vlad
Respected Leader
^Onneksi kuitenkin suuri osa naapureista pääsee pörräämään nettiin ja matkailemaan Suomessa, tai vähintään osalla on tuttuja jotka tietävät miten täällä lännessä on tapana toimia.
Venäjä on muutakin kuin Moskova ja Pietari. Huomattavalle osalle venäläisiä edelleenkin merkittävin tiedonhankintaväylä on tv ja radio, monilla alueilla perinteinen lehdistökin on netin edellä.
Suomessa ja lännessä yleisemmin Venäjä-uutisointia vääristää todella paljon sen Moskova-Pietari-keskeisyys, jonka perusteella todella moni päätyy hiukan väärään mielikuvaan Venäjästä ja venäläisten mahdollisuudesta tavoittaa puolueetonta - tai puolueettomampaa - tietoa.
Venäjällä on laajoja alueita, joilla matkustaminen alueen/ oblastin pääkaupunkiin on verrattavissa ulkomaan matkaan, ja kärjistäen näiltä alueilta Putinin hallinto sen "tykinruoan" repii ja kannatuksen, koska siellä Venäjän valtiollinen media (propaganda) hallitsee mediakenttää täysin. Ei myöskään sovi unohtaa sitä, että venäläisten englannin kielen taito ei paras mahdollinen ole. Neuvostoaikana englannin edelle meni esim. ranska kielenä, jota opetettiin. Ja jos englantia opetettiin, opetustyyli ei juuri kannustanut käyttämään kieltä tai pitämään kielitaitoa yllä (yleensä sitä opetettiin eliittikouluissa). Nyt englantia toki opetetaan, mutta sillä esitetty aineisto tavoittaa vain osan kansaa ja mediakentän hallinnasta sekä reilun vuosikymmenen jatkuneesta valtiojohtoisesta vaikuttamisesta johtuen, ihmismieliin on helpohkoa kylvää epävarmuutta - informaatioavaruus on myrkytetty, josta seuraa se, että on vaikea hahmottaa sitä mikä on totta ja mikä ei.
Jos venäläiset olisivat perillä maailman menosta, jos he tietäisivät mitä maailmalla tapahtuu ja sitä kautta mitä Venäjällä tapahtuu, ei Stalinin kannatus nousisi nousemistaan tms.
Kun perusta on epävarma, rapauttamiseen ei suuria voimia tarvita, tähän Venäjä pyrkii myös toimillaan ulkomailla aktiivisesti - Suomessa asuvien venäläisten integroitumista Suomeen vaikeutetaan monin eri tavoin, heitä kannustetaan olemaan kotoutumatta Suomeen. Oman otantani perusteella merkittävä osa (suurin osa?) etenkin alemmin kouluttautuneista Suomessa pysyvästi asuvista venäläisistä seuraa Venäjän valtiollisia kanavia ja niiden välittämää uutisvirtaa. Akateemiset ja korkeastikoulutetut, joihin usein Suomessa kiinnitetään huomiota, ovat lopulta vähemmistö ja heitäkin (ryhmänä) Venäjän valtio koettaa hajottaa ja vaikeuttaa integraatiota. Surullista mutta totta!
Venäjän hallinnolle riittää se, että he jotka eivät kannata sitä, ovat hiljaa. Lopulta hiljaisuuskin on hyväksymistä, se mahdollistaa hallinnon entistä tiukemmat toimet.
Tätäkin teemaa pitäisi oikeastaan avata laajemmin esimerkein, mutta ei oikein puolikolmen aikaan aamuyöstä jaksa/viitsi. Nukkuakin pitäisi.