ULKOMAAT EUROOPPA
Venäjä ratsasti Trumpilla, jotta Clintonin voitto todistaisi vilpin – Nyt ystävästä saattaa tulla vihollinen
Venäjän media piti Trumpia omana miehenään, kunnes hän odottamatta voittikin vaalit, sanovat venäläiset kommentaattorit.
Anne Kuorsalo
14.11.2016 15:25
5 min
Luettu (1 070)
Venäjän propagandan tavoitteena ei ollut
Donald Trumpin voitto, vaan Trumpin oletettiin häviävän, jolloin venäläiselle televisioyleisölle olisi voitu kertoa, miten hänen voittonsa ”varastettiin”.
Näin tulkitsee
Andrei Pertsen Carnegie-säätiön Moskovan toimiston
verkkosivuilla analyysissaan sitä, miksi Venäjän televisiossa Yhdysvaltain vaalit ovat olleet keskeisempi aihe kuin maan omat syyskuiset duuman vaalit.
Pertsenin mukaan kampanjan tavoite oli näyttää, miten Venäjän vaalijärjestelmän puutteet ovat normaaleja ja kuinka petosta ja väärennyksiä tapahtuu kaikkialla.
Trump kuvattiin Pertsenin mukaan yksinkertaisena mutta viisaana kaverina, joka taistelee petollisia poliitikkoja ja maata ryöstäviä suuryhtiöitä vastaan.
Samalla hänet esitettiin Kremlin valvomilla televisiokanavilla yhtenä Venäjän harvoista ystävistä. Hänet näytettiin myös kansan miehenä, vaikka Trump on rikkaasta perheestä.
Lisäksi luotiin vaikutelmaa, miten Venäjä auttaa Trumpia ja samalla ”näyttää” Yhdysvalloille, purkaa Pertsen vaalikampanjan raportointia. Hän muistuttaa, miten Venäjällä rakastetaan loukattuja ja kuinka venäläisiä äänestäjiä huolettavat samat ongelmat kuin amerikkalaisia – eli korruptoitunut eliitti, epäisänmaalliset isot yritykset ja maahanmuuttajat.
Sosiaalisessa mediassa propagandan hedelmät ovat heijastuneet Pertsenin mielestä kommenteissa, joissa on kiitetty presidentti
Vladimir Putinin olleen jälleen kerran ovelampi kuin kukaan muu.
Samalla Trumpin voittoa on pidetty Venäjän voittona. Esimerkkinä riemusta Pertsen kertoo, miten räyhäisänmaallisen, liberaalidemokraattisen puolueen johtaja
Vladimir Zhirinovskijärjesti duumassa juhlat Trumpin voiton kunniaksi.
Pertsen varoittaa, että Trump voi osoittautua ystävän sijasta viholliseksi, kun hänen pitää toteuttaa venäläisille annetut lupaukset. Niihin Pertsen listaa suhteitten palauttamisen Kremliin, Venäjälle Krimin liittämisen jälkeen asetettujen länsipakotteiden purkamisen ja vielä etupiirijaon solmimisen Kremlin kanssa.
Trump ei ole Pertsenin mukaan luvannut mitään tästä listauksesta. Kun odotukset ovat näin suuret, kansalaiset voivatkin kokea Trumpin tukemisen Venäjän ulkopoliittisena virheenä.
Myös monet muut arvioivat USA:n vaaleihin liittynyttä Venäjän kotimaista propagandaa samoin kuin Pertsen. Talouslehti
Vedomostissa Maksim Trudoljubov katsoo hänkinperimmäisen tavoitteen olleen mahdollisuus kuvata Yhdysvaltain vaalitulosta väärennetyksi.
Trudoljubov arvelee, että hävinneen Trumpin ja hänen kannattajiensa protesteja olisi käytetty eräänlaiseen
Hillary Clintoniin kohdistettuun vastaiskuun.
Kirjoittajan mukaan Putin muistaa hyvin, miten Clinton totesi Venäjän tammikuussa 2011 järjestetyistä duuman vaaleista, että ne eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset. Vaalien jälkeen Moskovassa alkoivat laajat mielenosoitukset, mutta Putinin palattua presidentiksi 2012 protestiliike lopetettiin kovin ottein.
Samalla Venäjän median tehtävänä olisi ollut puolustaa hävinnyttä Trumpia ja luvata hänelle Venäjän kansalaisuus, päättelee kirjoittaja.
Nyt televisio kertoo, miten Putin voitti USA:n vaalit.
”
Trumpnash” otsikoi
Simjon Novoprudski kommenttinsa Gazeta.ru-sivuilla ja ilakoi termillä, joka syntyi Krimin valtaamisen myötä. Silloin iskulauseeksi tuli ”meidän Krimimme” eli
Krimnash.
Novoprudskin mukaan vuoden 2016 tärkein poliittinen tapahtuma Venäjän kansalle on ohi, kun Yhdysvalloissa on käyty presidentinvaalit. Nyt televisio kertoo, miten Putin voitti USA:n vaalit.
Kirjoittaja ihmettelee ensin, mitä se Venäjälle oikeastaan kuuluu, kenestä tuli Yhdysvaltain presidentti, jos kerran Venäjä on suvereeni suurvalta.
Sitten hän päättelee, että kiinnostus on korviketta sille, ettei Venäjällä ole elävää politiikantekoa.
Novoprudski muistuttaa, miten jopa vallassa olevat ovat sanoneet, että maassa on vain yksi poliitikko. Hänestä USA:n vaaleille osoitettu yletön huomio todistaa, että Yhdysvaltoja pidetään paitsi suurvaltana myös peilinä.
Jumala rankaisee ihmisiä toteuttaessaan heidän toiveitaan,
vinoilee Igor Jakovenko Ej.ru-sivulla Trumpin venäläisille kannattajille.
Kirjoittaja oli pitkään Venäjän journalistiliiton johtajana, mutta on joutunut sivuun, kun demokraattisesti ajattelevia on ajettu ahtaalle.
Jakovenko vertaa USA:n vaalitulosta Venäjän joulukuun 1993 duuman vaalien yllätykseen. Silloin Zhirinovskin puolue keräsi eniten ääniä vastoin kaikkia ennusteita.
Jakovenkon mielestä tuolloin, samoin kuin nyt Yhdysvalloissa, kyse oli protestivaaleista, joten ihmiset eivät paljastaneet etukäteen kantojaan.
Kokenut toimittaja toteaa, ettei häntä miellytä amerikkalaisten valinta, mutta heitä voi onnitella demokratian vakuuttavasta voitosta.
Hän katsoo, että huolimatta Venäjän television valehtelusta Yhdysvallat on demokratian edelläkävijä, koska siellä on vaaleja, joissa nimenomaan kansalaiset ratkaisevat, kenestä tulee presidentti, senaattori tai kongressin jäsen.