Uutisia Venäjältä

krd

Ylipäällikkö
Kannatus pohjalla, minkä maan syy tälläkertaa?
Kremlin halu painostaa Valko-Venäjä syvään valtioliittoon saattaa selittyä tuoreella kyselyllä, jossa Vladimir Putinin luottamusluku romahti ennätyksellisen alas 33,4 prosenttiin.
VENÄJÄN valtiollinen mielipidetutkimuslaitos Vtsiom julkaisi viime perjantaina hämmentäviä tuloksia presidentti Vladimir Putinin nauttiman suosion romahtamisesta.

Kyseessä on tutkimus, jolla mitataan venäläisten luottamusta poliitikkoihin sekä esimerkiksi presidentin toimien hyväksymistä.

Vtsiomin nettisivuilla kerrottiin kyselyn tuloksista tarkoitushakuisesti niin, että tiedotteen ensimmäisten rivien perusteella kaikki vaikutti edelleen oikein hyvältä Putinin kannalta.

Putinin ”toimet presidenttinä hyväksyi” nimittäin 62,1 prosenttia kyselyyn vastanneista Venäjän kansalaisista tammikuun alussa 2019.


YLLÄTYS paljastui kuitenkin seuraavasta kohdasta, jossa oli esitetty avoin kysymys:

– Jos puhutaan poliitikoista, kehen Te luotatte ja kenelle luottaisitte tärkeiden valtiollisten kysymysten ratkaisemisen?

Putin nousi johtoon tälläkin listalla, mutta sai vaatimattoman luvun: 33,4 %. Kakkoseksi tuli puolustusministeri Sergei Shoigu (13,7 %) ja kolmoseksi ulkoministeri Sergei Lavrov (9,3 %).


Luottamusluku 33,4 % on kaikkein huonoin Putinin koko valtakaudelta vuodesta 2000 alkaen.​
33,4 prosentin luottamusluku on kaikkein huonoin Putinin koko valtakaudelta vuodesta 2000 alkaen, oppositiomielinen Dozhd-televisio kertoo.

Vtsiomin sosiologin Valeri Fjodorovin mukaan luottamus Putiniin oli heikkoa edellisen kerran 2005, kun valtio muutti kansalaisten etuisuuksia rahakorvauksiksi. Seurasi protesteja, koska monen mielestä edut vietiin pois. Tuolloin Putin keräsi 45 prosentin luottamuslukuja.

Nykyinen luottamuslukujen lasku johtunee puolestaan ennen kaikkea eläkeremontista, joka nostaa asteittain sekä miesten että naisten eläkeikää.

Suurimmillaan kansan luottamus Putiniin oli keväällä 2015 (65 %), mikä selittynee pääosin Krimin kaappauksen tuomalla nosteella.

VENÄLÄISIIN mielipidetutkimuksiin on syytä suhtautua kriittisesti, mutta jotain suuntaa ne kertovat.

Mielenkiintoista on, että samaan aikaan kun venäläiset hyväksyvät yhä Putinin toimet presidenttinä, he eivät enää luota häneen. Ristiriitaa voi selittää se, että venäläiset varautuvat jo uusiin epämieluisiin päätöksiin, vaikka sinänsä mitään Putinin vastaista kapinaa ei ole ilmassa.

2011–2012 Venäjällä nähtiin laaja mielenosoitusten aalto, jonka Putin lopetti pidätyksin ja voimatoimin heti uuden virkakautensa aluksi 2012. Krim ja Syyrian sota toivat sen jälkeen Putinille suosiopiikin nousun.

TÄLLÄKIN HETKELLÄ Kremlissä lienee käynnissä kuumeinen pohdinta, miten luottamusluvut saataisiin nostettua. Putinin tuntien ratkaisuna voi olla jälleen jonkinlainen voimannäyttö.

Tähän kuvioon saattaakin liittyä Kremlin aktivoituminen Valko-Venäjän suuntaan.

Lue myös: Hurjat huhut voimistuivat: Yrittääkö Putin nielaista Valko-Venäjän jatkaakseen valtakauttaan?

Jos Putin saisi pakotettua Valko-Venäjän syvään valtioliittoon Venäjän kanssa, se olisi taas yksi askel kohti Neuvostoliiton valtapiirin palauttamista Moskovalle. Putinille itselleen se voisi taata kätevän tekosyyn asettua valtioliiton keulahahmoksi 2024, kun perustuslaki ei sallisi enää hänelle jatkoa Venäjän presidenttinä.
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005972123.html
 

Stagideus

Majuri
Kannatus pohjalla, minkä maan syy tälläkertaa?

