Yle maailmalla: Moskova 15.1.2016 klo 5:39
Venäjälle suunnitellaan säästökuuria – kun rahat eivät kerta kaikkiaan riitä.
Veronkorotukset ja menoleikkaukset ovat korkealla venäläisten vallanpitäjien toivomuslistalla. Kuitenkaan niistä ei vielä tässä vaiheessa puhuta ääneen. Tiedotusvälineistä ja puolivarovaisista lausunnoista käy kuitenkin ilmi, ettei valtion tämän vuoden budjetti pysy kasassa.
Vuosi 2016 ei ole helppo Venäjällä. Kuva: Kerstin Kronvall/Yle
Öljyn hinnan lasku on johtanut ruplan kurssin nopeaan laskuun ja maassa on nyt talouskriisi. Vielä ei kukaan halua arvata, miten kauan kriisi jatkuu. On kuitenkin epätodennäköistä, että se menisi nopeasti ohi.
Kansalaisten keskuudessa kriisi tuntuu eri tavoin. Suurin osa saa palkkansa ruplissa ja heitä kurssivaihtelut eivät häiritse suoraan. Mutta useat heistäkin, jotka eivät kärsi kriisistä, tuntevat olonsa epävarmaksi.
Kuluttajat ovat varovaisia
Tavallisimmat säästökohteet ovat matkat ja kulttuuritapahtumat. Uudet tutkimukset osoittavat, että noin puolet kansasta ei pysty ostamaan mitään muuta kuin kaikkein välttämättömimmät tuotteet.
– Olemme peruneet joitakin matkoja, tilanne on sellainen, ettei voi tehdä kaikkea, sanoo Anastasia Vorošova.
Monia venäläisiä huolestuttaa työpaikan pysyvyys. Kuva: Kerstin Kronvall/Yle
Hän työskentelee kaupassa, ja uskoo, että työtä riittää myös tulevaisuudessa.
Huoli työpaikoista on kasvanut nopeasti Venäjällä. Työnantajat käyttävät joskus myös tilannetta hyväkseen.
– Jos työntekijä ei esimerkiksi hyväksy palkanalennusta, vaan vie asian oikeuteen, häntä uhataan potkuilla, sanoo professori Lidia Ovtšarova.
Epäoikeudenmukaisuus syö kansaa
Hän pitää eriarvoisuutta jopa köyhyyttäkin suurempana uhkana yhteiskuntarauhan kannalta.
– Kun kaikki menee hyvin, ja myös pienipalkkaiset tuntevat vaurastuvansa edes hiukan, on rauhallista. Mutta kun talous yskii, myös epäoikeudenmukaisuus alkaa harmittaa.
Professori Lidia Ovtšarova Kuva: Kerstin Kronvall/Yle
– Tästä voi seurata epävakautta ja tyytymättömyyttä päättäjiä kohtaan.
Presidentti Putinin vakaimpia kannattajia ovat vanhemmat ihmiset pienillä paikkakunnilla. Juuri he ovat useimmin köyhiä. Köyhyys ei kuitenkaan tunnu horjuttavan heidän uskoaan presidenttiin.
Köyhien joukkoon ei juuri kuulu nuoria, siksi tyytymättömyys pysyy piilossa. Nuoret ovat ne, jotka lähtevät liikkeelle muuttamaan tilannetta, jos ovat tyytymättömiä.
Leikkauksia on tulossa
Politiikan tutkija Mihail Deljagin arvioi, että tyytymättömyys voi johtaa poliittiseen epävakauteen. Hän uskoo, ettei mitään dramaattista tapahdu vielä tänä vuonna, mutta vuosille 2017-18 hän ennustaa rauhattomuutta.
Venäläiset ovat ostaneet paljon pesukoneita, jääkaappeja ja autoja hyvien vuosien aikana. Siksi heidän elintasonsa ei laske nopeasti, vaikka tulot pienenevätkin. Tällaisena tilanne tuskin jatkuu kovin kauan, mutta se antaa poliitikoille hieman aikaa.
Presidentti Putin on kehottanut hallituksensa ministereitä valmistautumaan kaikkeen mahdolliseen.
Yleinen arvio lehdistössä on ollut, että valtion budjettiin tehdään noin 10 % leikkaukset jo ennen huhtikuuta
http://yle.fi/uutiset/venajalle_suu...kun_rahat_eivat_kerta_kaikkiaan_riita/8596772http://yle.fi/uutiset/venajalle_suu...kun_rahat_eivat_kerta_kaikkiaan_riita/8596772