Uutisia Venäjältä

JR49

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tässä Ylen kirjeenvaihtaja syväluotaa, aika osuvasti, venäläisten käsityksiä meistä suomalaisista.

Venäläisten mielestä suomalainen jogurtti on turvallisempaa kuin kotimainen – kirjeenvaihtaja Marjo Näkki vastasi kahdeksaan kysymykseen venäläisten Suomi-kuvasta
Pohjoismaat kiinnostavat nyt Venäjällä erityisen paljon, kertoo kirjeenvaihtaja Marjo Näkki Mistä maailma puhuu -podcastissa.
https://yle.fi/uutiset/3-10589050

Arvatkaaspas muuten, kuka lähetti kysymyksen nro 1 ;)

1. kysymys: - Venäläisessä mediassa tuntuu olevan, ainakin ajoittain, voimakas vihakampanja Suomen kohtaan, jolla myönteisiä mielikuvia pyritään muuttamaan. Miten arvioit, onko tällaisella kampanjalla menestymisen mahdollisuuksia pitkässä juoksussa?

Tämä oli myös mielenkiintoinen.
2. kysymys: - Ajatteleeko tavallinen venäläinen Suomea suvereenina itsenäisenä naapurina, vai onko kovin yleinen ajatus, että Suomi olisi osa Venäjän valtapiiriä ja jopa sille kuuluvaa maata - mm. Venäjän vanhojen rajojen perusteella?
Tämä on hyvä kysymys. Venäläiset uskovat voimaa, joten Suomen käymät kaksi sotaa ovat hyvä pohja nykyisillekin suhteille. Eron huomaa erityisesti kun seuraa, miten virallinen Venäjä kohtelee esimerkiksi Baltian maita, joiden irtautuminen tuntuu edelleen olevan kova pala. Venäjän suhtautuminen Suomeen on erilainen kuin sen suhtautuminen entisen Neuvostoliiton alueelta itsenäistyneisiin maihin.
 

krd

Kenraali
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Venäjä-raportti maksulliselta kanavalta

Televisiokanavalla BBC Brit HD tuli pe 4.1.2019 (uusinta 6.1. ja 10.1.) ohjelma otsikolla Panorama: Putin’s Russia.
Toimittaja David Dimbleby vieraili Venäjällä ottamassa selvää siitä, mitä venäläiset ajattelevat Vladimir Putinista.

Hän tapasi sekä Putinia kannattajia että vastustajia. Eräs mielenosoittaja tuli suoraan poliisiaseman ovesta, kun hän oli ollut kuulusteltavana. Hän sai palata samalle paikalle kyltti kädessään, mistä hänet oli aikaisemmin haettu pois. Syy oli se, että Venäjän lakien mukaan yksi ihminen saa osoittaa mieltä, mutta ei useampi. Jos osanottajia on enemmän, niin kyse on laittomasta mielenosoituksesta. Toimittaja pohti syytä. Eräs syy oli oli lainmukaisuus: yhdelle henkilölle se oli luvallista ja poliisiasemalle viety nainen vetosi perusoikeuteensa.

Ohjelmassa tutustuttiin myös ”isänmaallisten lasten ja nuorten” koulutukseen (ilmeisesti koulun jälkeen omalla ajalla ... ... vertaa partioliike). Noin 10 vuotaat lapset hajottivat ja kokosivat aseita taitavasti kouluttavan upseerin johdolla. Ampua he saavat vain ilmakiväärillä, johon heitä harjoitetaan. Oikeisiin aseisiin on kuulemmma hyvä tutustua jo etukäteen.

Näytettiin sekä Putin että Medevedev tekemässä ristinmerkkejä ortodoksisessa kirkossa. Kirkon pappi kertoi, että heillä menee nyt hyvin. Uusia jäseniä on saatu ortodoksiseen kirkkoon ja varoja ilmeiseti on, koska näytetty kirkko oli sisältä kalliisti ja upeasti koristeltu. Yleinen mielipide oli reagoinut myönteisesti Grimin niemimaata palauttamiseen Venäjälle,

BBC:n toimittaja uskalsi tehdä kameran edessä uskaliaita ja tunkeilevia kysymyksiä. Niihin myös vastattiin mielestäni yllättävän avoimesti. Esimerkiksi: ” Uskotteko todella, että Iso-Britannia suunnitelee hyökäystä Venäjälle?”

En tiedä, onko sama ohjelma tullut Suomen televisiosta. Se on mahdollista.
 