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005972123.html

Kannattaa nyt lukea tarkoin kysymyksenasettelu. Kysymyshän on, että keneen henkilöön luottaisivat valtiollisten kysymysten ratkaisemiseksi ja kysymykseen vastanneista 33,4% nimesi Putinin täksi henkilöksi. Tämähän ei ole ihan sama, kuin ”Putin, yes or no”. Olisin erittäin huolissani, jos luku olisi lähempänä sataa, sehän kielisi asetelmasta, että Venäjällä tosiasiassa Putinin lisäksi kukaan muu ei tekisi yhtään mitään.
 

krd

Ylipäällikkö
Kannattaa nyt lukea tarkoin kysymyksenasettelu. Kysymyshän on, että keneen henkilöön luottaisivat valtiollisten kysymysten ratkaisemiseksi ja kysymykseen vastanneista 33,4% nimesi Putinin täksi henkilöksi. Tämähän ei ole ihan sama, kuin ”Putin, yes or no”. Olisin erittäin huolissani, jos luku olisi lähempänä sataa, sehän kielisi asetelmasta, että Venäjällä tosiasiassa Putinin lisäksi kukaan muu ei tekisi yhtään mitään.
Hyvä huomio. On tuo muutos vuodesta 2015 (65%) kuitenkin aika suuri. Eikä siellä oikein muita ole edes nostettu esillekään. Nuoret ei edes muista muita.
 

PSS

Ylipäällikkö
Hyvä huomio. On tuo muutos vuodesta 2015 (65%) kuitenkin aika suuri. Eikä siellä oikein muita ole edes nostettu esillekään. Nuoret ei edes muista muita.
No, edellinen Venäjän johtaja oli Jeltsin (Medvedjeviä ei voi laskea) ja sitten mennäänkin jo Leninin ja Kesenskin kautta Romanoveihin. :)
Mutta joo, ei Putin anna kenenkään toisen pään nousta hänen ylitseen.
(Ei kuvaannollisesti eikä kirjaimellisesti.)
 

Teme

Kapteeni
BAN

Onko Anastasialla salaista tietoa Venäjän sekaantumisesta Trumpin kampanjaan? - Thaimaasta karkotettu malli pidätettiin Moskovan lentokentällä, syytetään nyt prostituutiosta

Eilen klo 10:52
Valkovenäläinen Anastasia Vashukevitsh on väittänyt, että hänellä on todisteita Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaalikampanjaan.

Anastasia Vashukevitsh, myös Nastja Rybka -nimisenä tunnettu on valkovenäläinen malli ja maksullinen seuralainen, joka pidätettiin viime perjantaina Moskovan Sheremetjevon lentokentällä heti laskeutumisensa jälkeen.
Nuorta naista syytetään prostituution harjoittamisesta ja siihen yllyttämisestä.Häntä uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio.
Moskovaan lentänyt Vashukevitsh oli karkotettu Thaimaasta, jossa hän oli istunut yhdeksän kuukautta tutkintavankeudessa laittoman seksikurssin takia.Vashukevitshin piti vain vaihtaa Moskovassa konetta ja lentää Valko-Venäjän Minskiin, kun hänet omien sanojensa mukaan otettiin kiinni ja vietiin transit -alueelta putkaan.

Videoklippi pidätyksestä

Vashukevitshin asianajaja Dmitri Zatsarinski on julkaissut pidätyksestä videoklipin Instagramissa.
Videolla Vashukevitshin näköinen, huumatun oloinen nainen tappelee vastaan, kun neljä miestä työntää häntä pyörätuoliin ja vie pois.
Asianajajan mukaan ”hänen asiakkaansa pidätys oli kansainvälinen skandaali”.
Vashukevitsh on väittänyt, että hänellä on todisteita Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan. Hän voisi siis vahingoittaa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpiatiedoillaan.

Nyt Vashukevitsh ei voi kertoa tietojaan Venäjän vaikuttamisyrityksiä tutkivalle erikoissyyttäjä Robert Muellerille, koska istuu pidätettynä moskovalaisessa vankilassa.

