Ulkomaat Eurooppa
Putinin pietarilaisille ystäville satelee rikkauksia ja vaikutusvaltaa
Moskovassa ihmetellään voivatko eliitin lapset eli "kultainen nuoriso" törttöillä kaupungilla mielensä mukaan vain pienillä lakiseuraamuksilla.
Pietarin
musiikkitalo kiinnosti pitkään vain klassisen musiikin harrastajia. Kunnes Panaman paperit paljastivat, että sitä isännöivä sellisti
Sergei Roldugin hoitelee myös satojen miljoonien eurojen rahavirtoja.
Toki kaupungilla tiedettiin, että tsaari
Aleksanteri III:n Aleksei-veljen restauroidun palatsin käyttöönsä saanut Roldugin on myös presidentti
Vladimir Putinin ystävä.
Fontankan rantakadulla – toisen Putinin ystävän kapellimestari
Valeri Gergijevin johtaman Mariinskin teatterin läheisyydessä – sijaitseva musiikkitalo aloitti toimintansa 2005. Tavoitteena on tukea nuoria kykyjä, joille järjestetään opetuksen ohella tilaisuus esiintyä. Samalla konserttiyleisö pääsee 1882-85 rakennettuun palatsiin, jota ansaitusti verrataan Ranskan Loiren laakson linnoihin.
Palatsiin järjestetään myös opastettuja kiertokäyntejä, mutta niiden liput myydään hetkessä loppuun. Toukokuun konsertissa 26-vuotias
Filipp Kopatshevski osoitti taitonsa yleisön hikoillessa englantilaisessa juhlasalissa. Ilmastointi puuttuu, mutta palatsin lattioita varjellaan: yleisön on puettava kenkien päälle suojatossut, ja piikkikorot on kielletty. Konserttiliput maksavat vain 300 ruplaa, noin neljä euroa, mikä on pietarilaisittain halpaa huvia.
Musiikkitalo voi pitää konsertteja myös Beloselski-Belozerskien palatsissa, joka sijaitsee Fontankan kanavan ja Nevskin valtakadun risteyksessä. Sen yhtä sisäänkäyntiä koristavat presidentinhallinnon ja televisiokanava Rossijan kiiltävät kyltit. Vuonna 1846 vauraalle suvulle rakennettu palatsi on Pietarin todellinen valtakeskus, sillä päätökset Venäjällä tekee presidentin hallinto ja yhteiskunnallisen ilmapiirin hoitaa maan katsotuin televisiokanava Rossija.
Toisesta ovesta päästään musiikkitalon käyttämään peilisaliin. Toukokuussa sielläkin kuultiin nuorta pianon taituria, 17-vuotiasta
Arseni Munia. Portaat johtavat ohi museon, joka esittelee Venäjän demokratiaksi muuttumista. Museosta kertoo myös Nevskin ilmoitustolppa palatsin edustalla, mutta sekään ei paljasta milloin museo on auki. Mainostaulussa on kuva Pietarin ensimmäisestä kaupunginjohtajasta
Anatoli Sobtshakista, jonka apulaisena Putin uransa aloitti. Venäjän muutos demokratiaksi on museoitu ja museo suljettu.
Kun uteliaat Pietarissa ovat lähteneet katsomaan musiikkitaloa, Venäjän kriittinen media on jatkanut sen isännän liiketoimien selvittelyä.
Novaja gazeta esitteli vastikään, miten 48 tunnissa voi ansaita 420 miljoonaa ruplaa. Summa vastaa noin 10 miljoonaa euroa. Lehden mukaan resepti on yksinkertainen: pitää ostaa tavara kopeekoilla ja myydä se sitten moninkertaiseen hintaan. Kyse oli operaatiosta, jossa Roldugin myi vuonna 2010 Rossija-pankin osakkeet 32-kertaisella voitolla. (Ruplamäärä on muutettu euroiksi ajankohdan kurssin mukaan.)
Rossija-pankki on Yhdysvaltain pakotelistalla ja sen omistajiin on ainakin jossain vaiheessa kuulunut yksi Putinin ystäväpiirin vauraimmista henkilöistä, Suomen passin omistava
Gennadi Timtshenko.
Forbes-lehden Venäjän rikkaimpien listauksessa hän on tänä vuonna viidentenä 11,4 miljardin dollarin omaisuudella.
Timtshenkon jäljille voi Pietarissa päästä Majakovskin kadulla, jonka
taloon numero 31 on verkkolehti
fontanka.run mukaan rekisteröity monia Timtshenkon yrityksiä. Mikään rakennuksessa ei kerro, että siinä olisi toimistoja, sillä kaikki kyltit puuttuvat.
Fontanka.ru kaivoi viime elokuussa esiin, kuinka suomalainen yritys Urals osti talosta 1990-luvulla yhdeksän asuntoa. Pietarin apulaiskaupunginjohtajana toiminut Putin allekirjoitti 1995 luvan asuntojen muuttamisesta toimistokäyttöön. Urals Finland on
fontanka.run mukaan edelleen asuntojen omistaja. Myöhemmin Urals vaihtoi nimensä Suomessa ja on nykyisin IPP. Sen Pietarin edustusto on rekisteröity Majakovskin osoitteeseen.