Venäjä osti 30 kpl toimintakuntoisia T-34-85 panssarivaunuja Laosista. Tarkoituksena on käyttää vaunuja voitonpäivän paraateissa ja elokuvissa. Venäjän television mukaan vaunut olisi valmistettu Suuren isänmaallisen sodan aikana vuonna 1944, mutta ilmeisesti ne on kuitenkin valmistettu 50-luvulla Tsekkoslovakiassa sillä viimeistely on liian hyvää neukkuvalmisteiseksi.
Venäjän puolustusministeriö on ostanut kaakkoisaasialaisesta Laosista 30 toisen maailmansodan aikaista suunnittelua olevaa T-34 panssarivaunua. Ministeriön mukaan vaunut ovat toimintakuntoisia, ja niitä niitä aiotaan käyttää voitonpäivän paraateissa ja sotaelokuvissa.

Vanhojen vaunujen osto oli tiettävästi osa kauppaa, jolla Venäjä myi Laosille uusia panssarivaunuja.

Laosista hankitut vaunut ovat 85 mm:n tykillä varustettua mallia T-34-85.

Suomalaisille T-34 oli tuttu vastustaja jatkosodassa, ja muutama sotasaaliiksi saatu vaunu oli omassakin käytössä. Suomessa T-34 tunnettiin nimellä Sotka, ja 85 mm:n tykillä varustettu oli pitkäputkinen Sotka.

T-34 panssarivaunuja valmistettiin yli 80 000 kappaletta Neuvostoliitossa ja sen liittolaismaissa, ja se on maailman eniten valmistettu panssarivaunu. Vaunua on käytetty toisessa maailmansodassa, Korean ja Vietnamin sodissa ja lukuisissa muissa yhteenotoissa.

Juuri Vietnamin sodan peruja T-34-vaunut ovat päätyneet Laosiinkin, minne ne hankittiin Vietnamin varastoista, kertoo internetjulkaisu The Drive. Venäjän television mukaan vaunut olisivat vuoden 1944 eli toisen maailmansodan aikaista tuotantoa.

Toinenkin arvio vaunujen iästä on. Venäläinen vaunuharrastaja Aleksei Hlopotov arvioi The New York Times -lehdelle, että Laosista ostetut vaunut on valmistettu 1950-luvulla Tšekkoslovakiassa. Hänen mukaansa viimeistely näyttää liian siistiltä neuvostolaiseksi.

Paitsi Laosissa, T-34 vaunuja on ainakin viime vuosiin asti ollut käytössä muun muassa Pohjois-Koreassa, Kuubassa ja useissa Afrikan maissa.

Legendaarinen T-34 on yksi historiaan liittyvistä venäläisten ylpeydenaiheista. Se on muistomerkkinä monilla paikkakunnilla, ja vaunusta ja sen käyttäjistä kertovat sotaelokuvat ovat suosittuja.
https://yle.fi/uutiset/3-10594307
5c360476183561f81d8b4598.jpg
 
Järjestö: Tšetšenia aloitti uudet homovainot – kaksi pidätettyä kidutettu hengiltä

Presidentti Ramzan Kadyrovi on todennut, ettei Tšetšeniassa ole homoja lainkaan.

Tšetšeniassa viranomaiset ovat pidättäneet joulukuusta lähtien noin 40 homoseksuaalia, joista kaksi on kidutettu hengiltä, kertoo venäläinen LGBT-verkosto. Pidätettyjen joukossa on naisia ja miehiä.

Verkoston mukaan pidätykset alkoivat sen jälkeen, kun Tšetšenian poliisi pidätti yhteisöpalvelu Vkontaktessa toimineen seksuaalivähemmistöryhmän ylläpitäjän. Ilmeisesti häneltä saatiin yhteistietoja, jotka ovat johtaneet viimeaikaisiin pidätyksiin.
BBC:n(siirryt toiseen palveluun) mukaan Vkontaktessa on julkaistu nyt viestejä, joissa seksuaalivähemmistöjen edustajia kehotetaan pakenemaan Tšetšeniasta niin pian kuin mahdollista.

Aktivistit uskovat, että nyt pidätettyjä henkilöitä on viety vankilaan Argunin kaupunkiin, joka sijaitsee 20 kilometriä pääkaupungista Groznyistä itään.

Moskovasta käsin toimivan LGBT-verkoston johtaja Igor Kotšetkov sanoo, että poliisi on lisäksi ryhtynyt takavarikoimaan kiinni ottamiensa henkilöiden matkustusasiakirjoja, jotta nämä eivät pääsisi pakenemaan Tšetšeniasta.
Viimeksi Tšetšenian homovainot nousivat kansainvälisiin otsikoihin vuonna 2017, kun aktivistit kertoivat, että poliisi oli koonnut yli sata ihmistä pidätyskeskuksiin.

Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov on toistuvasti kiistänyt ihmisoikeusrikkomukset seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Presidentti on perustellut tätä muun muassa sillä, ettei Tšetšeniassa ole homoja lainkaan.
Aiheesta lisää:

Chechnya LGBT: Dozens 'detained in new gay purge'
https://yle.fi/uutiset/3-10596244

https://en.wikipedia.org/wiki/Zelim_Bakaev
 
Top