Tiedot Deripaskalta

Tietonsa Vashukevitsh väittää saaneensa oltuaan venäläisen, upporikkaan oligarkin Oleg Deripaskan maksullisena seuralaisena. Putinin lähipiiriin kuuluva Deripaska on kiistänyt väitteen.
Deripaska oli muun muassa Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortinentinen liikekumppani.
Vashukevitsh on aiemmin selittänyt, että haluaisi toimittaa puuttuvan palapelin palan, joka todistaa venäläisten poliitikkojen yhteydet Manafortiin, Trumpiin ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Hänellä väitetään olevan äänitallenteita, joilla Deripaska puhuu Manafortin kanssa Venäjän sekaantumisesta. Niitä ei ole kuitenkaan koskaan julkistettu.Arvostelijoiden mukaan kyseessä saattaakin olla vain Vashukevitshin julkisuustemppu.
Viikonloppuisen vangitsemisoikeudenkäynnin aikana Vashukevitsh pyysi Deripaskalta anteeksi ja vannoi nyt, ettei julkaise äänitallenteita.
Vashukevitshin vangitsemisen jatkosta päätetään taas tiistaina Moskovassa.
Lähteet: Bild, BBC, Radio Free Europe
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e94d3fbd-f264-4765-aeaf-82a1ea218bf1
 
Tarkkaampa on Venäjä uuden risteilyohjuksen kantaman määritelly/viritelly kohdilleen (uskoo ken tahtoo) :unsure:.

https://yle.fi/uutiset/3-10610304

Venäjä haluaa esitellä uuden risteilyohjuksensa Natolle ja EU-maille

Venäjä haluaa esitellä ulkomaiden edustajille kiistellyn 9M729-ohjuksensa.
Asiasta kertoi Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov.

9M729-risteilyohjus on aiheuttanut suuren kiistan Yhdysvaltain ja Venäjän välille.
Yhdysvaltain mukaan ohjuksen kantama on selvästi yli 500 kilometriä.
Tämä merkitsisi, että ohjus olisi keskimatkan ydinohjukset kieltävän sopimuksen (INF-sopimus) vastainen.

Venäjä on vakuuttanut, että 9M729:n (tunnetaan myös Naton koodinimellä SSC-8) kantomatka on enintään 480 kilometriä.

Tämä todettiin vuonna 2017 järjestetyssä Zapad-sotaharjoituksessa.

Tänään keskiviikkona apulaisulkoministeri Rjabkov kertoi lehdistölle, että Venäjä on valmis esittelemään risteilyohjuksensa ulkomaiden edustajille.
Edustajia voisi Rjabkovin mukaan tulla Nato-maista ja Euroopan unionista.

Lisäksi edustajia voisi tulla myös entisistä IVY-maista, joiden kanssa Venäjällä on turvallisuusyhteistyösopimus, sekä Venäjän kauppakumppaneina toimivista BRICS-maista.

Joulukuussa 2017 Venäjä myönsi risteilyohjuksen olemassaolon, mutta kiistoi sen rikkovan sopimusta, kertoo Deutsche Welle.

Viime joulukuussa Yhdysvallat asetti Venäjälle 60 päivän aikarajan, jolloin Venäjän tulisi purkaa ohjukset.
Jos Venäjä ei toimi vaaditulla tavalla, Yhdysvallat vetäytyy INF-sopimuksesta. Venäjä sanoo haluavansa pitää sopimuksesta kiinni.
 
Eipä ollut suurikaan yllätys, että Venäjä esitteli medialle vain laukaisuputkia ja ajoneuvoa.
Itse ohjusta ei sitten nähtykkään.

https://yle.fi/uutiset/3-10614160

USA vaatii Venäjää tuhoamaan kolmen pataljoonan ydinohjukset viikon kuluessa
Venäjä esitteli keskiviikkona uuden risteilyohjuksensa, mutta asiantuntijan mukaan esillä oli vain laukaisuputki.

Yhdysvaltain ja Venäjän kiista keskipitkän matkan ohjukset kieltävän sopimuksen raukeamisesta on huipentumassa.
Yhdysvallat syyttää Venäjää sopimuksen rikkomisesta, mutta Venäjä yrittää vakuuttaa noudattavansa sopimusta.
Kiista koskee Venäjän 9M729-tyyppistä risteilyohjusta, jonka kantomatka on Yhdysvaltain mukaan pitempi kuin minkä sopimus sallii.
Vuonna 1987 solmittu ns. INF-sopimus kieltää 500 - 5 500 kilometrin kantamaan yltävät ohjukset.

Venäjän asevoimat kutsui keskiviikkona Naton, EU:n ja kumppanimaidensa edustajat Kubinkan sotilastekniseen näyttelyyn Moskovan lähelle, missä ohjusjärjestelmää oli määrä esitellä.
Paikalle ei tullut Naton tai EU-maiden edustajia, mutta sen sijaan parisenkymmentä Venäjän kumppanimaiden sotilasasiantuntijaa sekä tiedotusvälineiden edustajia.
Esittelytilaan tuotiin kaksi ohjusten laukaisuputkea sekä ohjusjärjestelmän kuljetusajoneuvo, johon mahtui kerrallaan neljä ohjusta.

