalvonnan eronnut johtaja kuoli yllättäen
50-vuotiaan urheilujohtajan kuolema tuli yllättäen. Kuolinsyyksi on alustavasti mainittu sydänkohtaus.

Nikita Kamajev oli Venäjän anti-dopingtoimiston (Rusada) entinen toiminnanjohtaja. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Venäjän anti-dopingtoimiston (Rusada) entinen toiminnanjohtaja Nikita Kamajev on kuollut. Hän oli kuollessaan 50-vuotias.

Kamajev erosi Rusadan johdosta joulukuussa sen jälkeen, kun maailman antidopingneuvosto Wada oli paljastanut laajaa dopingin käyttöä ja korruptiota Venäjän urheiluorganisaatiossa. Venäjä suljettiin marraskuussa ulos kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista.

Rusadan entinen pääjohtaja Ramil Khabriev, joka myös erosi Rusadasta skandaalin takia, kertoi Kamajevin mahdollisesti kuolleen sydänkohtaukseen.

– Hän valitti sydäntään hiihtolenkin jälkeen. Ei hän ole aikaisemmin valitellut sydänvaivoja. Ehkä hänen vaimonsa tietää enemmän sellaisista ongelmista, Khabriev sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.
 
Venäläisen miehen sydän tuntuu olevan melko heikkoa tekoa näinä päivinä:

Venäjän dopingvalvonnan eronnut johtaja kuoli yllättäen
50-vuotiaan urheilujohtajan kuolema tuli yllättäen. Kuolinsyyksi on alustavasti mainittu sydänkohtaus.

Nikita Kamajev oli Venäjän anti-dopingtoimiston (Rusada) entinen toiminnanjohtaja. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Venäjän anti-dopingtoimiston (Rusada) entinen toiminnanjohtaja Nikita Kamajev on kuollut. Hän oli kuollessaan 50-vuotias.

Kamajev erosi Rusadan johdosta joulukuussa sen jälkeen, kun maailman antidopingneuvosto Wada oli paljastanut laajaa dopingin käyttöä ja korruptiota Venäjän urheiluorganisaatiossa. Venäjä suljettiin marraskuussa ulos kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista.

Rusadan entinen pääjohtaja Ramil Khabriev, joka myös erosi Rusadasta skandaalin takia, kertoi Kamajevin mahdollisesti kuolleen sydänkohtaukseen.

– Hän valitti sydäntään hiihtolenkin jälkeen. Ei hän ole aikaisemmin valitellut sydänvaivoja. Ehkä hänen vaimonsa tietää enemmän sellaisista ongelmista, Khabriev sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Ettei vaan johtunut "doupingista?":D

Venäjällä noin yleensä jos on korkeassa asemassa tai venäjän toimia arvostelee on korkea riski saada "yllätävä sydäri" tai "polonium-teetä"...:eek:

Mitenkä Putin onkaan avannut ajatuksiaan?..se meni jotekin näin... "On vain ihmisiä jotka ovat vihollisiani ja niitä jotka eivät vielä ole vihollisia"....?

Puttella on perinteikäs keino käytössään..."ei ihmistä ei ongelmaa"
 
Uutistoimisto: Venäjällä käynnissä sotaharjoitus 40 kilometriä Viron rajasta

sivulaskuri

Julkaistu: 15.2. 10:53


Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin mukaan Venäjä on yllättäen käynnistänyt tänään suuren sotaharjoituksen Pihkovassa 40 kilometrin päässä Viron rajasta.

Uutistoimiston mukaan harjoitukseen osallistuu noin 2500 sotilasta Venäjän laskuvarjojoukoista. Harjoitus on alkanut tänään ja kestää lauantaihin asti. Sputnikin mukaan Venäjän puolustusministeriö julkaisi tiedotteen harjoituksesta sunnuntaina.

