Venäjä tarkasti taloutensa valmiuden sotaan – jopa leipomoiden ruokintakyky syynissä
Venäjä on testannut taloutensa valmiustilanteen uhka- ja sotatilanteissa. Kuljetusalan yrityksille määrättiin reservien kuljettamista ja leipomoille muonahuoltoa. Kartoituksen tuloksia puitiin hiljattain presidentti Putinin johdolla Sotsissa.
Venäjä on kartoittanut taloutensa valmiuskykyä uhka- ja sotatilanteissa kuluvana vuonna.
Kavkaz 2016 -sotaharjoituksen yhteydessä tehty kartoitus toteutettiin tekemällä äkillisiä tarkastuksia sotilaspiireissä ja sotateollisuuden laitoksissa.
Myös yksityisten yritysten toimintakykyä testattiin. Kuljetusalan yritysten vastuulle määrättiin reservien kuljettaminen ja leipomoille ruokahuolto.
Vedomosti -lehden mukaan tarkastuksen tuloksena oli, ettei Venäjän talous ole täysin valmis liikekannallepanoon, jos maahan julistetaan uhka- tai sotatila. Kavkaz-harjoitus järjestettiin syyskuussa.
LIIKEKANNALLEPANOA puitiin hiljattain Sotsissa presidentti Vladimir Putinin luotsaamassa kokouksessa, johon osallistui sekä hallituksen että puolustusvoimien edustajia mukaan lukien pääministeri Dmitri Medvedev, varapääministeri Sergei Rogozin sekä maanpuolustusministeri Sergei Shoigu.
Talouden liikekannallepanopotentiaali –eli sotatarvikkeiden tuotannon nopean kasvattamisen mahdollisuudet tarkastettiin näin laajasti ensimmäistä kertaa. Tuloksista ei ilmeisesti iloittu. Suuri osa kokouksesta pidettiin suljetuin ovin ja tiedottaminen jäi varsin ympäripyöreäksi:
– Pääasiassa yhtiöt ovat suoriutuneet tehtävistään. Mutta samanaikaisesti ilmi kävi –mitä ei niin laajamittaisessa työssä voi välttää– epäkohtia, jotka vastaisuudessa voivat vaikuttaa sotateollisuuden tuotannon määrään sekä toimittamisen aikatauluun, presidentti Putin totesi Kreml -sivuston mukaan.
Putin ei kuitenkaan avannut, mistä epäkohdista tarkalleen on kyse.
VEDOMOSTI-LEHDEN analyysin mukaan Venäjän sotateollisuus on riippuvainen ulkomaisesta elektroniikasta. Varaosia on tehdasvarastoissa niukalti.
– Kyse on yksinkertaisista mikrosiruista, joita voi ostaa Kiinasta ämpäreittäin, toteaa Vedomosti -lehdelle eversti Viktor Muhranovski.
Samalla Muhranovski huomauttaa, että mikrosiruille on käyttöä suhteellisen monimutkaisissakin tuotteissa.
KOMMERSANT -lehden 21 lokakuuta julkaiseman tutkivan jutun mukaan sotateollisuuden yhtiön hyödyntävät valtion korvaustuotanto-ohjelman etuja tekemällä kavalluksia.
Sotatekniset laitteet ja -koneet kootaan Venäjällä ulkomailta tuoduista varaosista ja toimitetaan puolustusvoimille kotimaisiksi tuotteiksi naamioituina.
Venäläisen sotateollisuuden ja puolustusvoimien riippuvuus Ukrainan sotateollisuudesta osoittautui maiden konfliktin aikana kriittiseksi. Ukrainassa tuotetaan muun muassa varaosia lähes kaikkiin Venäjän puolustusvoimien käyttämiin ohjustyyppeihin.
MYÖSKÄÄN yksityissektorin osallistuminen Kavkaz-2016 -harjoituksessa liikekannallepanoon ei sekään onnistunut kitkatta, sillä yksityisten yrityksen tilapäistä siirtymistä valtion täysohjaukseen ei vielä ole tarkkaan määritelty lailla.
Vladimir Putin on omien sanojensa mukaan antanut teollisuus- ja kauppaministeriölle, maanpuolustusministeriölle sekä Valtionvarainvirasto Rosrezerville tehtäviä epäkohtien korjaamiseksi. Samalla vakuutetaan, että kyse ei ole sotaan valmistautumisesta.
VENÄJÄN strategisen tutkimuksen instituutin johtavan tutkijan Lev Abajevin mielestä liikekannallepanovalmiuden nostaminen kuuluu kaikkien maiden normaalikäytäntöön.
Harvassa maassa rutiininomaisia puolustustoimia tuodaan kuitenkaan niin näyttävästi esille sekä valtion sisäpolitiikassa että kotimaisessa mediassa kuin Venäjällä.