Nyt tyypit, ollaanpa tarkkana tämän kanssa! Väki voisi vähän tarkemmin seurata, tässä ollaan todella jännän äärellä.
Jos tämä juttu pitää paikkansa, niin Kreml ei tosiaankaan pysty hallitsemaan somea, eikä nuorisoa.
Jotain tapahtuu tämän liikehdinnän hillitsemiseksi, aivan varma juttu. Miten kansanjoukot siihen vastaavat?
Miksi teinit lähtivät sankoin joukoin Moskovan kaduille? Kolme syytä protestien taustalla
Protestit paljastivat, että Kremlin ongelma on suurkaupunkien nuorison tavoittaminen.
27.3.2017 klo 20:52päivitetty 27.3.2017 klo 21:55
Mielenosoittajat pitelivät Dmitri Medvedevin kuvia Pietarissa 26. maaliskuuta 2017. Keltaisesta ankasta on tullut Medvedeviin liitetyn korruption symboli Venäjällä.Anatoli Maltsev / EPA
Venäjän suurkaupunkien sunnuntaiset mielenosoitukset mursivat pitkään jatkuneen poliittisen passiivisuuden.
Yli 80 kaupungissa järjestettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin koolle kutsumana mielenosoituksia, joista vain noin 20:lle oli lupa. Pelkästään Moskovassa otettiin kiinni noin tuhat mielenosoittajaa.
Ihmiset vastustivat korruptiota ja vaativat myös pääministeri Dmitri Medvedevin ja Vladimir Putinin eroa.
Protestit nostivat polttopisteeseen useita kysymyksiä, joihin etsimme vastauksia.
Erikoisjoukkojen poliisi kiipesi katulamppuun mielenosoittajien perässä sunnuntaina 26. maaliskuuta 2017.Yuri Kochetkov / EPA
1. Suurkaupunkien nuoret lähtivät liikkeelle – miksi juuri nyt?
Päivän kuuma puheenaihe Venäjällä on ollut se, miksi mielenosoittajien joukossa oli niin paljon nuoria ja alaikäisiäkin protestoijia.
Latviassa toimivan uutissivusto Meduzan haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Aleksei Navalnyi ei ole ainut heitä liikuttava voima.
– Teinit ovat aktivoituneet sosiaalisesti ja poliittisesti viimeisen vuoden aikana, sosiaalisia ilmiöitä tutkiva ryhmä Ranhigs-korkeakoulusta.
Tutkijat olivat huomanneet alaikäisten nuorten suuren määrän jo Moskovassa 12. helmikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa. Siinä vastustettiin uutta lakia, joka lievensi tuomiota perheväkivallasta.
Taustalla on samoin jo pitkään vahvistunut vapaaehtoistyön suosio. Lisäksi alaikäisiä imaisi mukaansa sosiaalinen media, jossa tutkijoiden mukaan kahden viime viikon aikana levisi useita teinejä kuohuttaneita aiheita.
Yksi niistä tapahtui Brjanskin alueella,
poliisi tuli hakemaan lukiolaisen suoraan oppitunnilta. Syynä oli se, että hän oli luonut Navalnyia tukevan ryhmän ja kehotti ihmisiä tulemaan mukaan protestiin.
Venäjällä on vaaliprotesteista 2011–2012 alkaen tiukennettu useita mielenosoittamista koskevia lakeja, jotka ovat nostaneet kynnystä osallistua mielenosoituksiin. Sunnuntain protestille ei ollut Moskovassa tai Pietarissa lupaa, mikä on yleensä vähentänyt osallistujamäärää.
Siihen nähden mielenosoitukset olivat suuria: Moskovassa
t poliisin selkeästi todellista pienemmästä 7 000–8 000 ihmisestä silminnäkijöiden arvioimaan vähintään 15 000 osanottajaan. Pietarissa koolla oli noin 5 000–10 000 ihmistä.
Mukana korruptionvastaisissa protesteissa oli myös vanhempaa väkeä. Moskova 26. maaliskuuta 2017. Youri Kochetkov / EPA
2. Valtion televisio ja venäläinen hakukone menettivät uskottavuutta – miten media uutisoi?
Ennen mielenosoituksia Aleksei Navalnyi julkaisi videon, jossa hän väittää Dmitri Medvedevin haalineen itselleen miljardin euron jättiomaisuuden korruptiolla. Se on katsottu Youtubessa 13 miljoonaa kertaa, mutta Venäjän televisio ja Kreml olivat vaitonaisia syytöksistä.
Toimittaja Maksim Trudoljubov uskoo Kremlin keskittyvän tästä lähin nuorison käyttämien videopalvelujen tutkimiseen.
– Televisio osoitti jälleen hyödyttömyytensä Kremlille, Trudoljubov kirjoitti Facebookissa sunnuntaina.
– Näille ihmisille käytännössä kaikki viestimet, eivät ainoastaan valtiolliset viestimet, ovat dinosauruksia, hän lopetti.
Valtion televisio ei nostanut mielenosoituksia uutislähetyksiinsä sunnuntaina. Lisäksi Venäjällä suosittu hakukone Yandex menetti uskottavuuttaan, kun se ei saanut muutamaan tuntiin nostetuksi protesteja yhdeksi pääuutisistaan.
Maanantaina hakukone väitti tilanteen johtuneen siitä, että isot valtiolliset mediat sivuuttivat protestit ja algoritmi tulkitsi useissa kaupungeissa tapahtuneet mielenosoitukset erillisiksi aiheiksi.
Poliisi otti kiinni naisen sunnuntaina Moskovassa. Olga Lozina kertoi uutissivusto Meduzalle, että hän oli kävelyllä äitinsä ja sisarensa kanssa, kun poliisit ottivat heidät kiinni mielenosoittajina. Maksim Shipenkov / EPA
3. Kreml syyttää provokaatioksi ja maksetuksi mielenosoitukseksi – mitä protesteista seuraa?
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov nimitti mielenosoituksia provokaatioksi ja valheeksi. Lisäksi hän sanoi, että protestoijille oli luvattu rahaa palkkioksi, jos heidät pidätetään.
Pietarilainen uutissivusto Fontanka haastatteli 16-vuotiasta Veronika Deliä, joka oli ensimmäistä kertaa mukana protestissa.
– Kuten kaikki muutkin, halusin ilmaista tyytymättömyyteni. En tiedä toteutuvatko odotukset. Sen saamme nähdä, kun hallitus alkaa reagoida edes jotenkin. [---] Peskovin mainitsemista palkkioista en ole kuullut mitään,.
Korruptio tavanomaisena osana arkielämää on tuttua monille venäläisille, ja monet hyväksyvätkin sen, mediatalo RBK:n toimittaja
. Silti eliitin täydelnen korruptoituneisuus herättää luonnollisen vastareaktion, hän toteaa.
Hän epäilee, että sen kummemmin Kremlillä kuin Navalnyillakaan ei ole lupauksia, joiden ansioista uusi nuori keskiluokka olisi valmis sitoutumaan heidän politiikkaansa. Siksi nuoria ei pysäyttänyt sekään pelote, että mielenosoituksille ei ollut lupaa ja heidät voidaan ottaa kiinni.
Monet Venäjällä uskovat, että Kreml ottaa nyt nuorison suurennuslasinsa alle. Saatetaan ehdottaa uusia nuorisotyön muotoja,tai perustaa Kremliä ja Putinia tukevia nuorisoliikkeitä. Samaan aikaan voidaan yrittää rajoittaa nettiin pääsyä.
Gaaze arvioi, että muutoksiin ei kuitenkaan ryhdytä ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.
http://yle.fi/uutiset/3-9533106