Uutisen mukaan Venäjän joukot harjoittelevat uuden Andromeda-D -nimisen joukkojen komentojärjestelmän käyttöä. Sotaharjoituksessa harjoitellaan myös muiden uusien viestintämenetelmien sekä kauko-ohjattavien lennokkien käyttöä.

Pihkovan yllätysharjoitus on jatkoa Venäjän viime viikolla yllättäen järjestämälle suurelle sotaharjoitukselle Mustallamerellä. Venäjä järjesti mittavan sotaharjoituksen Ukrainalta valtaamallaan Krimin niemimaalla sekä eteläisellä Krasdonarin alueella.

Katso oheiselta videolta, kuinka Venäjä esitteli tulivoimaansa harjoituksessa Mustallamerellä ja sen rannikkoalueella.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mustanmeren harjoitukseen osallistui 8500 sotilasta, 900 ajoneuvoja, 50 laivaa ja 200 lentokonetta.

Venäjän armeijan uuteen toimintamalliin kuuluvat ennaltailmoittamattomat harjoitukset eri puolella laajaa valtiota. Harjoitukset eivät tule yllätyksenä ainoastaan muille valtioille, vaan myös harjoitukseen osallistuville Venäjän armeijan yksiköille.

Venäjä testaa yksiköidensä toimintavalmiutta ilmoittamalla 24 tunnin varoitusajalla yllätysharjoituksesta. Yksiköiden tulee olla vuorokauden sisällä valmiina harjoitukseen, usein hyvin kaukana varuskunnastaan.

Baltian maat varustautuvat
Baltian maat varustautuvat vauhdilla Venäjää vastaan. Maat pelkäävät Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumien toistuvan myös Baltiassa.

Esimerkiksi Viro järjesti viime vuonna laajan sotaharjoituksen, johon osallistui 13 000 reserviläistä yhdessä tuhannen miehen vahvuisten Nato-joukkojen kanssa. Viro on lisäksi pyytänyt Natoa sijoittamaan pysyvästi maahan 5 000 miehen Nato-joukot.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1455503427919.html
 
Syyriassa ei ole mitään uskottavaa "maltillista opposiota", ne ovat kaikki Saudien ja Qatarin luomuksia aivan kuten käsistä karannut ISIS.
Turkkia johtaa käytännössä muslimiveljeskunta Erdoganin alaisuudessa ja tukee tätä samaa "maltillista opposiotiota".

Se on kumma kun tätä faktaa ei tule meidän mediassa läpi, sama porukka haluaa rahoittaa Suomeen suurmoskeijoita.

Koko paska ei ole meidän intressissä mitenkään, jos vain rajat tajutaan sulkea niin ei ole väliäkään mitä tekevät.
Jos valita pitää niin Assad on meille vähiten haitallinen osapuoli mutta ei suoraan sanoen kiinnosta pätkääkään.

Ei kiinnosta? Minua kiinnostaa mitä tapahtuu kun Venäjä pääsee kuin koiraveräjästä joka käänteessä. Seuraavaksi saattavat yrittää onneaan pohjoisemmassa koska ihmisiä "ei näytä kiinnostavan".
 
Kaksi venäläistä antidopingpomoa on kuollut tässä kuussa – ”Näin Putin ratkoo ongelmia”
1455512627663.jpg

Nikita Kamajevin kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus. (KUVA: Vasily Maximov / TASS /AFP)
Julkaistu: 15.2. 19:56
Venäjän antidopingtoimiston entisen johtajan Nikita Kamajevin äkkikuolema herättää ihmetystä.
Venäjän antidopingtoimiston Rusadan entinen johtaja Nikita Kamajev kuoli yllättäen sunnuntaina. Vain 52-vuotiaan Kamajevin kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus hiihtolenkin jälkeen.

– Tämä oli valtava menetys ja suuri yllätys. Hän ei koskaan ollut kipeä eikä ikinä valittanut sydäntään, Rusadan väliaikainen johtaja Anna Antselivitsh sanoi The Guardianin mukaan.