Pietarissa nimettöminä toimivista laitoksista tunnetuin on niin sanottu trollitehdas. Sitä pidetään Venäjällä Putinin tai Kremlin kokkina tunnetun liikemiehen
Jevgeni Prigozhinin projektina.
Prigozhin kaihtaa julkisuutta kuten muutkin Putinin lähipiiriin kuuluvat. He eivät haastatteluja jakele vaan pyrkivät estämään itseensä liittyvän tiedon leviämisen. Niinpä Prigozhin pisti heti vireille oikeusjutun hakupalvelu yandex.ruta, googlea ja mail.ruta vastaan, kun kesäkuun alussa tuli voimaan laki, jonka perusteella voi vaatia tietojen poistamista internetistä.
Fontanka.run mukaan Prigozhin vaatii sellaisen aineiston poistamista, jossa hänet kytketään trollitehtaaseen ja kerrotaan perheelle kuuluvan yrityksen toimituksista puolustusministeriölle. Oikeusjutusta kertova Novaja gazeta
käy läpi kokin uran. Sen keskeinen etappi oli voitto tarjouskilpailussa Pietarin kouluruokailusta. Samalla Prigozhin sai edullisen 30 miljoonan euron luoton tehtaan rakentamiseen. Kun laitos valmistui 2010, avajaisiin saapui Putin. Ruoka ei lapsille kelvannut.
Ilmeisesti juuri saman tehtaan tuotantoa toimitettiin myöhemmin armeijan käyttöön, mistä poiki lisää skandaaleja.
Liiketoimien selvittelyn ohella
Novaja gazeta listaa lukuisia opposition ja lännen vastaisia poliittisia provokaatioita, joiden järjestäjänä lehti pitää juuri Prigozhinia.
Pietarin oma verkkojulkaisu
fontanka.ru kertoi jo huhtikuun alussa, miten kaupungin tunnetuin ja loisteliain ruokakauppa, Nevskin varrella sijaitseva perinteinen
Jelisejevin veljesten kauppa, on siirtymässä Prigozhinin omistukseen. Arkkitehtuuriltaan poikkeuksellisen hienon liikkeen korjaus valmistui 2012 ja sen sai vuokralle Prigozhinin vaimolle kuuluva yritys Paritet, joka tarjosi siitä kahden miljoonan ruplan kuukausivuokraa. Myöhemmin yritys muutti nimensä ja on nyt Magazin kuptsov Jelisejevyh eli Jelisejevin kauppiaiden kauppa.
Verkkolehden mukaan vuokralaisella on oikeus pyytää yksityistämistä, kun vuokrasopimus on jatkunut yli kaksi vuotta eikä valtio voi siitä kieltäytyä. Paperit yksityistämisestä ovat
fontanka.run mukaan valmisteilla.
Tässä yhteydessä fontanka kertoo, miten Prigozhinin Konkord -niminen yritys hoitaa esimerkiksi vuosittain kesäkuussa pidettävän Pietarin talousfoorumin samoin kuin muidenkin kansainvälisten kokousten ruokapalvelut.
Fontanka.ru on omistanut viime aikoina paljon aineistoa Prigozhinille ja
paljastanut jopa sen, miten poliisit ajoivat toukokuun lopulla takaa liikemiehen autosaattuetta, joka ei pysähtymisvaatimuksista piitannut. Tilanne päättyi poliisin voittoon siltä osin, että tapahtumia kuvanneen poliisin kimppuun käynyttä ”kokin” henkivartijaa uhkaa syyte.
Moskovassa kesän alun suurin skandaali on hieman samantapainen ja liittyy ”kultaiseksi nuorisoksi” kutsutun eliitin
lasten kilpa-ajoihin kaupungin kaduilla.
Tällä kertaa joukko oli liikkeellä 20-vuotiaan
Ruslan Shamsuarovin autolla, Mercedeksen Gelandewagenilla, josta oli poistettu rekisterit. Pojan isä on johtajana yhdessä Venäjän avainyrityksistä, öljy-yhtiö Lukoilissa.
Neljän nuoren joukko hurjasteli pitkin Moskovaa ja kuvasi myös sen, miten poliisit ryhtyivät takaa-ajoon. Nuoret uskoivat homman poliisien kanssa hoituvan rahan voimalla kuten ennenkin. Filmi samoin kuin halventava sananvaihto päätyi myöhemmin nettiin.
Kun nuorten ajo päättyi umpikujaan, he juoksivat karkuun. Lopuksi tarvittiin poliisin erikoisjoukkojen Omonin tulo paikalle ennen kuin Lukoilin johtaja suostui luovuttamaan poikansa viranomaisille. Poika oli viety turvaan yksityissairaalaan.
Nyt viranomaiset kiistelevät, syytetäänkö kultaista nuorisoa huliganismista vai pienemmistä rikoksista. Punk-ryhmä Pussy Riot sai muutama vuosi sitten pitkät vankeustuomiot juuri huliganismista, koska järjesti luvattoman performanssin kirkkoon. Kultainen nuoriso on järjestänyt performanssin ajamalla ylinopeutta myös pitkin jalkakäytäviä ja vaarantanut liikenneturvallisuutta. Molempia yhdistää toki se, että kumpikin joukko kuvasi ”esityksensä”.
Tuore käänne kertoo, että on löydetty uusi lain kohta, joka varmistaa kultaisille nuorille huliganismia lievemmät tuomiot.