Venäläistietoja ohjuksesta
Venäjän tykistö- ja ohjusjoukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Mihail Matvejevski kertoi ohjusjärjestelmän teknisiä yksityiskohtia.
Hänen mukaansa 9M729 on kehitetty vanhemmasta, 9M728-ohjusmallista, jonka kantomatka oli juuri ja juuri INF-sopimuksen piirissä, 490 kilometriä.
Ohjusten laukaisuraketti, suihkumoottori ja polttoainetankki ovat identtiset.
Matvejevskin mukaan uuden ohjuksen taistelukärki ja ohjausjärjestelmä ovat kuitenkin hieman painavammat, mikä lyhentää sen kantomatkaa kymmenellä kilometrillä.
Auto- ja sotilastekniikkaan erikoistunut julkaisu The Drive kiinnittää huomiota siihen, ettei esille tuotu lainkaan itse ohjusta, ainoastaan sen laukaisuputki.
Kaikki esittelytilaisuudesta julkaistut kuvat koskevat ainoastaan putkea ja ohjuksen kuljetusajoneuvoa.

USA:n vaatimukset
9M729-ohjus tuli julkisuuteen viime syksynä, kun Yhdysvallat kertoi saaneensa tiedustelutietoa ohjuksen liian pitkästä kantamasta.
Aluksi Venäjä kiisti koko ohjuksen olemassaolon.
Tiedotustilaisuudessa kenraali Matvejevski sanoi myös, että Yhdysvaltain tiedustelutieto oli virheellistä.
Yhdysvallat on kertonut, että liian pitkä kantomatka paljastui, kun ohjuksia ammuttiin Kapustin Jarin koealueelta lähellä Volgogradia.

Matvejevskin mukaan kyseisenä aikana Kapustin Jarista ei ammuttu 9M729-risteilyohjuksia, vaan ainoastaan sopimusten sallimia ballistisia ohjuksia.

Yhdysvallat ei hyväksy Venäjän selityksiä.
Yhdysvaltain aserajoitussopimuksista ja kansainvälisestä turvallisuudesta vastaava alivaltiosihteeri Andrea Thompson totesi jo ennen esittelytilaisuutta,
ettei paikallaan olevasta ohjuksesta voi päätellä sen kantomatkaa.

– Ohjusta olisi testattava olosuhteissa, joihin Venäjä ei pääse vaikuttamaan, hän sanoo sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Yhdysvallat asetti joulukuussa Venäjälle 60 päivän määräajan, johon mennessä luvattomat ohjukset on pitänyt tuhota. Määräaika päättyy 2. helmikuuta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjän armeija on varustanut kolme pataljoonaa 9M729-tyypin ohjuksilla, joilla voi olla taistelukärkenä joko tavanomainen tai ydinräjähde.
Yhdysvaltain mukaan ohjukset uhkaavat suoraan sen kumppanimaita Euroopassa.
Yhdysvallat vaatii, että ohjukset tuhotaan valvotuissa olosuhteissa.

Viime hetken neuvotteluja
Yhdysvallat on uhannut, että jos Venäjä ei toteuta vaatimuksia, Yhdysvallat käynnistää kuuden kuukauden määräajan, jonka jälkeen se virallisesti eroaa sopimuksesta.
Venäjä on vedonnut Yhdysvaltoihin sopimuksen puolesta. Myös esimerkiksi Euroopan unioni on vedonnut osapuoliin, jotta sopimus säilyisi.
Osapuolet ovat edelleen neuvotteluyhteydessä.

YK järjestää ensi viikolla kokouksen Pekingissä. Y
hdysvallat on ehdottanut Venäjälle, että sen yhteydessä neuvoteltaisiin myös aserajoitussopimuksen kohtalosta, kertoo nimettömänä pysyttelevä ulkoministeriön virkamies uutistoimisto Reutersille.

Jos sopimus kaatuu, seurauksena voi olla uusi asevarustelukierre.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että jos Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, Venäjä aloittaa heti sopimuksen kieltämien ydinohjusten kehittämisen.

Venäjä on myös syyttänyt Yhdysvaltojen rikkovan sopimusta, kun se on perustanut Eurooppaan ohjustorjuntajärjestelmien verkoston.
Venäjän mukaan maalle rakennetut ohjustorjunta-asemat käyttävät samatapaista Aegis-järjestelmää, jolla Yhdysvaltain laivaston alukset ampuvat Tomahawk-risteilyohjuksia.
Yhdysvaltain mukaan maalle rakennetuilla järjestelmillä ei ole kykyä ampua risteilyohjuksia.
 
Top