Vuosina 2011–2015 Rusadaa johtanut Kamajev erosi tehtävästään viime joulukuussa, kun Wadan riippumattoman komission raportti paljasti Rusadan osallistuneen Venäjän dopingkulttuurin peittelyyn. Raportin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli soluttautunut Rusadan toimintaan valtiojohdon luvalla.

Kamajev on jo toinen tässä kuussa kuollut entinen Rusadan johtaja. Järjestöä vuosina 2008–2010 vetänyt Vjatsheslav Sinev menehtyi helmikuun 3. päivänä. Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisesti.

Uutinen Kamajevin kuolemasta aiheutti epäileviä reaktioita.

– Näin Putin ratkoo ongelmia, kirjoitti entinen huippumaratoonari Jon Brown Twitterissä.

– Venäjän dopingskandaalin ytimessä ollut Kamajev löydettiin kuolleena. Sydänkohtaus vai... Alexander Litvinenkon murhasta kirjan tehnyt brittijournalisti Luke Harding kirjoitti.

Wadan riippumattoman komission raportin seurauksena kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on sulkenut Venäjän toistaiseksi pois toiminnastaan ja estänyt venäläisurheilijoiden osallistumisen kansainvälisiin kisoihin. On mahdollista, että Venäjän yleisurheilijat eivät saa kilpailla Rio de Janeiron kesäolympialaisissa.

http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1455512629426.html
 
Kaksi venäläistä antidopingpomoa on kuollut tässä kuussa – ”Näin Putin ratkoo ongelmia”
1455512627663.jpg

Nikita Kamajevin kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus. (KUVA: Vasily Maximov / TASS /AFP)
Julkaistu: 15.2. 19:56
Venäjän antidopingtoimiston entisen johtajan Nikita Kamajevin äkkikuolema herättää ihmetystä.
Venäjän antidopingtoimiston Rusadan entinen johtaja Nikita Kamajev kuoli yllättäen sunnuntaina. Vain 52-vuotiaan Kamajevin kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus hiihtolenkin jälkeen.

– Tämä oli valtava menetys ja suuri yllätys. Hän ei koskaan ollut kipeä eikä ikinä valittanut sydäntään, Rusadan väliaikainen johtaja Anna Antselivitsh sanoi The Guardianin mukaan.

Vuosina 2011–2015 Rusadaa johtanut Kamajev erosi tehtävästään viime joulukuussa, kun Wadan riippumattoman komission raportti paljasti Rusadan osallistuneen Venäjän dopingkulttuurin peittelyyn. Raportin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli soluttautunut Rusadan toimintaan valtiojohdon luvalla.

Kamajev on jo toinen tässä kuussa kuollut entinen Rusadan johtaja. Järjestöä vuosina 2008–2010 vetänyt Vjatsheslav Sinev menehtyi helmikuun 3. päivänä. Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisesti.

Uutinen Kamajevin kuolemasta aiheutti epäileviä reaktioita.

– Näin Putin ratkoo ongelmia, kirjoitti entinen huippumaratoonari Jon Brown Twitterissä.

– Venäjän dopingskandaalin ytimessä ollut Kamajev löydettiin kuolleena. Sydänkohtaus vai... Alexander Litvinenkon murhasta kirjan tehnyt brittijournalisti Luke Harding kirjoitti.

Wadan riippumattoman komission raportin seurauksena kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on sulkenut Venäjän toistaiseksi pois toiminnastaan ja estänyt venäläisurheilijoiden osallistumisen kansainvälisiin kisoihin. On mahdollista, että Venäjän yleisurheilijat eivät saa kilpailla Rio de Janeiron kesäolympialaisissa.

http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1455512629426.html
Äänihuulet näyttävät olevan yhteydessä pumpun toimintaan. Jos selvittää kurkkua sanoakseen jotakin, on riski saada välitön sydänkohtaus.
 
Back
Top